Druhý pilíř nezatracujte. Má výhody i ve srovnání s podílovými fondy

Ondřej Tůma | rubrika: Když se řekne | 13. 12. 2012 | 49 komentářů
Pokud se podíváme na srovnání poplatků a nákladovosti dlouhodobých finančních produktů, představují fondy druhého pilíře jednoznačně nejlevnější variantu investování na důchod.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 12. 2012 9:15, Vít Suchý

Poradenská firma Partners jako majitel zdejšího webu si pořídila 10% z penzijní společnosti Allianz, ok, to je výchozí bod k diskuzi o PR článku.

Na téma II.pilíře jen krátce – všichni analytici zapomínají na to, že se především jedná o politicky ovlivnitelný systém, bez jakékoli historie, kde klient má jen dvě základní jistoty : 1) Never comeback, 2) snížení nároku na státní penzi o poměrnou část, odpovídající vyvedení 2% sociálního pojistného.

Nevšiml jsem si, že by někde v zák. 426/20011Sb.,potažmo ve 427/2011Sb. bylo uvedeno, že sazebníky poplatků jsou nedotknutelné dogma a klientům vydrží ve stejné výši až do jejich důchodového věku.

Já osobně nevěřím kvalitě legislativy, která je pro nejen druhý, ale i pro třetí pilíř nastavena, nakonec paskvil typu umožnění prodeje fondů v prvním půlroce reformy nekvalifikovanými subjekty není neznámou věcí a těžko odhadnout, co postupně vyplave na povrch dále.

V situaci, (další nepochopitelný paskvil) kdy klient nemá k dispozici žádný opravný prostředek proti vstupu do II.pilíře, na základě zkušeností s legislativou ukončeného penzijního připojištění najdeme zpětně nejednu paralelu, proč vůči státem regulovanému a jednostranně manipulovatelnému systému být opatrný.

Příklad – v r. 1994 se autoři legislativy PP byli v prsa , jak je to super systém,bezpečný, se státní podporou. V prvních 6-ti letech fungování systému ale fyzicky šlo do likvidace 12 penzijních fondů a ne všechny vrátily vklady svým klientům, našly se i fondy, které nevrátily nic ( viz rejstřík úpadců ). Sice se to týkalo cca 60.000 klientů, ale poukazuji tím jen na systémovou chybu, která se stala, resp. na precedentní nedokonalost penzijní legislativy, kterou si ale nikdo na startu systému nepřipustil, také i zde, podle zák. 42/1994Sb. tehdy dohlíželi depozitáři a MF atd…

Další paralela k úvaze o systémových zásazích státu – penzijní připojištění pro klienty nevydrželo na trhu ani pro jednu generaci obyvatelstva, po 18 letech skončilo se spoustou otazníků… A jak se obecně vyvíjí fondové pilíře v Evropských státech si zájemce o informace může najít na netu sám…

A propos – ještě na okraj k dokreslení úvahy o kvalitě penzijní legislativy a nerovného postavení klient vers. stát - i v tolik veřejností oblíbeném penzijním připojištění nemá nikdo ve smlouvě uveden závazek státu, že po celou dobu trvání klientovy smlouvy se i stát zavazuje přispívat…a přesto se do systému podařilo nalákat neuvěřitelný počet osob.

Ano, stát má nemalou negativní roli na poli informování veřejnosti a na poli jejího finančního vzdělávání. Jenže co chtít dnes za kvalitu po systému, kde v oblasti distribuce finančních produktů došlo vlivem nečinností státního dohledu a „kvalitní“ práce poradenských firem k tolika deformacím ?

Konkrétně opět třeba na poli prodeje penzijních fondů – finanční poradci houfně účastníkům doporučovali, aby si do penzijních fondů nespořili více peněz, než jen nezbytnou částku k získání maximální státní podpory…úplně postaveno na hlavu… A pokud opět zmíním architekty penzijního připojištění – asi si také kdysi nemysleli, že systém spoření na stáří finanční poradci postupně přetransformují jen na místo „odběru“ státního příspěvku…Takže máslo na hlavě rozhodně nemá jen stát…

A co říci na závěr, pod čarou desítek různých tabulek a poměřování grafů předpokládaného zhodnocování ve fondech II. pilíře ? „Cui Bono „ ? Skvěle vylobbovaný byznys pro fondy : stornokvóta finančního produku v úrovni nadpozemského 0% a desítky let trvající závazek příjmu 5% klientovy mzdy…no neberte to…

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 1. 2013 9:51, Petr

Jednou a to tou největší výhodou je to,že budete 100% OKRADENI !!!!!
A zbydou vám jen oči pro pláč !!!!! Neboť tento "PILÍŘ" není a nebude nijak zabezpečen, tudíž jsme asi špatně vaše peníze investovali, tak co se dá dělat ŽÉ!!!
Nu a špatný investiční záměr není trestný tak,že majitelé (a to budou jen majitelé bez jakékoliv kontroly) jsou beztrestní a za vodou nu a jelikož majiteli se stanou poslanecko-vládně-mafiánští bosové tak není co řešit a kdyby to ještě nakrásně nevyšlo tak CÓ ???
No přece tu máme onen nelontrolovatelný a neovlivnitelný prezidentský NÁSTROJ no přece AMNESTII a pokud by se to ještě jaksi zadrhlo tak jsou tu prezidentské MILOSTI ŽÉ !!!!!§§§§§§
Nu a jak z toho VEN ???!!! To nechám na vašem rozhodnutí,pokud toho ovšem budete schopni vážně přemýšlet !!!!
A následně konat !!!!

-22
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 49 komentářů)

9. 5. 2013 21:35 | Ilona

...tady je opět někdo velkým "odborníkem":))...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 1. 2013 23:23 | Valach

V prvních letech to sežere všechno, třicet procent je opravdu shovívavý odhad. Ale když se to rozpočítá dejme tomu do třiceti roků, je číslo uváděné ve článku opravdu cosi vysoké.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 1. 2013 16:48 | Pavel Strejc

Základní myšlenka dobrá. Jen by si autor měl upřesnit pojmy TER. To, co uvádí u IŽP, je spíše PER - počáteční náklady. TER okolo 30% to má tak v prvních letech:-)
Nevím také, kde přišel na to, že většina podílových fondů má performance fee. Většina rozhodně ne.
Přestože je druhý pilíř krásně nízkonákladový, má značně omezenou likviditu a navíc neznámé politické riziko v podobě možných chytráckých změn budoucích vlád, takže pro mne: NE
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 1. 2013 14:31 | Zobinka

Slyšel jste někdy o rozdělení majetku klientů od majetku penzijní společnosti? Víte, co je depozitář? Víte jak se v dlouhodobých 15 letých cyklech chová akciový trh? Kdybyste to věděl, tak sem nemůžete napsat takový příspěvek. Než začnete lidi děsit, tak si to nastudujte!!!!
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 1. 2013 9:51 | Petr

Jednou a to tou největší výhodou je to,že budete 100% OKRADENI !!!!! A zbydou vám jen oči pro pláč !!!!! Neboť tento "PILÍŘ" není a nebude nijak zabezpečen, tudíž jsme asi špatně vaše peníze investovali, tak co se dá dělat ŽÉ!!! Nu a špatný investiční záměr není trestný tak,že majitelé (a to budou jen majitelé bez jakékoliv kontroly) jsou beztrestní a za vodou nu a jelikož majiteli se stanou poslanecko-vládně-mafiánští bosové tak není co řešit a kdyby to ještě nakrásně nevyšlo tak CÓ ??? No přece tu máme onen nelontrolovatelný a neovlivnitelný prezidentský NÁSTROJ no přece AMNESTII a pokud by se to ještě jaksi zadrhlo tak jsou tu prezidentské MILOSTI ŽÉ !!!!!§§§§§§ Nu a jak z toho VEN ???!!! To nechám na vašem rozhodnutí,pokud toho ovšem budete schopni vážně přemýšlet !!!! A následně konat !!!!
-22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2013 22:39 | Vinařický

No, pro seniora je to prostě blbost, to by vám dokonce i u Kalouska bez váhání potvrdili. To jste se mohl omezit na ten juniorskej důvod, ke kterýmu takhle většina nedočte... Což zase nevadí, protože je docela mimo :)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2012 19:53 | Karel Sladkovský

Dva důvody, proč já skoro senior nevstoupím do II. důchodového pilíře 1. Důvod morální - nedokážu se vyrovnat s faktem, že mé 80ti leté matce bude valorizován důchod, jen o 1/3 inflace a časem možná vůbec, protože já vyvedením svých 3% oslabím průběžný systém, čímž umožním současnému i budoucím ministrům financí dál a dál argumentovat schodkem důchodového účtu, který mimochodem žádným účtem není a proto jeho přebytky v letech předchozích byly bezostyšně použity na výdaje v jiných kapitolách státního rozpočtu, a který ministři financí průběžně oslabovali stanovením nižšího pojistného pro OSVČ, zastropováním výše odvodů, neexistencí aktivní politiky zaměstnanosti … 2. Důvod ekonomický - podle nejrůznějších internetových (ve výnosech nadhodnocených) důchodových kalkulaček mi těch nominálních 156,- až 289 měsíčně nestojí za to, abych a. riskoval své peníze, pro tak malý nominální výnos (o reálném výnosu kalkulačky a nezávislí ekonomové taktně mlčí) b. přičinil se o to, že mně bude důchod valorizován jen o 1/3 inflace a časem možná vůbec c. měl výčitky svědomí, že okrádám svou matku A navrch jeden důvod, proč bych do II. důchodového pilíře nevstoupil ani jako junior Vzhledem k tomu, že jsem finančně gramotný, nikdy bych nedal své peníze na termínovaný vklad na 40 let bez možnosti předčasného výběru, protože v krizové situaci (např. nutnost zaplacení nadstandardní život zachraňující operace) či v situaci možnosti využití jiné příležitosti k zabezpečení snížení nákladů v důchodovém věku (např. koupě nemovitosti k bydlení) bych se musel zadlužit, přestože mi někde bude ležet pár desítek později snad stovek tisíc, přičemž požadovaný úrok z půjčených peněz bude dozajista vyšší, než výnos z II. důchodového pilíře.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2012 11:05 | moos

a) každý účastník 2. pilíře snižuje příjmy do 1. pilíře, čímž snižuje důchody aktuálním důchodcům. Nějaké dorovnávání z příjmů z DPH je nesystémové a zvýšení dolní sazby DPH postihuje zase především důchodce, navíc se tím zvyšuje inflace a znehodnocení všech úspor. b) žádná možnost výběru, pouze jako důchodová dávka...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2012 10:14 | Fredy

Ten II. pilíř je jen jedna část problému. Celý problém je v tom, co jsem, na příkladě, uvedl výše. Jakékoliv ukládání peněz, do čehokoliv, přesto, že to podporuje stát, s menším zhodnocením kolem 4,6% p.a. je jen krmení nenasytných finančních žraloků. Až tohle pochopí velká část podnikatelů, kteří si říkají finančních poradci a ozve se jim svědomí, tak toho buď nechají, nebo začnou mluvit pravdu a stanou se z nich profíci. Tudíž všechny různé pilíře, penzijní reformy - za pomoci penzijního připojištění, životního pojištění .... jsou jen zlodějna v přímém přenosu za účasti státu.
Že to rychle pochopí obyčejní lidí, tak naivní nejsem.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 12. 2012 0:24 | Jiří Kudláček

Dobrý den, je to vícemeně tahání peněz z lidí s maximálním ziskem pro fondy a nulovým pro střadatele. Vysvětlete mi někdo, k čemu mi bude osobně ukládat do fondů měsičně od roku 2013 např. 1000 Kč s tím, že za 30 let dostanu (kdoví jestli) pár set tisíc při průměrné nominální mzdě v roce 2040 klidně 70000-100000 Kč měsičně ? Je to podobné, jako kdybychom se přenesli do roku 1980,kdy bych začal spořit a kde průměrná nominální mzda byla 1500 Kčs, v roce 1990 byla asi 3000 Kčs, v roce 2000 asi 12000 Kč. Při těchto mzdách bych si ukládal asi 10 % z platu, čili v roce 2010 bych měl našetřeno asi 200 000,- což by mi při dnešních cenách stačilo asi na půl roku života. Kudláček.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 12. 2012 0:22 | Jiří Kudláček

Dobrý den, řeči o tom, že v minulosti pracovali na jednoho důchodce 4 pracující apd. jsou naprostou řízenou propagandou. Řekněte mi jak je tedy možné, že za 30 let, až bude pracovat 1 pracující na jednoho důchodce, jak praví propaganda, tak jak budou tito pracující (poměr 1:1 k důchodcům) zajišťovat chod státu, policii, školství, armádu, poslance, když tedy neuživí svého důchodce ? Pokud by platila tato propaganda, muselo by se v ČR ročně narodit 1 mil, dětí a za pár let by vzrostl počet obyvatel z 10,3 mil. na 20 mil ?? Hlavní parametr je také produktivita práce, za 30 let může klidně na vytvoření dnešního HDP stačit desetina dnešních pracujících. Další moje otázka je, pokud se někdo přihlásí do 2.pilíře (kdo to vymyslel "pilíř" ?), proč z něj nemůže posléze vystoupit, až zjistí jaký je to nesmysl ??? Kudláček.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 12. 2012 22:35

bingo
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 12. 2012 8:09 | tomm

za 30 let tu možná nebude ani česká republika, spíš nějaká pobočka goldmam sax nebo jiný banky.. natož nějakej druhej pilíř.. to musel napsat někdo fakt študovanej.. mozek naprosto odtrženej od reality...doufám že kdo ten blábol psal se i připojistí a je mu tak 25 let..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 23:45 | JirkaZ

Všechny výpočty zhodnocení, které jsem zatím viděl, ukazují naspořenou částku v okamžiku ukončení spořící fáze. To ale ještě nejsou peníze, které účastník II.pilíře skutečně dostane. Zatím jsem stále neobjevil následující :
1. kolik bude stát převod peněz ze spořící fáze do fáze výplatní ? Nebo že by to bylo bez poplatku ? U nás ?
2. Výplata naspořených peněz nebude jednorázová (proč ?), penze bude vyplácena životní pojištovnou. Jaká bude její nákladovost ? Nebo to budou dělat bez poplatků, tedy zadarmo ? Kolik to bude ? Je to legislativně ošetřené ?

Celá reforma má podle mne několik podezřelých aspektů :
a) proč lidé ve věku nad 35 let mají na vstup do II.pilíře pouze 6 měsíců ?
b) proč nelze dostat naspořené peníze formou jednorázového vyrovnání ?
c) proč je regulace finančních zprostředkovatelů regulována až od 01.07.2013, když hlavní vlna proběhne v první polovině roku ? Pokud jejich nízká kvalifikace nebude vadit v prvním pololetí, proč by měla vadit v následujících obdobích ?
d) proč ve III. pilíři nejsou fondy s garancí nenulového zhodnocení, jako je tomu u stávajících fondů PP ? Proč si nemůže klient vybrat ?
A to tu ještě nezmiňuji další oblasti, které jsou popsány v jiných příspěvcích.
Není těch otevřených bodů nějak hodně - s ohledem na to, že za 14 dní reforma startuje ?
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 22:00 | Fredy

Psal jsem, že jsou čísla zaokrouhlována. Tudíž nějakých 19 tisíc se v tom 1,5 milionu ztratí. Ten drobný rozdíl je způsoben internetovou kalkulačkou a zaokrouhlováním. Přesněji by to bylo například 2.568 Kč. Ale o tomto můj příspěvek nebyl.
To, že je to bez zhodnocení značí eliminaci inflace a průměrného zvyšování mezd. Pokud bych chtěl řešit budoucí hodnotu, tak bych musel zároveň zvyšovat jak průměrnou mzdu, tak výši důchodu a zároveň nastavit zhodnocení vkladů (v tomto případě 2.600 Kč/měsíčně) o 4,6%.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 21:22 | otazník

Fredy, sorry, ale nějak jsem ty vaš počty nepochopil... 20 letý človíček : 2.600,- x 12 x 50 = 1.560.000,-vlastní vklad bez jakéhokoli úročení, tedy ještě víc o 19.200,- než uvádíte že potřebuje a to za použití jednoduché metody a la štrozok...u ostatních to vypadá podobmně... Nezmotal jste ty konstrukce nějak ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 18:56 | alfa

Ale četl. Svůj velmi negativní názor na podvod na občany, zvaný II.pilíř jsem vyjádřil- nakonec II.pilíř je DOBROVOLNÝ, takže kdo je hlupák ať tam vstoupí..................
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 12. 2012 17:09 | Fredy

Penzijní reforma - díl druhý.
Výše uvedený příklad je asi složitější a na školení obchodních dovedností se ještě nedostal. Tudíž jej dokončím.
Zopakuji zásadní podmínku, která by měla zajímat každého klienta a hlavně poradce. Jakýkoliv produkt, který má průměrné roční zhodnocení do (((( 4,6% )))) je propadák, nic neřeší, pouze nahrává finančním žralokům.
Tady si dovolím tvrdit, že se, do toho limitu, nevejde žádné životní (investiční, flexibilní, důchodové....) pojištění (rád bych znal prokazatelnou výjimku), ani penzijní připojištění. Na hraně je možná některé starší stavební spoření. A to přesto, že na to stát dává miliardy z našich daní, které de facto končí na účtech finančních žraloků. Doufám, že si toto také někdy, někdo uvědomí, až budou další volby.
1) věk 20 let - spoří 50 let ---- 2.600 Kč/měsíčně 2) věk 30 let - spoří 40 let ---- 3.250 Kč/měsíčně 3) věk 40 let - spoří 30 let ---- 4.300 Kč/měsíčně 4) věk 50 let - spoří 20 let ---- 6.500 Kč/měsíčně
aby v době odchodu do důchodu měl k dispozici 1.540.800 Kč. Což by mu mělo pokrýt rozdíl mezi státní penzí a 70% průměrné mzdy. Čísla jsou zaokrouhlována, pokud by si to chtěl někdo přepočítat. Samozřejmě se jedná o výpočty hypotetické, kde je mnoho neznámých. Ale tak je to vždy, ovšem základní princip se nemění.
Pro optimisty, kdo dokáže zajistit průměrné zhodnocení například ve výši 8,6%, nebo-li 4% nad výši inflace a průměrného nárůstu mezd, tak se, výše uvedené, měsíční hodnoty o něco změní.
1) věk 20 let - spoří 50 let ---- 1.000 Kč/měsíčně 2) věk 30 let - spoří 40 let ---- 1.550 Kč/měsíčně 3) věk 40 let - spoří 30 let ---- 2.500 Kč/měsíčně 4) věk 50 let - spoří 20 let ---- 4.500 Kč/měsíčně
Znovu opakuji, tato čísla znamenají průměrné zhodnocení 8,6% po zdanění. Nyní můžeme spekulovat které produkty, či spíše investiční nástroje dokáží takové zhodnocení. Znám většinu těch, které toto nikdy nedokáží, kromě akcií a nemovitostí. Možná někdo přidá zlato, případně osobní obchodování na burze. Ale na toto nemá 99% obyvatel ČR nárok. Co s tím?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 15:57 | Kalle

Vážený kliente.
Dnešním dnem jste dovršil zákonem stanovenou věkovou hranici k odchodu do důchodu a můžete si u našeho fondu zažádat o výplatu své penze.
Bohužel vám musíme sdělit nepříjemnou skutečnost. Vzhledem k nešťastným investičním rozhodnutím manažerů, kteří již v našem fondu nepracují, je v současné době na vašem důchodovém účtu 0,00 Kč (slovy nula nula nic). Dále dlužíte našemu fondu poplatky za správu vašeho účtu ve výši 125 785 Kč. Tuto dlužnou částku uhraďte do sedmi pracovních dnů na náš účet, v opačném případě bude váš dluh odprodán exekutorské firmě Sedřuzváskůži a synové s.r.o. Náš fond vám tímto děkuje za projevenou důvěru a za to, že jste si naším prostřednictvím celý život spořili na svoje spokojené stáří.
S pozdravem jednatel penzijního fondu Jistota a spokojenost a.s. v likvidaci.
František Seberprachyazmiz v.r.
Seychely 25.8.2060
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2012 14:50 | Jirka

No myslím si, že II. pilíř bude v prvním půlroce 2013 pěkný průser a pro spoustu lidí hotová pohroma. Hromada firem i "firem" se už šteluje, že jejich obchodní zástupci i "obchodní zástupci" (tj. různé rychlokvašky a zlatokopové) ihned v lednu vyrazí mezi lidi - nejlépe mezi důchodce, sociálně slabé atd., u nichž předpokládají menší "odpor" při ukecávání k podpisu smlouvy pro vstup do II. pilíře. A jakmile člověk podepíše, tak NENÍ CESTY ZPÁTKY. Tihle borci nakecají a slíbí člověku cokoliv, jen aby podepsal. Holt provize je provize - a navíc je jistá a nevratná, protože z II. pilíře holt nejde vystoupit. Takže myslím, že exekutoři budou mít časem opět nárůst pracovní vytíženosti a na prosektuře také přibude pár sebevražd. Možná i vražd, když nasra... klient odpraví dotyčného "obchodního zástupce".
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jakub Mahdal

podnikatel, Safetica Technologies

Kateřina Jirásková

finanční ředitelka PPF

Jakub Mahdal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Kateřina Jirásková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services