Jiří Rusnok: Po uši v penzijních systémech

Za pár měsíců startuje to nejpodstatnější z penzijní reformy. A pak bude třeba jednat. Někdo s rozhodnutím, zda se dá ke druhému pilíři, může trochu vyčkat, někdo se musí rozhodnout do půl roku. Jen nejstarší si mnou ruce, že už se jich to netýká a nemusí shánět informace, o co jde a jak to bude fungovat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 9. 2012 11:13, xls

Srovnávat české podmínky se zahraničními (možná) fungujícími systémy dle mého názoru moc cenu nemá. Tady je k tomu připočítat český zmrdofaktor, tj. pravděpodobnost ukradení/vytunelování/rozkrade nímajiteli a "znárodnění" politiky, a to v horizontu desetiletí.
Že z toho pak něco po letech opravdu vypadne je pak asi stejně pravděpodobné, jako že když na zahradě zakopu balík pětitisícovek, tak že v příštím roce na podzim tam budu mít stroj, který budu stejnými balíky obsypán.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

20. 9. 2012 12:20

Zdravím Vašku, jestli mi najdete ve výpočtu nějakou zásadní chybu, která výsledek postaví na hlavu budu rád. Zatím to aly vypadá naprosto jednoznačně.
Kalkulačka MPSV: Vstupní data: Rok narození 1976, muž, hrubá mzda 25000, výnos 2,5 procenta, doba spoření 31 let, důchodový věk 66 let 10 měsíců. Výstupní data: Doživotní renta z prvního pilíře při neúčasti v druhém: 12.372 Kč. Doživotní renta při účasti v druhém pilíři, tj. při mém měsíčním příspěvku 500 Kč do druhého pilíře: 12.910 Kč. Rozdíl v měsíční rentě při účasti ve druhém pilíři 583 Kč měsíčně. Průměrné dožití dle ČSÚ je u mužů cca 75 let, tj., průměrná kalkulace benefitu z účasti ve druhém pilíři je 98 měsíců x 583 Kč = 57.134 Kč.
Kalkulačka výnosu IŽP z webu KB pojišťovny: Vstupní data: Rok narození 1976, muž, doba spoření 31 let, 500 Kč měsíčně, alokace 100 procent fond s garantovaným zhodnocením (zhodnocení 2-3 procenta), varianta pojištění ochranná, bez úrazového pojištění. Výstupní data: Předpokládaná částka na konci pojištění (při odchodu do důchodu) 228.973 Kč, pojištění pro případ smrti 120.901 Kč.
Výpočet je samozřejmě hrubý a orientační, nicméně rozdíly jsou natolik zásadní, že pro učinění rozhodnutí zda do druhého pilíře jít či nikoli detailní výpočet vlastně ani není třeba. IŽP má jedinou nevýhodu a to je nutnost platit ho nezávisle na příjmech. Teoreticky se výhody systémů srovnají při dožití nad hranici 100 let. To je ale poměrně nepravděpodobná varianta. Jinak jsou na jeho straně jen výhody. Lze ho rušit, měnit, při odchodu do důchodu je naspořená částka kompletně k dispozici a v případě úmrtí před dožitím důchodu je pozůstalým vyplacena pojistná částka bez jakéhokoli omezení druhu výplaty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2012 14:44 | Václav Valášek

Dobrý den Martine, můžete mi prosím rozepsat Váš výpočet? Někde musí být totiž chyba. Z hlediska parametrů při stejném výnosu nemůže vyjít nikdy IŽP lépe... Zdraví Vašek
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 9. 2012 11:15 | cml11

Druhý pilíř je ještě před spuštěním zkrátka naprostý propadák. Když jsem přemýšlel jestli do něj jít, zkusil jsem výsledky z kalkulačky na MPSV porovnat s klasickým komerčním IŽP, ke kterému mám jinak mnoho výhrad. Při stejné vkládané částce a stejném kalkulovaném zhodnocení mi vychází IŽP ve všem výrazně lépe. A to už je co říct. Protože jinak je tenhle produkt ukázkou nehospodárnosti. Druhý pilíř tedy za současných podmínek rozhodně ne. Uvidíme jak bude vypadat po prvním service packu, který ho nedlouho po spuštění nevyhnutelně čeká.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2012 11:13 | xls

Srovnávat české podmínky se zahraničními (možná) fungujícími systémy dle mého názoru moc cenu nemá. Tady je k tomu připočítat český zmrdofaktor, tj. pravděpodobnost ukradení/vytunelování/rozkrade nímajiteli a "znárodnění" politiky, a to v horizontu desetiletí. Že z toho pak něco po letech opravdu vypadne je pak asi stejně pravděpodobné, jako že když na zahradě zakopu balík pětitisícovek, tak že v příštím roce na podzim tam budu mít stroj, který budu stejnými balíky obsypán.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2012 9:05 | Jan Dvořák

Kdo uvažuje o druhém pilíři, měl by se na něj podívat jako na jakoukoliv jinou investici - tedy z pozice výnosu, rizika a likvidity. Podle toho se pak rozhodnout.
Snad redakce promine jeden link na článek,kde jsem to z těchto pohledů rozebral: http://proinvestory.cz/duchodova-reforma-ano-ne
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 9. 2012 7:58 | Honza

Pro video byste neměli používat MS Silverlight, nejsem žádný odborník na video na www, ale určitě jsou přenositelnější technologie. Já třeba vidím jen tlačítko pro instalaci příslušného pluginu, které mi (Firefox na Linuxu), předpokládám, fungovat nebude.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kočka

podnikatel

Libor Malý

podnikatel, zakladatel Jobs.cz

Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Libor Malý
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services