Každému jeho lichváře. Chcete změnu? Pošlete exekutory k úředníkům domů

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 14. 6. 2011 | 10 komentářů
Stát už řadu let zavírá oči nad stále rostoucím problémem lichvy a okrádáním chudých za pomoci rozhodčích doložek a exekutorů. Existuje šance na změnu?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 6. 2011 9:50, černý pasažér

Hlavně by se mělo udělat to že tam kde je jeden dlužník,jeden věřitel a vše vymáhá jeden exekutor tak tam by mělo být povinné aby exekutor sloučil všechny exekuce do jedné.A né že např. za 10 pokut u Dopravního podniku si jeden exekutor který to vymáhá (např.exek. p.Podkonický)účtuje 10x odměnu a 10 x náklady za výkon exekuce.
Takto se vyrábí ještě větší dlužníci ale to nikoho nezajímá ,každý jen neměl jezdit na černo jasně, ale tady píšu jak exekutor vydělalá na dlužníku to lichva není.???? To zákon dovoluje proč???

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 6. 2011 17:44, jezevec

vyměňte právníka. za dluhy je zodpovědný pouze ten kdo je nasekal, platí i v manželství. navíc většina závazků nad rámec "obvyklého" hospodaření rodiny, uzavřená jen jedním partnerem, je aopriori neplatná.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

29. 7. 2012 9:13 | EVA

Ano , exekutoři to nezákonně zkoušejí i když ví že na to nemají právo a je to nezákonné . Nemůžou Vám zablokovat ůčet , zabavit majetek ani nijak se domáhat na vás "spolupráce" na manžel. dluzích... Když jde SJM tak tam si vše pište na někoho úplně jiného nebo mějte o tom s dotyčným uzavřenou smlouvu o pronájmu apod. a nejlepší když to máte ještě notářsky potvrzené . Taky jsem si vzala manžela který měl a má dluhy ale jeho dluhy vznikly před manželstvím a já s nima nemám vůbec nic společného což stačí poslat ofocený oddací list pánovi exekutorovi a máte vše vyřízeno a za žádných okolností už po vás nemůže exekutor nic vymáhat a ani vám psát !! Taky to na mne zkoušeli ale dali pokoj , jeden se dokonce omluvil ale je znám případ od exekutora Vrány že ten ani toto nechtěl vzít na vědomí ...pak je namístě podat na něho trestní oznámení , poslat stížnost na ministerstvo spravedlnosti , ůstavnímu soudu a domáhat se škody i na nemajetnou ůjmu ... Toto vše ale dobrý právník ví a pomůže vám. U nás se exekutoři pohybují za hranou zákona a budou za to potrestáni.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 10. 2011 18:15 | Milena

Na mě byla také uvalena exekuce kvůli manželovým dluhům. Po počátečním šoku jsem hledala na internetu a našla, že exekuce je podle současné judikatury nepřípustná, stejně jako je nepřípustné zablokování mého bankovního účtu. Napsala jsem okamžitě odvolání a exekuce byla okamžitě zrušena. Páni exekutoři moc dobře vědí, že je to nezákonné, pokud bych se včas neodvolala, tak bych měla smůlu. Ale majetek ve SJM zabavit může, radím vše psát na cizí spolehlivou osobu nebo na dospělé děti. To, že si půjčku může vzít jeden z manželů bez souhlasu druhého je velmi špatný zákon, který je třeba změnit, určitě mě trápí víc, než nafukování balonků malými dětmi.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 7. 2011 15:49 | Michal

Problem je uplne jinde. Kde existuje poptavka, tam bude vzdy i nabidka. Dokud budou existovat hloupi lide, kteri si neumi precist podminky uverove smlouvy a dobrovolne pristupuji na smesne vysoke uroky, budou existovat i ti, kteri jim za techto podminek pujci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 6. 2011 19:32 | Jana

taky by mě zajímalo, o co se ve svém tvrzení opíráte ( o jaký § zákona ) naší zaměstnankyni musíme srážet a odvádět ze mzdy exekuce na dluhy jejího manžela, takže s tím máme dokonce náklady i my jako firma. Vaši radu bych velmi uvítala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 6. 2011 21:28 | benzin

Mate k tomuhle tvrzeni nejake zdroje (judikate, zakony)? Skutecne mne to zajima, protoze tohle je jeden z duvodu proc se nechci zenit, aby pri problemech mne (resp. partnerky) nebyla potopena cela rodina.
P.S.: Plati to i pro exekuci? Napr. kdyz dluh vznikl beznym provozem rodiny.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 6. 2011 17:44 | jezevec

vyměňte právníka. za dluhy je zodpovědný pouze ten kdo je nasekal, platí i v manželství. navíc většina závazků nad rámec "obvyklého" hospodaření rodiny, uzavřená jen jedním partnerem, je aopriori neplatná.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 6. 2011 11:10 | alexandra

O největším problému se nepíše.Azylové domy plné matek s dětmi.Bývalých manželek.Když máte v tomto státě hloupý nápad se vdát,pak máte děti a považujete to za běžné uspořádání,může to jednou dopadnout jako u mě.Ve schránce najdete výpis kreditní karty s astronomickou částkou,na jméno partnera.Začnete s ním jednat,zjistíte,že karta není jediná,píšete denně výdaje rodiny,vidíte,že se to matematicky řešit nedá..Ale - partner nechce požádat o konsolidaci půjček (jistě,je finanční analfabet).Dohady se stupňují až do násilí a následuje rozvod.Teď bonbonek - banky mi odmítají říct ex-manželovy fin.závazky - tvrdí,že je to "bankovní tajemství".Ze stejných bank mi pak chodí výhružné telefony,ať zaplatím splátku,se kt je ex-manžel ve zpoždění..8měsíců kličkuju a vyloženě bojuju o jídlo pro 2malé děti.Protože - "za dluhy v manželství jsou zodpovědni oba".Tj - já nic nepodepsala,ale platit budu do smrti.U oltáře jsem ale nepodepisovala,že se vzdávám svéprávnosti!! Zdá se vám to nereálné? O svém partnerovi jsem to nevěděla a vůbec takový život nečekala.Jistě,platí i obráceně - rodinu může fin.zruinovat žena.A jak tedy prosím mám žádat Majetkové vyrovnání,když funguje "bankovní tajemství" ale nefunguje základ - ty podepíšeš,ty splácíš.Nebo - chtějí-li banky a nebanky něco po mně,viděly přece na OP kolonku ženatý.Měly ze zákona chtít můj podpis,NE ?? Děkuji za absurdní zákon na úrovni loupeživých bankovních rytířů,můj drahý státe.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2011 9:50 | černý pasažér

Hlavně by se mělo udělat to že tam kde je jeden dlužník,jeden věřitel a vše vymáhá jeden exekutor tak tam by mělo být povinné aby exekutor sloučil všechny exekuce do jedné.A né že např. za 10 pokut u Dopravního podniku si jeden exekutor který to vymáhá (např.exek. p.Podkonický)účtuje 10x odměnu a 10 x náklady za výkon exekuce. Takto se vyrábí ještě větší dlužníci ale to nikoho nezajímá ,každý jen neměl jezdit na černo jasně, ale tady píšu jak exekutor vydělalá na dlužníku to lichva není.???? To zákon dovoluje proč???
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2011 8:19 | Pavel

Vysolovím jednu asi kacířskou myšlenku - kde jsou podmínky pro lichvu, tam se ji prostě vymýtit nepodaří. Co byste navrhli člověkovi, kterému z jakéhokoliv důvodu banka nepůjčí a on cítí potřebu řešit situaci půjčkou peněz? Jakou alternativu má takový člověk mimo lichváře? A nemylte se, žádný zákon lichvu nevykoření. Pokud se začnou trestat lichvářské úroky či rozhodčí doložky, zase se najde řešení. Např. když bude potřebovat 100 000, no tak podepíše, že přijal 150 000 s úrokem 5 % a všichni se budou tetelit blahem, jak fantastický úrok získal. Rozhodčí doložky? Nenechte se mýlit. Případy, které řeší rozhodce by skončily se stejným výsledekm i u soudu, ovšem později. Stačí se podívat, jaké případy rozhodce řeší - v 99 % procentech případů je to porušení splátkového kalendáře dlužníkem. Nebo si někdo myslí, že soudce rozhodne, že dlužník nemusí půjčku vrátit? No a k tomu přistupuje (viz článek vedle) o tom, že za průtahy u soudu se bude vyplácet odškodné, takže možná už ani ta rozhodčí doložka nebude potřeba. Pokud někdo myslíte, že nebankovními půjčkami s vysokým úrokem jsou dlužníci podváděni, zkuste se sami postavit do role věřitelů, nebo si alespoň tuto situaci představit. Chtěl bych vidět většinu z Vás jak byste si ošetřili smlouvu při půjčce lidem, jimž banky odmítají půjčit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 6. 2011 7:58 | Marek

Výborný článek a super nápad. Jen škoda, že to nejde zrealizovat...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Pelta

podnikatel, Baumit Jablonec

David Rath

politik a kriminálník

Miroslav Pelta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
David Rath
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services