Exekutor přišel brát. Že nic nedlužíte? Koho to zajímá?

Petra Dlouhá | rubrika: Co se děje | 13. 7. 2011 | 47 komentářů
Exekuce. Damoklův meč, který se vznáší nad každým, kdo včas nevyrovnal své účty. Někdo před ním kličkuje. Další odevzdaně čeká, až mu setne hlavu. A jiný zatím žije ve sladké nevědomosti. Že jste v životě nic nedlužili? Nevadí. Exekutor může vtrhnout i k vám.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2013 11:47, Jarka z Brna

Je smutné, když někdo tvrdí, že jsou to změny k lepšímu. Praxe je úplně jiná.Třeba odstavec, kdy vám exekutor může sebrat družstevní byt je prezentován jako dobrá zpráva? Slučování exekucí se týká jen malé části dluhů a ještě může exekutor najít rešení, proč to neudělat.
Pomohla by jen jedna věc .Když šlo udělat amnestii za miliardové dluhy a zpronevěry, proč neudělat úplnou amnestii na všechny exekuce třeba starší jednoho roku, kde je jasné, že to už lidé nedokáží splatit.Děti, důchodci, nezaměstnaní, ale i další občané. Když stát nedokáže lidem garantovat práci a další základní podmínky , neměl by používat ani sankce. Věřitelé, chtějí-li vydělávat třeba na půjčkách , pronájmech, službách, obchodu si musí prověřit bonitu a nést daleko vyšší míru rizika za svoje kšefty.Zákon o lichvě je u nás naprosto směšný a nedokonalý.Banky nepadnou, rozepíší ztráty na více let a pokud by taková amnestie dluhů položila malé lichvářské firmy, bylo by to jen dobře.Hlavním problémem je nedokonalost zákona v doručování pošty a dopisů.Že Česká pošta nefunguje, je veřejným tajemstvím a že se stěhuje stále více občanů a nemohou si platit léta přeposílání pošty, to je praxe.Na zrušení exekucí by vydělal ve skutečnosti celý stát. Zvýšila by se kupní síla statisíců rodin a to by bylo hned poznat v celém hospodářství.A pravidelně, každý měsíc... Nestačí jen nastavit nové zákony, je třeba napravit chyby minulé.Máme u nás 2 miliony exekucí. Kdo vydělal? Rozhodně ne věřitelé, ale zcela jiní paraziti.Nikdy neříkejte nikdy, nevíte, jestli vám falešnou exekuci už někdo nenachystal. Je to běžné a nedostanete-li o ní dopis, nemůže se ani odvolat. Zjistíte to až od exekutora, protože nikdo není povinen zjišťovat vaši skutečnou adresu.A dokonce ani soud ji nemusí zjišťovat, nařídí exekuci a nemůžete se odvolat, nedostanete rozsudek.Tak nabude právní moci a jste v pr...Nejsnadnější obětí takových neoprávněných exekucí jsou občané, kteří se přestěhovali.To by jste si museli platit přeposílání na poště dlouhé a dlouhé roky a samozřejmě pro celé rodiny.A pozor, některé obálky s pruhem se přeposílat nesmí.. Zákony nahrávají vyloženě obchodníkům s dluhy.
Takže jestli třeba někdo bere za pomoc občanům to, že od letoška padají exuce automaticky i na druhého z manželů, třeba i zpětně po rozvodu, tak to zničí jen spoustu obyčejných lidiček, kteří ani navěděli, že se třeba jejich manžel kdysi zadlužil.Po republice letí desetitisíce exekučních výměrů na manžele dlužníků a ti často jen zírají.. Exekutory to nezajímá.Sice ten návrh měl dobrou myšlenku, že movití lidé převáděli majetky na manžele a ukrývali je, ale praxe je jiná. Stejně to postihne ty nejchudší, protože skuteční gauneři už dávno ví, jak majetky ukrýt jinak.
Je třeba anulovat exekuce zpětně a to částečně i u podnikatelů, protože kde nejsou nastaveny řádné mantinely, tam by neměly bý ani sankce. A u nás je řešení pohledávak a dluhů vůbec spíš kovbojkou z divokého západu, právo silnějšího má přednost a vy obyčejní bouchači plaťte, stát dal lumpům v kvádrech zelenou...

+41
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2011 14:56, Jarouš

Angické přísloví "můj dům, můj hrad" nás nabádá, zvát si pouze spolehlivé přátele,nekšeftovat se známými, neuzavírat půjčky ani zbytečně nepůjčovat, čímž styk s exekutory téměř vyloučíme.

-17
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

13. 7. 2011 18:11 | Mil

Je třeba několik těchto novodobých lupičů zastřelit při ochraně svého majetku a snad konečně někomu dojde,že takhle to dál nejde!Zlatí komunisti!
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 15:41 | Mrzák

A nebydlet v domacnosti s lidmi (třeba se synem), kteří by se mohli zadlužit!?! Takhle to přece nemá vypadat!!! To, co dnes dělají exekutoři je prasečina....
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2011 14:56 | Jarouš

Angické přísloví "můj dům, můj hrad" nás nabádá, zvát si pouze spolehlivé přátele,nekšeftovat se známými, neuzavírat půjčky ani zbytečně nepůjčovat, čímž styk s exekutory téměř vyloučíme.
-17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 14:38 | oli

Dluhy jsem nikdy nedělal, ale i tak jsou mi nesympatičtí:-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 14:25 | Michal

A co Ústava, ZLPaS to u nás není, článek 12 jasně říká. Kdo a za jakých podmínek může někdo vstoupit do obydlí. O exekutorovi tam není žádná věta.Takže minstr. Pospíšil asi taky studoval v Plzni,když zákon o exekutorech je nadřazen Ústavě a ZLPaS.
(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí. (2) Domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na písemný odůvodněný příkaz soudce. Způsob provedení domovní prohlídky stanoví zákon. (3) Jiné zásahy do nedotknutelnosti obydlí mohou být zákonem dovoleny, jen je-li to v demokratické společnosti nezbytné pro ochranu života nebo zdraví osob, pro ochranu práv a svobod druhých anebo pro odvrácení závažného ohrožení veřejné bezpečnosti a pořádku. Pokud je obydlí užíváno také pro podnikání nebo provozování jiné hospodářské činnosti, mohou být takové zásahy zákonem dovoleny, též je-li to nezbytné pro plnění úkolů veřejné správy.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 13:52 | Slávka

Nutnost této instituce jen dokazuje,že nejsme státem,ve kterém se běžnou cestou lze domoci práva v souladu s mezinárodními listinami. Zatím,co každý násilník,vrah,politický rozkradač je do prokázání viny nevinen,v exekutorských záležitostech platí pravý opak.Tato instituce požehnaná ministerstvem (díky pane Pospíšile)dokáže legálně zničit nevinného člověka lépe,než dokázala komunistická mašinérie.Každý člověk je chybující a v dnešní čím dál tím více stresující době se může snadno stát,že dojde k nějakému opominutí.Státním rozkradačům se promíjí miliardy,tady se nepatrný dluh záměrně vypěstuje do velkých rozměrů, aby se dostatečně nasytila firma advokát i exekutor.Neexistuje norma,podle které by měla jakákoliv organizace povinnost doručit upomínku o opominutí zvláště v případech,kdy se jasně jedná u platiče o výjimku.Nikoho nezajímá případné liknavé doručování listovních zásilek České pošty,která se také velice snadno může příčinouza problému.Neobstojí námitka finanční náročnosti ( o poštovné by byla navýšena požadovaná částka) ani pracovní zátěže.Právě v kancelářích jsou největší kapacitní rezervy. Ale co není v zákoně,se pochopitelně nedělá a rádo.Nechá se pár let uležet,pak se občan ožebračí pro nemalé obohacení vyvolených.Zrůdná,nestoudná metoda k vylepšování rozpočtu a okrádání lidí.Nemluvme o demokratické a právní společnosti,ale o zlodějské mafii,dokud musíme prokazovat svou nevinu v rozporu s evropským právem za poplatek u jmenované instituce,která stejně neodstraní příčinu,ale hasí s nejistým výsledkem až následek.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 13:47 | Karel

Když může fungovat presumce viny u běžných občanů, kteří se neprovinili ničím jiným než tím, že mají nějaký majetek, proč bychom to neměli požadovat u politiků. Má stát dluhy kvůli špatným rozhodnutím politiků? Kvůli předraženým a zbytečným veřejným zakázkám? Nechme zabavit jejich majetek a ať potom dokážou, že jsou nevinní.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 13:44 | Karel

Zavedl bych povinnost odškodnění všem lidem, jejichž majetek byl neprávem zabavený.To by ale nesměl vyplácet stát ze svého rozpočtu, ale přímo exekutorský úřad. Ještě lepší by bylo zavést odpovědnost exekutora za výkon svého rozhodnutí. Zajistil by majetek jinému - musel by mu ho sám uhradit.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 13:31 | fanda jelito

To se někdo bude divit, až to dotyčný neprávem exekuovaný nerozdejchá a exekutora zastřelí. Myslím, že při stoupajícím počtu exekucí a exekutorů a tím pádem i větším počtu podobných přehmatů se ta doba blíží.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 13:10 | Gabriel Pleska

Na některé z vašich otázek najdete odpovědi v článku, na který výše odkazujeme. Na jiné (co když jsou obě strany sporu pojištěny u té samé pojišťovny) pak v diskuzi pod ním. Pokusíme se pro vás časem připravit i nějaké konkrétněji zaměřené články na toto téma. A nebudou smyšlené. Jako není ani tenhle :)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 7. 2011 12:49 | Nezvedený syn

Je možné, když dejme tomu syn naseká dluhy a musí bydlet u rodičů aby jim dopředu napsal potvrzení/prohlášení, že veškeré věci a majetek nacházející se na té a té adrese mu nepatří a kdyby v budoucnu nějakým nedopatřením došlo k exekuci tak že žádá (nebo může i nařizovat?) o vyřazení těchto věcí z exekuce? Měl by takovýto obecný dokument nějakou hodnotu a musel by se jím exekutor řídit? Předpokládám, že by byl podpis nezvedeného syna notářsky ověřen.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 12:38 | Pojištěné právní ochrany

Jsete jediný server který pojištění právní ochrany dělá tak trochu reklamu, což mi nevadí. Nemohli byste ale uvést podrobnější informace (nejlépe objektvní), třeba i konkrétní kauzy? Mne by například zajímalo zda se pojištění právní ochrany vztahuje i na případy kdy se snažím aktivně zabránit újmě. Například žaluji obchod protože mi neuznal reklamaci, žaluji stát protože mi vyhrožuje vyvlastněním, firmu protože vyhrožuje exekucí a ještě k ní nedošlo, souseda protože mi naboural vrata, pojišťovna odmítla plnit škodu,... Je třeba uvést i to co se děje v případě prohraných sporů, zda má společnost právo odmítnout klienta zastupovat, jak se postupuje pokud protistrana (mocnější protivník) je zastoupena stejnou společností,... Za takový článek děkuji, jinak tyhlety smyšlené článečky mne moc neuspokojují...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 12:16 | ivana

Slabším povahám mohou tyto exekutorské akce způsobit i trvalé poškození zdraví. A to jim pak uhradí kdo?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 12:15 | akcius

ještě doplním, že starší , ale pěkný článek ,je také na webu www.finmag.cz , s příznačným názvem " Novodobá inkvizice "...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 12:11 | akcius

Nejlépe se krade "podle zákona"..to věděli už ve starém Římě,Habsburská dynastie, katolická církev i komunisté..takže nic nového pod sluncem..jenom si vzpomeňte, až (jestli..) půjdete příště k volbám, které zločinecké strany tuhle zlodějnu v parlamentu prosadili..to je totiž jediná (zákonná..) cesta, jak s tím něco udělat..nadávání na webu (nebo jinde) nemá smysl.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 10:26 | Martin

Z exekucí se skutečně stalo legalizované zlodějství, ve kterém jde pouze o to, aby bez ohledu na to jestli člověk skutečně dluží či nikoli, byl tento člověk majetkově zruinován, nejlépe včetně střechy nad hlavou, a to pod jakoukoli záminkou, hlavně, aby na tom vymahači bez jakýchkoli skurpulí vydělali.
Podstatu problému vidím v tom, že stát, jak už se v dnešní době, bohužel,stalo zvykem, prakticky rezignoval na své základní funkce, mezi něž patří též vymahatelnost práva. Vzpomeňte na dobu před cca 11 a více lety kdy žádní soukromí exekutoři neexistovali - věřitelé prakticky neměli šanci legální cestou své pohledávky vymáhat - výkony rozhodnutí (tj. exekuce) prováděly soudy, které však byly mimořádně neefektivní. Tak se vymyslelo, že se pravomoc provádět exekuce přenese ze soudů (a tedy státu) na fakticky soukromé výpalníky (exekutory), kteří budou do vymáhání osobně majetkově zainteresováni a podle toho budou vypadat jejich výsledky. To je samozřejmě v principu správná úvaha, která ovšem nepočítá s tím, že lidská chamtivost nezná mezí, a že jakmile jednou vložíte do rukou soukromé osoby pravoc nad jinými a jejich majetky je z toho průšvih.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 10:11 | Jirka

Je to otřesný binec. Na jedné straně exekutor buzeruje nevinné lidi, na druhé straně není schopen vymoci oprávněné požadavky věřitelů. Osobně jsem již asi 5 let v pozici věřitele. Dlužník svůj dluh uznal, byl 2x odsouzen mi dluh zaplatit - samozřejmě nezaplatil. Dostal to tedy do ruky exekutor, který ale tvrdí, že dlužník nic nemá a není mu co sebrat. Dlužník má už několik let soudní zákaz podnikat, přesto v podnikání na černo pokračuje - stačí mu zatelefonovat a zeptat se, zda mi opraví .... a on řekne, že není problém a opravu udělá - samozřejmě bez dokladů. Když jsem na to upozorňoval živnostenský úřad, sociálku (pobírá jako nezaměstnaný sociální dávky) atd., tak se mnou sepsali bumážku s tím, že provedou kontrolu. Když jsem se pak ptal na výsledek kontroly, tak mi bylo řečeno, že mi to nemůžou sdělit! Je to normální? No a dlužník vesele na černo podniká dál. Nechápu, proč mu exekutor nezabaví dílnu, když oficiálně nepodniká tudíž nejde o podnikatelský majetek. Před časem tomu dlužníkovi můj známý vylepšoval byt (práce za cca 35.000 Kč). Dostal bez problémů zaplaceno. V tomto státě je co se týká tzv. "spravedlnosti" neuvěřitelný bord... Pak se není co divit, když poškození někdy vezmou spravedlnost do vlastních rukou. Takový dobře urostlý borec s holou hlavou a tetováním by asi udělal svoje - ale to by jste zase skončili v base za vydírání. A když už se mluvilo v článku o D.A.S. pojišťovně právní ochrany, tak k tomu mám také co říci. Mám u nich sjednáno pojištění právní ochrany rodiny, je to super věc, zachránili mi už celkem dost peněz (podstatně více, než jsem jim kdy za pojistku zaplatil, i ten spor ohledně dluhu za mne těch 5 let hradí, ale bohužel na toho dlužníka jsou asi všichni krátcí. A když toho svého dlužníka potkám, tak se mi směje do xichtu. Asi dobře ví proč.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 10:04 | Mila

Státy a jejich aparáty už dávno přestaly sloužit svým občanům, ale jsou nástrojem k dosažení blahobytu a moci pro vládnoucí elity. Je úplně jedno, jestli je vláda pravá, levá nebo středová. Výsledkem tohoto procesu bude vznik občanských iniciativ, které budou bránit svá práva proti státu všemi prostředky a to převážně násilnými. Příkladů z historie je mnoho: mafie v Itálii, revoluce v celé Evropě, atd.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 9:58 | Matěj

Tohle že je právní stát? Legalizace činnosti zlodějů, kteří se ohánějí tím, že někdo dluží. Ale je vlastně nezajímá kdo. Smysl zákona je, že má být účinně vymáhán dluh, nikoli, že když jeden neplatí, vezmu majetek jinému a ještě si za to naúčtuji super poplatek. Tenhle zákon ukazuje za a) naprostou debilitu našich zákonodárců nebo za b) vědomou podporu zabavování majetku občanů bez jakéhokoliv důkazu o nějakém jejich pochybení.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 7. 2011 9:51 | Jarka

No měl jste zřejmě štěstí, že jste byl doma. Kdyby vás navštívil v době vaší nepřítomnosti asi byste toho moc nezmohl... pomalu přemýšlím, že doma zruším špajz a udělám z něj archív na 20 let staré účty,faktury,strvzenky od doktorů a všeho dalšího možného i nemožného druhu. Co kdyby.... TOHLE UŽ NEMÁ CO DĚLAT SE ZDRAVÝM LIDSKÝM ROZUMEM, TO JE HOTOVÁ PARANOIA :-(
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Sokol

filosof a exministr

Jaroslav Klíma

podnikatel, Tuscan

Jan Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Klíma
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services