Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Malé peníze: Chceme si pořídit nové bydlení, je dobrá doba na hypotéky?

Malé peníze: Chceme si pořídit nové bydlení, je dobrá doba na hypotéky?
Jsme dva a chtěli bychom bydlet nejen spolu, ale taky ve vlastním. Je teď správná doba na hypotéku? A co když – chraňbůh – bychom za nějakou dobu zase nechtěli být dva? Čtenářské dotazy jako každý týden zodpovídá Jan Müller z webu Malé peníze.
Jan Müller, rubrika: Analýza, 07.12.2011, 35 komentářů
Tisknout

09.12.2011 16:57, Tomas

Ono jde ještě o jednu věc (už jsem to psal): v podnájmu si často ani nemůžeš pověsit obrázek, ptž ti majitel nedovolí udělat díru. V bytě na hypotéku to problém není a s rodinou je to nutnost (ne zrovna obrazy, ale vest. skříně, věšák, jiné zásuvky (kvůli jištění proti dětským prstům) atd.
A taky si může majitel nem. pronájem rozmyslet (nebo prostě musí) a pak jdeš. Což není problem pro 1-2 svobodné, ale pro rodinu s dětma je to přinejmenším velká nepříjemnost.
Krom toho, vy jste hypo měl? Já byl v podnájmech několik let, cca stejně dlouho mám hypo a mám dvě malé děti. Neměnil bych.

Zobrazit komentovanou zprávu (franta 09.12.2011 09:41)

09.12.2011 18:19, franta

Hypo jsem neměl. Mám jen zkušenost z okolí a hlavně od bratra. Splácí již kolem 7 let a ještě mu 23 let zbývá. Stále jde většina peněz na úroky a teprve po 15 letech půjde většina peněz na půjčku. Před časem byl bez práce a po půl roce naštěstí našel práci, ale ještě pár měsíců a musela by ho podpořit rodina (žena na mateřské). Majitelka našeho bytu je v pohodě a je s ní dobrá domluva. Pocházím z paneláku a v současné době mám podnájem v panelovém bytě. Tyto byty bych nikdy na hypo nekoupil. Když hypo, tak na něco co se nebude muset alespoň 20 let nákladně opravovat (nejlépe ještě déle). Nikdo nemůže předvídat budoucnost, a tak alespoň popřeju hezké vánoce a vše nejlepší v novém roce.

Zobrazit komentovanou zprávu (Tomas 09.12.2011 16:57)

10.12.2011 16:34, Tomas

No dobře, ale tak to už se dostáváme ke konkrétním podmínkám. Samozřejmě ne vždycky se vyplatí, ale o tom jsem psal taky. Svobodnej a bez závazků, na panelák, na 30 let a ještě navíc době špičky (cca 2002 a 2008) bych si ji taky nevzal, resp. "bych" můžu právě vynechat, já si ji za těch podmínek nevzal :-)
I Vám vše nej v n.r.

10.12.2011 18:53, Martin

Rady jsou celkem dobré, až na odstavec, jednejte přímo s bankami.Provize pro externí prodejce jsou téměř u každé banky stejné. V branži hypotečního makléře působím již řadu let a nemohu souohlasit, že v bankách jsou zaměstnanci vždy fundovaní na tolik, aby nabídli opravdu to nejlepší, navíc schvalovací proces někdy ani neznají. Hodněkrát jsem se setkal s tím, že bankovní poradce poslal kliety domů s tím, že není možné hypotéku poskytnout, i když byla později v té samé bance vyřízena.Navíc fatální chybou je žádost u více bank zárověň. V registru BRKI, jste vedeni jako žadatel několika úvěrů,tedy nároky na bonitu jsou znásobené počtem žádostí. To je asi vše.

13.12.2011 10:08, Oprava / doplnění článku

Doplnil bych autora (ani ne snad opravil). V konkrétním daném případu - přítel/přítelkyně/hypo lze vše elegantně řešit následujícím způsobem: Kupní smlouvy na pozemek/dům/byt zásadně kupovat s ideálním podílem 1/2 pro každého - vyřešena majetková podstata věci, a brát si hypotéku u bankovních instutucí, u nichž žadatelé a budoucí spoludlužníci mohou být i 2 domácnosti (1 domácnost přítel, druhá přítelkyně), tedy jsou na stejné rovině spoludlužníků a ne ve vztahu dlužník-ručitel. Které banky to dělají takto, zde dávat nebudu.
Poslední dovětek, ale k tomu se již diskutující vyjadřovali, je zda využít dealera nebo ne. Spíš záleží na příjmech domácnosti. S vyššími příjmy má lepší vyjednávací pozici žadatel sám, s nižšími příjmy má lepší vyjednávací pozici dealer nosící více úvěrů...

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Karel Schwarzenberg
politik

Ladislav Blažek
podnikatel

Karel Schwarzenberg
ÚSPĚŠNOST
32,92 %

z 1 531 duelů
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
53,88 %

z 1 236 duelů

Spočítejte si

Můžete si dovolit další úvěr?

% z měsíčních výdajů

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.