Nekonečné výnosy – a konečná. Bohatému tátovi bankrotuje firma

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 12. 11. 2012 | 27 komentářů
Svět už není, co býval. Firma patřící finančnímu guru Robertu Kiyosakimu zbankrotovala. Co přijde příště? Plačící Chuck Norris?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 11. 2012 7:13, Fredy

Pane Tůmo, myslím si, že je to trochu (hodně) jinak. Je třeba znám právní a podnikatelské prostředí USA. Což asi není Vaše silná stránka. Především jste si mohl, z dostupných zdrojů, zjistit, jak to je vlastně se společností Rich Global LLC ve skutečnosti.

Především je třeba vědět, že tato společnost, v níž nemá podíl jen Kiyosaki s manželkou, požádala o ochranu před věřiteli. v USA je to běžný postup v případě, kdy nechcete jít do nějakých nejistých soudních tahanic proto, že nesouhlasíte s požadavky věřitelů. Pokud mám správné informace, tak Kiyosaki, při uzavírání smlouvy s firmou Learning Annex, dohodl pro ně podíl ze zisku. Tak to i fungovalo. Pak ale firma Learning Annex požadovala více, ale Kiyosaki s tím nesouhlasil. Což se projevilo v utlumení spolupráce. Lze to doložit i pohledem na ekonomické výsledky firmy Rich Global LLC za léta 2010 až 2012. V roce 2010 měla ještě zisk 592 tisíc $, ale v roce 2011 a 2012 již žádný. V době soudního rozhodnutí měla společnost v aktivech 1,79 mil $ a závazcích 25,92 mil $.

Nebo-li starý lišák Kiyosaki nadále zůstane multimilionářem a to vše kolem společnosti Rich Global LLC je patrně (můj osobní názor) reklamou na novou knihu - "Bohatý táta radí, jak zbankrotovat". Samozřejmě s hlavní myšlenkou, jak na takovém bankrotu co nejvíce vydělat.
Tak že žádný osobní bankrot, ale opět promyšlený tah. Což neovlivní žádný škodolibý komentář, jako je ten Váš.

+157
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 12. 2013 5:35, skeptik

Jediný klad těchdle motivačních žvástů spočívá v tom, že určitý druh lidí si přečte přesně to, co chce slyšet. Jedná se v podstatě o prodej snů. Neúspěšní a hloupí rádi čtou o tom, že každý může být úspěšný a bohatý. Tato snůška blábolů jim toto snění umožní. Každému ale doporučuju si jednu knihu od toho hochštaplera přečíst, páč je to velmi poučné.

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

13. 11. 2012 13:54 | m

mě nejde o Kiyosakiho, Kalouska, Babiše, Gatese, Kellnera, Frantu Vomáčku,... ale o to, že když se někomu bohatému a nebo slavnému, a to je, ať se to líbí nebo nelíbí a ať k tomu přišel jakkoliv, no vlastně komukoliv "bohatšímu" stane něco špatného, tak je z toho obrovská radost, že se mu to nepovedlo... když to dělají média, to vnímám jako nedobrý signál. Jestli krachuje nebo ne, je jeho boj. Ukazovat na něj prstem obdivně -jůůůůůů nebo zákeřně - kiš kiš mě nijak nepomůže, páč musím zvednou prdel a jít udělat, co je třeba :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2012 10:27 | Martinus

S tím to naprosto souhlasím!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2012 10:10 | Martinus

Pane Tůma děkuji Vám za tento pozoruhodný článek.Akorát si myslím že jste si spletl portál,tento článek by se totiž skvěle vyjímal v nějakém bulváru,a zde bohužel jen snižuje kvalitu tohoto portálu.Vy jste s takovým zaujetím komentoval "nekonečný výnos" což patří hlavně k nemovitostem kde používáte dluh,který postupně refinancujete například 4 - 5 let než se vám vrátí investice 10%-20% z hodnoty nemovitosti kterou musíte zaplatit aby jste získal hypotéku a až po této době máte nekonečný výnos(samozřejmě měsíční platby platí nájemník)To jen na vysvětlenou. Co mě fascinuje zde v české republice je že když se někomu daří tak se mu závidí a když se mu nedaří tak se mu pro změnu posmívá. Což si nemyslím že by se panu Kyiosakymu nedařilo,jen mu nevyšel nějaký obchod což se ve světě obchodu děje každému(i těm super boháčům),ale jeho finanční svobodu to nijak neohrozilo!Což je to co převážně učí ve svých knihách!Děkuji za přečtení mého komentáře.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2012 7:36 | Fredy

To Venca, ale i ostatní....
Popsal jste to vcelku výstižně. Příspěvky jsem přelétl, ale že by někdo vynášel Kiyosakiho do nebes, to jsem nezaregistroval. Že čtením jeho knih otevřelo mnohým oči, to asi ano. Ale ani se tomu nedivím. Po revoluci zde nic podobného nebylo a proto to mělo úspěch. Je třeba mít na paměti, že těch, kteří, i díky jeho radám, zbohatli, či se stali nezávislými, zase tolik není a nebylo. Možná si to mnozí spojují jen s podomním prodejem a mlm. To je tak trochu fenomén Ameriky, ale v jeho dalších knihách je těch zajímavých rad více. Ale je u toho třeba přemýšlet a třídit myšlenky na použitelné a ty ostatní. Kdo to čte, jako pohádku, či Americký sen, tak to jsou asi opravdu lepší Tři mušketýři.....
Kiyosaki zbohatl hlavně díky knihám, kurzům a hrám, což je jistě logické. Asi by málokdo kupoval jeho produkty, či chodil na jeho přednášky, kdyby denně chodil s bandaskou na šichtu a čekal na výplatu. Možná že mnozí, po vzoru jiných "velikánů" čekali i toto.
Závěrem k tomuto tématu. Ano, stojí za to si jeho knížky přečíst, ale je třeba u nich kriticky myslet a nečekat od nich žádný zázrak, či přímý návod, jak se stát zítra milionářem. Jeho rady jsou mnohdy skryté a ne vždy použitelné v našich podmínkách. Nikde ve světě nelétají pečení holoubci sami do úst. Tudíž ani v jeho knihách to nenajdete. Tak jako v jiných případech, je na každém, jak jeho knihy vnímá. Co mi ale vadí a proto jsem se ozval (s klikáním nemám nic společného) je to, že autor pojal nezdar v jedné jeho firmě, pomalu jako osobní bankrot a to ještě škodolibou formou. Když mu to tak vyhovuje, prosím, ale musí počítat s tím, že někteří USA dobře znají a že ne každý s ním bude souhlasit. Howgh ....
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2012 0:39 | alfo

Asi je cas neco udelat s naklikavanim obliby prispevku. Je docela tristni, ze nejaky DEBIL prijde a naklika +113 a -71 libi/nelibi se u prispevku, ktere jemu vyhovuji... pritom reseni je snadne ... zavest treba jednoduche registrace nebo alespon cookies
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2012 23:19 | Johny

Ke svému životu Kiyosakiho rozumy a rady jemu podobných radičů "jak zbohatnout" nepotřebuju. Stačí se řídit obyčejným selským životem, být poctivý, čestný a férový. Přečíst si jeho knížky je ztráta času, to si raději znovu přečtu Tři mušketýry. Kdybyste místo těchle blbostí četli raději zákoník práce a občanský zákoník (ten nový) - ať víte, v čem žijete a pracujete.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2012 23:05 | Venca

Tak dlouho jsem se opravdu nezasmál. Knihy od něj jsem četl dvě na doporučení bývalého spolužáka, který o nich básnil jak mu změnily život, jak si teď buduje "firmu ve firmě" apod. A popravdě, bylo mi už od začátku jasné, která bije, ale dal jsem tomu šanci. Zajisté je v knihách hodně pravdivého, obsahují mnoho málokdy vyřčených pravd, které jsou zjevné, ale stejně se jimi lidi neřídí a pak litují. Ale to není nic světoborného, kolem autora a knih je prostě dobré PR. Když jsme se o autora zajímal více, tak se mi potvrdil můj předpoklad, že nejde o úspěšného muže popisujícího svoji cestu k úspěchu, ale o muže, který popisováním cesty k úspěchu viděla a tím se stal úspěšný, taková obdoba argumentace v kruhu. Na tom ale není nic špatného, našel na přeplněném trhu s motivačními žvásty díru, zaplnil ji a zbohatl na tom, bravo, to nedokáže každý a svědčí to o jeho slušných schopnost v této oblasti. Tento článek je také opravdu trochu tendenční, nebo spíše škodolibý, to je také pravda. Ale fascinuje mne, jak se tu vyrojila sorta lidí, kteří nekriticky, až s náboženskou fanatičností, hájí někoho koho sotva znají, jen na základě pár motivačních knížek, kterých jsou na světě desítky (tu horších, tu lepších). To Vás těch pár obecných pravd v pěkném kabátu dokáže opravdu tak zblbnout? Ježiš marjá, ten můj spolužák se vykašlal na slušné místo v technologické firmě a teď je z něj prachsprostý podomní prodejce pofidérních finančních produktů. Znám jednoho, co dokonce z podobného nadšení zblbnul, ale jako vážně, budoval svou finanční nezávislost tak urputně, s takovým nadšením a s takovou vírou v sama sebe (natáhl do toho celou rodinu), že ve chvíli, kdy to nevyšlo, tak mu ruplo v bedně a teď je na invalidním důchodě. Sedí v rohu místnosti a čumí do blba a vůbec nevnímá, že má krásná vnoučata. Já neříkám, že máte hákovat od rána do večera, že nemáte myslet na finanční zajištění, že nemáte hledat něco jako je pasivní příjem, ale bože, trochu soudnosti. Kdyby to bylo tak snadné a mohl v tom každý uspět, tak už to každý dělá a všichni jsme milionáři, jenže snadný zisk vždy pramení z toho, že někdo jiný o peníze přijde a zákonitě těch co ztrácí musí být více než těch co získávají. Tak se vzpamatujte a nebuďte nekriticky zblblí někým, kdo celou svou kariéru postavil na tom, že lidem vykládá jak "snadno" zbohatnout. Ano, tento určitý člověk neříká, že má snadný a zaručený recept, což je sympatičtější než ty totální slibotechny, ale pořád vydělal více knihami a školeními než vlastní činností. Tak se řiďte zdravým, selským rozumem, jeho rady podrobte hluboké kritice a vyberte si z toho to, co je pro vás reálné a nevěřte na zázraky a finanční guru. Nikdo takový neexistuje, i ten Gates může jednou zkrachovat (stačí se podívat na Nokii).
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2012 22:03 | Ondřej

Kiyosaki je jenom marketingová bublina. Podobní lidé většinou vydělají velké peníze vydáváním podobných pochybných knih.
Nicméně i tak je to víceméně obdivuhodné. Obchod s lidskou blbostí je v posledních letech dost výnosné odvětví.
Ale musím se celkem smát, když tady a na finmagu někteří píšou, že finanční poradci nemají rádi Kiyosakiho, přitom je to přesně naopak. Finanční poradci ho milují.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2012 21:28 | Martin Čech

Pan Tůma je evidentně rád, že někdo kdo má úspěch s metodami, které se v našich školách neučí, má drobné problémy. Opravdu působíte jako kašpárek co se umí jen posmívat. To, že jedna z firem pana Kyiosakiho požádala o ochranu před věřiteli neznamená pro něj osobně nic víc, neždočasnou ztrátu části hotovostního toku pro jeho rodinu. Je vidět, že jste absolutně nic nepochopil a ještě máte tu drzost vypisovat své bláboly na internetu. Být vámi se strarám sám o sebe. Uděláte tím národu mnohem větší službu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2012 20:05

nemci taky u stalingardu, kdyz zacali ústupovat, rikali tomu preskupovani jednotek. kdyz nekdo snizuje naklady, vyhazuje lidi a hleda kazdou korunu, rika ze optimalizuje procesy. no a kdyz nekdo krachuje, tak tomu nekteri rikaji ochrana pred veriteli. samozrejme, kazdej jeho obdivovatel mi vysvetli, ze na tom prece vydela. ja si to prekladam, ze zkrachoval. kdyz ten podnik zakladal, tezko cekal, ze takhle skonci:)). ono podnikat dnes v nemovitostech na paku je stejne nebezpecny jako marzovat ve SPADu...
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 11. 2012 19:05 | croco

Ano, ovšem to "Žít jinak" nemusí nutně znamenat vydělat vatu. Může to být také o osobních hodnotách, které jsou realizovatelné i z pozice zaměstnance. Navíc tyto úžasné rady, jak se "osamostatnit," vymanit z "krysího závodu" a další podobné mají jednu zásadní slabinu. Jsou realizovatelné jen v případě, že pořád ještě zůstane většina lidí těmi "vykořisťovanými zaměstnanci." Zkrátka nemůže být na milion vojáků milion generálů. Kyosaki velmi podporuje síťový marketing, ale to je právě jedna z nejzvrácenějších forem. Co je to sakra za hodnotu, kdy se lidem, kteří služby těchto firem využijí se štěstím vrátí peníze, většině zaměstnanců těchto firem se to nakonec moc nevyplatí a zkutečné peníze má zas jen pár jednotlivců? Tomu jako Kiosaki nebo někdo jiný říká lepší život? Asi ano, pokud mu tato firma patří...:D Skutečná hodnota je, pokud někdo podniká sám na sebe. Malý živnostník, tam se projeví ta efektivita na rozdíl od zaměstnanecké pozice nejvíc. Dělá svou práci, rozumí jí, nepotřebuje žádný top management, řídit sám sebe případně pár pracovníků zvládne za chodu, soustředí se jen na svou činnost. Z toho ale všechny ty multi-levely, speciální školitelé a profimanageři prachy nemají. Proto Kiosaki háže živnostníky na tu horší stranu jeho slavného cash-flow kvandrantu, nebo jak se jmenovalo. A mimochodem, k tomu krysímu závodu - ano, je to pořád dokola, ale to je prostě život. Ulovit kořist, nažrat se, ulovit další, při tom zanechat nějaké potomky a chcípnout. To, jak jde tento život obohatit, se nedočtete v Kiosakiho knížkách.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 11. 2012 16:54 | Filip Glasa

"Bohatý táta radí, jak zbankrotovat - Samozřejmě s hlavní myšlenkou, jak na takovém bankrotu co nejvíce vydělat." Pokiaľ viem, tak tomu sa v Česku hovorí tunelárstvo. Ak to urobí neobľúbený Čech, tak je to tunelár a podvodník. Ak to urobí váš obľúbený Kiyosaki, tak je to šikovný podnikateľ.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 6. 2019 10:54 | Petr

Článek o ničem , výborné knihy to jsou.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 10. 2015 9:59 | JK

Jeho kniha mi zmenila zivot at je to jak chce ohledne jeho osoby kniha mi pomohla k tomu ze jsem nasetrene penize neutratil za kraviny ale investoval a kraviny si kupuji uz z vynosu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2014 14:27 | Jana

Knihy jsem přečetla a vyzkoušela. Musím říct, že skoro vše v praxi funguje.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2013 5:35 | skeptik

Jediný klad těchdle motivačních žvástů spočívá v tom, že určitý druh lidí si přečte přesně to, co chce slyšet. Jedná se v podstatě o prodej snů. Neúspěšní a hloupí rádi čtou o tom, že každý může být úspěšný a bohatý. Tato snůška blábolů jim toto snění umožní. Každému ale doporučuju si jednu knihu od toho hochštaplera přečíst, páč je to velmi poučné.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 11. 2012 17:26 | Petr

Milý Fredy, zapomněl jste, že se nacházíte v ČR. Tady je každý na všechno odborník a všechno ví nejlépe. Škoda, že pan Kiyosaki nezná pana Tůmu, mohl si od něj nechat poradit nebo psát knihy o něm: "Bohatý Tůma radí, jak investovat." Takovými články nemá smysl se vůbec zabývat, ale třeba panu Tůmovi zaplatí činži :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 11. 2012 19:29 | KarelT

Knihu jsem četl, je v ní ledaco poučného, ale nějak se s tímhle typem lidí neztotožňuji. To kam směřují je spíš touha po finančním zajištění a majetku, než vytvořit něco užitečného a prospěšného. Proto je mi sympatický spíš Google, Apple i ten Ford atd., než firmy co jen čachrují s buhvíčím. Pokud nevytváří reálnou přidanou hodnotu, respektive pokud inkasovaný zisk výrazně převyšuje tuto hodnotu, je to jen získávání financí ma úkor někoho jiného.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 11. 2012 10:02 | Bob

Reaguji na Michalův příspěvek: Jsou tam divné výroky: Já jeho knížky číst nebudu ... Já jeho tři hlavní myšlenky znám ... Celkově na příspěvku je vidět, že Michal knihy nečetl, nebo jim neporozuměl. Každému doporučuji je přečíst, alespoň některé z nich. Začal bych jeho první knihou - Bohatý táta, chudý táta - potom Cashflow kvadrant a nakonec Nefér výhoda. (nejsem prodejce) Na mě jeho knihy působí hodně motivačně. Hlavní myšlenkou jeho knih, tak jak to vnímám já, je - buďte aktivní, spoléhejte na sebe - ne na stát nebo zaměstnavatele. V několika knihách říká, že ne každý se narodí jako podnikatel, že každý si musí najít to co mu vyhovuje. Pouze upozorňuje na výhody a nevýhody jednotlivých skupin. I on sám pracoval jako zaměstnanec! Je dost naivní si myslet, že Škoda, Ford a další nerozuměli podnikání a v tom oboru se nevzdělávali, neměli tým poradců, ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2012 23:26 | Michal

V krizi se ukáže, jak na tom kdo je. Ať je to podnik, podnikatel nebo stát. Já jeho knížky číst nebudu, svůj čas budu věnovat svým blízkým. Studovat budu to, co mě živí. Držím se hesla "Ševče, drž se svého kopyta."
Já jeho tři hlavní myšlenky znám. 1) Myslí na to, aby jsi nebyl finančně závislý na svém zaměstnavateli. 2) Bohatí lidé Tě naučí bohatnout. 3) Nakupuj nemovitosti na dluh. Nemovitosti pronajímej. Z nájmu splácej hypotéku a něco Ti zbyde. U jeho metod jsou určitá rizika. Například v Pardubicích po útlumu výroby ve Foxconnu je spousta ubytoven a nájemných bytů prázdných. Někteří lidé si vydělají víc jako zaměstnanci než jako podnikatelé, mají "buňky" na svůj obor a nikoliv na podnikání. Jágr si vydělá víc jako hokejista než jako majitel kasina.
Dokazál někdo, že Vás musí učí bohatí lidé bohatnout? Kdo to naučil Baťu? Kdo to naučil Škodu, Wichterleho, Akio Moritu, Forda, Dasslera? Nikdo. Všichni měli velkou ctižádost, obrovský talent a rozuměli svému oboru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vladimír Kovář

podnikatel, Unicorn

Jan Keller

sociolog

Vladimír Kovář
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services