Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Analýza: Kolik spořit na důchod?

Analýza: Kolik spořit na důchod?
Zní to děsivě, ale abyste si za 30 let mohli užívat měsíční rentu ve výši deseti tisíc, potřebujete spořit 6 300 korun měsíčně a tuto částku každoročně navyšovat o inflaci. Počítejme společně…
Jan Traxler, rubrika: Analýza, 17.10.2011, 38 komentářů
Tisknout

18.10.2011 19:03, Křemílek

Nevracíte je, protože je nedostanete. Toto řeší fond.

Zobrazit komentovanou zprávu (Milan 18.10.2011 16:19)

18.10.2011 19:47, Petr

Máte pravdu. Státní příspěvky vám nevyplatí. Ani výnosy z nich. Stejně ale musíte dodanit daňové úlevy pokud jste je, na základě toho že si spoříte na penzi, uplatňoval.

Zobrazit komentovanou zprávu (Křemílek 18.10.2011 19:03)

19.10.2011 09:51, Křemílek

To ano, dodanění je jasné, dotaz byl na státní příspěvek.

Zobrazit komentovanou zprávu (Petr 18.10.2011 19:47)

19.10.2011 13:30, Fany

No nevím, kde v tom vidíte nějaké terno. Při předčasném ukončení smlouvy o penzijním připojištění musíte dodanit uplatněné odpočty.
Tím to ale nekončí. Vyplacené odbytné se také daní. Základ pro výpočet daně v tomto případě se stanoví jako rozdíl odbytného a zaplaceného pojistného. Z výsledné částky pak přímo pojišťovna odvede 15% daň. Toto vyplývá z § 36, odst. (2), písm. s) zákona o daních z příjmů.
Uvedené ustanovení dále odkazuje na § 8, odst. (7) téhož zákona, který vysvětluje stanovení základu daně a dále říká, že pokud hradil část pojistného zaměstnavatel, je pojistník povinen celkovou hodnotu takto zaplaceného pojistného do základu daně započítat také, tj. v případě výplaty odbytného se příspěvek zaměstnavatele od vyplaceného odbytného neodečítá a daní se celá jeho hodnota. Základem daně je pak obecně odbytné snížené o zaplacené pojistné pojistníkem a celá suma pojistného hrazeného zaměstnavatelem (pokud zaměstnavatel přispíval).
Další postih ze strany státu za toto nerozumné chování však přichází v podobě další daně s vyšší sazbou. Daň platíte podobně jako u jednorázového vyrovnání z příspěvku zaměstnavatele a z veškerých výnosů. Sazba daně se v tomto případě zvyšuje na 25%.

Zobrazit komentovanou zprávu (Petr 18.10.2011 03:22)

20.10.2011 00:08, Petr

Máte pravdu, že víc než 40% z toho co mi daly příspěvky zaměstnavatele (samotné příspěvky + výnosy s nich) zaplatím na dani. Na druhou stranu jsem použil (mnoho let před důchodem) skoro 60% z těchto příspěvků. Možná je to z vašeho úhlu pohledu málo, mně se to ale hodilo. Podotýkám, že nezanedbatelný počet mých kolegů si penzijní připojištění neplatí a k tisícovce od zaměstnavatele se tedy vůbec nedostane. Pro mne je v tuto chvíli velkou prioritou co nejrychlejší oddlužení. Splátka hypotéky a dalších dluhů dost významně zatěžuje můj rozpočet, když kromě těchto splátek živím z jednoho platu + jednoho pronájmu pět lidí. Plat sice není malý, na druhou stranu ho s dost velkou pravděpodobností už dlouho neudržím. Pokud budu brát "normální" mzdu, bez toho abych teď vyřešil své dluhy, přijdu možná o nemovitost, kterou dnes pronajímám a s jejímž pronájmem jednou počítám, dejme tomu, jako s druhým důchodem. To jen k té poznámce o "nerozumném chování".

Zobrazit komentovanou zprávu (Fany 19.10.2011 13:30)

20.10.2011 09:21, Křemílek

Já naopak považuji váš přístup za velmi racionální.

Zobrazit komentovanou zprávu (Petr 20.10.2011 00:08)

19.02.2012 18:59, Jiný Petr

Žádná sazba 25% neexistuje. Váš příspěvek je nesmysl.

Zobrazit komentovanou zprávu (Fany 19.10.2011 13:30)

04.04.2012 21:42, Alena Přibylíková

Také jsem se o možnost investování a tvorby zajímavého zůročení zajímala několik let, ale nějak bez úspěchu. Pak jsem se setkala s nezávislým finančním poradcem a jeho řešení investování jsem po hlubším porovnání musela zhodnotit jako velmi zajímavé a investici i v malé částce 2 tisíce měsíčně pravidelně investuji s úrokem 7,5%.
Myslím, že v mých současných 40 letech budu mít v 60 letech velmi zajímavou rentu.
Pokud budete chtít jakouliv informaci co se investování týká, tak se na mě můžete obrátit i na mém mobilním telefonu 606 315 149.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Gabriel Eichler
podnikatel

Aleš Hušák
podnikatel

Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
53,48 %

z 1 266 duelů
Aleš Hušák
ÚSPĚŠNOST
26,09 %

z 1 311 duelů

Spočítejte si

Kolik musíte spořit, abyste si
našetřili na…

let
%

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.