Raiffeisenbank přes noc přitvrdila pravidla hypoték. Jak zareagují další banky?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 22. 12. 2011 | 67 komentářů
Žádat o hypotéku není med. O to větší je radost, když vám ji banka přiklepne. Minulý týden radost mnoha žadatelů zhořkla. Zaplatili odhadce i rezervační smlouvy za statisíce. Pak banka s okamžitou platností změnila metodiku a slíbené půjčky smetla ze stolu. Co se stane, když se změní pravidla uprostřed hry?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 12. 2011 0:47, xls

Ty kecy o prémiových klientech jsou opravdu dobré. Ve skutečnosti s váma RF vymete až jste klient jaký jste. Já tam měl taky hypotéku, soukromé i firemní účty a pak se mě pokusili při konci fixace tak podvést, že jsem to radši všechno u nich rychle zrušil. Když se prostě někdo chová systematicky jako šmejd, tak je to proto, že šmejd je. A nic jinýho se od něj čekat nedá.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 12. 2011 11:19, Re: Hugo

OK, budeme se tedy bavit ve vašem stylu. Takže znovu a pomalu - ani Raiffeisenbank v ČR ani skupina Raiffeisen (ať už RZB nebo RBI) nemá v Řecku ani euro. Prostě lžete...

Zobrazit celé vlákno

-85
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 67 komentářů)

30. 11. 2012 20:58 | Jakub Fiala

POZOR na RAIFFEISEN bank hypoteku! Banka vas nalaka na nizkou sazbu a jakmile vam skonci fixace tak se nerozpakuje vam napalit klidne i pres 6 procent !!! Ja si jeste u eBanky zridil hypoteku za cca 3,7% …pote banku koupila Raiffeisenbank a po 6-ti letech poctiveho splaceni mi na konci kazde fixace urok zvysuji…dnes uz jsem na uroku 6,09% …pro srovnani ..na zacatku jsem platil eBance splatky neco pres 17000 Kc dnes platim pres 22000 Kc a k tomu jeste mesicni poplatek za sparvu hypoteky ve vysi 150 Kc…evidentne banka inspirovana klienty ..aneb..poctivym splacenim inspiruji klienti banku ke zvysovani uroku …a budou se inspirovat tak dlouho dokud to klienti budou zvladat …NEDOPORUCUJU ..
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 10. 2012 21:33 | Patrik Hynek

Ja si osobne myslim,ze v teto docela tezke dobe by bylo nejlepsi dostavat penize na ruku,jako kdysi....ucty platit postovni poukazkou a byl by klid a jiste i nejake usetrene penize za vedeni uctu a nesmyslne poplatky kdy rocne jdou i do nekolika tisicu.Zajimalo by me kdyby od bank odesli bezni stradatele co jim chodi na ucet vyplata kolik by jim zustalo tech bonitnich klientu
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 1. 2012 7:33 | Kamila Blažková

Rb a.s. již v minulosti několikrát měnila stejně jako ostatní banky metodiky,někdy přitvrdíněkdy ,,povolí,, prostě kopíruje vývoj trhu.Obvykle se však k těmto změnám váže přechodné období a tedy i garance sazeb a metodiky /konkrétně u RB a.s. tato lhůta činila 4 týdny-to je lhůta,,garance sazby ,,/ tentokrát však žádné přechodné období nenastalo,a to pro mnoho klientů a poradců znamená zkutečně ztráty a dovolím si tvrdit v řádech desetitisíců,počítejte se mnou ,cena odhadu čini od 5 000,-kč jedna nemovitost ,rezervační smlouvy se pohybují v řádech 3-5 % z kupní ceny/tjst z každého milionu 30 -50 000,-kč/a to již nehovořím o zvýšení sazeb ,které například u tipu variabilní hypotéky činí skok z 3,4% na 4,7 % procent.Jako třešinku na dortu myšleno sarkasticky považuji přístup banky ke klientům ,u kterých končí fixace,jsou jim nabízeny sazby oscilující od 5 % výše,spíše k 6 % a zároveň jsou klienti RB a.s. vyzváni ,že RB a.s. pro ně má variantu refinancování hypotečního úvěru do překlenovacího úvěru stavební spořitelny. překlenovací úvěr má smysl a své opodstatnění zhruba u HU 1 mil až 1,5 mil,-kč ,u hypotečních úvěrů nad tento limit spíše klientovi garantuje,že ve výsledku přeplatí na úrocích mnohem více než u anuitní hypotéky.Ovšem vžijme se do role klienta ,pokud mu bankéř tohoto bankovního domu zavolá ,omluví se ,že ví že nabízené úroková sazba je vysoká ,ale že má nabídku za 3,5 % /to je sazba řádného úvěru stavební spořitelny RSTS a.s. co jak si myslíte ,ež klient zareaguje.....Apeluji na klienty,aby si nechali propočítat co je pro ně výhodné minimálně u dvou poradců,jako všude i zde platí pořekadlo ,není všechno zlato co se třpytí,přeji všem šťatsnou ruku při výběru bankovního domu a financování bydlení a věřím,že přijde doba kdy zisky z našich zdrvích bank nebudou vyváděny k jejich matkám do jiných států............ Kamila Blažková
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 1. 2012 16:36 | yoss

Tak jsem se dnes byl informovat, k jakým změnám došlo. V říjnu jsem si v rámci kampaně nechal dělat předběžnou nabídku a nestačil jsem se divit. Snížil se limit pro dluhovou angažovanost z 50% na 30%, takže pokud máte např. příjem 50.000, tak vám loni na podzim byli ochotni poskytnout hypo se splátkou 25.000 měsíčně, nyní je to jen 15.000. A pozor! Pokud máte nějakou další splátku, např. leasing na auto třeba 5.000, tak se dále od této částky odečítá. Tzn. při příjmu 50.000 čistého a lesingu 5.000 vám banka půjčí se splátkou 10.000, ani o korunu více! S hypo 10.000 měsíčně pořídíte v Praze a okolí max. kozí chlívek.... A to vám nesmí být více než 35, abyste dosáhli na rozumnou délku úvěru :-))
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 1. 2012 18:21 | Petr

Lidé jsou neponaučitelní, pořád si půjčují a půjčují, prokrmují banky, ty díky nim bohatnou a potom se podle toho chovají. Je vidět, že zkrachovalo ještě málo lidí aby si toho někdo všimnul. Vždyť krachují i celé státy natož pak jedinci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2012 16:05 | Radek

Banka se pochopitelně musí přizpůsobovat situaci a podmínkám na trhu, nařízením centrální banky a MMF atd. To ale musejí všechny banky a ne všechny banky se chovají tak arogantně a neprofesionálně vůči svým klientům. Pokud už jsem nucen provést změnu podmínek je slušností, aby se nové změny dotkly pouze nových žadatelů a ne těch, kteří už měli žádosti předschválené. Banka, která o sobě tvrdí, že je inspirovaná klienty??? ...tohle je výsměch! Jen další z příkladů, kdy banka může všechno a vy vůbec nic..nemáte ani právo na náhradu škody, která vám vznikla. Autor tohohle příspěvku je zjevně hrdý na svoji znalost ekonomie, nabytou během studia dvou semestrů bakalářského studia ekonomické fakulty. Bohužel my rádoby "švejkovští čecháčci" si necháme líbit úplně všechno a od všech.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 1. 2012 12:18 | ice cool man

Já osobně vlastním účet u RB cirka 8 let možná i déle. Od doby kdy se spojili s bývalou Ebankou to jde snima z kopce vůči běžným malým klientům jako jsem já. Mě tam přijde 20-30 tisíc měsíčně, a skoro každý měsíc se rozčiluji na pobočce že tam mi stáhli neoprávněně 60 kč za jeden výběr na pokladně když jim na pobočce nešel bankomat, tam že mi stáhli 19 kč za výběr z bankomatu... když si to člověk zpočítá tak to třeba udělá 100 kč měsíčně o které mě tahle banka má snahu okrást to není zas tak moc, ale za rok to máme kdyby 1200,- a to už málo není. Pořád mi cpou jejich jedinný účet co mají, ale s tím že mi změní číslo účtu... NESMYSL. Nepochopím jak v dnešní době obrovské konkurence může banka nabízet spotřebiteli JEDEN typ běžného účtu a ještě ke všemu výhodný pro lidi s pravidelným přijmem minimálně 25 tisíc... Připadá mi že se z této banky stávájí rektálni alpinisté pro vícemajetné.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 1. 2012 10:49 | Petr Spálený

Já musím zase napsat, že mám s Raiffeisenbank, výborné zkušenosti. Mohl bych podobně napsat negativa o jiných, velkých bankách, ale nejsem negativní pisálek, takže na Raiffku nedám dopustit. Bohužel, špatná zpráva se šíří 10x rychleji, než ta dobrá. P.S.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2012 22:26

Mýlíte se, řádně. Nejde o žádnou retroaktivitu právním slova smyslu, banka dala klientům nezávazný ústní příslib, který nedodržela, to není zločin, jen prasáctví. Problém není právní, ale morální.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2012 9:26 | jarek

Problém, který je zde řešen není ten, zda banka má nebo nemá právo zpřísňovat podmínky v případě finanční krize. Problém, o který jde je retroaktivita rozhodnutí a fakt, že banka své klienty poškodila materiálně i nemateriálně. I české soudnictví, které těžko můžeme označit jako zcela bezproblémové, jasně sdělilo ministru Kalouskovi, že retroaktivita je nepřípustná! Právě taková nekompetentní rozhodnutí bankovních domů v USA odstartovala finanční krizi!
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2012 19:00 | pepa

Radko budeš asi velice dobrý klient pro banku, když si ještě nedoplatila hypotéku a musíš si prodloužit splácení, protože na to nemáš - kvůli lidem jako ty vznikla krize :-)
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2012 17:47 | Ivan

Líbí se mi povaha čekého národa.... Jakmile někdo něco udělá jinak, než si my švejkovští čecháčci přejem, hned je ten špatný. Kolik z Vás ví, co se děje na bankovním trhu? Zná někdo důvody, proč se tomu tak děje? Jestli někdo přitvrzuje pravidla hry, tak je to ECB potažmo MMF. Pravidla která, se pro bankovní sektor měla splnit do roku 2015, to jest kapitálová přiměřenost vůči rizikovím aktivům, do kterých hypotéky spadají, se musí splint do poloviny roku 2012. A důvod? Zadlužené státy vč. ČR, kdy jsem si žili nad poměry a jakékoliv snahy o regulaci v dnešní době akorát naráží na nevůli lidí se uskormnit. Jen české domácnosti dlůží víc než český stát. A komu dluží? Bankám. Co by jste dělali Vy? Musíte snížit riziková aktiva, tedy mimo jiné i hypotéky. To že si některá banka řekne a nastaví pravidla pro to, komu půjčí a komu ne, je přeci normální. Jděte a půjčte peníze svých rodičů na 30 let někomu, u koho je riziko, že Vám je nebude schopen splatit. Věřím, že to určitě uděláte! Takže jestli někdo může za tuto občas přehnanou regulaci ze strany bank, ECB potažmo MMF, tak jsme to my, kdož jsem vesele jeli poslední desetiletí na dluh. Mylste než něco napíšte a hlavně si zjistěte informace. Kritizovat umíme všichni!
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2012 12:02 | Eman

RB - banka inspirovaná klienty. Kterými klienty se asi nechává inspirovat?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 1. 2012 10:53 | Standa

O důvod více, proč od Raiffeisenbank odejít. Mohu jen litovat, že eBanku spolkla právě ona. Zajímavá informace je, že RB chce zvýhodňovat "prémiové" klienty, ačkoli v Rakousku má tato banka spořitelní charakter. Díky RB, odcházím po deseti letech, ale stačilo.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2012 18:15 | zcg

To, ze RB da min uveru neni nenazranost - naopak banka na tom trati - vic uveru vetsi vejvar. Na druhou stranu musi dodrzovat nejaka pravidla - jako nepujcovat, kdyz to nema kryty kapitalem - tam je ten pomer dany tou kapitalovou primerenosti. To ze nedostanete nekde hypoteku neni zas tak prekvapiva vec - proste jste moc velky riziko. Bezte jinam, treba daji a pokud nedaji tak si ji fakt radsi neberte. Hodne bank bude utahovat kohoutky - ono z ty hypoteky se musi zaplatit fura veci - vcetne vsech slavnejch financnich poradcu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 1. 2012 14:12 | Tomáš

To se vám nicméně jeví špatně.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 1. 2012 11:57 | Tomáš Krtička

Mě se jeví, že má banka finanční potíže, když nemůže půjčovat. Své peníze bych tam nikdy nedal, bál bych se, že o ně přijdu ...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 12. 2011 15:09 | Kamil Janek

Prasárna?? Jen TA banka zjistila, že nemá dost peněz a musela přitvrdit. To se stává. Je to jasný signál, že i české banky budou brzo v problémech.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 12. 2011 10:55 | radka

Mám s reifkou podobnou velmi negativní zkušenost.Jeden den slíbili a potvrdili prodloužení splátkového období hypotéky a ve středu již bylo vše jinak.Tvrdili mi, že nemůžou prodloužit, protože nesplňuji podmínky a již mám maximální dobu splácení a v roce 2020 budu starší než oni požadují ( ať jsem počítala, jak jsem počítala, tak jsem se nedopočítala, v roce 2020 mě 65 nebude, protože jsem ročník narození 1963) a odvolání a dovolání nikde.Stížnosi nepřijímají, vše je jenom vaše chyba.Ještě navíc velmi úzce spolupracují s OVM, taky dobrá partička,a tak varuji
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 12. 2011 10:55 | radka

Mám s reifkou podobnou velmi negativní zkušenost.Jeden den slíbili a potvrdili prodloužení splátkového období hypotéky a ve středu již bylo vše jinak.Tvrdili mi, že nemůžou prodloužit, protože nesplňuji podmínky a již mám maximální dobu splácení a v roce 2020 budu starší než oni požadují ( ať jsem počítala, jak jsem počítala, tak jsem se nedopočítala, v roce 2020 mě 65 nebude, protože jsem ročník narození 1963) a odvolání a dovolání nikde.Stížnosi nepřijímají, vše je jenom vaše chyba.Ještě navíc velmi úzce spolupracují s OVM, taky dobrá partička,a tak varuji
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/4

Předchozí

1

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Keller

sociolog

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services