Druhý a třetí pilíř: Boj o klienty začíná! Přehled bitevního pole

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 10. 1. 2013 | 13 komentářů
Velké dobrodružství (s nejistým koncem) jménem důchodová reforma se rozbíhá na plné obrátky. Poradíme vám, u koho můžete investovat v účastnických fondech třetího pilíře a s kým ve druhém pilíři důchodového systému.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 5. 2013 7:18, carlos

II. pilíř
Nikdo do něj nemusí povinně vstoupit, pokud vstoupí, tak s vědomím,že vystoupit nemůže. Na mých 500,. Kč přispěje stát částkou 750,-Kč. Kde jinde to dostanete ?
Nelze to vybrat najednou, protože je to moje renta k důchodu
z prvního pilíře.
III. pilíř
Je odělen majetek účastníků od majetku penzijních společností.

Ve II. i III. lze zvolit strategie, takže je možné dosáhnout vyššího zhodnocení než u původních PF,

!! Stávající důchodový systém - I. piliř je v podstatě státem uzákoněné finanční letadlo, neboť nově vstupující účastníci
platí na důchody součastných důchodců, a počet nově vstupujících účastníků v důsledku demografie trvale klesá a počet lidí v důchodovém věku v důsledku prodlužujícího se věku dožití roste tak na státní důchody-i. pilíř se vybírá stále měně prostředků. prostředků.
PS.: Zkusil někdo vystoupit z povinného I. pilíře nebo do něj z důvodů neperspektivy přestal přispívat? (:-))
Nebo lze z něj vybrat vše najednou?
Lze prostředky do něj vložené zdědit?
A opravdu je to systém, jehož nákladovost je opravdu nejnižší?
Když vyhrál volby pan Špidla a ČSSD slibovali, že po volbách
vrátí hranici odchodu do důchodu zpět na 60 let a přesto že
"zdroje jsou" to bohužel (i pro mně) neudělali !!
Optimisticky věřím, že i když vyhrožujou, že II.pilíř zruší,
tak to neudělají, protože nic jinéholepšího nevymyslí.
Vsadíte se...

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2013 6:32

Allianz nutí zaměstnance a bouchače, aby spamovali? Čím ti vyhrožujou?

Hlupáci jsou všichni, kteří využívají pilíře 2, 3 nebo se do nich chystají vstoupit. Zvlášť při obvyklých platbách 300 až 500 Kč.

Pilíře 2, 3 je třeba zrušit. Jestliže lidi nemají zájem o svoji budoucnost (to se netýká jen zabezpečování včetně pojištění, to je i vzdělávání), tak ať těch svých pár korun radši prožerou. Průměrnej čecháček bude jenom rád, když si koupí navíc pár deka salámu.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

12. 6. 2013 7:50 | kulivok

Tak je vidět, že jste se nechal zblbnout klamavou a trapnou reklamou s Viki Cabadajem. Stát Vám ničím nepřispěje, pouze odkloní Vaše 3% do soukromého fondu a Vy jim ještě dobrovolně přispějete ze svého. Inu když chcete živit "chudáky" bankéře, tak s chutí do toho. Jen pro Vaši informaci, to co se nikde nedozvíte. 2. pilíř byl připravován s janým cílem - nikdy nic nikomu nevyplatit. Je to předem naplánovaná zlodějna, když je republika rozkradená, tak zbývá už jen okrást občany.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 5. 2013 7:18 | carlos

II. pilíř Nikdo do něj nemusí povinně vstoupit, pokud vstoupí, tak s vědomím,že vystoupit nemůže. Na mých 500,. Kč přispěje stát částkou 750,-Kč. Kde jinde to dostanete ? Nelze to vybrat najednou, protože je to moje renta k důchodu z prvního pilíře. III. pilíř Je odělen majetek účastníků od majetku penzijních společností.
Ve II. i III. lze zvolit strategie, takže je možné dosáhnout vyššího zhodnocení než u původních PF,
!! Stávající důchodový systém - I. piliř je v podstatě státem uzákoněné finanční letadlo, neboť nově vstupující účastníci platí na důchody součastných důchodců, a počet nově vstupujících účastníků v důsledku demografie trvale klesá a počet lidí v důchodovém věku v důsledku prodlužujícího se věku dožití roste tak na státní důchody-i. pilíř se vybírá stále měně prostředků. prostředků. PS.: Zkusil někdo vystoupit z povinného I. pilíře nebo do něj z důvodů neperspektivy přestal přispívat? (:-)) Nebo lze z něj vybrat vše najednou? Lze prostředky do něj vložené zdědit? A opravdu je to systém, jehož nákladovost je opravdu nejnižší? Když vyhrál volby pan Špidla a ČSSD slibovali, že po volbách vrátí hranici odchodu do důchodu zpět na 60 let a přesto že "zdroje jsou" to bohužel (i pro mně) neudělali !! Optimisticky věřím, že i když vyhrožujou, že II.pilíř zruší, tak to neudělají, protože nic jinéholepšího nevymyslí. Vsadíte se...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 5. 2013 11:03 | Josef

PF mají v plánu , že do II.pilíře vstoupí 1.milion a více lidí, ale zaplačou nad výdělkem, protože to dopadne opravdu krachem, protože ani jednomu PF se nevyplatí s malým počtem klientů a dopadne to tak, že ani jeden PF nakonec nebude mít zájem.Dělaly si velké iluze.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 2. 2013 6:48 | Vít Suchý

Nový tzv. III. pilíř je minimálně Evropským unikátem - stát bude cpát příspěvky( tj. daně nás všech) do investičních fondů bez záruky jejich zhodnocení nebo návratnosti...neuvěřitelný tunel a husarský kousek lobby...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2013 14:10 | Fanda

Dobrý výpočet, na druhou stranu jsou tu jasné nevýhody. Sníží se státní důchod. To tedy bude vadit pouze za předpokladu, že nějaký bude vyplácen :). Horší věc je, že člověk si na rozdíl od III. pilíře nemůže vybrat peníze najednou, tedy když umře brzy, již se mu nestihnou vyplatit. Pokud se dostane do invalidního důchodu, tak vrací všechny státní příspěvky státu a pokud jsem to zprávně pohopil, tak klidně i rok před důchodem, tedy rok před tím, než by je měl dostat. No a nejhorší je, že opozice (který dle průzkumů vyhraje volby) tvrdí, že jakmile se dostane k moci, tak to zruší a radši zvedne daně, aby bylo na důchody...
Proto to považuji spíše za loterii, než za jasně propočitatelný investiční záměr. Nicméně lidem s vysokým příjmem bych to asi doporučil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2013 20:53 | financnik_amater

S uvedenými PROTI 100% souhlasím. Bohužel!!! Svým článkem jsem jen reagoval na článek z 10.01. 2013 06:32, kde pisatel psal něco o hlupácích... Hlavně jsem však chtěl zmínit, že lze takto dostat určitou část peněz zpět. Je zřejmé, že i přesto, že nad formou důchodové reformy se naši představitelé vlády opravdu dlouhou rozmýšleli, a i když vychytali některé mouchy vzniklé u našich sousedů, nezajistili nic až tak závratného. žádná velká propagace, informovanost taky nic moc, poslední měsíce před spuštěním dokonce pár kopanců do vlastních... prostě nic moc A to jak II.pylíř dopadne po dalších a dalších volbách je opravdu ve hvězdách.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2013 17:08 | Lupen

To co napsal pan FINANČNÍK_AMATER je sice hezké ale druhý pilíř má podle mého názoru více proti než pro... např. 1. když člověk jednou vstoupí nemuže již nikdy odejít, 2. nemožnost při dosažení důchodového věku vybrat peníze najednou (po 30 letech placení si člověk nemůže svobodně zvolit zda chce vybrat peníze najednou nebo alespoň jejich část), 3.žádná garance že nebude systém měněn atd... mohl bych jěště pokračovat. Na závěr bych chtěl říct ještě jednu věc která mě fascinovala - snad u všech druhů smluv má spotřebitel právo do určité doby odstoupit od smolouvy bez udání důvodu (úvěr 14 dní některé pojstky až 2 měsíce) v případě vstupu do druhého pilíře takovou možnost klient nemá!!!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2013 10:02 | financnik_amater

!!! KDYŽ JEM SE ZAMYSLEL A TROCHU POČÍTAL - Průměrný plat v ČR 24 000,- Kč, ale většina zaměstnanců jej zdaleka nedosahuje. Pokud budeme počítat s průměrným platem (HR) 20 tisíc. Když vezmeme současného pětatřicátníka (pětatřicátnici), kteří se musí rozhodnout vstoupit/nevstoupit a bude takový plat dostávat. Doba do dosažení důchodového věku je minimálně 30 let. V současné době odvádějí ze své výplaty (nedobrovolně – povinně) automaticky peníze státu, které již nikdy neuvidí. Mohou v tom nadále pokračovat a nebo se rozhodnout vstoupit do II. pilíře. Díky tomu mohou část takto povinně odváděných prostředků vyvést na svůj účet. Současně však musí přidat i část svých vlastních prostřeků. Ale u většiny hlodájí otázky tipu – vyplatí se mi to? Nezatíží to můj rozpočet do budoucnosti? Co když přijdu o práci a budu muset povinně odvádět peníze dál? Má smysl vůbec do těchto pilířů svtupovat? TEDY z částky 20tis. vyvede osoba 3% (600,- Kč) do II.pilíře a ze svého přidá 2% (400,- Kč). Tzn. že za rok vyvede 7200 (státního) + 4800 ze svého (12 000,-). Pokud se z nenadálé situace sníží příjem např. na 10 tis. znamená to, že i odvod se sníží. 3% (300,- Kč) a 2% (200,- Kč). Tzn. že za rok vyvede 3600 (státního) + 2400 ze svého (6 000,-). Současně může pracovat i prostředky odváděnými do III.pilíře (tedy pokud se jej účastní). Může prostředky odváděné do tohoto pilíře (III.)snížit (nebo odvod zrušit) a prostředky odvádět do pilíře druhého. Ten (III.) není povinný. Za toto “podstoupené riziko” tak VYTAHNE (budeme-li počítat jen částku kterou vyvede od státu – nepočítaje zhodnocení těchto prostředků) 216 000,- Kč (při platu 20 tis. HR), 108 000,- Kč (při platu 10 tis. HR). Nejde o žádnou závratnou částku, ale pokud NEVSTOUPÍ = peníze neuvidí vůbec. A kdo a kde dá člověku při vlastní investici 4800,- Kč dalších 7200,- ? Pokud si bude osoba platit do III. pilíře shodnou částku tj.400,- Kč dostane státní příspěvek 110 Kč. Kolik dostane za stejnou investici do pilíře II. viz výše. Nevím zda jsem hlupák či ne. Možná, že někde dají člověku ještě víc?!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2013 9:08 | eďa

Neházet perli sviním, to je jediná šance, jak mít šanci, až spadne klec.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2013 7:33

Podnikatel je i osvč, které se nemusí vést nijak zázračně.
10 let x 34 000 Kč = 340 000 Kč. Na jak dlouho tě má tahle částka zajistit? Na 10 let? Čili měsíčně dostaneš dalších cca 2 730 Kč?
Nejde o to, jestli jsou pilíře povinné nebo ne. Ale jestli vůbec mají smysl. Tohle důchodové spoření/investování má přece sloužit k udržení životní úrovně, ale běžnému občanovi nic zvláštního nepřinese. Co bude po 30 letech dělat s těmi svými 300 000 Kč, které budou mít reálnou hodnotu 150 000 Kč? Nemluvě o tom, že dlouhodobé rezervotvorné smlouvy bývají ukončeny zpravidla předčasně. Přirovnejme to k pojištění. Většina pojistných smluv jsou hlouposti (někdy až škodlivé - běžně třeba podpojištěné nemovitosti), protože lidi to s pojištěním nemyslí vážně a chcou mít jen tak něco kdyby něco. Taková pojistná smlouva nemá smysl, jsou to vyhozené peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2013 7:07 | mirek

Pánové ,nechci Vám brát Váš názor,ale ...
Pokud má běžný občan na to,aby si něco šetřil a do důchodu už nemá daleko / řekněme takových 10 let / je pro něj účast ve starém dobrém třetím pilíři pravým požehnáním :o) Ne každý z nás je totiž podnikatelem který točí peníze ve firmě a tak když se mi k mým 2000 měsíčně složí zaměstnavatel a stát 730 korunami a když k tomu využiju ještě i daňové zvýhodnění ,tak je to ročně docela hezkých 10 000 ,které mi žádný vklad na běžném účtu při úložce 24 000/ rok nevynese . Pochopte ,prosím,že účast v těchto fondech je opravdu dobrovolná a pokud se Vám nelíbí - nechte být . Přeju hezký den a "Slunce v duši "
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2013 6:32

Allianz nutí zaměstnance a bouchače, aby spamovali? Čím ti vyhrožujou?
Hlupáci jsou všichni, kteří využívají pilíře 2, 3 nebo se do nich chystají vstoupit. Zvlášť při obvyklých platbách 300 až 500 Kč.
Pilíře 2, 3 je třeba zrušit. Jestliže lidi nemají zájem o svoji budoucnost (to se netýká jen zabezpečování včetně pojištění, to je i vzdělávání), tak ať těch svých pár korun radši prožerou. Průměrnej čecháček bude jenom rád, když si koupí navíc pár deka salámu.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2013 3:15 | Bedja

To snad ani neni možné, že nejvíce hlupáků z těch hlupáků dává peníze Kellnerovi na konto do České pojišťovny, aby měl těch miliard ještě víc a pak je prospekuloval v Rusku s akciemi různých zločinných spolků. Kdo chce celý život až do důchodu platit připojištění, aby s výnosem 1% ročně, při inflaci 2% si zvýšil důchod o 100 korun, měl by volit Allianz a nedávat nic Kellnerovi na konto. Vždyt Kellner už má těch miliard tolik, že neví co s nimi a lidi mu strkají furt další peníze. "Vezmi si Kellnere taky ode mne 500 korun měsíčně, ať si to v Rusku pěkně užiješ" říká si 1.175.491 hlupáků české národnosti = 13% obyvatel Čech a Moravy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services