Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i velká morální dilemata.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 12. 2011 21:08, Karel

Teď jdu akorát na pracovní úřad a dost dobře nechápu, proč bych měl odvádět státu nějakou práci. Na daních jsem ročně odvedl více než 800 tisíc a řekl bych, že je to více, než odvádí většina společnosti. Pracoval jsem a platil nadprůměrné daně - než seženu nový job, nevím, proč bych měl státu něchávat něco, co jsem si pořádně dopředz zaplatil a nikdy z toho nic neviděl.

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 9. 2011 16:41, Miroslav Gron

Mě se tento návrh naopak velice líbí. Pokud je někdo na ÚP kolem 5 mesíců, ať se na mě nikdo nezlobí, ale ten člověk práci najít nechce. Jsem plně pro aby lidé, kteří tam jsou tak ať dělají PRÁCE, které jsou potřebné a nutné (a hlavně nikdo kvalifikovaný je dělat nechce) - správa parků, údržba veřejných prostor, ... a pokud má někdo vyšší vzdělání, tak ať ten zbytek lidí řídí. Proč v tom všichni vidí problém? Konečně krok kupředu.

-18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 38 komentářů)

13. 6. 2019 19:48 | Kateřina

U nás jsou pro občany úklidové práce povinné. Každý před svým domem a na svolání starosty i na obecním.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2014 10:08 | Vlasta

Melo by se rozlišovat kdo půjde vykonávat tuto činnost. Mel by byt rozdíl mezi těmi kdo je na úp měsíc pul roku kvůli tomu že firma zkrachovala a ten dotyčný má za sebou mnoho let práce, nebo ten kdo je na úřadu Pečený vařeny a nedělal nikdy nikde
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 4. 2014 10:02 | Vlasta

Já bych tohle zavedla povinné. Znám lidi co zdědili přes 3 Mega stále jsou na pracáku pobírají hmotnou nouzy ona v živote nedělala je už tak Velká že nemůže vyjít schody. Dostanou vše od státu a život si užívají. Mi ráno v 5 vstávat makat oba těžce.Já 14 hod na kráme chlap za volantem a v zemědělství. Máme finance stejné jako povaleči. Takže lopaty košťata do ruky nebo uklízet lesy a bič na ně. Žádné chceš nechceš. Když nechceš tak ven z pracáku a dělej co umíš.a hlavně bez koruny!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2012 13:27 | Jana

Povinné zametání je k ničemu, potřebujeme pracovní možnosti pro občany v ČR!! ------------------------------ ------------------------------ ---------------
Potřebujeme mravní stanoviska k lidem, k práci a veřejnému majetku. Nepodporovat bankrotáře, nedělat dluhy, nevyhazovat hodnoty za nic, nevydírat pracující.˝ – Tomáš Baťa, 1932
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 4. 2012 17:47 | Ivka

Dobrý den, výkon veřejné služby je v podstatě uzákoněním "pracovní povinnosti"-což je robota, a ta byla již v minulosti zrušena. Tady nejde vůbec o to co Drábek uvádí v reformě-jako pracovní návyky a podobně. Jde o to jak uměle znížit nezaměstnanost a jak třeba nalít peníze do České pošty. Za každé přihlášení při systému DONEZ obdrží Česká pošta 45,- Kč. Systém Donez byl vybrán bez výběrového řízení... Na hlášení nezam. na czech pointu dostala ČR nemalou dotaci z fondu EU, nakonec toho všeho rozdal Drábek milionové odmény a podobně)) Donez-tj hlášení se nezam. na poště má vyřešit práci na černo.Osobně si myslím, že to určitě neřeší, spíše jde o to jak co nejvíce lidi vyřadit z evidence ÚP-viz podmínky dodržování podmínek DONEZU. Takže tím klesne nezaměstnanost taky.)) Pak slavné Veřejné služby, jsou ve velké míře nabízené občanům,kteří si hledají práci a neberou žádné dávky-viz různé diskuse po netu http://www.akcnispolek.estranky.cz/clanky/diskuse.html a stát za ně hradí výše uvedených 800kč /měs.---a za to by nemakal nikdo!!! Jak to, že najednou je práce, hlavně takové které spadají pod TS a doted´ nebylo nic??Proč se nevytvoří prac. místa a ty se následně nenabídnou uchazeči o práci??Kdo tu práci vykonával dosud, že najednou ta práce je k dispozici? Budete ochotní pracovat pro obec, nebo subjekt, nebo časem i pro ziskový sektor /viz Velká Británie/pouze za zdrav. pojištění a u toho se ještě hlásit na poště a k tomu si stihnete ještě hledat práci, kde práce je málo?? A vše dokladovat na ÚP, že jste aktivní v hledání práce??-a to vše pouze za zdrav. pojištění? Přeju nám všem štěstí, dneska práci máme, ale co bude zítra?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 12. 2011 7:10 | Babca

Ten kdo nepracuje se o sebe nestará.Nestará se protože má možnosti.Možnosti však nebyly vytvořeny pro ty,kteří jsou dobrými kalkulanty.Kdo o změří?, když na úřadech práce sedí děti za přepážkou?.Chybí nám místní znalost osob, které na úřady chodí pro podporu. V první řadě by na úřad měl přijít žadatel s doporučením z místa bydliště, že někdo jeho situaci na místě prověřil, a to u posledního zaměstnavatele a prověřil jeho trvalé bydliště a jeho kvalitu. Je více forem, ale náš hlavní menežer vilí taktiku, rovněž pracovat co nejméně, tak co od něj očekáváte za řešení.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2011 21:08 | Karel

Teď jdu akorát na pracovní úřad a dost dobře nechápu, proč bych měl odvádět státu nějakou práci. Na daních jsem ročně odvedl více než 800 tisíc a řekl bych, že je to více, než odvádí většina společnosti. Pracoval jsem a platil nadprůměrné daně - než seženu nový job, nevím, proč bych měl státu něchávat něco, co jsem si pořádně dopředz zaplatil a nikdy z toho nic neviděl.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 15:11 | Rada

Kdyby dávali u nás nezaměstnaným 1 000 € měsíčně, dal bych dobrovolně výpověď. Jako nezaměstnaný bych si polepšil o několik tisíc korun měsíčně:)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 15:08 | Rada

Jsem pro to, aby si člověk musel podporu odpracovat - pouze ale za předpokladu, že nebude muset platit z každé mzdy příspěvek na podporu v nezaměstnanosti. Opravdu nevím, proč bych měl pracovat a platit a pak znovu pracovat jen proto, abych dostal zpátky peníze, které jsem státu odvedl. . Největší potíž bude podle mě v organizaci a kontrole práce. Jestli si myslí, že jim budou KVALITNĚ vést lidi ti, kteří je někdy v minulosti vedli, tak to se nejspíš přepočítali. Velmi pochybuji, že manažer bude chtít vést lidi zadarmo (resp. za stejnou odměnu jako kdyby je nevedl). A pokud je někdo bude chtít vést, jistě to nebude příliš kvalitní dozor. Kdyby mě jako bývalého vedoucího nutili, abych vedl lidi (lidi, kteří nemají příliš kladný vztah k práci), možná bych do toho i šel, rozhodně bych se ale nepřetrhl. A ani bych s nimi nešel do konfliktu. Dost dobře si dovedu představit, že lidé budou vyhrožovat "dozorcům". Např. "Nahlásíš mě, že jsem šel domů? Večer tě s kámošema přijdeme navštívit...". Tohle za nulový příplatek fakt nestojí! . Jsem přesvědčený, že se na těchto pracích nikdo nepředře. Zaměstnance motivují peníze a jestli se nepletu, tady bude odměna fixní!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2011 14:49 | Rada

Citace - Roman / 09.09.2011 11:22

nesouhlasím s článkem, proč by nemohli dělat nezaměstnaní cokoli co pomůže veřejnosti? Může jim to pomoci navázat kontakt s novými lidmi a mezitím si hledat práci jinou.Tak sedí doma a pobírají dávky. Já sám bych tuto povinnou možnost uvítal. Vycházím z toho, že jsem podnikal, pak podpora, pak krátké zaměstnání, rodina a zase podpora a nakonec zaměstnání dlouhodobé. Já bych do toho šel, aspoň se budeme na ulici více potkávat a trochu se na sebe usmívat a víc se poznáme. :)
Tak na tohle nemůžu nereagovat:) Navázání kontaktu s novými lidmi mě fakt dostalo. Většina lidí se díky kontaktu s lidmi dlouhodobě závislými na podpoře naučí především jak dostat ze systému ještě více dávek a někteří se jistě i naučí, jak si k podpoře přivydělat kradením v obchodech, kradením navigací a notebooků z nehlídaných aut atd.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 10. 2011 14:43 | Marek

Tento způsob řešení problému nezaměstnanosti je naprostý nesmysl. Je řada oblastí, kde lidé prostě nemohou najít práci. A kdo dá obcím peníze na to, aby tyto práce organizovaly. Všude na úřadech se propouští, toto opatření znamená pro úřady v každém menším městě další pracovní sílu. Tyto práce proto v problémových oblastech nebudou. Nezaměstnaní tak přijdou i o většinu peněz a zbytky lidské důstojnosti, kriminalita poroste a ruku v ruce s tím sociální napětí. připravujeme si pěkné sociální nepokoje.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2011 12:42 | Böhmová

vyplňte mi, prosím, dotazník týkající se podobného tématu. Děkuji http://www.vyplnto.cz/databaze-dotazniku/demonstrace-ve-sluknovskem-v/
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 9. 2011 14:43 | Darbony

Obecně s touto reformou nesouhlasím. Posuzování k nasazení na "nucené práce" by mělo být individuální. Podle toho, zda někdo již pracoval, jak dlouho, jaké má vzdělání, zdravotní stav a věk, zda se jedná o fluktuanta, někdoho, kdo nikdy nepracoval atd. a rovněž podle aktivity při hledání nového zaměstnání. Stát tak hodil všechny do jednoho pytle a zasel sémě tzv. kolektivní viny. Přitom právě stát nese velkou vinu na míře nezaměstnanosti, svojí nevyváženou politikou. Ze zaměstnanců se stávají otroci, vše jen pro firmy, situace je už neudržitelná a povede to k hospodářskému poklesu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 9. 2011 20:23 | Lada

Pane Gron, už jste byl někdy nezaměstnaný? Mě to postihlo v 53 letech a věřte, že to už není sranda najít zaměstnání! Do státní kasy jsem odvedla dost peněz za 25 let práce (a to nepočítám mateřskou dovolenou, i když to "dovolená" rozhodně nebyla). Do důchodu bych za totáče šla za 2 roky a víte o kolik let mi přidali? Zatím o víc jak 6 let. A to není malý rozdíl a o tom se nikde nepíše a nemluví. Takže mi do důchodu zbývá skoro 9 let (ne)zaměstnanosti.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 9. 2011 16:48 | Miroslav Gron

Pane Alexi, to si snad děláte srandu, že za komunismu nebyla sociální nespravedlnost a pohrdání lidskou důstojností - nikdo na tyto dva faktory nepošlapal víc než komunisté. A argument paní Edity "nic bych radši neviděla abych po tom netoužila" hraničí až s šíleností, to potom rovnou můžeme obnovit otroctví a závest přídělový systém.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 9. 2011 16:41 | Miroslav Gron

Mě se tento návrh naopak velice líbí. Pokud je někdo na ÚP kolem 5 mesíců, ať se na mě nikdo nezlobí, ale ten člověk práci najít nechce. Jsem plně pro aby lidé, kteří tam jsou tak ať dělají PRÁCE, které jsou potřebné a nutné (a hlavně nikdo kvalifikovaný je dělat nechce) - správa parků, údržba veřejných prostor, ... a pokud má někdo vyšší vzdělání, tak ať ten zbytek lidí řídí. Proč v tom všichni vidí problém? Konečně krok kupředu.
-18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 9. 2011 11:06 | vojtech

Narok na davky v nezamestnanosti vznika az po odpracovani nejake doby, rozumej po odvedeni casti sveho platu do systemu podpory politiky zamestanosti. Novinkou tedy je, ze nezamestnany si to jednou odvede ze svych vyplat, a pak pro jistotu jeste jednou odpracuje. Tohle je cista zlodejina, nic jineho.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 9. 2011 3:02 | Alex

Chtě nechtě musím s paní Editou souhlasit,jelikož taková sociální nespravedlnost a pohrdání lidskou dustojností ,co je dneska ,tu za minulého režimu nebyla.Asociální reformy pánů Nečase,Kalouska a Drábka postihnou jen obyčejné a poctivé lidi a lumpové dál budou na státu a veřejných zakázkách profitovat!
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2011 2:50 | Editta

Mluvíte tady o nepořádku na území spravované městem,ne na soukromém,že ano?Protože já za sebe můžu říct,že nepamatuju,kdy by byly ulice tak čisté,jako jsou teď,v centru města nevidíte na ulici kousek papíru.Není to tak dávno kdy byly autobusové zastávky plné vajglů a vysypaných košů,což teď už nikde nevidíte.A jestli je bordel na pozemku,který je v soukromém vlastnictví,ten se přece veřejně prospěšných prací netýká
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 9. 2011 2:41 | Editta

Něco vám povím - je mi 45 let a ještě za komunistického režimu se mi narodily obě děti,takže mohu porovnávat.Porovnávat očima obyčejného člověka,který neměl nikdy nic do činění s politikou,protože takových nás byla v našem státě většina.A kdybych dneska měla možnost volby,ani na minutu nezaváhám a ráda se ke komunismu vrátím.Ráda si vystojím před Vánoci dvouhodinovou frontu na mandarinky,protože budu vědět,že se mým dětem rozzáří oči,až jim je přinesu a nenajdu je vyhozené v nejbližším odpadkovém koši.Ráda se vzdám všech těch krásných věcí,kterými překypují dneska výlohy obchodních domů a které si stejně nikdy v životě nebudu moct koupit,protože na ně nikdy nebudu mít dost peněz a tudíž mám z těch výloh pouze deprese,protože co oči nevidí,to srdce nebolí,za komunismu člověk nic takového nevídal,tudíž tom ani netoužil.S úsměvem budu vyprovázet své dítě do školy,ve které dostane zadarmo svačinu a až si zlomí nohu při bitvě s pribinákama,nebudu v duchu hledat jiné,levnější alternativní možnosti jeho léčby,až ho povezu do nemocnice.A pak večer,až půjdu spát,nebudu hodiny a hodiny zírat do stropu a otáčet polštář,mokrý od slz strachem,že skončíme bez střechy nad hlavou jen proto,že jako samoživitelka ve svém věku nemůžu najít práci,která by nás nejen uživila,ale i tu střechu nad hlavou zaplatila.Takže já za sebe bych na vaši otázku musela odpovědět - Ano,a zaplaťpánbůh za to.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Leszek Wronka

hudebník a podnikatel, Bontonland

Bohumír Ďuričko

podnikatel

Leszek Wronka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Bohumír Ďuričko
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services