Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Auta na naftu pomalu končí. A nejen proto, že je diesel dražší než benzin!

Auta na naftu pomalu končí. A nejen proto, že je diesel dražší než benzin!
Ač automobilky věnovaly tolik úsilí vývoji dieselových motorů a jejich mise, co se týče kvality samotného železného výsledku pod kapotami, skončila úspěšně, svět i Česko začínají nad naftou lámat hůl. Naše srovnání výhodnosti dieselových a benzinových aut jasně dokazuje, co za tím vězí.
Jindřich Hradecký, rubrika: Co se děje, 25.01.2012, 57 komentářů
Tisknout

26.01.2012 22:47, TVK

Krása statistik je v tom, že Vám data zprůměrují. A pokud se bavíme třeba o 500 majitelích, tak to je statisticky naprosto luxusně reprezentativní vzorek. Nebo snad chcete říct, že nafťáci to rvou, co to dá, protože to jede skoro zadarmo, a benzíňáci lechtají plyn, protože to žere i trávu kolem cesty?

Píšu 2x800 km, což jsou víc než 2 tankování do plna na cestě, a to z plné na začátku a pak po návratu zase do plné. Tzn. celková odchylka max. do 1% způsobená pistolí na konci. Všechny 3 auta byly ty, se kterými jsem jezdil pravidelně a tudíž jsem s těmito motory "uměl jezdit".

Sice jsem jezdil a jezdím turbobenzíny vývojově o generaci starší než T(F)Si, ale za 10 let jsem nikde nezaznamenal problém s benzínem a mimo běžné údržby jsem neměl žádný problém související s motorem. Jedno auto je už z domu (odhadem teď tak 230tkm) absolutně bez koruny investice do motoru. Vše šlape, i když byl motor dokonce o 35% navíc vyladěn. Druhý je na tom podobně jen má 130tKm. Kolik je takových a naprosto sériových TDi-ček?

Druhá věc je ta, že za pár let mne nebude vůbec zajímat, zda a jak udržet auto a motor v chodu, protože auta se díky poklesu cen (který bude pokračovat) stala doslova spotřebním zbožím. V roce ´95 byla Felicia v základu za 209, dnes za 250 máte při minimálně trojnásobných platech Oktu.

Zobrazit komentovanou zprávu (JirkaZ 26.01.2012 00:50)

27.01.2012 00:00, JirkaZ

Pokud máme 500 majitelů dieselu, tak jejich průměrná spotřeba je postavena na delších cestách a vysokém ročním nájezdu - v této kategorii se totiž diesel vyplatí nejvíc (tedy pokud se vůbec vyplatí). A protože při delších cestách má řidič sklon k tomu jet "dynamičtěji", projeví se to na spotřebě.

A pak je 500 majitelů benzínu jezdící opačně a na tom je postaven jejich průměr. Tyto průměry jsou porovnány a jsou základem těch úžasných analýz o výhodnosti či nevýhodnosti jednoho či druhého paliva. Proto ve statistikách vychází velká úspora PHM u dieslových motorů.

Oproti tomu Vy jste porovnal benzinový a naftový motor a vyšel menší rozdíl ve spotřebě - hlavně z toho důvodu, že řidič byl stejný. Je totiž naivní bavit se o spotřebě auta, když jde ve skutečnosti spíš o spotřebu řidiče.

Zobrazit komentovanou zprávu (TVK 26.01.2012 22:47)

27.01.2012 10:19, jiri

Cena prestavby LPG se vstrikem a toroidem 24 tis. Spotreba jde nahoru o cca 15%. Dejme tomu z 7 litru benzinu na 8,5 LPG. Podle typu trasy si auto vezme jeste trochu benzinu na start a zahrati, cca prvni km jede na benzin. Emise plynu STK stoji 350 ? (nevim presne - pakatel). Pred STK jeste prohlidka/revize za 200. Staci to zadat analogicky nafte do kalkulacky v clanku - navratnost je nekde kolem 30 tis km.
LPG je proste na rozdil od nafty vyplati, o tom zadna.

Zobrazit komentovanou zprávu (Rada 26.01.2012 19:51)

27.01.2012 10:20, pepa_u

Zkuste si porovnat spotreby pri par cestach po (nemeckych) dalnicich nebo pri provozu po meste a cisla vyjdou jinak. Navic, je spousta zemi, kde je benzin podstatne drazsi nez nafta (napr €1.75 vs €1.45 v Holandsku). Takze ac je pravda, ze v nekterych zemich se diesel uz nevyplati, neni to pravda vsude.

27.01.2012 10:29, jiri

No jezdit s 1,2 fabkou za 10,5 :-)))) Ctverka na dalnici a plny kotel ? :-)))
S tim autem se da uplne bezne jezdit za 6 - 7 L. Viz realna statistika www.spritmonitor.de

Zobrazit komentovanou zprávu (Mrzák 25.01.2012 12:18)

27.01.2012 10:30, jiri

TSI rozumne zplynovat nejde

Zobrazit komentovanou zprávu (mac 25.01.2012 16:09)

27.01.2012 11:08, xf

U LPG není před STK revize potřeba.
Je pravda, že ji někde z neznalosti požadují (prý někde Liberec/Jablonec), ale není zákon, který by to vyžadoval. Jediné co mají a musí kontrolovat jsou emise na LPG a stáří nádrže.

Ona by se revize měla dělat 1x rok, nebo 10.000 km, ale s STK to nemá co dělat.

Zobrazit komentovanou zprávu (jiri 27.01.2012 10:19)

27.01.2012 16:17, Rada

Nám auto před přestavbou bralo necelých 8 litrů, teď bere přes 10, tzn. nárůst spotřeby o víc než 25%. Revize mě stála 360 Kč, revize+výměna filtrů stojí v blízkém LPG servisu 1200 Kč. V zimě jezdím na benzín někdy až tři kilometry (než se motor zahřeje na 43 stupňů), studený motor samozřejmě bere docela dost, spotřeba benzínu tedy v zimě rozhodně není zanedbatelná. Dalším nákladem je Flashlube. V návratnosti nezapočítávám rizika - krádež automobilu, nehoda při níž se poškodí LPG zařízení, porucha po záruce, vážná a nerentabilní porucha automobilu, uvalení spotřební daně na LPG.
Kvůli stáří našeho auta se nám přestavba pravděpodobně nikdy nevrátí:( To jsem ale bohužel dopředu nevěděl neboť jsem podcenil vedlejší náklady a také jsem uvěřil, že se spotřeba zvýší jen o 10%.

Zobrazit komentovanou zprávu (jiri 27.01.2012 10:19)

27.01.2012 16:32, Rada

Další mínusy jsou finančně nevyčíslitelné nicméně také ne nepodstatné. S rezervou v kufru jsem počítal, počítal jsem i se snížením výkonu (který jsem nakonec nepocítil), nepočítal jsem ale s krátkým dojezdem. Kvůli výrazně vyšší spotřebě, menší nádrži a také tomu, že se dá nádrž plnit maximálně na 80%, máme dojezd jen +-350 km zatímco na benzín byl dojezd až 600 km. Další nevýhodou je zákaz parkování v podzemních garážích, méně možností tankování (především na dálnicích) a méně komfortní tankování (leckde je tankování LPG vyloženě obtěžuje a dlouho jim trvá než přijdou).
Do staršího auta bych už LPG namontovat nenechal, u nového nebo zánovního bych o tom ještě pouvažoval.

29.01.2012 08:41, benzin

Nekrmte troly. Btw. kWp je kilowat hodina ve spicce. (p - peak). Takze to neni prumerny vykon, nehlede na to ze v prubehu prvnich dvoulet jde vykon solaru o nejakych 30% dolu a pak uz se porad snizuje.

Zobrazit komentovanou zprávu (jezevec 26.01.2012 09:55)

29.01.2012 20:42, Eda z Toleda

To je ale zajímavý článek :-)
Střídám totiž dva stejné superby a také na nich vykazuji spotřebu. Nejsou úplně stejné, protože nafťák je panceřovaný a benzín ne, nafťák je o pět let starší.
Ale ouha! Spotřeba nafťáku je v reálném provozu málem POLOVIČNÍ!
Takže jeho provoz se vyplatí dokud nebude nafta na dvojnásobku ceny benzínu.
A nazdar.

30.03.2012 13:51, dagi

Viem ze to nie je relevantne, ale pre porovnanie: mam Feliciu 1.3 benzin, spotreba v lete 5 litrov, cez zimu skor tych 6 litrov. Moj otec ma Daciu 1,5 dci naftak, ja som na tom v septembri do italie a spat urobil spotrebu 3,4 litra nafty na 100km (priemer), moj otec je schopny ist este o par desatin nizsie...

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Fišer
politik

Miroslav Jansta
lobbista a podnikatel

Jan Fišer
ÚSPĚŠNOST
52,24 %

z 1 516 duelů
Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
44,98 %

z 1 216 duelů

Spočítejte si

Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.