Petr Němec: Získat od banky zpět poplatek za vedení úvěru? Jde to! Jde!

Ondřej Tůma | rubrika: Rozhovor | 26. 1. 2013 | 29 komentářů
AKTUALIZOVÁNO! Mladý právník Petr Němec dokazuje, jak velké nepříjemnosti může bankám způsobit člověk, který se rozhodne bojovat proti nesmyslnému poplatku. Přečtěte si exkluzivní rozhovor pro server Peníze.cz.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2013 11:15, Petr Němec

Dobrý den, s tímto argumentem se velmi často setkávám a pochopitelně jej chápu, neboť se opírá o jednu ze zásad soukromého práva - smluvní volnosti. Avšak smluvní vztahy jsou i v soukromém právu omezeny zákonem a není tu absolutní volnost a jsou tu jistá pravidla. Například, pokud zůstaneme u úvěru, je zakázána lichevní smlouva, respektive existuje omezení výše ročních úroků, které by se již příčily dobrým mravům. Lichvářské úroky nejde platně sjednat, ačkoliv smluvní strany smlouvu podepíšou i s úrokem 60 % p.a., takové ujednání je neplatné. Stejně tak je neplatná drtivá většina rozhodčích doložek ve spotřebitelských smlouvách atd. A nebo v případě nájemních smluv je velká část smluv neplatných, protože strany napíší, že součástí nájemného jsou i zálohy na energie. Smluvní vztahy jsou tedy i o tom, že strany mají znát právo a limity stanovené kogentními ustanoveními. V praxi se pak běžně stává, že klienta poučím, že to, co prosazuje do smlouvy, je neplatné, ale on to tam mnohdy chce, aby zastrašil protistranu. Nebo jej poučím, že to, co chce protistrana, je neplatné a pokud na tom protistrana trvá a udělá nám kvůli toho ústupek někde jinde, tak jsme jen získali, protože si protistrana vlastně prosadila neplatné ujednání, které jakoby nebylo. I o tom je právo. A pokud banky mají ve smlouvě neplatné ujednání, tak se nemohou divit, že se klienti neplatnosti dovolávají. Banky prostě pochybily (u spotřebitelských věcí se to stane lehce, vývoj je zde skutečně překotný a těžko předvídatelný) a teď za to musí banky platit. Klienti by byli hloupí, kdyby pochybení banky nevyužili. Ostatně platí i zásada vigilantibus iura scripta sunt, a banky zde pochybily a tak z toho mohou těžit klienti. Navíc to vypadá, že nyní jsme ve fázi, kdy banky moc dobře ví, že si účtují poplatek protiprávně, ale snaží se jej udržet co nejdéle, je proto důležité, aby se klienti co nejrychleji a co nejrazantněji této praxi postavili. Petr Němec, www.jdeto.de

Zobrazit celé vlákno

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 1. 2013 9:49, z

Já teda nevím, ale jednou podepsal smluvní podmínky s kterýma souhlasil a pak najednou otočí.Ne, že bych souhlasil s určitými poplatky, ale to bych měl řešit před podpisem. S takovým klientem bych se jako banka ihned rozloučil, ať si to pokusí půjčit jinde.

-21
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 29 komentářů)

5. 5. 2013 11:54 | karel letoun

Jako jestli jim budeme trpět, aby si ve firmě posílali e-maily? Ne! To se nesmí stát!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 5. 2013 13:04 | Budeme jim to trpět?

From: Krásová Kateřina Sent: Thursday, April 18, 2013 6:35 PM To: Zaměstnanci Hypoteční banky Subject: Informace pro zaměstnance Hypoteční banky - soudní spor o poplatek

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

dnes rozhodl soud pro Prahu 5 ve sporu mezi Hypoteční bankou a klientem, který požadoval vrácení poplatků spojených s úvěrem (4200 Kč). Soud rozhodl ve prospěch klienta.

Jde o pravomocné rozhodnutí, proti němuž však lze uplatnit mimořádné opravné prostředky. Nejde o precedent (tj. další soudy nemusejí dojít ke stejnému závěru).

Banka nyní rozhodnutí analyzuje a připravuje další odpovídající kroky. V případě, kdy byste byli žádáni s odkazem na toto rozhodnutí o vrácení poplatků, doporučte prosím klientovi sepsání žádosti, jež bude poslána do standardního řízení. Cenová a poplatková politika Hypoteční byla a je transparentní a na našem postupu se v současné chvíli nic nemění.

Děkuji Vám

Kateřina Krásová tisková mluvčí
Hypoteční banka, a.s.
Radlická 333/150, 150 57 Praha 5
t +420 224 116 666 m +420 724 660 617 krasova.katerina@hypotecnibank a.cz www.hypotecnibanka.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 5. 2013 9:42 | Eliška

Ať si to klidně užívá, má na to nárok. Kolik lidí se postavilo za nás, obyčejné pracující??? Moc jich nebylo, každý ze střední a vyšší vrstvy si hraje na svém písečku a nás, nižší vrstvu, nechávají máchat se v bahně. Já jsem ráda, že alespoň někdo za nás něco dělá, protože nevím, jak bych jinak vše řešila. Já bych Vám milý autore T. přála, aby jste se ocitl na dně, aby jste věděl, jaké to je, když má člověk omezené prostředky, platí nájem, dítě a ještě ke všemu mu banka účtuje nesmyslné poplatky. Pro Vás to možná nic není, ale pro některé je každá koruna ušetřená měsíčně dobrá. Každý nechce vyhazovat své peníze jen tak zbůhdarma oknem. Zkuste popřemýšlet nad tím, co jste dokázal Vy a co pan Němec! Pak můžete někoho kritizovat!!!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 3. 2013 11:40 | Hendrych David

ahoj,potřebuji radu s poplatky.Beru si hypotéku u ČMSS a byl jsem hodně zaskočen s poplatků za navýšení a změnu tarifu, celkem 4700,-. Zdá se mi to dost přehnané a domnívám se , že za pár minut práce je to okrádání poctivě našetřených peněz i z tak velkých výdajů jinde z malé výplaty.Máte prosím někdo s tímto zkušenosti,co se týká případného odvolání, jestli se s tím dá něco dělat?ději z a odpověď(určitě já sám se proti tomu ohradím)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2013 14:33 | T

Vidím, že si Péťa své sebezviditelňování užívá. Přejme mu to...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2013 6:34 | Fredy

Citace / 29.01.2013 22:07

ty jsi zrejme taky investicni banka, vid? jestlipak vubec vis, co to spojeni znamena. mas pravdu, do toho bankovnictvi vidis opravdu malo!

No, Váš styl vyjadřování je vskutku neobvyklý .... :)
Doporučuji si přečíst třeba toto: (těch pramenů je samozřejmě více) http://www.worldfinancialreview.com/?p=1306
A hlavně tuto větu: “The main consequence of the Glass-Steagall Act was a formal division between commercial and investment banking: a firewall was to be constructed between the two activities, which prohibited funds from the former being used in the activities of the latter.”
Až to pochopíte, tak se můžeme bavit dál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2013 22:07

ty jsi zrejme taky investicni banka, vid? jestlipak vubec vis, co to spojeni znamena. mas pravdu, do toho bankovnictvi vidis opravdu malo!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 1. 2013 18:04 | Fredy

Citace / 28.01.2013 07:25

Vážený pane, v roce 2008 a 2009 ve Spojených státech krachovaly desítky bank. pokud si myslíte, že do bankovního sektoru vidíte, jste naivní. Tečka. hezký den

Vážený neznámý, zapomněl jste na důležité slovo INVESTIČNÍ banky. A do sektoru bankovnictví v USA něco málo vidím .... :)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2013 15:33 | Pavel

Pokud vím, tak ne všechny banky vás ale nutí mít ten běžný účet po celou dobu splácení hypotéky. Znám lidi, co si založili účet, získali hypotéku, zrušili účet a banka ani nehlesla. Podívejte se do smlouvy a všeobecných podmínek, jak je přesně ve vašem případě ta podmínka formulovaná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2013 10:07 | george

další problém vidím o v tom, že při poskytnutí hypo úvěru Vás banka nutí si založit i běžný účet, ze kterého si bude strhávat platbu (a neříkejte mi, že mám jít k jiné, v době kdy jsem bral hypo úvěr - 4 roky, tak to měly nastavené všechny banky). Nevíte jak se k vracení poplatku staví Volksbank?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 1. 2013 7:25

Vážený pane, v roce 2008 a 2009 ve Spojených státech krachovaly desítky bank. pokud si myslíte, že do bankovního sektoru vidíte, jste naivní. Tečka. hezký den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 22:03 | Fredy

To, že se živíte "vybíráním" bankovních poplatku mi bylo hned jasné. Ani jste se k tomu nemusel přiznávat. Problém je, že vy jste v té "zlaté" kleci finančního žraloka a pod vlivem jejich manipulaci a propagandy, tudíž nevíte, co se děje venku. Pořád se snažíte dávat různé příklady, ale ty všechny jsou mimo realitu. Tak je přitom jednoduchá. Vybíráte poplatky za to, že vám lidé půjčují peníze a přitom na tom ještě nekřesťansky vyděláváte. Spíše byste se měl zajímat o to, proč tohle umí banky ve světě bez poplatků. A kecy o tom, že jsou ve špatné kondici, si nechte pro naivní klienty. Bank je mnoho desítek, možná stovek tisíc a problémy, spíše investičního charakteru, jich mělo jen pár. A určitě to nebylo proto, že nevybíraly poplatky.
Bez poplatků je třeba FIO banka, ke které od těch vašich velkých finančních žraloků, utíkají tisíce nespokojených klientů. A bude jich přibývat. A mimochodem, když se podíváte na příklad České spořitelny, který jsem uvedl, tak by přežila i bez těch poplatků, ale musela zkvalitnit služby, opustit zbytečné paláce, propustit háfo lidí v centrále ..... Ale těch bank přibývá. Například Equa bank, Zuno Bank, už dlouho třeba mBank. Některé standardní se už přizpůsobují.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 20:32

Pokud vás nezajímá zahraničí, tak ho s námi nesrovnávejte! Já o těch ziscích bank něco vím. Je to součást mé práce.
Bez poplatku. Myslíte Airbank a spol? Dnes lze koupit nové auto i za 160 tisíc a není potřeba ho kupovat u těch předražených značek za milion, že? Stejný přístup jako váš. Zařekl jsem se, že nebudu na netu ve forech vyvracet zaběhaná klišé o zlých bankách, a zase jsem nevydržel. Moje chyba.
Rozumím tomu, že většina občanů na to kouká vašima očima. Proto se o tom nedá touto formou moc diskutovat. Ono je to vlastně i dobře.
Jedna úvaha pod čarou. Ono je to vlastně stejné jako s volbou prezidenta. Všichni řešej nepodstatné věci, ale například diskuse s kandidáty o budoucí bankovní radě ČNB, toho jsme se nedočkali. Nový prezident obmění bankovní radu, která může dělat zásadní rozhodnutí, například rozhodovat o povolení převodu likvidity od dcer ke svým matkám. Nějaké desetikoruny měsíčně jsou proti tomu plivnutí do řeky...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2013 19:55 | Fredy

Citace / 27.01.2013 16:33

Chtělo by to jít až na meritum problému, nikoliv tu operovat jen procentuálním zastoupením poplatků na zisku...
Dejte si tu práci a hoďte sem procentuelní zastoupení položek v ziscích evropských bank.
To nechám na Vás. Mne to nezajímá. Jediný účet, který mám v ČR je u Fio banky a ten je bez poplatků. Jsem zvyklý na to, že když někomu svěřím své peníze, tak že mi za to platí a ne naopak, jako si to nechávají líbit naivní našinci. A hlášky "Právě, že tím velkým podílem poplatků na zisku jsou naše banky tak stabilní" je opravdu úsměvná. Jistě, nejjednodušší a nejlevnější (pro banku) je poplatková politika. Doporučuji se občas podívat na http://www.bankovnipoplatky.com/ zjistíte, že to jde i bez poplatků a dokonce s úspěchem. Ty banky, které se tomu rychle nepřizpůsobí, tak budou mít smůlu. A mohou to být klidně i dnešní giganti .....
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 16:33

Ale vzdyť vy tady srovnáváte jablka s hruškama. Právě, že tím velkým podílem poplatků na zisku jsou naše banky tak stabilní. Škoda, že neoperujete s náklady, které ty vaše zahraniční banky měly se sanací svých účetních knih. Ono takové nucené navyšování kapitálu není právě zrovna dobrá vizitka zahraničních bank. Chtělo by to jít až na meritum problému, nikoliv tu operovat jen procentuálním zastoupením poplatků na zisku...
Dejte si tu práci a hoďte sem procentuelní zastoupení položek v ziscích evropských bank.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 13:38 | Petr Němec

Dobrý den, ano, právně vymahatelné poplatky jsou 4 roky zpět. Na stránkách www.jdeto.de najdete návod k možnému postupu a nebo odkaz na registrační formulář k hromadnému postupu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 13:31 | Petr Němec

Děkuji za upřesnění.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 13:30 | Petr Němec

Dobrý den, uvedený poplatek je dle mého názoru možné také úspěšně napadnou. Prosím, pošlete mi podklady na info@jdeto.de a zkusíme se na to podívat a případně vymyslet, jak můžeme pokračovat dál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2013 11:11 | Bartosz Ladislav

Dobrý den,bral jsem ůvěr na auto v AAA přes GE Money Auto,s.r.o a při sepisování smlouvy mně ta paní Navrátová ani sluvkem se nezminila o tom že za uzavření smlouvy je poplatek 20.000kč není to lichva děkuji hezký den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2013 7:11 | Fredy

Ano, úroky lze odečíst ze základu daně, ale tady jde o něco jiného. Podívejte se na hospodaření bank u nás a ve světě. Zjistíte zajímavý rozdíl. Tady (v ČR) se na ročních výnosech bank podílí příjmy z poplatků mezi 25 až 35%. Ve světě se to pohybuje kolem 10 až 15%. Někde i méně.
Například Česká spořitelna za rok 2011.
Čistý úrokový výnos 31 235 mil. Kč Čisté příjmy z poplatků a provizí 12 381 mil. (28% z provozních výnosů) Čistý zisk/(ztráta) z obchodních operací 448 mil. Provozní výnosy celkem 44 064 mil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Eder

podnikatel, Exclusive Tours

Petr Kováčik

podnikatel, Skrz.cz

David Eder
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Kováčik
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services