Španělé se vzbouřili proti tunelování státu. Česko míří podobným směrem

Česká média „španělskou revoluci“ vytrvale ignorují, což je chyba. Není to obyčejná „jižanská stávka“ proti drahotě nebo špatnému počasí. Tenhle protest míří na problémy, které časem pocítíme i na své zemi a svých peněženkách.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 6. 2011 14:32, Michal Kára

Blbost, důvody ke stávce jsou v zásadě dva:


1) ČSSD vychází ve volebních průzkumech pěkná čísla a ráda by shodila vládu a vyvolala předčasné volby (a spojení ČSSD a odborů je snad každému jasné).


2) Kalousek chce stopnout ohromný tunel ze státního rozpočtu do stravenkových společností.


Když se podíváte, tak i mezi samotnými odboráři má stávka mizivou podporu.
To je taky důvod blokády - vzhledem k mizivé podpoře stávky by se její standardní průběh nijak neprojevil.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 6. 2011 10:45, ppetr1

chcete mi snad tvrdit,ze si tyto dve osoby ulily stovky milionu pro sebe?
zatim to dokazala pouze CSSD.
nejvetsi statni deficity vzdy způsobovali socialisti.chcete snad o tom pochybovat??
podivejte se na celou EU kam to socialisti v cele s odborama dotahli !!!!!!!!! - k bankrotu !

Kalousek je zatim nejlepsi ministr financi jakeho kdy tato republika od 90 roku mela - a nepochybujte o tom ani minutu.skoda pana Janoty.

az bude delat ministra financi Bohouš (sobotka) tak se pripravte na Recko a sledujte jej dukladne,at se mate na co pripravit !!

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 41 komentářů)

23. 6. 2011 16:25 | Iaara

Bohatí až příliš často nepoužívají mozek (ve smyslu chytrých nápadů v kombinaci s vůlí a pílí), ale své ostré lokte, plnou šrajtofli na úplatky a hromadu zkorumpovaných kamarádů na různých úrovních politiky pro snadnější dosažení svých cílů. Čest výjimkám, ale to jsou opravdu výjimky. Případ Česka, kde se za 90. léta rozkradlo majetku za 500 mld. až 1 bilion, je toho názorným dokladem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 6. 2011 14:37 | Michal Kára

Nevidím v tom problém zaměstnanců, ale zejména stravenkových společností. Zaměstnanci jsou irelevantní, tahle stávka je organizována shora. A jinak, objem tohoto tunelu je řádově v jednotkách miliard korun ročně, to není zanedbatelná částka. Neznám detailně podmínky stravenek v jiných zemích, ale větší či menší tunel to bude, předpokládám, všude.

Tunel registračních pokladen se naštěstí podařilo stopnout.

O "švarcsystému" můžeme debatovat - uznávám, že současné paušální náklady jsou poměrně vysoké, ale žádný jednoduchý recept na postihnutí švarcsystému a nepostihnutí opravdových živnostníků nevidím.

Nemyslím jen společný postup ČSSD a odborů, ale i personální propojení (bývalý předseda odborů dostal teplé místečko ve sněmovně...).

Kdyby ČSSD vyhrála volby, tak by vládla. Protože je ale nevyhrála (ani nikdo jiný) - neměla přes 50% hlasů - tak došlo na sestavování koalice. Argument "pro koaliční program nikdo nehlasoval" je laciný - takový lze uplatnit proti každé koalici.

Když už jsme u té demokracie - v odborech je u nás registrováno cca 6% voličů. Stávky se zúčastní zhruba 2% voličů a to je ještě otázka, kolik z nich nedobrovolně, jen kvůli tlaku okolí. To vám připadá demokratické, že 2% občanů mají mít moc rozhodovat o tom kdo vládne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 6. 2011 7:49 | Pavel

Skutečně vidíte problémy těch řidičů, hroníků, učitelů, zdravotních sester apod. v tom, že ve sněmovně leží návrh na odbourání stravenek? Pokud chce Kalousek stopnout nějaký ohromný tunel, potom tento bych viděl jako jeden z těch nejméně významných - co třeba takový švarc systém, registrační pokladny apod., pokud už odhlédneme od tunelů typu loupeže státních peněz. Vážený, stravenky jsou jen jakýsi bonus zaměstnancům. Před pár dny byl tuším na iDnes článek o tom, jaké stravenky berou ve Švédsku, Francii, a dalších demokratických kapitalistických zemích - tam to není tunel? Zdá se, že obsah pojmu tunel se začíná měnit - podle nejnovějších verzí je tunel to, co by se ještě dalo zaměstnancům sebrat. A propojení ČSSD a odborů? Co je divného na tom, že mají tyto dvě organizace stejné či podobné zájmy? Pokud vím, tak volby vyhrála ČSSD, ale světe div se, vládne trojkoalice, která upekla takovou koaliční smlouvu, že v této zemi není člověka, který by mohl říct, že hlasoval pro program trojkoalice. Takže o jaké demokracii mluvíme? Vládnou nám lidé, jejichž program prakticky nikdo nevolil.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 6. 2011 5:50

Citace - TVK / 10.06.2011 14:11

... privatizace veřejných služeb? Pokud je lze dělat tržně, tak trh je udělá zaručeně levněji než stát.

Tato mantra už se téměř stává (v některých hlavách) pravdou. Je to však nesmysl. Trh takhle funguje možná pár let po startu hry. Hra však jede už dost dlouho, krystalizují soukromí hráči, kteří trhu diktují a mohou trh ždímat díky síle svého postavení. Tvrzení, že tzv. trh ZARUČENě zajistí veřejné služby levněji a kvalitněji, je co do demagogie na stejné úrovni jako komunistické bláboly.
Trh je jen válka o přežití jinými prostředky než klacky/naváděnými raketami. Otázka je, kdy si někteří hráči uvědomí, že nemá smysl soupeřit s hráči kteří sedí na hromadě hracích žetonů a prostě stůl převrhnou. A hrát se začne jinde a jinak. Podstatou je totiž aby se hra hrála. Nedej Bůh aby někdo vyhrál.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 6. 2011 11:13 | Autor se hluboce mýlí...

Článek je výborně napsaný a hlavně je potřebný a užitečný, protože obrovský průšvih desítek milionů Španělů je pro Čechy jistě důležitější, než několik desítek průjmem usmrcených Němců.
Nemohu ale přijmout výrok "Mizerně hospodařící politik si pravděpodobně zaslouží horší trest, než je nezvolení po několika letech drancování vlastní země."
Politik totiž hospodaří tak, jak byl zmocněn voličem. Konzervativní a spořivé politiky typu Miroslava Kalouska totiž jižanská a potažmo česká veřejnost nenávidí a - nevolí.
Španělé, Řekové, Portugalci, Islanďané etc. CHTĚLI A VOLILI tento typ politiků, kteří rozhazují vypůjčené peníze.
Teď sklízí jen to, co zaseli. A dlužníci jim vypůjčené peníze jistě nedarují.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 18:08 | Slávka

gaktem je,že stát se topí v dluzích.Dalším faktem je,že jsme jako občané s tichým remcáním nečinně přihlíželi,jak se na tehdejší dobu stát s nejvyspělejší ekonomikou východní Evropy zcela otevřeně rozkrádá.Teď neseme následky.Slušné by bylo,abychom je nesli všichni.Ať už přímí lumpové a rozkradači nebo jejich tiší přisluhovači s klapkami na očích.To se ale neděje. Všichni zůstávájí u svých koryt,na koho se nedostane,tomu se vytvoří nové.Tváří se,že se jich to netýká.Co berou druhým,sami sobě nechávají (vysoké příjmy i za nicnedělání,plné náhrady za nemoc,dotovaná strava a nápoje,příplatky za uměle vytvořené parlamentní funkce,přispěvky na dopravu,bydlení aj. aj.)To je hlavní podstata nespokojenosti.Místo konstruktivní práce a snahy situaci promyšlenými reformami zlepšit,jen prázdné pojmy a hesla,viditelná bezradnost a zatím nepodložená tvrzení,že zvýšením daní i cen se kasa naplní. Přesto se dluh v letošním roce ani trochu nemenší,ba naopak.Plná kasa se stala jediným cílem vlády.Veškeré ostatní hodnoty jdou stranou a to vede k morálnímu rozkladu společnosti. Ani po dvaceti letech nevíme co s demokracií.Neumíme vládnout,ani protestovat.Musí být ještě o hodně hůř,aby se lidé dokázali dát dohromady,poslouchali ty správné hlasy a řekli si,že to takhle dál nejde.Přišli na to Islanďané,Irové,Španělé.Máme dlouhé vedení,ale musíme se k tomu také jednou dopracovat.První vlaštovky jsou.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 14:32 | Michal Kára

Blbost, důvody ke stávce jsou v zásadě dva:

1) ČSSD vychází ve volebních průzkumech pěkná čísla a ráda by shodila vládu a vyvolala předčasné volby (a spojení ČSSD a odborů je snad každému jasné).

2) Kalousek chce stopnout ohromný tunel ze státního rozpočtu do stravenkových společností.

Když se podíváte, tak i mezi samotnými odboráři má stávka mizivou podporu. To je taky důvod blokády - vzhledem k mizivé podpoře stávky by se její standardní průběh nijak neprojevil.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 14:28 | Pavel

vždy jde o personalizaci - jenom tedy budeme muset to klubko rozmotávat z druhého konce - kdo o těch mantinelech rozhodl? Tady je ta personalizace. Máte to jako za komoušů - každý jednal v nějakých mantinelech. Pouze pár odvážných řeklo ne a ukázali, že je něco špatně a že by to mělo být jinak. Janota rozhodně nebyl z těch, kdo by hrdinně vystoupili a odmítli sestavit schodkový státní rozpočet. Ano, jsou určitě lidé, kteří na tom nesou větší vinu než Janota, to ovšem neznamená, že Janota byl jedním (a ne zrnovna nedůležitým) kolečkem v tom zadlužovacím soukolí. No a třeba kdyby toto kolečko zaskřípalo, třeba by bylo vše jinak. Ovšem ale Janota nebyl předmět mého příspěvku, na což jsem upozornil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 14:20 | TVK

Pořád nechápu tu nesmyslnou personalizaci. Janota byl normální zaměstnanec, placený za to, aby sestavoval rozpočet v těch mantinelech, jaké dostal od ministra, ten od vlády, s posvěcením parlamentu. A vše z velké části vázáno na zákony, systém státní správy, školství, dopravy, obrany atd. Nic víc, nic míň. Totéž Kalousek. Pracuje v omezených mantinelech a ve chvíli, kdy chce zvýšit příjmy nebo snížit výdaje se to někoho prostě přímo dotkne, protože všechny peníze jsou vázány na konci na určité lidi - zaměstnance, podnikatele, majitele firem, důchodce apod. A každý z nich se bude dle svých možností bránit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 14:11 | TVK

Pro změnu systému? Právě naopak, proti změně systému přesně jak píšu ve svém prvním příspěvku. Zde cituji: "V prohlášení Koalice dopravních odborových svazů pak jako důvod stávky uvedl, že vládní reformy ještě více zadluží zemi, poškodí občany a způsobí privatizaci veřejných služeb." Tohle je nádherné populistické prohlášení pro tupé masy. To, že část o zadlužení je totální nesmysl přece většina lidí ani nebude přemýšlet. To, že na to každý doplatí je zřejmé a logické, ale nikdo to konkrétně u sebe nechce (zase jsme zpět u toho) a privatizace veřejných služeb? Pokud je lze dělat tržně, tak trh je udělá zaručeně levněji než stát.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 14:07 | Petr Gold

Z pomocí komunálních, senátních a a jinných voleb bylo tisíce rodin vtaženo aktivně do politiky. A TO CHCETE , ABY NAPŘ. DOBROVOL. HASIČ BOJOVAL PROTI KORUPCI A POLITIKUM? VŽDYŤ BY JEHO ORGANIZACE MOHLA JÍT V DANÉM MÍSTĚ DO HÁJE! BEZ PRACHŮ DNES VÁM NIKDO BLBNOUT Z HADICEMA NEBUDE, IKDYŽ někteří myslí, že vše stále AKCE Z - prachy se sypou tajnými kanály - JEN PACHOLCI SE O TOM NESMÍ DOZVĚDĚT! - PROTOŽE PAK BY PŘESTALI BÝT PACHOLKY!§§
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 14:02 | Kamil

vsadím třicet stříbrných, že kdybys byl na jejich místo dosazen Ty, tak do měsíce v tom lítáš taky. Když slyším o těch milionech, ba co dím miliardách, nemyslím, že se v české kotlině nachází někdo kdo by zůstal čistý (tedy, když tak uvažuju, možná bychom mohli hledat v Bohnicích)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 13:59 | Pavel

Nedávno byl šot z pohřbu pana Janoty, kdy se Kalousek třesoucím se hlasem s panem Janotou loučil, jakáže je to (!!!pracovně!!!) nenahraditelná ztráta, když zemřel člověk co minimálně 15 let byl otcem deficitních rozpočtů. Ale to nechci řešit. Když jsem viděl tu smuteční síň, tak mě napadlo, že Kalousek je křesťan a tudíž má jistě povědomost o tom, že duše se po smrti odebere k jakémusi nestrannému soudu, kde ti co dobré činili budou posazeni po pravici a ti co zlé skutky páchali, budou po levici. Těm Bůh řekne když jsem byl nemocen, nenavštívili jste mě, když jsem byl hladový nenasytili jste mě a když jsem byl nahý, neoděli jste mě. A oni se budou ptát - kdy jsme Tě nenavštívili, kdy jsme Tě nenasystili a kdy jsme Tě neoděl? I odpoví jim: Cokoliv jste učinili bratřím mým nejmenším, mně jste učinili. No a když si tak představím Kalouskovu duši jak se brání u spravedlivého (tedy asi to nebude Vesecká či Salichov) soudu, tak mi to při vší té vážnosti přijde docela k smíchu. PS: proti panu Janotovi nic nemám, osobně jej neznám, ale ty jeho rozpočty rozhodně nejsou žádná velká sláva.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 13:53 | Petr Gold

Do prd... pochopte, že to by jste museli vyházet všechny i z obecních a městských zastup. - Ti jsou napojeni na prachy od těch nahoře a Ti nahoře potřebuji prachy od těch zdola! NAVZÁJEM JE TO VŠECHNO ZKORUMPOVANÉ!§
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 13:51 | Kamil

No vidíte, a třeba hned v pondělí máme příklad. Když chtějí dopraváci stávkovat - ne pro platy, ale pro změnu systému, hned se rozhoří diskuse na téma jací jsou ti odboráři socanští přisluhovači, jak chtějí nastolit komunismus a vše se děje proto aby jejich bossové mohli pobírat tučné prebendy. Jestli si někdo pamatujete, tak i sametová revoluce se dala do pohybu až po demonstracích a stávkách. Nyní ovšem stávka nic nevyřeší, na ulicích se nejedná apod. Pravdu máte bohužel v tom, že i kdyby přišla nějaká revoluce, stejně budou staří dinosauři nahrazeni mladými dinosaury. Vývoj prostě nejde přeskočit, k tomu co vidíme na západ od nás musíme dospět, to nejde nastolit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 13:42 | TVK

A jak chcete postihnout viníky? Ti nejvíce diskutovaní jsou přece našimi volenými zástupci, pracují s naším pověřením (volby)a v našem zájmu, ve své podstatě pak dále řídí a v důsledku zaměstnávají masu lidí v celém státním sektoru. Ono to totiž není o lidech, ale systému, který tady funguje. Prostě chceme, aby stát mraky věcí zajišťoval, řídil, kontroloval a rozhodoval, …. Tak se nemůžeme divit, že z toho obrovského koláče, který proteče státním rozpočtem prostě ty 2 mikliony (?) lidí, kteří jsou přímo placeni státem a jsou motivovaní upřímnou službou vlasti, efektivním fungováním státu a nakládáním s prostředky nás všech v tomto systému rozhodují tak, jak rozhodují. Protože systém jim to takto umožňuje. Z cizího krev neteče. A to je podstata. Řešením je omezit společný koláč, protože nějaký imaginární stát nikdy nebude fungovat tak efektivně, jako konkrétní osoba, firma, vlastník. Ano, lidé se můžou divit, že to musí stále a pořád dokola platit ty průšvihy, ale nikdo jiný, než tito lidé, tady prostě nežije. Je pěkné vykřikovat o defenestracích, vidlích apod., ale nová garnitura by byla naprosto to samé. Nebo mylíte, že se najednou vyrojí statisíce naprosto poctivých a neúplatných, pracujících čistě v zájmu nás všech? Politika je prostě business a je tak velký, jak jej masa voličů chce mít.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 12:53 | Roman Ševčík

Lidé by se měli hodně rychle zamyslet a něco s tím dělat!!! Dokud Ti nahoře budou krást,tak u nás dole nik¨dy nic nebude. Jen dluhy!!! Kde jsou peníze u Open Card za 880 milionu korun, předražené nákupy v armádě, předražené stvaby silnic a dálnic!!!! Je to tam větší hajzl jeden než druhý. Kde vzal pitomec Gros rok po ukončení kariery politika 300 milionů na akci!!! Je mi znich zle!!!!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 6. 2011 12:15 | Michal Kára

A teď si to spojte s tím, že drtivá většina lidí má o ekonomických zákonitostech naprosto zkreslené představy a vyjde vám to co psal TVK :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 12:11 | Iveta

To je přesně to socialistické: "musíš uvažovat třídně". Jinak řečeno ODSáci(Topáci, Véčkaři) vidí vinu jen a pouze v ČSSD, naopak socani vidí vinu jen a jen na druhé straně. Podle toho to taky vypadá - voličům nevadí, že ta jejich strana není žádné terno - jen aby se ke korytu nedostali ti druzí. Nebo si snad skutečně myslíte, že celá privatizace, veškeré ty minulé schodkové rozpočty jsou z dílny ČSSD? Zkuste trošku myslet a podívat se do statistik. A aby nebylo pochyb - tím samozřejmě nechci říct, že ČSSD je skvělá.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 6. 2011 12:04 | Kamil

mýlíš se, lidé nejsou proti reformám jen se ptají, proč nepostihují hlavně viníky ekonomické situace. Proč se pořád znovu a znovu dělá tlustá čára a začíná se od nuly, resp. od minusu, který znovu a znovu musí zalátat ti, co makají a platí daně.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michael Kocáb

hudebník a politik

Lubomír Lízal

ekonom

Michael Kocáb
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lubomír Lízal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services