Hledáme práci: Vyjednávání o platu

Kdy během pohovoru přijde řeč na mzdu? A jak se na to připravit? Rozhodně nespěchejte! Kromě jiného si napřed přečtěte tenhle článek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2012 16:29, Lubosh

To urcite verim. Zalezi samozrejme na mnoha faktorech - v prve rade lokalite, je jasne, ze jinak se hleda prace v Praze ci Brne a jinak na Karlovarsku ci Ostravsku. Dalsi vec je, ze bohuzel spousta lidi, kteri se najednou ocitnou bez prace, netusi jak vlastne hledat nove zamestnani a je jedno jestli maji VS nebo zakladku. To vubec neni o jejich inteligenci, ale o tom, ze to proste v zivote nepotrebovali a nevi jak to na trhu prace chodi, co se da v te veci vubec delat. Pak prijdou na radu studie - temer vsechny personalni agentury a pracovni portaly na Internetu maji na svych strankach rady jak na to - co psat a nepsat do CV, co je to motivacni dopis a jak jej napsat, jak se chovat na pohovorech, jak se na ne pripravit. Spousta lidi to podceni a neuvedomi si, ze si tim zavrou vratka treba do hodne dobre firmy (ted v zadnem pripade nemluvim o Vas - vubec netusim, jak a co delate, tak to prosim neberte rozhodne jako kritiku, vse co pisu, myslim vseobecne :-) ). Kdyz jsem si hledal praci pred par lety, trvalo mi to 6 mesicu nez jsem nasel. Byl jsem zmateny, nevedel jsem co a jak delat. Na spouste pohovoru jsem se odpalil, protoze jsem byl spatne pripraveny, na spouste nabidek jsem se odpalil, protoze jsem nenapsal motivacni dopis, ktery by zaujal atd. Byl jsem take totalne na dne. Sebevedomi absolutni nula...ne, jeste mensi. Verim, ze presne toto znate. Ale nabral jsem zkusenosti, stale se ucil jak na to a dobra prace nakonec prisla. Rozumim vsem, kteri takto hledaji, protoze to chce obrovskou psychickou silu a vytrvalost pitbulla. Muzu vsem jen doporucit, jedina cesta je vydrzet. Ona ta prace vazne je a nekde ceka... A co dal? Pokud opravdu hledate: registrovat se na maximalnim poctu prac. portalu a personalnich agentur. Kazda registrace zvysuje nadeji (neni problem mit 20 i vice registraci - i mala personalka muze mit obcas dobre pozice) Pak je denne prochazet, kazda z nich ma sve vlastni kliety, kteri nemusi byt nikde jinde (ale mohou), take si vytipovat firmy, ktere mne zajimaji - vetsina z nich ma sve vlastni karierni stranky, kde hledaji zamestnance, perfektne si pripravit zivotopis, nejlepe nechat si poradit od nektere z personalek, ktere s tim maji denni zkusenost. Stejne tak se dokonale pripravit na kazdy pohovor, ktery mne ceka. A pak... je to samozrejme o stesti, to nepopiram, ale kdyz uz ma prijit, tak at prijde pres velke otevrene vrata a ne privrena dvirka. :-)
Nepisu to proto, ze si o nekom z tech kdo zoufale hledaji praci, myslim, ze je hloupy, to v zadnem pripade - neco nevedet, neznamena byt hloupy, protoze nikdo nevime a neumime vsechno, ale pokud tohle nekomu tady pomuze, tak budu moc rad a drzim vsem vsechny palce, at to hledani ma stastny konec. :-)

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 4. 2014 15:07, CBjobEnergy

Hledáte skvělou práci, kde můžete dostat až 50.000,- Kč bez vysokého vzdělání?
My hledáme člověka, který je zodpovědný, slušný, společenský a hlavně spolehlivý.
Pokud jste to právě Vy, neváhejte a napište na e-mail CBjobEnergy@post.cz, tam se dozvíte více věcí ohledně této práce.
Práce je nabízena v Českých Budějovicích a nejvhodnější věk je od 18 do 22 let.

Těšíme se na spolupráci s Vámi.

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 20 komentářů)

21. 4. 2014 15:07 | CBjobEnergy

Hledáte skvělou práci, kde můžete dostat až 50.000,- Kč bez vysokého vzdělání? My hledáme člověka, který je zodpovědný, slušný, společenský a hlavně spolehlivý. Pokud jste to právě Vy, neváhejte a napište na e-mail CBjobEnergy@post.cz, tam se dozvíte více věcí ohledně této práce. Práce je nabízena v Českých Budějovicích a nejvhodnější věk je od 18 do 22 let.
Těšíme se na spolupráci s Vámi.
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2014 21:58 | hana

Dsoukromnici by nam radzi neeplatili
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 11. 2012 3:42

Citace - Petr / 05.11.2012 10:02

A metody jsou různé. třeba jeden můj známý, když do své firmy přijímá nové zaměstnance, automaticky vyřazuje lidi ze státní správy (nemusí se vám to líbit, ale jemu se to osvědčilo).
Čistě ze zvědavosti. Proč jsou, podle tvého známého, lidi ze státní správy automaticky na vyloučení?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 11. 2012 17:13 | Baruna

Zajímavý článek, je dobře, že se občas někde objeví rady, jak se chovat při vyjednávání platu. Já sama to moc neumím. Teď mě na toto téma zaujal i článek v časopise Moje psychologie "Jak vyjednávat při nástupu do práce"
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 11. 2012 10:16 | Radim

Souhlas, je to tak. Důležité je vydržet, udržovat si v rámci možností svoje pracovní schopnosti, učit se to hledání práce a neustále hledat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 11. 2012 10:11 | Radim

Citace - Krakonoš / 05.11.2012 14:00

Jak poznáte nevhodného uchazeče, aniž byste ho vůbec viděl?
Jedině na základě vlastních předsudků a vlastní hlouposti. Životopis a motivační dopis je jedna věc a skutečné vlastnosti uchazeče druhá věc. Je pravda, že jedni uchazeči jsou podle životopisu a motivačního dopisu s vyšší pravděpodobností ti méně vhodní a druzí ti více vhodní, ale nedá se říct se stoprocentní pravděpodobností, dokud toho člověka prostě do toho pracovního procesu nepřijmou. Podle mých zkušeností zaměstnavatelé berou v první řadě lidi, kteří právě odešli od jiného zaměstnavatele, kde dělali stejnou práci. A ten předchozí zaměstnavatel je při tom solidní neboli nedává lenochům a hlupákům dobré ohodnocení, aby si s nimi užila i konkurence. A existuje spousta zaměstnavatelů, kde jiné lidi než ty výše uvedené automaticky z výběrového řízení vyřadí a když nejsou, místo prostě nechávají prázdné. Jen jednou za 2 - 3 měsíce obnoví na personálním webu inzerát, co kdyby se ti správní zrovna objevili. A naopak pro tyto ostatní je nabídka volných pracovních míst velmi zůžená. Navíc k tomu ještě sociopat Drábek s podporou zbytku vlády zkrouhnul zavedením odvodů a všelijaké buzerace zaměstnavatele možnost zaměstnávání na polovičné a jiné částečné pracovní úvazky, které by zaměstnavatelům umožnily levně otestovat spolehlivost nového zaměstnance a které by tak delší dobu nezaměstnané , ale jinak schopné lidi vrátily zpátky do pracovního procesu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2012 8:21 | eďa

Jak to ti zlí komunisté dělali, že práci měl každý i ten, kdo pracovat nechtěl, začal v kriminále i bez životopisu. Kdepak, to, co se tady za posledních 23 let předvádí tzv. demo- Krácie, není nic jiného než skrytá forma rasismu. Otázkou pak je, jak dlouho může trvat, než se otevře naplno i v dalších soc. oblastech a vyústí v likvidaci diskvalifikačních skupin v novodobý holokaust.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2012 8:07 | Týna

Fakt výborná rada zjistit si plat na podobné pozici. Už vidím redaktorku - přijdu za ní, že se hlásím na její místo a kolik bere. Úžasný :o( Mne se na plat ptali taky, ale po roce na pracáku člověk nemá moc hrdosti říct částku... tak jsem jim vyoslila svoje životní náklady a vysvětlila, že pokud mě ještě něco zbyde, tak do toho jdu. Dneska pracuju, po roce doma. V každým případě asi díky grafickýmu životopisu - dokud jsem posílala word, ani mě neodpověděli, mrchy. Nikdo. S grafickým na první pokus. Pokud by to třeba někomu pomohlo, zkuste http://1tl.cz/zivotopis
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 11. 2012 16:29 | Lubosh

To urcite verim. Zalezi samozrejme na mnoha faktorech - v prve rade lokalite, je jasne, ze jinak se hleda prace v Praze ci Brne a jinak na Karlovarsku ci Ostravsku. Dalsi vec je, ze bohuzel spousta lidi, kteri se najednou ocitnou bez prace, netusi jak vlastne hledat nove zamestnani a je jedno jestli maji VS nebo zakladku. To vubec neni o jejich inteligenci, ale o tom, ze to proste v zivote nepotrebovali a nevi jak to na trhu prace chodi, co se da v te veci vubec delat. Pak prijdou na radu studie - temer vsechny personalni agentury a pracovni portaly na Internetu maji na svych strankach rady jak na to - co psat a nepsat do CV, co je to motivacni dopis a jak jej napsat, jak se chovat na pohovorech, jak se na ne pripravit. Spousta lidi to podceni a neuvedomi si, ze si tim zavrou vratka treba do hodne dobre firmy (ted v zadnem pripade nemluvim o Vas - vubec netusim, jak a co delate, tak to prosim neberte rozhodne jako kritiku, vse co pisu, myslim vseobecne :-) ). Kdyz jsem si hledal praci pred par lety, trvalo mi to 6 mesicu nez jsem nasel. Byl jsem zmateny, nevedel jsem co a jak delat. Na spouste pohovoru jsem se odpalil, protoze jsem byl spatne pripraveny, na spouste nabidek jsem se odpalil, protoze jsem nenapsal motivacni dopis, ktery by zaujal atd. Byl jsem take totalne na dne. Sebevedomi absolutni nula...ne, jeste mensi. Verim, ze presne toto znate. Ale nabral jsem zkusenosti, stale se ucil jak na to a dobra prace nakonec prisla. Rozumim vsem, kteri takto hledaji, protoze to chce obrovskou psychickou silu a vytrvalost pitbulla. Muzu vsem jen doporucit, jedina cesta je vydrzet. Ona ta prace vazne je a nekde ceka... A co dal? Pokud opravdu hledate: registrovat se na maximalnim poctu prac. portalu a personalnich agentur. Kazda registrace zvysuje nadeji (neni problem mit 20 i vice registraci - i mala personalka muze mit obcas dobre pozice) Pak je denne prochazet, kazda z nich ma sve vlastni kliety, kteri nemusi byt nikde jinde (ale mohou), take si vytipovat firmy, ktere mne zajimaji - vetsina z nich ma sve vlastni karierni stranky, kde hledaji zamestnance, perfektne si pripravit zivotopis, nejlepe nechat si poradit od nektere z personalek, ktere s tim maji denni zkusenost. Stejne tak se dokonale pripravit na kazdy pohovor, ktery mne ceka. A pak... je to samozrejme o stesti, to nepopiram, ale kdyz uz ma prijit, tak at prijde pres velke otevrene vrata a ne privrena dvirka. :-) Nepisu to proto, ze si o nekom z tech kdo zoufale hledaji praci, myslim, ze je hloupy, to v zadnem pripade - neco nevedet, neznamena byt hloupy, protoze nikdo nevime a neumime vsechno, ale pokud tohle nekomu tady pomuze, tak budu moc rad a drzim vsem vsechny palce, at to hledani ma stastny konec. :-)
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2012 14:57

Díky, třeba to takhle funguje, ale nevím. Moje zkušenosti jsou jiný. A po roce vezmete cokoliv - klidně i úklid záchodků za pade na hodinu. A to mám VŠ :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2012 10:22 | Lubosh

Tyno, na zjisteni spravneho platu na danou pozici doporucuji servery, ktere zminila autorka clanku:" Můžete využít různé internetové srovnávače mezd (například www.platy.cz, www.mujplat.cz, ale i některé servery s nabídkami práce)". Www.mujplat.cz neznam, vyzkousejte, ale ten prvni www.platy.cz je v zakladni verzi zdarma. Vychazi z odpovedi cca 70 tisic zamestnancu vsech lokalit a profesi, takze neni potreba se jich ptat. :-)Staci vyplnit kratky formular a dostanete ihned odpoved na to, kolik si lze na dane pozici rict. Hezky den a drzim palce! :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 11. 2012 9:50 | jezevec

je velmi snadné dát všem práci, když firma nemusí vydělávat a mzda se neplatí v penězích, neboť namísto peněz máte jakési poukázky za které kilometr za hranicema nedostanete ani rohlík.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2012 21:34 | jezevec

muj bestseller: po dobu zkušební doby budu pracovat třeba i zadarmo. za měsíc vám řeknu, co budu dělat jinak, kolik tím ušetříte a vyděláte peněz - a kolik z těchto peněz chci pro sebe. pak si řekneme jestli je oboustranný zájem, a jdeme do toho nebo ne. zatím 100% úspěch.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2012 21:11 | Igi

Opravdu článek na nic. Pisatelka asi ani neví, jaký he rozdík mezi slovem plat a mzda, když to míchá dohromady!! O platu se moc vyjednávat nedá, neboť je stanoven tabulkově a dostavají jej zaměstnanci státu a potažno samosprávy, u soukromých firem se jedná o mzdu. A jelikož už je mi dost přes padesát, tak sehnat práci není vůbec lehké a člověk je rád, že si vůbec něco vydělá, už kolikrát mi bylo řečeno, že venku čeká dost lidí, kteří by to dělali za míň.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2012 17:29 | fg

Miluju rady typu „poptejte se jaké platy jsou v té firmě běžné“, nebo „zjistěte si před pohovorem o nabízené pozici co nejvíce“. Jak to má člověk v praxi asi udělat? Zaměstnanci mezi sebou o platech mluvit nesmí v žádné mě známé firmě a když zavolám personalistovi nebo mzdové účetní, tak mě pošle do háje nebo rovnou do blázince. Tak jak to mají lidi asi udělat?
A když chci něco vědět o nabízené pozici, tak mi řekněte kdo víc o ní má vědět než šéf, pro kterého uchazeč bude pracovat? NIKDO JINÝ TOTIŽ O NÍ NIC VĚDĚT NEMŮŽE, NEBO O NÍ MŮŽE VĚDĚT POKŘIVENÉ INFO! Takže od vyjasnění si toho co se na dané pozici očekává je pohovor. Jestli to například zaměstnavatel vidí jinak, tak je to amatér a pro takového není perspektivní pracovat.
Takže když vidím článek, kde někdo radí tyto dvě stupidnosti, tak hned poznám, že to je pisálek bez praxe a bez reálné znalosti problematiky o které mudruje.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 11. 2012 17:13 | fg

Citace - Krakonoš / 05.11.2012 14:00

Jak poznáte nevhodného uchazeče, aniž byste ho vůbec viděl?

No napriklaz z CV. Kdyz ma nekdo 2 VS a zadnou prax, tak je nevhodny.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2012 14:07 | Petr

Na základě vlastních zkušeností. Čas jsou peníze. Není možno ztrácet čas s každým, kdo se hlásí na nějaké místo. Podle toho, jak se prezentuje v písemné formě, jakou má historii (životopis) lze dost dobře odhadnout, co je to zač. Nemusím vidět absolventku střední zdravotní školy, abych si byl ZCELA jist, že je nevhodná kandidátka na místo mistra ve strojírenské výrobě.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2012 14:00 | Krakonoš

Jak poznáte nevhodného uchazeče, aniž byste ho vůbec viděl?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2012 10:02 | Petr

V mnohém souhlasím. Autorka si někde něco přečetla a hned že napíše (honorovaný) článek.
Vůbec se nezmínila taky o aspektech, kdy uchazeč může mačkat potenciálního zaměstnavatele. Nedělajte si iluze, že před branami podniků stojí stovky VHODNÝCH uchazečů. Ano, o místo se může ucházet mnoho lidí, ale 90% bývají, jak to říct slušně, naprosto nevhodní. To jde poznat, aniž by vůbec toho člověka viděli. A metody jsou různé. třeba jeden můj známý, když do své firmy přijímá nové zaměstnance, automaticky vyřazuje lidi ze státní správy (nemusí se vám to líbit, ale jemu se to osvědčilo).
Zaměstnavatele stojí hledání VHODNÝCH lidí spoustu času a peněz. Jakmile na někoho přibližně vhodného narazí, jdou po něm dost intenzivně a již to není žádné dohadování o pár tisícovkách nástupního platu. Jestliže zaměstnanec ještě (PRAVDIVĚ) řekne, že má i další nabídky a zvažuje, je míč na straně zaměstnavatele, aby se předvedl.
Ale celkově jsou přijímací pohovory a obecně přijímání zaměstnanců celekm zábavná hra na kočku a myš. A jde o to, kdo je kočka a kdo myš. Z pohledu uchazeče je lepší být myš, kterou chytá víc koček (zaměstnavatelů), než jako kočka se zoufale snažit ulovit alespoň jednu nabídku.
Celé je to o kvalitě a schopnostech uchazeče, což je stará, ohraná, ale platná písnička.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 11. 2012 2:08 | Honza

Autorka opět chodila na nějaké jiné pohovory než já. Přestřelovat se mi nevyplatilo ani trochu. Někomu jsem se na pohovoru líbil, někomu ne, ale nikdo mi nikdy neřekl něco na způsob: "Chceme Vás, ale jen pokud slevíte 5000." Plat mi jednou nabídli vyšší než jsem chtěl (60 místo 50 měsíčně), ale je fakt, že jsem jim přiznal, že mám i jiné pohovory. A uvádět interval se mi vyplatilo. Další zkušenost je, že slibované zvýšení po čtvrt roce bývá pravda, zvýšení po roce a dál už jen někdy, u mě 1 ze tří případů. Prémie 2x pravda, 2x nic neslibovali, ale něco (jednou málo a ne automaticky, jednou velmi málo) dávali. Slibovaný podíl na zisku po roce byl jednou z jednoho případu lež. Je fakt, že moje zkušenosti programátora mohou být dost specifické.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Martin Pomothy

podnikatel, ČSFD.cz

Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Pomothy
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services