Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

| rubrika: Sloupek | 1. 2. 2013 | 18 komentářů
Potlačená sexualita přetavená v pracovní zápal byla hybnou energií fašistické i komunistické propagandy. Na totalitní tradici teď svým videem s natvrdlou Katkou navázal symbol kapitalismu: McDonald’s.

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 2. 2013 8:18, Fredy

Je to úsměvné, je to dráždivé, hodně a snadno se to kritizuje, ale je to jedno velké ALE.

Například kdybyste byl, pane Kašpárku, majitelem podobného zařízení, jako je McDonald’s, tak byste buď postupoval stejně, nebo do roka zbankrotoval.

Problém mnoha našich firem, ještě v této době, je v tom, že lidé přesně nevědí, co mají dělat. Samozřejmě kromě montoven se zahraničními vlastníky. V USA musíte novému zaměstnanci nalajnovat každou minutu, nejlépe mu to předvést, ale pak můžete očekávat, že to tak bude dělat. A většinu, kupodivu, i když ho nekontrolujete. V ČR byl zvyk jiný. Dělalo se většinou jen, když se muselo, nebo když se koukal šéf. Také a to převážně, se zafofrovalo, aby se pak mohlo, o to déle, sedět na šatně/hospodě a kecat .... Za bolševika bych to chápal. Většina lidí předstírala, že dělá poctivě a stát zase předstíral, že je za to dobře platí.

No a jsme u to známého "úhlu pohledu".

- Pokud se na to dívám, jako majitel firmy, tak by mi vyhovoval ten americký systém, bez nějaké zbytečné kreativity. Pozor, nepíši o vývojových a konstrukčních centrech, kde to bez kreativity moc nefunguje.

- Pokud se na to dívám, jako zaměstnanec, tak bych uvítal spíše opačný přístup. Tedy chtěl bych pracovat tam, kde bych mohl uplatňovat své nápady, nebyl jako stroj, ale musel u práce myslet. Jen taková práce by mě bavila.

Váš článek je spíše z lůna těch, o kterých jsem psal v závěru.

Reagovat

 

+21
Líbí
Nelíbí

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 2. 2013 14:12, tla

No tak to vam bohuzel musim oznamit, ze jste neco nepochopil. Autor se na video diva stejne pohrdave jako vetsina tech, co ho shledli. Ja pisu, ze 99% tech, co si udelaji tento zaver, si nevidi na spicku nosu. A to tedy neni v souladu s clankem.
Zaroven rikam, ze autoruv vyrok (v tomto pripade jde mj. o citat, no a co ma byt, v tom pripade to neni vyrok autora clanku?) je v kontradikci s celym vyznenim. V prvni rade se tyka autora samotneho.
Takze jak rikam, neco vam uniklo bud ve clanku anebo v mem komentari.

Reagovat

 

-1
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Uďa 01. 02. 2013 13:44)

Další příspěvky v diskuzi (18 komentářů)

1. 2. 2013 7:35 | Aleš Müller

Říká se tomu macjoby. Práce nalajnovaná od první do poslendí vteřiny. Žádná iniciativa, žándá kreativita. Práce bez vývoje. Soustružník v okresní továrničce zažije větší pracovní srandu než Katka.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

1. 2. 2013 8:18 | Fredy

Je to úsměvné, je to dráždivé, hodně a snadno se to kritizuje, ale je to jedno velké ALE.
Například kdybyste byl, pane Kašpárku, majitelem podobného zařízení, jako je McDonald’s, tak byste buď postupoval stejně, nebo do roka zbankrotoval.
Problém mnoha našich firem, ještě v této době, je v tom, že lidé přesně nevědí, co mají dělat. Samozřejmě kromě montoven se zahraničními vlastníky. V USA musíte novému zaměstnanci nalajnovat každou minutu, nejlépe mu to předvést, ale pak můžete očekávat, že to tak bude dělat. A většinu, kupodivu, i když ho nekontrolujete. V ČR byl zvyk jiný. Dělalo se většinou jen, když se muselo, nebo když se koukal šéf. Také a to převážně, se zafofrovalo, aby se pak mohlo, o to déle, sedět na šatně/hospodě a kecat .... Za bolševika bych to chápal. Většina lidí předstírala, že dělá poctivě a stát zase předstíral, že je za to dobře platí.
No a jsme u to známého "úhlu pohledu".
- Pokud se na to dívám, jako majitel firmy, tak by mi vyhovoval ten americký systém, bez nějaké zbytečné kreativity. Pozor, nepíši o vývojových a konstrukčních centrech, kde to bez kreativity moc nefunguje.
- Pokud se na to dívám, jako zaměstnanec, tak bych uvítal spíše opačný přístup. Tedy chtěl bych pracovat tam, kde bych mohl uplatňovat své nápady, nebyl jako stroj, ale musel u práce myslet. Jen taková práce by mě bavila.
Váš článek je spíše z lůna těch, o kterých jsem psal v závěru.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+21
Líbí
Nelíbí

1. 2. 2013 12:22 | Karel

Tak podobný styl neosobního až strojového jednání znám z Eurotelu (nyní telefónica O2), kde všichni byli hrozní kamarádi, ale v práci se museli chovat se neosobně, museli si říkat vzájemně chyby, museli každý měsíc vyhodnotit nejslabšího ze svého středu a ten, pokud se to opakovalo, tak byl postihován nebo odejit (řešilo se to tak, že se v tom, kdo je nejhorší, střídali), prostě pakárna, ale mimo pracovní dobu společné sportovní aktivity, atd. Prostě pakárna a americký styl "umělého člověka". Hnus. Zlatá stará Evropa a její kultura v jednání lidí, bohužel, teď ta americká pakárna vítězí a bere se jako nedostižný vzor.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+7
Líbí
Nelíbí

1. 2. 2013 13:11 | tla

Ja te kritice a posmeskum vlastne moc nerozumim. Jednak se prece neco takoveho da o firmy typu mcd cekat a jednak 99% zamestnancu dela stejne stereotypni praci, jen jim to nikdo neukaze nazorne na videu, takze si toho ani nevsimnou. Kdyz uz se tedy smejeme takovym videiim, aniz bychom vedeli, ze se smejeme sami sobe...napadlo nekoho, ze by ceska gastronomie a cela ekonomika byla o neco dal, kdyby se firmy chovali ke svemu vlastnimu byznysu a svym zamestnancum predvidatelne, planovane, systematicky? Nemuselo by ani jit o vyplach mozku, stacilo by, kdyby se bezna servirka nebo treba pokladni netvarila, jakoze ji vase pritomnost vadi (zatim se zda, ze bez manualu se toho nedockame). Anebo kdyby meli zamestnanci jasne vidiny nejakeho postupu a vyvoje osobniho i karierniho. Na videu to mozna vypada smesne, ale ve skrytu kazdy zamestnanec touzi po jakekoliv zmene stereotypu a jasnych pravidlech. MCD neco z toho da. Coz nelze rict o vetsine zamestnavatelu v CR.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+9
Líbí
Nelíbí

1. 2. 2013 13:14 | tla

Kreativni byl ten, kdo s tim systemem prisel. V gastronimii je kreativita pouze na skodu. Staci se podivat do bezne ceske restaurace. A stereotyp? Myslite, ze prace, kterou delate zrovna treba vy, neni stereotypni?
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Aleš Müller 01. 02. 2013 07:35)

1. 2. 2013 13:16 | tla

Tak tak, mam pocit, ze autor nepochopil svuj vlastni vyrok o tom, ze se smejeme sami sobe. Pokud nam to video tedy vubec prijde smesne.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Fredy 01. 02. 2013 08:18)

1. 2. 2013 13:44 | Uďa

Nejenomže nerozumíte moc, vy nerozumíte vůbec! Píšete "99 % zamestnancu dela stejne stereotypni praci, jen jim to nikdo neukaze nazorne na videu, takze si toho ani nevsimnou". A to je přesně to, o čem je ten článek. Ale co vám budu vysvětlovat. Kašpárek ocituje Gogola – a pro vás je to "autorův vlastní výrok". Maně mi přišlo na mysl cosi o perlách a sviních.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (tla 01. 02. 2013 13:11)

1. 2. 2013 14:12 | tla

No tak to vam bohuzel musim oznamit, ze jste neco nepochopil. Autor se na video diva stejne pohrdave jako vetsina tech, co ho shledli. Ja pisu, ze 99% tech, co si udelaji tento zaver, si nevidi na spicku nosu. A to tedy neni v souladu s clankem. Zaroven rikam, ze autoruv vyrok (v tomto pripade jde mj. o citat, no a co ma byt, v tom pripade to neni vyrok autora clanku?) je v kontradikci s celym vyznenim. V prvni rade se tyka autora samotneho. Takze jak rikam, neco vam uniklo bud ve clanku anebo v mem komentari.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

-1
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Uďa 01. 02. 2013 13:44)

1. 2. 2013 14:15 | tla

Jo, abych nezapomnel. Me zas napadlo neco o svinich. O perlach nic. Tak hezky vikend.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

-1
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Uďa 01. 02. 2013 13:44)

1. 2. 2013 14:55 | Uďa

Přání pěkného víkendu i do vašeho chlívka :))
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (tla 01. 02. 2013 14:15)

1. 2. 2013 15:09 | croco

Měl jsem možnost vyslechnout si srovnání práce u nás a na západě pocházejíci od člověka, který na ten západ (do Rakouska) za totáče vycestoval. Údržba veřejného osvětlení v Rakousku: Přijel chlap v autě. V klidu a beze spěchu vystoupil, se zapálenou cigaretou obhlídl zvenku sloup osvětlení. Dokouřil, vrátil se do auta pro šroubovák, odmontoval (pomalu a v klidu) kryt. Chvíli vydechl, vrátil se do auta pro jiný kus nářadí, a nebudu to zbytečně protahovat, prostě naprosto lážo plážo tempem s občasnou cigaretkou a beze snahy dělat práci nějak racionálné (ne že vytáhne bednu s nářadím, pořád se vracel z auta a do auta) tu lampu za 2 hodiny opravil.
U nás by postup vypadal v té době tak, že údržbář, který měl opravit za den několik lamp, si na dvě tři hodinky lehl. Potom se rozjel, s největší efektivitou a s velkým zaujetím během 2-3 hodin opravil všechno, co měl. A zbytek pracovní doby si buď zkrátil, nebo zase prochrápal. Pokud jednu nebo druhou verzi člověk provozuje týden, nic se nestane. Ale pokud to dělá několik let, tak v případě "socialistického modelu" ví, co je práce, a umí makat, ale významnou část pracovní doby nemaká. Kdyby měl jet v plném nasazení celou pracovní dobu, nějakou chvíli by si na to zvykal.
V případě toho "Rakouského" modelu je ovšem po několika letech člověk ztracený. Zvykne si na toto "tempo," jiné už nezná, a má najednou pocit, že dře od nevidím do nevidím. Svoje tempo vidí jako standard, a není schopen přidat. Když toho má někdy trochu více, tak nezrychlí tempo, ale dělá přes čas. Jeho vedoucí tu jeho práci nedělá, a vidí tedy jeho rezervy. A zachází s ním jako s neschopným idiotem (kterého z něj ten systém opravdu udělal), proto si pořád někdo stěžuje na "arogantního namyšleného manažera, a manažer zas na líné, neschopné a nepřemýšlející zaměstnance.
Není to tak, že bych obhajoval socialistický model (Ten model nebyl koneckonců nápad socialismu, socialismus na něj hrdý nebyl). Ale pokud by zaměstnavatel nezaměstnával (jako za socialismu) zbytečné zaměstnance, a nedělal řadu zbytečných činností, tak by mu možná stálo za zvážení vrátit se v některých oborech k tomu "Tady máš práci, udělej si ji během dne jak a kdy chceš, pracovní dobu si o víc jak dvě hodiny nezkracuj, kvalita musí být dodržena, jinak bude zle." Výhoda je, že kdyby bylo třeba výjimečně zabrat, tak by nárazovky šlo pokrýt snadno. Lidi by to víc bavilo, výsledek by byl plus mínus stejný. Nemuselo by se tolik řešit zapracovávání nových lidí. Mohlo by to být lepší než to, kam to dnes spěje.
Mimochodem, to video z mekáče jsem poprvé viděl do konce až dnes. Dřív jsem ho musel po pár vteřinách vypnout, dnes jsem to vydržel až do konce. Celou dobu mně bylo trapně za ty lidi, za ty jejich debilní umělé šroubované žvásty. Fuj, to je ale hnus!
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+10
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Fredy 01. 02. 2013 08:18)

1. 2. 2013 15:44 | Fredy

Croco, ale to nijak nevybočuje z toho, co jsem psal. Ostatně, velkou část z toho jsem mi potvrdil. Osobně mohu srovnávat, neboť jsem byl jak zaměstnancem, tak zaměstnavatelem a to v USA, ale i zde v ČR.
Vy popisujete případ, kde se nejedná o stereotypní práci (viz prodej u McDonald’s), ale servisní práci, která se mnohdy nedá normovat. Osobně si myslím, že ten rakouský montér byl ve větší pohodě, než ten český. A teď nemám na mysli odměnu. Prostě on dělal v klidu, žádný shon a press. Náš montér byl buď velmi dobrý, že vše zvládl za 2 hodiny a pak seděl. Nebo průměrný, ale při tom fofrování mu sem tam něco uniklo, sem tam v rychlosti něco pokazil, či přišel k úrazu. Nevím, která varianta je, z psychologického hlediska, výhodnější. Podle mého ta rakouská. Ale je to věc názoru a já Vám ten Váš neberu.
To, co píšete, o volné pracovní době, tak to je běžné i u nás. Mnoho lidí takto pracuje. Ale není to o tom, že by práci za 8 hodin stíhali na 2, ale o tom, že si svoji práci musí udělat a je jedno, zda přijdou ráno, či dopoledne, ale určitou část směny tam být musí. Dejme tomu 6 hodin na tvrdo a ty dvě buď před tím, nebo potom. Ale těch variant je více. Tohle ovšem nelze dělat tam, kde jsou na sebe vázány další profese, či kde je otvírací doba pro veřejnost.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (croco 01. 02. 2013 15:09)

1. 2. 2013 20:15 | croco

Chápete to správně, můj příspěvek nebyl míněn přímo jako nesouhlas nebo protiklad vašeho. Ten popisovaný údržbář se "socialistickým" způsobem práce nemusel makat 2-3 hodiny z 8. Mohlo to být jiné číslo. Podstatné je, že střídal fáze, kdy jel dle svých možností naplno (v rámci podmínek, jaké mu jeho činnost umožňovala) a kdy zase pro změnu nedělal vůbec. Kdyby se při tom měl zranit nebo stresovat, nedělal by to tak. Rakušan si práci rozložil rovnoměrně, velmi pomalu pracoval stále. Rozdíl ve výsledku nebyl, ale v pracovních návycích z dlouhodobého hlediska ano (popis a zdůraznění tohoto rozdílu byl v mém příspěvku asi nejpodstatnější).
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Fredy 01. 02. 2013 15:44)

2. 2. 2013 17:33 | prokeš

Pane Kašpárku, zapomněl jste v úvodu ještě na jednu totalitu podle Vás potlačující v prac. procesu sex ( i mimo práci) : katolickou totalitu. Ta říkala: ora et labora, což samo o sobě není špatné, stejně jako "práce šlechtí", osvobozuje apod. Dnes mnozí velcí i malí ať už podnikatelé nebo námezdní otroci tiše vyznávají: Co můžeš URVI, a co nemůžeš urvat Zku-vi. Je pravda, že stereotyp ubíjí, stejně jako streotypní, povrchní články, které jednostranně postaví problém a pak ho zábavně, ironicky a neobjektivně zfackují. A pokud si myslíte, že je žádoucí na prcovišti souložit...tak tě bůh. J.P.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+2
Líbí
Nelíbí

2. 2. 2013 19:44

Prokeši, pokud neumíte číst, zdržte se soudů o tom, co je povrchní.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (prokeš 02. 02. 2013 17:33)

3. 2. 2013 23:08 | Jan Pavelka

Jste to ale špřýmař, pane Kašpárku! Potlačená sexualita za éry komunistů ? Jakou aktivitou, si myslíte, že pulsovala pracoviště v dobách československé socialistické republiky v pracovním čase, kdy se pracovat nemuselo? Jak myslíte, že končila družební setkání členů a členek brigád socialistcké práce mezi pracovišti s převážně mužskými pracovníky a převážně ženskými pracovnicemi ?
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+2
Líbí
Nelíbí

4. 2. 2013 23:04

porad si myslim ze je pro holku co dela skolu lepsi prace v mc nez roznaset letacky nekde po namesti ad uz je video jaky chce v praci se musi pracovat a dodrzovanim postupu se minymalizuje pruser ne .a ze ji v rospysu nevysly vztric? to uz se tak stava ze nemuzou byt spokojeni všichni ale vedeni vždicky.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

+1
Líbí
Nelíbí

9. 2. 2013 15:04

Tak pro to i studuji, aby mohla pak delat kreativnou a zajimavou praci, a ted, hold, musi vydržet i MC. A nevidim v tom nic špatneho, stejna prace jako vetšina maloplacenych praci.
Reagovat | Citovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

0
Líbí
Nelíbí

Zobrazit komentovanou zprávu (Aleš Müller 01. 02. 2013 07:35)

Přidat nový příspěvek

Diskuze na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuze, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Ušetřete s Peníze.cz

Naši čtenáři s námi ušetřili už  5 741 448 Kč. Podívejte se na poslední poptávky a vyzkoušejte nás také. Vše je zcela zdarma.

Spočítejte si

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás.

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Email:
Captcha
Opište kód:

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Beneš

manažer

Tomáš Matějček

podnikatel, Miton

Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
54,55 %

z 44 duelů
×
Tomáš Matějček
ÚSPĚŠNOST
67,86 %

z 28 duelů

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Kalkulačky

Poradna

Finanční subjekty

Nabídky práce

Obchodní rejstřík

Osoby v obchodním rejstříku

Části obce

Městské části

Obce

Okresy

Témata

Aukční režim, Dlouhodobá rovnováha, NAV, e-shopy, zbyněk stanjura, andrej babiš, architektura, jan raška, velký obchod, správa investic, pojistné období, klienti bank, doplňky, cena půdy, klientský dům, odchod, termín, Stavební úvěr

4B08606, 3B36443, 5C14900, 5C14900, 4M29394

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2016 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK