Druhý pilíř startuje. Jak se mu vede u sousedů?

Od včerejška je český penzijní systém jiný. Třetí pilíř se proměnil, úplnou novinkou je pilíř druhý. Tedy pro nás, Evropa ho zná dávno, a to včetně zemí, které s námi mají společného nejvíc. Pojďme se podívat na vznik a vývoj druhého pilíře právě ke kolegům z visegrádské čtyřky, do Maďarska, Polska a na Slovensko.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 1. 2013 11:32

Dychtivci po II.pilíři, kteří uvěřili PR masáži o výhodnosti vstupu by si měli hlavně uvědomit následující – nestanou se ničím jiným než pokusnými králíky. Onen pokus bude ale pouze a jen na jejich riziko a jejich náklady. Systému, který se – jak je zřejmé i z článku p. Tůmy - v Evropě v lepším případě dostal do rozpačité situace. Jak jinak – ČR se tam hrne se svou zaručeně „správnou českou cestou“.

Každý kdo do systému chce, by si také měl uvědomit že onen naspídovaný a erudovaný finanční poradce, který jim vstup do II.pilíře doporučuje to své finanční poradenství už třeba za pět let (ale spíše již za rok, jak je v branži obvyklé ) dělat nebude, ale ten kdo smlouvu podepíše se zaváže že bude posílat někam svých 5% hrubé mzdy do doby dosažení důchodového věku (což vzhledem k plovoucí hranici může být klidně až ? -1)

Myslím si, že není od věci se zamyslet obecně nad tím, z jakého že to vlastně tábora jsou poradci , kteří se v prvních dnech roku 2013 již horlivě rozebíhají po ČR připraveni na to, vlákat do II.pilíře své spoluobčany . Vlákat je tam bez toho, aniž by bylo jasné, jak se například na konci cyklu konkrétně dopočítají výše jejich doživotních penzí a dalších výplat. Různé zveřejňované kalkulačky jsou totiž postaveny jen na předpokladech, nikde jsem si nevšiml, že by se jednalo o konkrétní kalkulaci nějaké konkrétní životní pojišťovny a zákon 426/2011Sb. to bohužel zatím nijak konkrétně neřeší…snad až později…nyní jde pouze o hon na klienty – podepiš a pak se uvidí…wow…

Milí finanční poradci – nic proti investicím, pro určitou část obyvatelstva mají určitě své kouzlo a i opodstatnění. Ale lákat občany do podivného systému, kde m.j. neexistuje (je to snad až protiústavní situace) opravný prostředek proti uzavření smlouvy a existuje jen jedna jistota – že se mi o poměrnou část vyvedených peněz sníží státní penze oproti tomu, kdo do II.pilíře nevstoupí – to chce dle mého názoru při setkání s potencionálním klientem fakt silný žaludek a pořádně vytrénovaný profesionální úsměv na finančně-poradenské tváři…

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 21 komentářů)

4. 11. 2013 15:11 | sevcik

Mám pocit, že 3%,které vydá stát, budou scházet v 1.pilíři. A kolik to bude pro prodavačku s platem 10 tis, a kolik pro ředitele s platem 3 mil. Takže je to pokus bohatým ještě víc a chudým ještě míň.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 7. 2013 10:34 | Barbora Komendová

Když ptáčka lapají….
Byla jsem podepsat nějaký papír v České spořitelně, což by měla být záležitost deseti minut, ale trvalo to přes hodinu. Úřednice mě přemlouvala, abych se přihlásila do druhého pilíře důchodové reformy. Líčila mi to ve skvělých barvách, řekla všechny naučené fráze a upozorňovala mě na blížící se konec možnosti k zapsání se a vzhledem k tomu, že bylo konec května, zbýval mi pouze měsíc. Podlehla jsem a nechala se zapsat. Po příchodu domů jsem udělala malý výzkum a to jsem našla se mi nikterak nelíbilo: ze spoření nejde vystoupit, omezená možnost dědění vytvořených rezerv, zmíněná 3 % odvodu představuje snížení budoucího státního důchodu z průběžného pilíře i o více než 18 % v závislosti na délce spoření, možnost nulového zhodnocení, nebezpečí vytunelování nashromážděných prostředků nějakou příští vládou, ani v případě invalidity se k penězům nedostaneme dříve atd. Rozleželo se mi to v hlavě a hned následující pracovní den jsem volala paní do spořitelny, že od smlouvy odstupuji. Poslala jsem odstoupení do smlouvy mailem a pak to i osobně zanesla podepsané do banky. Chápu, že byla zklamaná, protože přišla o finanční odměnu z každého přemluveného účastníka, ale slíbila smlouvu zrušit. O to větší bylo moje překvapení, když mi přišlo za měsíc z Prahy rozhodnutí, že jsem se stala účastníkem druhého pilíře. Volala jsem okamžitě do Prahy a žádala vysvětlení, jak je to možné, když jsem od smlouvy odstoupila hned druhý pracovní den. Řekli mi, že žádné rušení smlouvy nedostali a tudíž je moje členství platné a neodvolatelné. A že se s tím nedá nic dělat. Doufám, že si paní ze spořitelny užije odměnu za mé členství ve zdraví a mně teď nezbývá než volit ČSSD a doufat, že Sobotka dodrží slib, že druhý pilíř zruší. Ale copak se dá někomu v tomto státě věřit?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2013 22:40 | radek

je celkem patrné, že stát na důchody nemá, a mít ani nebude, ruku na srdce, v současné době je jeden pracující na dva důchodce, to znamená, že za v průběžném systému (první pilíř) se peníze ani neohřejí, a jsou ihned vyplaceny a nezbude ani koruna ba dokonce je v mínusu, v současné době cca 40 mld. a každý rok se schodek zvyšuje, cca řibližně o 10 mld. Takže pokud si na důchod nebudeme spořit někde sami, je jasné, že já důchuod z prvního piliře nedostanu vzhledem k tomu, že schodek se bude za 30 let pohybovat někde v bilionech. Takže co stát udělá, aby měl na důchody?? zvedne daně!! nebo zavede milionářskou daň?..nebo jak to bude řešit??..pár nápadů bych měl..1 nacpeme všem ženám do pupku tři embria povině,aby byly generace, ketrá na nás bude makat...asi nesmysl, že?? 2) posneme odchod do důchodu ještě tak o dvacet let..vzhledem k tomu, přůměrné dožití je 78 let nebudeme důchod potřebovat...jen by mě zajímalo kdo mě zaměstná..takže jak??
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2013 22:06 | René

RE: Proto je i nízká porodnost.
Totální blábol - nejvyšší porodnost existuje v zemích, kde stát prakticky neexistuje a o jeho spolehlivosti se mluvit opravdu nedá. U nás je nejnižší porodnost u skupin, které jsou na tom sociálně zdaleka nejhůře.
Blábolíte nesmyslné ideologické lži.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 1. 2013 22:00 | Nemélem, nemélem, nemáme z čeho

A čím jiným než pokusnými prálíky, kteří ze všech svých nepatrných mentálních kapacit slepě věří státu, že jeho I. pilíř nikdy nezkrachuje, i když podle reálných ekonomických parametrů (každoroční deficit v desítkách miliard korun) zkrachoval už v roce 2010. :))
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 1. 2013 10:10 | Skeptik

Předvídat 50tiletý vývoj v oblasti financí se zařazením do produktu na potvrzení pravosti předpovědi je hazard.Ústava zatím něco lidem zaručuje, přesto se úspěšněa beztrestně porušuje.Jedinec nemá sílu cokoliv právně vymoci.Stát tu sílu má,přesto se snaží z odpovědnosti vyvázat.Je to stát protiobčanský.Ovšem občany draze zaplacený díky individuím vpuštěným s právem tyrana zvedat palec vzhůru,nebo směrem dolů.Takový stát si občané nepřejí,stojí o bezpečí vlastní i dětí, které buď přivedou do života nebo to kvůli nespolehlivosti státu odmítnou.Proto je i nízká porodnost.Rozum občana je nad státní demagogii povznesen a dělá dobře.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2013 18:57 | Vít Suchý

Petře, existence investičních fondů pro mne žádné novum není....
To, že peníze v OPF vlastníte je sice pravda a také můžete prodělat, ať tu stát je nebo není...v glorifikaci investičních fondů bych byl také poněkud opatrný
na jednu stranu nevěříte žádnému státnímu důchodu a na závěr státní důchod berete jako součást diverzifikace,nějak se v tom ztrácím...
Důchodová reforma je v současné podobě paskvil, na toto téma jsm toho prezentoval již spoustu, nechci se zbytečně opakovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 1. 2013 16:39 | petr

Ale lákat občany do podivného systému, kde m.j. neexistuje....otevřené podílové fondy fungují už řadu let.To nevíte? Průběžný systém -neexistuje žádné spoření u státu. Co je pravděpodobné, že stát nebude mít na výplatu důchodů za několik let( už dnes jsou dluhy o kterých zde všichni píšou.), tak proč dávat peníze někomu co má již dnes problém? Zdá se Vám to logické? Představte si, že by jste chtěli peníze dát někomu, o kterém jste se dozvěděl, že již dnes dluží. Nebo by jste je dali radši hospodáři, který dluhy nemá a umí peníze zhodnocovat. Nějak si zde diskutující protiřečí.Nepřipadá mi to logické.Pokud si budu spořit v penzijním fondu a nebo v otevřených podílových fondech OPF, pro neznalé je to tak, že vlastním peníze at zde stát "bude nebo nebude!. Peníze, vlastněné přes OPF jsou mým majetkem.Pokud by se stalo že by společnost zkrachovala pro mne to není žádná pohroma, protože společnost mé peníze nevlastní.( do konce roku 2012 u penzijních fondů to tak bylo). Mimo jiné stát nedává garanci výplaty penze ale má jen snad morání povinnost, ale když nebude z čeho....:-). Ponziho schéma, http://cs.wikipedia.org/wiki/Ponziho_sch%C3%A9ma ,jinak letadlo funguje jen pokud je větší přísun než výdaj.Myslete lidi na sebe a ne na stát. Říká se tomu také diverfikace. Důchod aspon můžete mít ze dvou zdrojů.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2013 21:42 | Vít Suchý

...pokud začneme uvažovat trochu šířeji,tak můžeme diskutovat o tom,že chybou legislativy reformy jem.j. i to, že je jen úzce produktově zaměřená (díky vylobbovanému byznysu penzijních fondů ) a nedokázala pojišťovny zapojit i do akumulační fáze reformy.
Každý by pak mohl již při vstupu do II.pilíře mít onen přesný výpočet výplaty, resp. konkrétní číslo (jako např. u důchodových pojistek) k dispozici...
Odpadly by pak zbytečné a nekonečné diskuze o tom, která kalkulačka je víc nepřesná než nějaká jiná a jak se bude po desítkách let vlastně počítat doživotní penze...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2013 20:06 | Chose

I bez podpisu mně bylo jasné, že to píše pan Suchý :),ale se vším s Vámi souhlasím. Velkým problémem, který zde taktéž zmiňujete je výplata doživotní penze. Asi málokdo si uvědomuje jak budou vypadat úmrtnostní tabulky životních pojišťoven za x-let a jakou jim vypočítají penzi, jaký poplatek si za to strhnou z celé uspořené částky a zda-li vůbec nějaká uspořená částka bude, je-li možno jít i do mínusu :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2013 11:33 | Vít Suchý

utekl mi podpis od příspěvku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2013 11:32

Dychtivci po II.pilíři, kteří uvěřili PR masáži o výhodnosti vstupu by si měli hlavně uvědomit následující – nestanou se ničím jiným než pokusnými králíky. Onen pokus bude ale pouze a jen na jejich riziko a jejich náklady. Systému, který se – jak je zřejmé i z článku p. Tůmy - v Evropě v lepším případě dostal do rozpačité situace. Jak jinak – ČR se tam hrne se svou zaručeně „správnou českou cestou“.
Každý kdo do systému chce, by si také měl uvědomit že onen naspídovaný a erudovaný finanční poradce, který jim vstup do II.pilíře doporučuje to své finanční poradenství už třeba za pět let (ale spíše již za rok, jak je v branži obvyklé ) dělat nebude, ale ten kdo smlouvu podepíše se zaváže že bude posílat někam svých 5% hrubé mzdy do doby dosažení důchodového věku (což vzhledem k plovoucí hranici může být klidně až ? -1)
Myslím si, že není od věci se zamyslet obecně nad tím, z jakého že to vlastně tábora jsou poradci , kteří se v prvních dnech roku 2013 již horlivě rozebíhají po ČR připraveni na to, vlákat do II.pilíře své spoluobčany . Vlákat je tam bez toho, aniž by bylo jasné, jak se například na konci cyklu konkrétně dopočítají výše jejich doživotních penzí a dalších výplat. Různé zveřejňované kalkulačky jsou totiž postaveny jen na předpokladech, nikde jsem si nevšiml, že by se jednalo o konkrétní kalkulaci nějaké konkrétní životní pojišťovny a zákon 426/2011Sb. to bohužel zatím nijak konkrétně neřeší…snad až později…nyní jde pouze o hon na klienty – podepiš a pak se uvidí…wow…
Milí finanční poradci – nic proti investicím, pro určitou část obyvatelstva mají určitě své kouzlo a i opodstatnění. Ale lákat občany do podivného systému, kde m.j. neexistuje (je to snad až protiústavní situace) opravný prostředek proti uzavření smlouvy a existuje jen jedna jistota – že se mi o poměrnou část vyvedených peněz sníží státní penze oproti tomu, kdo do II.pilíře nevstoupí – to chce dle mého názoru při setkání s potencionálním klientem fakt silný žaludek a pořádně vytrénovaný profesionální úsměv na finančně-poradenské tváři…
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2013 11:29 | hoogan

tunel Blanka je proti všem penzijním fondům jen myší díra...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2013 0:53 | karla

no jiste a pak prijdou tunelari a vase vlhke sny zmeni se zpetnou platnosti...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2013 23:10 | Mo

Vstup do II. pilíře bude mít dopad na snížení individuální části státního důchodu až o 30% - sníží se odvod z hrubé mzdy z 28% na 25% což je o 10,71% - snižuje se koeficient počtu let pojištění z 1,5 na 1,2 viz. dále citace:
"Procentní výměra starobního důchodu a invalidního důchodu pro invaliditu třetího stupně se nemění a nadále činí 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. V případě, že se po 31. 12. 2012 bude doba pojištění krýt s dobou účasti na důchodovém spoření, bude procentní výměra starobního důchodu činit 1,2 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. Od 1. 1. 2013 se pro výpočet důchodů přiznaných po 31. 12. 2012 použijí upravené redukční hranice.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2013 22:05 | Ivan Hajny

Co dnes provedla ta figurka v uradu presidenta?
Pod rouškou amnestie, v dobe kdy je ODS na dne a nemuze vyhrat pristi volby, v dobe kdy jeho presidentovani konci, zastavila stihani vsech tunelaru.
Co se stane s penzijnimi fondy a vsemi piliri?
Za par let je nekdo vytuneluje, nasledne dostane amneestii a lid zase bude DRZET HUBU A KROK.

Takze dekuji, nechci se zaradit mezi hloupe volice, kteri budou tem tunelarum sypat dalsi penize primo do jejich koryt.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2013 21:27 | Host

Dle propočtů se důchody dostanou na 2/3 těch současných, kolem roku 2050. Myslím, že v tu dobu budou husákovy děti v důchodu už všechny, někteří už i několik let. Chci tím říct jen jedno, pokud katastrofický scénář, tak bych ho "kreslil" až tak na rok 2060-70 a opravdový problém bych tedy viděl až u jejich potomků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 1. 2013 21:19 | Rada

Druhý pilíř má jeden zásadní problém a to ten (jak už bylo mnohokrát zmíněno), že díky němu bude chybět v prvním pilíři ještě více peněz. Ano, v daleké budoucnosti by mohl něco přinést (pokud nebude zásadně narušen), zcela jistě ale způsobí problémy v blízké budoucnosti (pokud se ho zúčastní hodně lidí...na což to ale naštěstí nevypadá). Tato vláda si klidně může přát co nejvyšší účast. Následky totiž s celkem jistě bude sklízet současná opozice.
Otázkou je, zda bude příští vládní stranou ČSSD. Další otázkou je, jestli opravdu druhý pilíř ČSSD naruší a poslední otázkou je, jak dopadnou arbitráže pokud do druhého pilíře zasáhnou.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2013 14:01 | Strizer

Tahle věta z článku mě rozesmála, cit. "za správu fondů nemůžou účtovat žádné velké poplatky". Penzijní fondy si sice nebudou účtovat poplatky, ale budou si strhávat oprávněné náklady, což znamená náklady na provoz fondů tj. koupě a správa budov, mzdy zaměstnanců, provize zprostředkovatelům, reklama atd.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2013 6:53

to neni pravda. duchodovej ucet je separe. zdravotnictvi ma jina pravidla. michas hrusky s jabkama. kazdopadne nerikam, ze zdravotnictvi neni problem. mame spickovy zdravodnictvi za diskontni ceny. co s tim? nepopularni cesta priplatku a plateb. nezavidim to tem nahore...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Roman Vaněk

kuchař a podnikatel

Kamil Vacek

podnikatel a investor

Roman Vaněk
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Kamil Vacek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services