Tomáš Prouza: Český rybník a reálný svět

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 29. 5. 2012 | 13 komentářů
V Evropě se debatuje o možné bankovní krizi na jihu Unie a všichni přemýšlejí nad tím, jak nastartovat růst. Česko strká hlavu do oprátky kvůli evropským dotacím a utkvělé snaze řídit se číslem, které nic neznamená.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 5. 2012 15:59, croco

Špatný je celý systém ekonomiky založený na hodnotě nesmyslného čísla, kterým HDP dnes je. Ono je ale politicky kulantnější vyjádření, že státní dluh stoupl o 3% HDP na 42 nebo kolik procent, když spoustu voličů ani neví, co ten HDP vlastně zahrnuje. Říct místo toho například, že dluh stoupne o 170 miliard (nebo o cca 14-15% procent)na částku okolo 1,7 bilionu (160% státního rozpočtu) je pro vládu o něco těžší.

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 13 komentářů)

31. 5. 2012 20:14 | croco

O tom, co je HDP, se nehádám. Ale jak jste sám řekl: To, zda a jakým způsobem se projeví na státních příjmech případná prosperita firem, není určeno prostou přímou úměrou, ale je to dáno mnoha faktory (například tou Vámi zmiňovanou efektivitou výběru daní). Potom je nutné pro upřesnění dodávat další jinak zbytečné informace: Například kolik se oproti minulému roku vybralo na daních, kolik firem se snaží krátkodobou krizi překonat výrobou do zásoby, na kolik se projevují dříve schválené investice, na kolik loňské povodně, jak jsou čísla ovlivněna legislativní změnou způsobu dokládání účetnictví, atd... Tato hodnota, tedy HDP, má svůj význam, ale ne pro vyjádření výše státního dluhu a schodku rozpočtu za fiskální období. K tomu se lépe hodí Výše dluhu vhledem k ročnímu rozpočtu. Ale na druhou stranu, uznávám, co by tu dělaly ty spousty ekonomů ve státní správě, v evropských institucích, ve veřejném sektoru i jinde, když by už nemohli ročně vydat 100 000 analýz a rozborů o aktuální ekonomické situaci, a všechno by bylo, alespoň co se otázky výše státního dluhu týče, černé na bílém. Z čeho by ty tisíce studentů ekonomie dělaly diplomky a doktorandské činnosti... Netvrdím, že odsuzuji nebo nějak shazuji ekonomii, ale mám kolikrát pocit, že tak trochu uměle komplikovaných oblastí v ní možná bude trochu více...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2012 10:55

problem je hlavne v odvodech statu, ne ve vysi hrube mzdy
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2012 10:02 | Michal

Vysoká cena práce? No už vidím jak řeknu svým zaměstnancům, že jim šahám na plat, abych snížil ceny naších služeb.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 5. 2012 9:40

ja si myslim, ze nas nejvetsi problem neni korupce, ale vysoka cena prace.
co se tyka korupce, tak cely narod okrada, a pritom ukazuje jen na politiky. tuhle ridic krade naftu svemu zamestnavateli, tady krade firemni potreby v kancelari, tam nedani prijem z melouchu coz je danovy unik. dalsi pracuje za minimalni mzdu, ale pritom dostava na ruku daleko vice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2012 9:36

ale vzdyt to neni pravda. HDP je prave suma vsech statku, kterou produkuji mimojine prave ty dotycne firmy. jelikoz je HDP tvoren z nejvetsi casti spotrebou, ma to vypovidaci schopnost o kupni sile obyvatel. transfery v podobe duchodu, podpor apod. se do HDP nepocitaji. jediny problem v teto metodice, kterou napadate, vidim schopnost statu vybirat dane. nicmene, a to je dulezite, nevim od jakeho roku, se do HDP zapocitavaji i potencialni prijmy s trestne cinnosti jako je prostituce atd. nevim z hlavy ta cisla.
HDP neni ukazatel prijmu statu, ani ukazatel ziskovosti firmy. teoreticky totiz muze firma produkovat na sklad, nemit z toho zadny prijem nebo byt ve ztrate, a pritom zvysovat HDP.
primer neni dokonaly, ale stale si myslim, ze je to kompromis, ktery ma svoji vypovidaci hodnotu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 5. 2012 7:03 | Michal

U nás je největší problém korupce. Nebýt korupce nemusí být žádné reformy. Bohužel je to utopie. Děje se to všude, ale na tak špatné pozici být opravdu nemusíme. Druhý problém je, že se u nás neustále hází podnikatelům klacky pod nohy. Nemyslím těm velkým ti si to dakáží nějak zářídit, ale malým a středním podnikatelům u nás zdejší prostředí nepřeje. Jak mohou vytvářet nové pozice a rozvíjet firmu, když u nás podnikatel neví dne ani hodiny. Jako podnikatel platím vše jak mám a co za to od státu dostávám? Čím dál větší buzeraci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2012 19:14 | croco

No, tak měřitelnost státního dluhu vůči státním příjmům je adekvátní. Vůči výdajům i příjmům jak státu, tak soukromých subjektů dohromady asi těžko. Spoustu soukromých firem může vydělávat, HDP je vysoké, ale stát na tom může být bledě. Neprotestuji proti ukazateli HDP jako takovému, ale proti jeho používání pro vyjádření čistě státního (ne soukromého) dluhu. Že je vypočítáván sofistikovaně a dle použité metodiky jsou čísla přesná, to samozřejmě nezpochybňuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2012 16:34

nemate pravdu. dluh mereny v absolutnich cislech nic nevypovi o tom, jak velky vlastne je. dluh se musi k necemu merit.
predstavte si dluh 100 jednotek. obcan A bude mit rocni prijem 1000 jednotek, obcan B pouze 100 jednotek. pro obcana A je dluh 100 jednotek daleko mene problematicky, a drive a jednoduseji splatitelny, nez pro obcana B.
stejne tak je to u HDP a jeho dluhu. ekonomika daneho statu vyprodukuje urcite mnozstvi statku, a je celkem logicke, ze se jeji dluh bude pomerovat podle toho, kolik statku za rok vyrobi, jinymi slovy jak rychle dokaze na ten dluh vydelat pripadne jej splatit. kouzelne je, ze aniz by napriklad dluh mezirocne stoupl o korunu, muze byt pro ekonomiku nasledujici rok problematictejsi, protoze napriklad HDP realne klesne. tim padem se zvysi pomer dluhu vuci tomu co je dana ekonomika schopna vyprodukovat. napriklad tim padem muze dluh stoupnout o nekolik procent vuci HDP.
mate jine a lepsi reseni? sem s nim. kazdopadne vypocet HDP je celkem sofistikovana vec, meri se nekolika moznymi zpusoby, a zatim nikdo neprisel na nic lepsiho. treba budete prvni:)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2012 15:59 | croco

Špatný je celý systém ekonomiky založený na hodnotě nesmyslného čísla, kterým HDP dnes je. Ono je ale politicky kulantnější vyjádření, že státní dluh stoupl o 3% HDP na 42 nebo kolik procent, když spoustu voličů ani neví, co ten HDP vlastně zahrnuje. Říct místo toho například, že dluh stoupne o 170 miliard (nebo o cca 14-15% procent)na částku okolo 1,7 bilionu (160% státního rozpočtu) je pro vládu o něco těžší.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2012 13:51 | Marek

To jsou ale bláboly... Pokud by se reformy dělaly skutečně prochudé, tak třeba penzijní reforma nevypadá tak, že pro lidi s nízkými a průměrnými příjmy nebude ztrátová. Stejně tak by se nezvyšovala DPH "kvůli reformám" ještě dřív než reformy začnou. Tyhle fráze už skoro nikdo nebere vážně, možná jen pár zaslepenců, kteří žijí s klapkami na očích a užívají si groupthinku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2012 12:46

myslite napriklad komunistu Dolejse, ktery byl natocen novinari jak dokaze uplatek hezky protlacit skrze inzerci v casopise Halo Noviny? komunisti nejsou vyjimka. paradox je, ze Dolejs je nyni clenem imunitniho vyboru. haha
co se tyka dani, korupce a udajnych zlodejin ze statniho rozpoctu. proc nejvice krici ti, kteri odvadi statu zpravidla nejmene? tretina obcanu neplati zadne dane z prijmu, polovina populace bere ruznou formu davky od statu. ale prave tito se neboji kricet na vaclavaku a v diskusich, jak jim nekdo zproneveruje jejich odvedene dane statu. smutne...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2012 12:33 | Slávka

ČR neničí reformy,ale zlodějina nejvyššího kalibru.Kolik škrtů by bylo zbytečných,kdyby miliardy netekly černými toky do soukromých kapes!!Kalousek trpí mánií vyrovnaného rozpočtu,vláda nedokáže,nechce a mnohdy i podporuje korupci.Ve zdravotnictví se otevřeně korupce stala zákonem posvěceným poplatkem za výběr operatéra.Za jak dlouho se ozvou doktoři ostatních specializací s pocitem diskriminace tak zajímavých příjmů? Pravici je jasné,že dny jejich vládnutí jsou sečteny.Ještě si honem nahrabat,co se dá.O ekonomický propad nezájem.Díky setrvačnosti následky bude muset řešit vláda příští,pochopitelně za bohaté kritiky stávajících. Tady se nevolá po levici,tady se volá po zlikvidování zlodějiny našich peněz,keré jsme NUCENI státu pod trestem odevzdávet a nechceme se dívat na to,jak miliardy mizí,jak nás ovládají ti,kteří by měli být dávno za mřížemi a jejich majetek použit na vyrovnání schodku státního rozpočtu.A najděte mi na pravici nezkorumpovanou politickou stranu.Jediná taková existuje na levici.Ta,která nakonec zůstala zachována díky politickým intrikám t.zv.sametu a teprve po přesunu bezcharakterních prospěchářů do řad pravice se stala nežádoucí a která díky zlotřilému řádění pravice stále posiluje.Bude historickým paradoxem a neodpustitelnou hanbou všech dosavadních politků,pokud se dožijeme,že to bude právě KSČM,která se bude podílet na očistě korupčního prostředí u nás.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2012 10:47

cituji: "...fetiš tříprocentního rozpočtového schodku v době, kdy je potřeba dělat vše pro podporu zamrzlého ekonomického růstu, už nikoho nevzrušuje. Jenže politicky se to samozřejmě hodí, a tak snaha o politické vymezení opět jednou zvítězila nad zodpovědnou péčí o český stát. Otázkou ale je, koho to vlastně dneska ještě překvapuje?"
jakym zpusobem pecoval o stat namestek ministra financi, ktery byl schopen pri vysokem rustu HDP vytvorit vysoky schodek? politicky se to take jiste tehdy hodilo.
reforma neni jen o skrtech. tuto mantru hykaji predstavitele levice jako o zivot. na rozdil od predchozich vlad ma dnesni vlada politicke koule na reformy, ktere nutne cesky stat potrebuje, a ktere prave ochrani ty nejchudsi. ze je to nesmysl? nikoli. ti schopni a bohatsi si zivot dokazi zajistit. ti chudi a nejchudsi nikoli a budou vzdy odkazani na stat.
misto toho, aby byla levice rada, ze nepopularni kroky delaji ti "zli pravicaci" a oni mohou delat ty hodne, snazi se za kazdou cenu a priori vymezovat vuci vsemu pozitivnimu. dnes ani tolik nejde o to kolik bude schodek pristi rok. dnes jde o to, jak bude struktura rozpoctu vypadat za 10, 20 let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

David Marek

ekonom

Milan Richter

politik a podnikatel

David Marek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Milan Richter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services