Paul Craig Roberts: Spojené státy jsou řízeny oligarchií. Demokracie je jen show...

Lukáš Kovanda | rubrika: Rozhovor | 8. 10. 2011 | 18 komentářů
„Koupili jsme si většinu bývalé sovětské říše. Ty vlády ovládáme, vlastníme. A pravděpodobně vlastníme i Českou republiku,“ říká Paul Craig Roberts, duchovní otec hospodářských reforem za vlády Ronalda Reagana.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 10. 2011 1:42, bublinek

Velmi poučný článek o vedoucí úloze peněz a Ameriky ve světě, konečně to někdo řekl nahlas, jak to vlastně chodí. Myslím si,že čím jsou lidé bohatší, tak jsou línější a na to doplatili už i staří Římané. Poučme se z historie a nedopustme to .Ale je to asi přirozený vývoj světa. Svět se ničí ,aby se zase mohl obnovit .Před několika lety jsme odsuzovali, že v Praze lidé demonstrovali proti globalizaci, ale dnes nám to pomalu dochází. Vše co je v Americe bude za čas i v Čechách, poučme se z jejich chyb. Volme politiky, kteří si nechtějí jen nahrabat ale také něco udělat pro současné a budoucí genarace. Myslím si, že naši předkové to dělali trochu lépe, když se jim nelíbila vláda tak ji vyhodili z okna. Za rozkrádání státního nebo vládcovo majetku, byly velmi kruté tresty a zabevení všeho osobního majetku. Pokusme se ještě něco udělat pro naš děti dokud je čas. Jaký je občan taková je i vláda. Tento článek od Craiga Robertse možná rozpoutá čistky v Americké vládě a změní pohled na Ameriku jako vedoucí světovou velmoc.

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 10. 2011 10:50, MoB

Ten chlap je teda dobrý magor.. jako z 50.let v komunisty řízeném Československu. Každý je něčí loutkou :) Nedá mi to nezeptat se: čí loutkou je tedy Paul Craig Roberts? Aha, ničí, on prohlédl a hlásá Pravdu. No, však oni mu to Ještírci dají pořádně sežrat! Bububu! :D

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

2. 11. 2011 15:23 | JJ

Velmi silný článek. Vtip je v tom, že tentokrát to netvrdí nějaký fantazírující komentátor, ale někdo, kdo se léta ve vysoké politice pohyboval.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2011 7:59 | Jean Laroux

TRH - současný korporátní kapitalismus je založen na nespravedlivém přerozdělování zdrojů planety (které patří všem lidem planety) a zejména na hazardu s hodnotami vytvořenými lidmi.
Jak např. omezit až znemožnit spekulace (WallStreet), které hrstce "Gamblerů" umožní přesouvat hodnoty vytvořené jinými lidmi do svých sejfů ? Jednoduše nasazením vysoké daně při spekulativním obchodu. K danému ekonomickému subjektu (jeho akciím) se stanoví tzv. "Vázací doba", behem které nebude výhodné přeprodat akcie. Firma XY bude mít (představenstvem a někdy i státním orgánem) tuto dobu stanovenu např. na 10 let. Pokud by ten, kdo akcie nakoupí tyto akcie prodal dříve než za 10 let od nákupu, musel by zaplatit např. 90-ti procentní daň státu. To by se spekulantovi nevyplatilo = nespekuloval by. Akcie firem by kupovali jen lidé, kteří mají skutečný zájem na prosperitě své firmy.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2011 7:44 | Jean Laroux

Stručně a jasně řečeno. Myslím, že je víc a víc lidí, kteří se již z Matrixu probudili a zjistili, že to nejsou oni, kdo má v rukou moc. Demokracie je opravdu jen iluze. I když jsou navenek volby svobodné, je zde velmi úzké provázání lobby, které stojí za volebními kandidáty. Současně je zastupitelský systém spočívající na principu 4-leté důvěry silně netransparentní a neovlivnitelný což umožňuje oněm lobistům prosadit skrze zastupitele své vlastní zájmy. Utvářet vhodné legislativně právní podmínky pro svou realizaci. Kdokoliv do tohoto systému coby zastupitel vstoupí se buď podřídí a stane se aktivní součástí soukolí nebo bude odejít. Nejde tedy o to kritizovat zastupitele nebo politické strany ale jde o změnu systému s cílem zamezit prorůstání privátních zájmových skupin do zastupitelského systému. Dle mého pohledu je načase uvažovat o zrušení politických stran, parlamentů a zavedení přímé demokracie. Na první pohled možná kacířská myšlenka ale existují opravdu propracované a efektivní modely založené na nejmodernějších technologiích, který by byly rozhodně lepším řešením pro demokracii.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2011 11:39

S rozhvorem to nesouvisí. Ale když už o tom začínáte – a nejsou snad?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2011 0:30 | Vladimíra Lokšová

Kdyby byla pravda,že Američané, myslím politici, chtějí světu vštěpovat ctnosti, humánní hodnoty a demokracii, válka jako poslední možnost, jak toho dosáhnout by byla omluvitelná. Mně by se například nelíbilo žít v zemích s diktátorskými režimy a nesouhlasím s názorem, že lidé jsou na režim zvyklí a netrpí tím. Velmi ale pochybuji o tom, co říká pan Roberts, že prosazování demokratických a lidských hodnot byl jeden z důvodů amerických vojenských invazí. Co se týče globalizace, ta by problémem být nemusela, kdyby se kapitalisté zřekli vykořisťování obyvatelstva v méně vyspělých zemích. Realita je, že se nezřeknou. Toto je ale výzva pro morální akce politiků. Ti v Americe údajně nic dělat nemohou a co politici zemí EU? Jaký podíl na nynějším žalostném stavu fungování globální ekonomiky mají sdělovací prostředky?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 22:24 | Křemílek

Proč Židy a Pražáky všude tolik rádi maj...?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2011 7:51 | Jean Laroux

Jak podpořit ekonomický rozvoj země a s ním související sociální stabilitu (zásadní podmínka udržení koupěschopnosti obyvatel) skrze zefektivnění vzdělávacího systému ?
Je možné vytvořit např. REGISTR PRACOVNÍ POPTÁVKY
Cíl: Systematický přístup k pracovní politice tj. vytváření prostoru pro řešení situace se zaměstnaností v ČR.
V současné době není nijak regulován systém vzdělávání ve vztahu k poptávce ekonomických subjektů po pracovních místech. Výsledkem jsou "hotoví" studenti, kteří nejsou po ukončení studia schopni najít zaměstnání pro obor, který byl vystudován. Je-li např. poptávka po kuchařích či číšnících minimální protože pracovní místa jsou již obsazena přespříliš je nutné mít zde nějaký nástroj, který ukáže zájemci o studium jak je obor, který chce studovat na trhu poptáván.
Jakusi indicií dokazující, že existuje efektivní způsob jak jít dál je FIREMNÍ vzdělávání. Firmy si zhodnotí jaké pracovní pozice potřebují výhledově obsadit (kontinuálně obsazovat) SPECIÁLNĚ vyškolenými (rekvalifikovanými) pracovníky a také zajistí pro uvedená místa vzdělávání (kurzy, školy atp.)
Registr pracovní poptávky vyžaduje tedy: 1. Datové vstupy na straně zaměstnavatelů tj tvůrců pracovních míst. Vstupy shromažďuje pověřený orgán s pobočkami s teritoriální působností. Ten aktivně komunikuje se všemi zaměstnavateli v regionu a sbírá od nich vstupy v podobě aktuální potřeby a výhledové potřeby pro obsazení pracovních míst tj. jde o data o poptávce. 2. Datové vstupy na straně vzdělávacího systému. Komunikace se vzdělávacími institucemi zjišťuje studijní kapacity a zároveň informuje vzdělávací instituce o nasbíraných datech od zaměstnavatelů. To umožní školám optimalizovat své kapacity ve vztahu k poptávce. Současně se sběrem a směrováním dat působí orgán jako zprostředkovatel komunikace přímo mezi zaměstnavateli a školami. Cílem této komunikace je vyšší důraz na specializaci při vzdělávání. Příklad: Firma v Karlovarském kraji vyrábí LCD obrazovky a potřebuje vzdělat odborníky pro své obráběcí stroje. Dále potřebuje elektro-odborníky atp. Uzavře tedy smlouvy se školami ve svém okolí, kde budou žáci již připravováni pro konkrétní místa pro konkrétní firmy. Ve škole se strojním zaměřením budou doplněny předměty (praxe) přímo na ovládání strojů dané firmy. To stejné u elektroškoly a jiných škol. Firmy na ono SPECIALIZOVANÉ vzdělávání dokonce školám finančně přispívají formou investice popř. sponzorství.
Výhodou systému je možnost studenty již PŘED STUDIEM vyhledat práci a ne jít do studia NASLEPO. Současně se tak pomůže školám. Nebudou závislé jen na financovaní studenty nebo státem ale přibude významný tok financí právě od zaměstnavatelů. To může zvýšit i prostředky na platy učitelů a celého provozu škol. Součástí systémových pravidel mohou být závazky studentů ve vztahu k sponzorské firmě, která platí jeho studium. Něco ve smyslu "Budeme sponzorovat tvé studium a ty se zavazuješ odpracovat u nás po škole min. 5 let. V případě nedodržení závazku jsi povinen nám uhradit naši investici do tvého vzdělání". Nedodržením závazku může být i nedostudování, což zvýší motivaci studenta pro úspěšné studium.
Rekvalifikace je dodatečné vzdělávání a je velmi uplatnitelná v tomto systému. Již před REKVALIFIKACÍ je rekvalifikovanému známo, že se připravuje na konkretní pozici. Tak lze mnohem lépe směrovat nezaměstnané, kteří jsou omezení přesycením nabídky na určitou pracovní pozici související s určitým typem jimi dosaženého vzdělání. Pokud je NYNÍ velké procento lidí neuplatnitelných na trhu práce díky přesycení poptávky po jejich vystudovaných oborech je jedinou cestou právě rekvalifikace. Tj nasměrování uplatnitelným směrem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 10. 2011 7:47 | Jean Laroux

Teoretický model pro přímou demokracii
1. Zrušit politické strany. Jsou přežité. Měli by zastupovat určitou skupinu voličů ale zastupují spíše zájmovou lobby, která jim platí kampaň. Před volbami slibují a sliby ve své povolební politice neplní. Jejich roli by v elektronickém systému přímé demokracie převzaly virtuální skupiny (blíže rozebráno níže), sdružující občany se společným zájmem. Tyto skupiny by neměly vedení a všichni členové by si byli rovni. Nebylo by třeba sponzorů. Netvořil by se žádný program. Skupiny by umožnily převzetí volebního mandátu od "pasivních" členů v systému (občanů - voličů), kteří se z nějakého důvodu trvale nebo dočasně nechtějí aktivně podílet na rozhodovacích procesech v systému. Pasivní člen by se mohl kdykoliv stát aktivním členem a naopak tzn., že může hlasovat když chce a když nechce může svůj hlas propůjčit skupině jež ho bude zastupovat. Kdokoliv by kdykoliv mohl vystoupit ze skupiny a přejít do jiné nebo vystupovat jen sám a sebe mimo skupiny. Skupiny při hlasování (schvalování) vystupují jednotně tj. použijí pro hlasování většinový názor aktivních členů, který je zjištěn v před-hlasování na úrovni skupiny. Použijí všechny hlasy svých pasivních i aktivních členů pro jednomyslné vyjádření.
2. Zastupitele na komunální a centrální úroveň (ministerstva) volit z odborníků, kteří splní řadu požadovaných kritérií. Po autorizaci kandidáta odborným orgánem, který prověřil splnění odborných a dalších kritérií je tento zveřejněn na veřejné kandidátce na konkrétní funkci na konkrétním úřadě (na ministerstvu) a uživatelé systému mu elektronicky přidělují preference čímž jej upřednostňují v řazení kandidátky. Po vyslovení se minimálního stanoveného počtu občanů o odvolání stávajícího zastupitele nastupuje po krátké přechodné době na jeho místo kandidát s nejvyššími preferencemi. Z toho plyne takřka okamžitá odvolatelnost zastupitele a současně možnost ponechat "dobrého" zastupitele na funkci po neomezenou dobu. 3. Návrhy pro jakékoliv legislativní a jiné změny přichází z odpovědných úřadů a ministerstev do systému k všelidovému hlasování. Pokud chce občan či skupina prosadit svůj vlastní návrh musí nasbírat stanovený počet "podpisů" ostatních občanů a poté je převzetí návrhu odpovědným úřadem pro úřad závazné. K uvedenému se hodí právě využití virtuálních skupin. Každý návrh je před zasláním k vyřízení v několika kolech elektronicky diskutován a obhajován tvůrcem.
4. Občan je v systému autentizován a autorizován pomocí přiděleného důvěryhodného certifikátu. Komunikace probíhá v asymetrickém systému s využitím šifrování a podepisování všech operací což zajistí anonymitu a současně zpětnou ověřitelnost všech operací uživatelem. Zpětné ověření operací uživatelem je jedním z mnoha prvků znemožňujících zneužití systému.
Bližší rozbor technického řešení
Virtuální skupiny - pro použití v systému přímé demokracie
Pokud bude zavedena přímá demokracie v modelu bez politických stran je nutno zajistit možnost, seskupování voličů do zájmových uskupení. Např. Uskupení pro podnikatele, uskupení sdružující důchodce atp. Současně je nutno zajistit možnost delegování práva hlasovat (volebního hlasu) na skupinu. Z tohoto pohledu se jeví jako ideální vytvoření virtuální skupiny podobné kruhu v G plus. Zde také není žádné vedení a hierarchie a kruh není nijak, nikým sponzorován. Uživatelé vstupují do virtuálních skupin kdykoliv je jim libo a stejně ak mohou vystoupit. Uživatel (volič) může být vždy jen v jedné virtuální skupině nebo vystupovat (volit) sám za sebe mimo jakoukoliv skupinu. Princip přímé volby v přímé demokracii spočívá na úrovni virtuálních skupin na jednomyslném vyjádření skupiny jako celku. Všichni členové ve skupině tedy hlasují jednomyslně na základě tzv. předhlasování. Předhlasování probíhá pomocí zveřejnění voleb (hlasovací lístek), který je rozeslán všem členům a ti zaškrtnutím příslušné volby projeví svou vůli tzn. JAK MÁ HLASOVAT celá skupina v hlasování CELKOVÉM - následujícím na úrovni celorepublikové popř. komunální. Většinový názor je automaticky vnímán jako rozhodnutí celé skupiny a při "ostrém" hlasování (v referendu) je systémem použit automaticky.
Příklad: Je projednáván zákon o důchodech. Je přínosem zejména pro stávající důchodce. Virtuální skupina zastupující důchodce je ve složení 3000 členů. 2000 členů provede na základě zaslaného dotazníku předhlasování a zbylých 1000 členů dotazník nevyplní. Z předhlasujících 2000 členů je 1500 pro přijetí zákona a 500 je proti. V referendu se tady použije všech 3000 hlasů členů skupiny pro variantu PŘIJMOUT. Nevyplnění předhlasovacího dotazníku je v podmínkách skupiny uvedeno jako souhlas s většinovým vyjádřením aktivních členů tj. těch, kteří se v předhlasování vyjádřili. Pozn. Do okamžiku spuštění REFERENDA je možno svůj postoj v předhlasovacím dotazníku kdykoliv změnit nebo své vyjádření stornovat a vystoupit ze skupiny, čímž dojde k odejmutí volebního hlasu skupině.
V systému je možno si kdykoliv ověřit jak bylo za danou osobou hlasováno tzn. zjistit z db výsledků kam byl přiřazen hlas voliče.Ověření může provést jen ten, kdo hlasoval a ani na úrovni db systému nemůže admin zjistit výsledek. Uvedený princip je jednou z metod zabraňujících manipulaci s volebními hlasy.
Pro úspěšnou realizaci je nutno zavést asymetrický systém s důvěryhodnou autoritou. Každému voliči je vydán certifikát obsahující privátní a veřejný klíč pro podepisování a šifrování příkazů v systému. Privátní klíč je vydán na základě osobního ověření identity např. na poště nebo na úřadě. Je možnost implementovat tento certifikát i na el. občanský průkaz. Certifikát na chráněné USB flashce by zase měl tu výhodu, že by nebylo nutné instalovat na PC čtečky karet. Každou operaci v systému musí pak uživatel autorizovat pomocí svého certifikátu. Samozřejmě už k autentizaci do systému použije certifikát.
A nyní již k samotnému schématu použití klíčů v uvedeném případě, za účelem jednoznačného zavedení vlastní volby (hlasování), ochrany přenosu informací a ověření v systému zavedené volby kdykoliv v budoucnu:
1.Vytvoření operace na straně uživatele systému (hlasování např.) je podmíněno autentizací uživatele (ověření identity v systému) pomocí jeho popisového klíče (privátní klíč je uložen na kartě např. elektronický občanský průkaz) 2. Volba je šifrována veřejným klíčem systému (serveru) a jako zašifrovaný celek je podepsána privátním klíčem (el. podpisem) uživatele. V této podobě odchází do systému (na server). Zde je takto zajištěna anonymita tzn. že nikdo na cestě nemůže odchytit a dekódovat obsah uživatelské operace (hlasování). 3. Po příchodu operace do systému, ověří systém identitu uživatele (autentizace) a prověří autorizaci tj. povolený přístup k objektům (role v systému). Tyto 2 kroky probíhají takto. V prvním kroku porovná systém podpisový klíč ve zprávě se spárovaným veřejným klíčem uživatele v systému (ověření identity uživatele). Ve druhém kroku (pokud systém zjistí, že jde o oprávněného uživatele) systém dešifruje obsah vstupu (volbu) zašifrovanou veřejným klíčem systému pomocí privátního klíče systému. To nemůže udělat nikdo jiný než systém. 4. Systém zaznamená dešifrovanou podobu výsledku operace (hlasování) do db výsledku (nějaká tabulka, kde se shromažďují výsledky od uživatelů např. 250 pro ANO, 14 pro NE) a vygeneruje identifikátor db záznamu, kde je informace o tom do jakého souhrnu se volba zapsala. Je tedy nejdříve k dispozici volba uživatele ke které se přiřadila informace o tom, kde byla volba použita (jaká tabulka, jaký řádek) a ta se zašifruje věřejným klíčem toho uživatele, který provedl volbu. Informace o tom, který uživatel jak volil se do db výsledků existujících v systému v otevřené (nešifrované) podobě nezaznamenává z důvodu ochrany anonymity. Opětovně zašifrovaný výsledek hlasování (s přidanou informací kam se výsledek zaznamenal) se podepíše privátním podpisovým klíčem systému a uloží se. Od této chvíle nemá k záznamu přístup nikdo jiný než uživatel, který provedl volbu, neboť jen ten může dešifrovat (svým privátním klíčem) záznam zašifrovaný jeho klíčem veřejným. Při ověřování volby nejdříve uživatel ověří podpisový klíč systému (aby věděl, že se dívá skutečně na zaznamenaná data v systému a ne někde jinde) a až poté dešifruje svůj záznam. Tím si uživatel může ověřit, že je v db výsledků skutečně zanesen jeho hlas a nikdo jej nezměnil.
Elektronický IKS pro přímou demokracii může mnohem efektivněji nahradit systém datových schránek. Zásadní problém je nyní absence podpisového certifikátu u všech uživatelů což znemožňuje jednoznačnou autorizaci požadavku na přesměrování požadavků třetím stranám. Z tohoto pohledu jsou nutné dodatečné investice do CzechPointů atp. Pokud by měl každý občan podpisový certifikát, mohl by rovnou elektronicky autorizovat určitý úřad k zaslání určitého dokumentu (os. údajů) vztaženého k danému občanovi na úřad jiný (který ten dokument požaduje). Ze zákona sice existují případy, kdy lze z určitého registru údaje o občanovi zasílat přímo a bez autorizace občana ale zde jde jen o pár definovaných registrů. Čistě teoreticky by v systému bylo možné autorizovat občanem úřad vedoucí Evidenci občanů, k potvrzení identity uživatele např. G+. Uživatel by jednoduše autorizoval žádost G+ na ověření nového uživatele směrovanou na Matriku, a následně by G+ obdržel požadované potvrzení identity.
Některé volby mohou být (z důvodu např. zamezení kupčení s hlasy) organizovány jen na vybraných místech. Hlasovací místa. Zde jsou použity "ověřené" či registrované terminály. Vybraný terminál na příslušném místě se v specifických přístupech hlásí do systému vlastním klíčem terminálu. Privátní klíč registrovaného terminálu se distribuuje v souladu s pravidly pro nakládání s kryptografickým materiálem.
Součástí tohoto IKS je datová vazba na jiné veřejné či privátní db. různých subjektů. Pomocí této vazby je možno sledovat hospodaření státu (úřadů) včetně výběrových řízení od A do Z. Transparentnost je jednou z hlavních metod boje proti korupci.
Jiná vazba umožní např. centralizovanou realizaci aukce zabaveného majetku v exekuci. Tím se zajistí vyšší transparentnost systému a umožní se vydražení zabaveného majetku za vyšší částky, čímž dojde k umoření větší části dluhu než je tomu u současného systému, kde se k aukci dostanou jen někteří a majetek je odprodáván hluboko pod cenou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 20:28 | Honza

V něčem se mýlí (daňové návrhy či prospěšnost ekonomická izolace), v hodně věcech má pravdu (např. dluh USA či popis ekonomických problémů USA), ale i v tom, kde má pravdu, většinou přehání (např. to, že tady mají USA poslušného Vondru, ještě neznamená, že nás ovládají 100%, totéž s Židama, zbrojní lobby atd.). A je to nespíš antisemita. I kdyby se Izrael ze svých činů zodpovídal (= všichni Židi se nechali zahnat Araby do moře, kde by na sebe podali žalobu a spáchali hromadnou sebevraždu), tak na blízkém východě pokoj nebude, Arabové se pak budou mydlit mezi sebou, konec konců už i teď to dělají. Každopádně je zajímavé, že pán mluvil tak otevřeně, politicky nekorektně a bez autocenzury.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 19:19 | Guláš s šesti

Nezačala ta úžasná "ekonomika služeb" právě za Reagana? Ta antiekonomika, kdy se "hodnoty" začaly tvořit tím, že si přendaváme peníze z jedné kapsy do druhé, tvoříme bubliny a vytváření materiálních hodnot a výrobu potravin přenecháváme "zaostalým" asijským zemím.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 18:24

neměls je provokovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2011 17:28

Hlavne nezapomente opakovat mantru: KOMUNISTI JSOU ZLI!!!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 17:13 | Honza

Naivko..:-)Myslim, ze jsme se dostali do faze, ze ktere neni navratu.Zbyva jen vydrzet totalni kolaps(pokud se ho dozijeme) a budovani vseho od zacatku:-)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2011 14:20 | eďa

"Svět je řízen zcela jinými osobami než se domnívají ti, kdo nejsou za scénou."
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2011 14:08 | eďa

Nic nového, vše při starém. Škoda jen, a to zde postrádám - větší vhled do zednářského bratrstva a Židů.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 12:17 | No

Domnívám se, že jen nahlas popsal to co tušíme už dávno. Vždyť stačilo sledovat chování Havla, Vondry, Topolánka. A co nevidět nakluše na kobereček i Přesčas a tom, kdo obdrží zakázku na výstavbu Temelína bede definitívně rozhodnuto.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 10:50 | MoB

Ten chlap je teda dobrý magor.. jako z 50.let v komunisty řízeném Československu. Každý je něčí loutkou :) Nedá mi to nezeptat se: čí loutkou je tedy Paul Craig Roberts? Aha, ničí, on prohlédl a hlásá Pravdu. No, však oni mu to Ještírci dají pořádně sežrat! Bububu! :D
-27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 1:42 | bublinek

Velmi poučný článek o vedoucí úloze peněz a Ameriky ve světě, konečně to někdo řekl nahlas, jak to vlastně chodí. Myslím si,že čím jsou lidé bohatší, tak jsou línější a na to doplatili už i staří Římané. Poučme se z historie a nedopustme to .Ale je to asi přirozený vývoj světa. Svět se ničí ,aby se zase mohl obnovit .Před několika lety jsme odsuzovali, že v Praze lidé demonstrovali proti globalizaci, ale dnes nám to pomalu dochází. Vše co je v Americe bude za čas i v Čechách, poučme se z jejich chyb. Volme politiky, kteří si nechtějí jen nahrabat ale také něco udělat pro současné a budoucí genarace. Myslím si, že naši předkové to dělali trochu lépe, když se jim nelíbila vláda tak ji vyhodili z okna. Za rozkrádání státního nebo vládcovo majetku, byly velmi kruté tresty a zabevení všeho osobního majetku. Pokusme se ještě něco udělat pro naš děti dokud je čas. Jaký je občan taková je i vláda. Tento článek od Craiga Robertse možná rozpoutá čistky v Americké vládě a změní pohled na Ameriku jako vedoucí světovou velmoc.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Piškanin

podnikatel, Hopi

Ilona Klímová

podnikatelka, Aspius

František Piškanin
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ilona Klímová
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services