Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Promlčené pohledávky? Víme, jak se jim bránit i kdo na nich vydělává!

Promlčené pohledávky? Víme, jak se jim bránit i kdo na nich vydělává!
Pošťák přináší obálku se zeleným pruhem, zděšený adresát čte o x let starém dluhu, o němž neměl ani tušení. A vyšplhal zatím pořádně vysoko! Je to váš případ? Nepanikařte. Pohledávka může být promlčená. Jednat ale musíte rychle. Přinášíme návod na záchranu krok za krokem.
Petra Dlouhá, rubrika: Co se děje, 17.10.2011, 23 komentářů
Tisknout

18.10.2011 04:31, js

Pletete trestní a soukromé (občanské, obchodní) právo. V soukromém právu se promlčením míní, že dluh nelze vymáhat soudně, pokud na to dlužník upozorní. Dluh tím nezaniká a pokud ho dlužník splatí, nepůjde o bezdůvodné obohacení (opět soukromoprávní termín) věřitele. Ale splacení je dobrovolné, věřitel ho k tomu nemůže přinutit soudní mocí, pokud dlužník promlčení včas před soudem namítne.

Nejde o žádnou novinku, rakouský občanský zákoník z roku 1811 (v českých zemích platný do konce roku 1950) měl v oblasti promlčení velmi rozsáhlou úpravu v paragrafech 1451 - 1502. § 1501 pravil: "K promlčení, když je strany nenamítají, se z moci úřední nepřihlíží."
Komunistické občanské zákoníky, ten z roku 1950 i, s velkými novelami dosud platný, z roku 1964, měly podobná, byť mnohem stručnější ustanovení.

Zobrazit komentovanou zprávu (Hugo 17.10.2011 09:10)

18.10.2011 13:17, elton

Promlčení v civilním právu je dokonce jedním z vůbec nejstarších, tradičních právních institutů vůbec, který existoval už ve starém Římě. Není to tedy žádný moderní výdobytek (či dokonce zmetek) pocházející od našich zákonodárců. Jeho podstatou je, že jakmile dlužník důvodně namítne promlčení pohledávky nemůže soud žalobci promlčené právo přiznat. Sám soud však k promlčení NESMÍ vůbec přihlédnout, je to jen právo dlužníka, zda námitku prmlčení uplatní či nikoli. Fascinuje mě jak někteří mudrlanti tady dokáží blábolit zjevné nesmysly o něčem o čem nemají ani páru.

18.10.2011 19:58, KarelT

Nevím proč něktěří obhájci vymahačů pořád tak stejně trapně argumentují. Prasárna není že se vymáhá samotný dluh, to je v pořádku, ale ty nehorázné poplatky k tomu. Věřitel ani soud na tom moc nezbohatne, ale osm tisíc vymahačské "firmě" za hromadné zpracování a odeslání, no to jsou opravdu "vydřené" peníze. To opravdu naší ekonomice strašně prospívá živit tyhle vyžírky........

Zobrazit komentovanou zprávu (Tonda 17.10.2011 10:43)

19.10.2011 07:00, Pavel

No,Tondo, mé tchyni asi před měsícem přišla obsílka, že má zaplatit 12 let starý nedoplatek na nájemném. Tchyně bydlí ve stejném bytě asi 50 let, vše vždy platila, o žádném dluhu neví, bohužel stvrzenky o platbě po deseti letech likviduje, takže není žádný způsob, jak by si mohla ověřit, jestli opravdu před dvanácti lety na něco nezapomněla.

Navíc to ani nemusí být její chyba. Stalo se mi, že jsem zaplatil inkaso na poště a po nějaké době se ozvali plynaři, že jim dlužím. Ukázalo se, že ty prachy stopila pošťačka - pokud se něco podobného stalo i tchyni před dvanácti lety, jak to teď prokázat?

A toto je smysl promlčení pohledávky. Kdyby nic takového nebylo, tak může kdokoliv na vás ukázat prstem, že mu dvacet let něco dlužíte, a jak prokážete opak?

Ano, dobré dluhy dělají dobré přátele, ale k dobrým dluhům patří i včasné vymáhání.

Zobrazit komentovanou zprávu (Tonda 17.10.2011 10:43)

19.10.2011 10:28, Tonda

Pavel: Není mi zcela jasné, jak při zaplacení inkasa (předpokládám, že půjde o tzv. složenku SIPO), mohla pošťačka stopit peníze? Když to projde systémem, a na složenku se vytiskne datum zaplacení, tak pro mne jako plátce je snad složenka zaplacená?

Ad Obsílka za 12 let starý nedoplatek. Obsílka od koho? Od soudu? Takže majitel domu podal po 11 letech žalobu na zaplacení, nebo jak to je? (počítám, že cca 6 měsíců až 1 rok trvá vydání platebního rozkazu)

Osobně doporučuji schovávat si všechny účtenky a výpisy z účtu alespoň 15 let (do 3 let po splatnosti může věřitel podat žalobu, soudní řízení trvá cca 2-3 roky, po vydání pravomocného rozsudku má dalších 10 let na zahájení exekuce). Mimochodem faktury k věcem je dobré si schovávat, aby majitel věci mohl doložit vlastnictví k ní.

19.10.2011 11:18, Pavel

Ad SIPO: Prostě ta pošťačka tam bouchla berana, dala mi útržek, útržek pro poštu vyhodila a peníze strčila do kapsy. Tenkrát to ještě přes počítače nehnali. A že je pro mě jakožto plátce složenka zaplacená se bohužel příjemce platby nedozví.

Ad nedoplatek - byla to výzva od vymahačské firmy, které magistrát pohledávky prodal, že když do tří dnů nezaplatí, dají to soudu. Takže ano, majitel baráku (magistrát) začal po dvanácti letech vymáhat pohledávku.

Zobrazit komentovanou zprávu (Tonda 19.10.2011 10:28)

28.12.2011 21:19, Ivana

Dobrý den,
můžete mi prosím poradit??? Minulý měsíc mi přišel dopis od vymahačské firmy b4b inkasso, že po mě chtějí zaplatit fakturu od T-mobile na částku 2000 kč z roku 2007 k tomu si napočítali za 2 dopisy které mi poslali během 14 dnů dalších 1500 kč to už je na mě moc???? Jak mám postupovat??? Děkuji radu.

16.05.2012 15:09, Šerlok Homeless

Odpovězte T-mobilu dopisem, ve kterém namítnete, že pohledávka z roku 2007 je promlčená a že s částkou 1500 Kč za upomínky promlčených pohledávek nesouhlasíte.

Zobrazit komentovanou zprávu (Ivana 28.12.2011 21:19)

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Roman
manažer

Linda Vavříková
podnikatelka

Martin Roman
ÚSPĚŠNOST
52,21 %

z 1 379 duelů
Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
56,53 %

z 1 394 duelů

Spočítejte si

Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.