Pravda o důchodech: zaplatíte třikrát víc, než dostanete!

Beze změn v průběžném pilíři penzijního systému budou Češi narození v letech 1980 až 2008 platit na důchod několikrát víc, než kolik jim na něm pak stát vyplatí. Studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu doporučuje tyto náklady rozložit mezi více generací, včetně současných důchodců.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 5. 2011 9:36, xls

Je dobrý si uvědomit, že čeští politici se svým přístupem vytunelují jakoukoli částku z DPH, je naprosto jedno, jestli je sazba 5, 19, 17,5, 25 nebo 50 %. Takže jakýkoliv navrhovaný zvednutí čehokoliv je jen další zlodějna. A žádná blbost není tak blbá, aby se nedala zdůvodnit, takže pod tím vždycky pár odborníků zůstane podepsaných.
Takže úplným základem je vyrovnat rozpočet snížením výdajů, přestat krást a cpát peníze do nesmyslů. Pak by se teprve dalo bavit o nějakých výpočtech.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 5. 2011 15:09, chk

ale ale. samostatny duchodovy ucet tu jiz peknou radku let funguje. tusim od roku 2003+-? a za tu dobu je v pekne ztrate. to, ze v 90. letech byl sem tam pebytek nemeni nic na faktu, ze to byly vyjimky, ktery v zadnym pripade nevyvazej sekery ostatnich let. takze tento argument pouzivanej prevazne "intelektualskou" levici vcetne KSCM, neuspeje:)

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 28 komentářů)

18. 8. 2015 14:42 | Ivo Patta

Studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu je založena na omylu ekonomů. Skutečnost je zcela jiná. Starobní důchody z I. důchodového pilíře jsou výnosy z vkladů rodičů do výchovy dětí. Nebo odborně: Starobní důchody jsou dividendy z investic do výchovy dětí. Pak platí, že bezdětní dostanou pětinásobek vkladu, rodiče jednoho dítěte dostanou téměř trojnásobek vkladu. Zaplatí jim to rodiče, kteří pracovali a vychovali více než tři děti v rodině. Aktuálně se takto od důchodců kteří vychovali tři a více dětí přesouvá k důchodcům bezdětným a těm, kteří vychovali jen jedno dítě v rodině 37 miliard korun. Více zde: http://slideplayer.cz/slide/2825793/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 7. 2011 11:40 | Únia mužov rodín

Feministky obou pohlaví už 3 generace spusobuji rozvracením rodin degeneraci. Pŕedevšim mozku. Napŕíklad návratem k primitívní izolaci dětí od otcú a ve školách od učitelú. To je izolovanost od evolučního chromozomu Y. Proto instituce, rodinou a státem počínaje a duchody konče jsou v rukou primitívu něco, co neumí řídit a použít - jenom rozkradnout.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2011 20:21 | Rada

Je třeba věřit, že se s tím dá něco dělat. Kdyby všichni rezignovali jako vy, bylo by to za chvíli ještě mnohem horší. Koukněte na tenhle Hydepark: http://www.ct24.cz/vysilani/2011/03/25/10252839638-211411058080325-20:10-hyde-park/?streamtype=WM2 třeba vám to dodá trochu optimismu. Já jsem dnes tomuto fondu začal pravidelně přispívat. Chtěl bych dělat více, bohužel ale nemám přímé důkazy o korupci a tak nevím čím dalším bych mohl přispět. Korupce mě hodně štve a jsem přesvědčený, že bez ní by stát nebyl zadlužený a díky tomu, že bychom neplatili úroky z dluhu, mohlo by se víc investovat třeba do výstavby a provozu jeslí a školek nebo by se nemuselo zvyšovat DPH nebo by se nemusela zvyšovat spoluúčast pacientů nebo by mohly být sníženy daně apod.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2011 17:52 | rejpal

Jak říkám, všechno to jsou jen líbívé a naivní řečičky neználka poměrů, ale jaká je realita ? Proti 10 mil. otroků demokracie vyzbrojené holými zádelemi a skloněnými zadky a jídlo, pítí teplo a noclech stojí armáda kulturní mafie, která má absolutní moc a pod kontrolou všechny složky státní správy a samosprávy. to je výsledek puče 1989. Takže s vaším trestním oznámením se běžte leda vyfotit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2011 13:11 | Rada

Pokud si to dobře pamatuji, psal někde pan Kohout, že pokud by nedocházelo k předražování státních zakázek, byl by deficit státních financí téměř nulový. Kdyby se navíc přestalo utrácet za zbytečnosti a nesmysly (most, oprava stadionu atd.), byl by rozpočet v pohodě v plusu. I deficit důchodového účtu by to možná pokrylo.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2011 12:51 | Rada

První krok by měla být osvěta ze strany sdělovacích prostředků a to v tom smyslu, že by se lidem vysvětlilo, že ze shora změna nepřijde. Žádné Věci veřejné nebo někdo podobný korupci a rozkrádání nezastaví (i kdyby to náhodou fakt chtěli). Lidem by se mělo jasně vysvětlit, že jsou rozkrádány jejich peníze a že díky nim platí obrovské odvody. Neplatí je kvůli tomu, že několik tisíc lidí zneužívá sociální dávky. To je proti tomu plivnutí do moře. Lidi, nenechme si už kakat na hlavu a nenechme se oblbovat a štvát proti sobě (zdraví proti nemocným, schopní proti lidem na dávkách, bohatí proti chudým,...). Politici chtěj aby lidi šli proti sobě a oni měli klid na rozkrádání.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 5. 2011 12:45 | Rada

Podle mě se musí najít hodně takovýchto lidí: http://www.penize.cz/statni-rozpocet/206997-karel-janecek-politici-z-nas-delaji-kreteny-nedejme-se! Kapříci si rybník nevypustí. Tím, že do obcí, krajů, parlamentu a senátu zvolíme jiné lidi se s největší pravděpodobností nic nezmění. Lidé (nejen známí či nějakým způsobem mocní) by se měli o veřejně utrácené prostředky více zajímat a tvořit různá sdružení, která budou do utrácení veřejných prostředků rýpat, zkoumat a podávat trestní oznámení. Jinak se bude i nadále významná část prostředků rozkrádat, vyplýtvávat a budou se zvyšovat daně a deficity.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2011 12:39 | Rada

V dnešní době si podle může více než jedno dítě pořídit: a) Úspěšný a žádaný profesionál (který nikdy nebude mít nouzi o dobře placenou práci) b) Úspěšný podnikatel c) Optimista d) Blázen příp. hlupák, který neumí počítat e) Rodina, které finančně pomůže širší rodina f) Rodina, která velmi brzy zdědí nebo jinak získá movitý a nemovitý majetek ze kterého jí může plynou pasivní příjem g) Lidé, kteří mají velmi nízké životní nároky, případně se nebojí získat to, co potřebují krádeží, případně se neštítí poslat krás své děti. Asi víte pro koho je tento bod typický. Možností je docela dost, ani tak to ale nestačí. Kdyby existovala lepší (možná by ani nemusela být dražší) podpora rodin, nemuseli bychom řešit problémy s penzemi. Jeden příklad za všechny - proč stát nutí lidem s nedostatečnými příjmy čtyřletou rodičovskou dovolenou? Neznám nikoho, kdo by dobrovolně chtěl čtyřletou rodičovskou dovolenou. Jde podle mě jen o plýtvání prostředky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2011 12:32 | rejpal

To jsou všechno leda líbivé řečičky, které jsou na nic a mikomu neublíží, , ale co realita volených parazitů, aneb jak je nechat vyhladovět ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2011 12:25 | Rada

Ve větších městech je těch 7 600 Kč výsměch...natož 3 800 Kč (např. v Praze jsou náklady na bydlení v garsonce kolem 10 tis. a těch 7 600 Kč dá matka v jen za své potřeby a potřeby dítěte, na přispění na nájem nezbývá). Možná ještě více odrazuje lidi od plození dětí nejistota (možnost snížení příspěvku, zvýšení daní, možnost propuštění manžela/přítele z práce) a strach z budoucího vývoje (většině lidí se mzda nezvyšuje nebo jen o 1%-2% ročně zatímco ceny potravin a energií letí nahoru, nezaměstnanost je vysoká, má se zvyšovat DPH). V neposlední řadě může odrazovat to, že nikdo nemá záruku, že jim někde tříleté dítě vezmou do školky. Povolit čerpání rodičovského příspěvku i na dítě starší dvou let, které chodí do školky (jeslí), může jenom dement. Aktuální problém je úplně jinde. Problém je v tom, že v mnoha lokalitách je až 3x více dětí než jsou školky schopné přijmout a ani matky tříletých dětí nemohou jít pracovat. Některé děti jsou odmítány i opakovaně. K řešení se však lokální politici staví poněkud vlažně a nedostatečně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 5. 2011 12:06 | Rada

Dobrý den, jsem přesvědčený, že kdyby se zcela přestalo krást a utrácet za hlouposti (malý ale dobrý příklad za všechny je zbytečný most na cyklostezce ve Vysočanech za 60 milionů, dalším příkladem může být rekonstrukce fotbalového stadionu pro naše přeplacené a neschopné fotbalisty v Plzni za 360 milionů), byl by rozpočet v pohodě v plusu. Nesmělo by se samozřejmě krást ani nahoře (na ministerstvu obrany apod.) ale ani na úrovni krajů a obcí (tam je to údajně nejhorší, veřejnost se o to moc nezajímá). Hesla, která podle mě dokonale vystihují dnešní situaci a situaci v mnoha následujících letech jsou: "Dobře už bylo" a "Kapříci si rybník nevypustí".
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2011 19:02 | provokatér

Pravda o důchodech, ale obecná pravda je ta, samozřejmě nerada se poslouchá a přináší mínusové body, že ačkoliv po celý život platíte jak mourovatí a zaplatíte jakoukoliv myslitelnou sumu do systému státního či soukoromého, vypadne z něj až příjde na plnění leda konkurz, stejně jako je tomu nyní u Sazky. Olízenete v lepším případě leda ohlodanou kost. Ale blbci a co jich je, sázejí dál jako praštěný. Tak sázejte, to vám nikdo zakazovat nebude a ani nechce.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 5. 2011 11:06

Nepořizovat, dítě mám.. Manželova výplata jde celá pryč.. A teď se postarej o dítě s mateřskou za 7600 a po devíti měsících budeš mít 3800.. To toho člověk zvláde hodně!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 5. 2011 11:02 | Vladislava

Ti nahoře by se měly stydět!!! Zadluží nás, seberou co můžou a mi obyčejní lidi, budeme dělat co?? chci se vidět za padesát let až budu v důchodu!! Hlavně že pánové si užívají našich těžce vydělaných peněz.. Kdyby aspoň dělaly rukama a né kolenama!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 5. 2011 12:07 | co hodně zažil

Celý svůj život jsem prožil za všeobecného krachování měn. Již otec nám dětem za prvé republiky spořil, krachlo to protektorátní měnou. Po válce zase úspory krachly proslulou peněžní reformou 50:1 za Ant. Zápotockého, a jelo se znovu. Znehodnocení peněz za posledních 20 let jen v oblesti důchodů je také značné (vedu si v Excelu přehled). A to se nám tvrdí, že současná krize bankovního sektoru nebude mít na nás již v budoucnu vliv, když se neví, kdy padne Řecko a dalších asi 5 všude uváděných ke krachu odsouzených států. S tím souvisí i problém udržení eura a tím i celé EU. Ta byla v původní sestavě (bez východního bloku) ještě dobře prosperující, snad ještě další čtyřka se dala utáhnout (Polsko, ČR, Slovensko, Maďarsko), ale víc již nic! Myslím si, že další rozšiřování EU z politických důvodů dále na východ bylo již z ekonomického hlediska šílenství. Nějaké důchodové spoření v různých pilířích (kromě povinného prvého státem garantovaného) je dle mne pro dlouhodobý výhled několika desetiletí čirá hloupost. Tak také to chápou dnešní mladí co znám, co podnikají. Pokud jim nějaké finanční prostředky přebývají, nepromrhávají je, ale nakupují nemovitosti jako prostředek k uložení peněz pro stáří.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 18:55 | rejpal

Záleží, kolik let, máte do penze. Pokud více jak 5 let, na důchod z průběžného systému zapomeňte. Nedostanete ani základní výměr, prostě proto, že republika bude už na 99,9% vytunelovaná, na 50 let zadlužená a o živý inventář nebude žádný zájem. V poledne se bude podávat polévka s pečivem na náměstích větších měst. A můžeme si za to každý sám.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 15:09 | chk

ale ale. samostatny duchodovy ucet tu jiz peknou radku let funguje. tusim od roku 2003+-? a za tu dobu je v pekne ztrate. to, ze v 90. letech byl sem tam pebytek nemeni nic na faktu, ze to byly vyjimky, ktery v zadnym pripade nevyvazej sekery ostatnich let. takze tento argument pouzivanej prevazne "intelektualskou" levici vcetne KSCM, neuspeje:)
-11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 14:53 | Pavel

Ten článek je tak trochu manipulativní a demagogický. Jistě, zaplatíme víc než na důchodech dostaneme. To ovšem neplatí jen pro současné osmdesátníky a mladší. % odvodu mzdy na sociální pojištění bylo v ČR i vyšší a pouze v absolutních částkách je pochopitelně rozdíl. To je také kouzlo Bismarckova systému, kdy aktivní pracující, živí současné důchodce částkami odpovídající aktuální míře inflace, mezd a nákladů. Zatím co o utracených přebytcích se taktně mlčí, vytahuje se dnes aktuální deficit. Ano, vláda jej musí pokrýt z daní, když po desetiletí odmítá oddělit důchodový účet od rozpočtu. Ty daně zase vybere od všech včetně důchodců (DPH, spotřební daň atd.). Pokud nekoupí nějaké Gripeny, nebo nepomluví další Šťávy a neprohraje další arbitráže bude mít na to od nás peněz dost.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 5. 2011 14:52 | benzin

Porodnost podporoval uz pan Husak, a tak nam tim udelal uzasnou populacni vlnku, na kterou zavidi i Australsti surfari.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 5. 2011 14:34 | alix

Hrůza...jsme mladá rodina, nedávno jsme se vzali a uvažujeme o koupi bytu a možná i o dětech, ale to se ještě uvidí, zda si je budeme moci dovolit. Místo, aby se podporavala porodnost aby bylo více pracovníků, tak se vše zvedá a zdražuje, že si málo kdo pořídí i jedno dítě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Sýkora

bývalý hokejista a investor

Senta Čermáková

manažerka

Michal Sýkora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Senta Čermáková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services