OSVČ. Minimální záloha na sociální pojištění a penze

Václav Valášek | rubrika: Jak na to | 17. 12. 2012 | 12 komentářů
Jen minimální zálohy na sociální pojištění platí vysoké procento českých podnikatelů. Někteří na tom usilovně pracují se svými daňovými poradci, jiným nic moc jiného nezbývá. Nízké odvody na sociální pojištění ovšem znamenají také nízký důchod. Co tedy může podnikatel dělat, aby v penzi nesušil pusu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 12. 2012 13:22, eďa

Neházet perli - peníze sviním a zlodějům. Postarat se o své vlastní potraviny, což znamená nekupovat jedopotraviny s DPH a elektřinu si vyrábět bez 93% daně( 34+11+15+13+20). A vůbec kluci a děvčata, chce to popojít na další úroveň vědomí, kam ovšem postoupí jen nemnozí: po ničem netoužit a tak ani nemít co bránit. A z těch nemnozích jen promile pokročilých mistrů už ani nepotřebuje myšlenky a tak můžou vidět energii tekoucí vesmírem, samozřejmě bez interpretací a kolektivních konsensů.
Johny a Fredy, vy jste své děti toliko zmrzačili výchovou, nechápu na co jste hrdí, když jste je naučili vnímat jen to, co jim dovoluje kontrolovaná společnost a to je sakra málo.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2012 13:50, Pavel

Já to vidím tak, že živnostníci z odvedené koruny dostanou procentuálně daleko více, než zaměstnanci. Takže skuhrání na minimální penzi z minimální zálohy není na místě. V podstatě jsou zvýhodněni a to, že si platí minimální zálohy je jen jejich problém.

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

8. 2. 2013 9:56 | lapis

Milý Pavle, proč ještě nejste živnostníkem? Pamatujte, že za skuhrajícím havranem dojdete leda k mršině.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2012 14:09 | Fredy

Nemít nataženou ruku .... vypadá lépe.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2012 14:08

Johny, tohle pusťte z hlavy. Pokud jste vychoval děti, dle Vás, správně, ke slušnosti, umění se prosadit a nemýt jen nataženou ruku, tak buďte v pohodě.
Také jsem jednou vyzkoušel trávu a myslel si, že spasím svět, možná tam byla i nějaká ta pátá dimenze a všichni kolem byli blbci ..... ale vychovávat děti pod vlivem drog, bych si nikdy nedovolil ... :)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2012 8:52 | eďa

Johny, Johny. S vámi je to stejné jako s výchovou opic, ovcí a dalšího dobytka, co se naučí jen jednu cestu a tak chodí stále dokola a má pocit, že jde dopředu. Mám vás rád i vašeho kamaráda Freda, a tak jsem vás chtěl jen povzbudit v marnosti a hlouposti nebo alespoň rozesmát a posvítit vám v tunelu prázdnoty. Víte, je snadné vymýšlet kolektivní revoluce, ale změnit sám sebe, zbavit se svých návyků a zvyků, přepřáhnout koně, to už je jiná káva. Své děti jsem naučil právě tuhle kávu a tak vím, že s absolutním klidem mohu opustit tento Matrix. Johny, věřte mi, že to, co pokládáte za city, je jen formace vlastní sebedůležitosti a sebedůležitost je jedem, který zabijí.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2012 22:10 | Johny

Já své děti možná zmrzačil výchovou, ale Vy Eďo, jste své děti naučil co? Jak nemít myšlenky a chutě? Tak to jste borec, to Vás mají určitě hrozně rády...i když vlastně ani city jim nepřísluší že? Tak to máte pro co žít. Ale zase na druhou stranu: robota bych si mohl taky vychovat, ale proč ho hned splodit? vlastně jo, na robota nemám daňový odpočet:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2012 17:49 | Fredy

To, co uvádíte, s mým názorem nesouvisí. Podnikatel si také musí na vše vydělat. A možná stejný podnikatel - zaměstnavatel počítá s tím, že jeho zaměstnanec, svojí prací, vydělá nejen na všechny odvody uvedené na výplatní pásce, ale i ty nepřímé, jako dovolená, školení, pracovní a ochranné pomůcky, stravenky apod.
Odvody na sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance a zaměstnavatele jsou uváděny zvlášť. Pokud by to bylo jedno a počítalo se vše dohromady, tak by nebylo nutné to rozdělovat. I když chápu, že to rozdělení má i jiný důvod. Například to, že za zaměstnance je to méně a za firmu více. Pro mne, jako zaměstnavatele, je to vše daň, jen se ji jí říká jinak.
Ještě jeden postřeh. Občas (zde často) čtu, že zaměstnanec vydělá ... zaměstnanec nevydělává, ale je součástí nákladové položky výrobního procesu. To, co vydělává, je až nějaký konečný produkt, výrobek, služba a to tehdy, kdy je realizována (prodána) na trhu.
Jo a ještě jedna věc závěrem. Když slyším o "pravicovosti", tak se ptám, kde? V ČR jsem ještě skutečnou pravicovou stranu neviděl. Jo, pár si jich na to hraje, jako ODS, TOP09, někdy Lidovci ... ale to jsou jen středo - levicové strany s prvky liberalismu. Jak jednou prohlásil, tuším senátor Kubera (ODS), že se jeho strana chová jako moderní sociální demokracie evropského formátu ....
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2012 16:54 | Pavel

Cituji: Chybou je, že do tohoto porovnání levice a rudé odbory přidávají ještě to, co za zaměstnance musí odvést zaměstnavatel. Názor: Chybou je myslet si a manipulovat s míněním veřejnosti(abych parafrázoval ve jménu rádoby pravicové mantry) že to, co za zaměstnance odvádí zaměstnavatel nemusí zaměstnanec vyprodukovat. Jinak bychom se dostávali do pozice, že zaměstnanec je zaměstnavatelem dotován a to prostě tak není. Zaměstnanec, který si na sebe (rozuměj na všechny náklady s ním jako variabilním kapitálem spojené) nevydělá a ještě nevyprodukuje něco navíc je prostě propuštěn nebo firma krachuje nebo je mu snížena mzda.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2012 15:06 | Fredy

Nemáte pravdu. Tuto chybnou interpretaci používá často levice, včetně odborů.
1) Zaměstnanec.
a) Sociální pojištění bez minimálního limitu - 6,5% z Hrubé mzdy (HM) b) Zdravotní pojištění bez minimálního limitu - 4,5% z HM
2) Podnikatel (OSVČ)
a) Sociální pojištění z 50% vyměřovacího základu - 29,2%, což je 14,6% ze zisku. Minimálně 1.836 Kč/měs. b) Zdravotní pojištění z 50% vyměřovacího základu - 13,5%, což je 6,75% ze zisku. Minimálně 1.697 Kč/měs.
Z toho vidíte, že OSVČ je na tom hůře, než zaměstnanec. Nehledě na to, že musí platit zálohy i když se mu nedaří, když nemá příjmy. Stát se prostě rozhodl, že OSVČ bude mít minimálně 150.840 Kč zisku za rok a z toho 14,6% + 6,75% = 21,35% měsíčně, tj. 3.533 Kč, musí minimálně zaplatit na zálohách. Chybou je, že do tohoto porovnání levice a rudé odbory přidávají ještě to, co za zaměstnance musí odvést zaměstnavatel. Ale to tam nepatří, je to úmyslná obezlička, jak pomalu a jistě likvidovat ty, kteří si dovolují být samostatní, soběstační a na státu takřka nezávislí.Na výpočet důchodu to má samozřejmě vliv opět negativní, neboť zaměstnanci se počítá i z toho, co za něj odvedl zaměstnavatel. Tímto nechci zadat příčinu sporu, co je lepší a horší. Zaměstnání a podnikaní je diametrálně odlišná záležitost a porovnávání je něco jako míchat hrušky a jablka.
V USA si každý (i když je jen zaměstnanec) podává své daňové přiznání, kde je to pak vše transparentnější.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2012 13:50 | Pavel

Já to vidím tak, že živnostníci z odvedené koruny dostanou procentuálně daleko více, než zaměstnanci. Takže skuhrání na minimální penzi z minimální zálohy není na místě. V podstatě jsou zvýhodněni a to, že si platí minimální zálohy je jen jejich problém.
-20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2012 13:22 | eďa

Neházet perli - peníze sviním a zlodějům. Postarat se o své vlastní potraviny, což znamená nekupovat jedopotraviny s DPH a elektřinu si vyrábět bez 93% daně( 34+11+15+13+20). A vůbec kluci a děvčata, chce to popojít na další úroveň vědomí, kam ovšem postoupí jen nemnozí: po ničem netoužit a tak ani nemít co bránit. A z těch nemnozích jen promile pokročilých mistrů už ani nepotřebuje myšlenky a tak můžou vidět energii tekoucí vesmírem, samozřejmě bez interpretací a kolektivních konsensů. Johny a Fredy, vy jste své děti toliko zmrzačili výchovou, nechápu na co jste hrdí, když jste je naučili vnímat jen to, co jim dovoluje kontrolovaná společnost a to je sakra málo.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2012 7:44 | Johny

Pan autor chce být aktivní stařík a koupit věci svým vnukům, které jim rodiče zakazují. Pane autore!! - tak takového staříka bych doma nechtěl:-) Do toho, co mám kupovat svým dětem si nenechám (a nenechal jsem si) kecat ani od svých rodičů a pokud jim to přesto koupí, pak mají zaracha nikoliv děti, ale rodiče.
Jako starý se já osobně chystám také nebýt nikomu na obtíž, ale zároveň v současné době podporuji své děti v tom, že jsem jim dal do vínku slušné vychování a vzdělání - to je to jediné a nejlepší, co svým dětem může dát každý rodič. Pak jsem jim také vybudoval domov, kam se mohou vždy vracet a čeká je otevřená náruč a pochopení rodičů (čili nás). Jistě tak pochopíte, že mám ze svých dětí radost, ANO mám: nelžou mi, nekradou - a to že dělají v rodinném podniku je ještě více potěšující (ne všechny samozřejmě).
A PRÁVĚ PROTO CHCI UDĚLAT MAXIMUM PROTO, ŽE BUDU MÍT VE STÁŘÍ JISTOTU, ŽE MÉ DĚTI MĚ NEODHODÍ JAKO KUS ŠPALKU DO NĚJAKÉHO TOHO "DD" NEBO "DPS". Nebudu aktivní, na to nebudu mít síly, ale budu pro ně vždy jako ten zkušený kmet a mentor a také strážce vnoučat (už se to blíží), když rodiče budou nemocni nebo prostě budou chtít na dovolenou. A vnoučatům (možná i pravnoučatům kdo ví) nebudu kupovat sr..ky, ale budu je trpělivě učit to, co jsem učil děti své.
Doufám, že tuto naší představu a sen (protože má manželka je v tom "namočena" taky) nenaruší nějaká ta revoluce nebo diktatura, jak tomu bylo v ČSR ve 20. století několikrát.
Jako důchodce bych neměl důvod žít, pokud bych viděl, že jsem sice starý a už nemohoucí, ale svým dětem jsem na obtíž. Toho bych se nechtěl dožít. Ostatně i proto já s mojí ženou se v současné době staráme také o naše již skoro nemohoucí rodiče a jako "obtížný hmyz" nám nepřijdou.
JAK RODIČE KE SVÝM DĚTEM, TAK POTOM DĚTI KE SVÝM RODIČŮM...to je nutné si uvědomit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2012 6:35 | Fredy

Nejdříve musím za článek poděkovat, neboť, když nic jiného, tak alespoň mnohým připomene, že spoléhání se na stát není to nejlepší řešení. A to přesto, že průběžný důchodový systém je imunní vůči inflaci.
Nyní k chybě, která se u nás neustále opakuje a to je inflace, jako mantra. Stále se zapomíná na důležitější ukazatel a to je výše průměrné mzdy a její nárůst. Neboli je třeba tyto dva ukazatele používat současně. Pokud jde o inflaci, tak zase záleží na tom, jak je nastaven spotřební koš, ze kterého se vychází. Některé komodity (auta, spotřební elektronika, služby ....) mohou inflaci snižovat a to přesto, že například cena potravin výrazně vzroste. Spotřební koš je universální, ale v každém věku se na něj budeme dívat odlišně. Proto osobně upřednostňuji ukazatel průměrného nárůstu mezd, který je, z dlouhodobějšího hlediska přibližně o 2% vyšší, než inflace. Jak už jsem psal minule, tak průměrný nárůst mezd za posledních tuším 15 let je 4,6%. Cokoliv z investičního hlediska, je pod touto hranicí, tak je de facto prodělek.
Autor článku byl tentokrát opatrný a možná řešení jen naznačil a vyhnul se obligátním životním pojistkám, které bývají nosným produktem většiny poradenských firem.
Tentokrát se zeptám jinak. Znáte někdo nějaké finanční produkty, které mají zaručený výnos podstatně vyšší než oněch 4,6% p.a. a jsou nabízeny jako forma spoření na důchod a jsou podporovány státem? Osobně neznám ani jeden. Při dobré vůli pokryjí inflaci, ale to není řešení. To je pak lepší to nechávat státu (posílat si vyšší odvody na sociální pojištění).
Nakonec byl použit citát pana Michla - zajištění na důchod by mělo mít tři hlavní nosné body. Akcie, nemovitosti a děti – dobře vychované a v dostatečném množství. Toto podepisuji a jen bych to ještě doplnil, že v případě nemovitostí je třeba se nespoléhat pouze na ČR. Rovněž obyčejný způsob pronájmu není to pravé ořechové. Jiná cesta není.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services