Ertrag und Sicherheit: výnos a solidní nejistota

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 23. 5. 2011 | 221 komentářů
Prodejní argumenty poradců společnosti Ertrag & Sicherheit (v překladu výnos a jistota) jsou... opravdu neotřelé. Méně eufemisticky: klientovi nepokrytě lžou.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 12. 2012 22:27, Ondřej Hašek

Autor článku se dotýká problematiky ceny investičních produktů (fondů Franklin Templeton) a tvrdí, že fondy distribuované ES jsou dražší než od Conseq a Atlantik (Partners jsou distributoři Conseq a Atlantik). K tomuto závěru došel porovnáním vstupních poplatků (distributorovi) a ážií (jsou to vstupní poplatky fondu).

Poplatková struktura u Conseq a Atlantik je mnohem složitější, nejenže tam máme vstupní poplatky, ale také poplatky za správu a další poplatky. Je tomu tak proto, že se nejedná jako u ES o přímou investici, ale o polopřímou. Klient posílá peníze společnosti Conseq, nebo Atlantik, a ty to přeposílají na sběrný účet u investiční společnosti. Průběžně si odečítají poplatky z peněz, které vybrali od klientů, ale i z naspořených prostředků. Mohou tak činit, protože majiteli těchto sběrných účtů jsou ony.

Problematika ážia je mnohem složitější. Ážio je vstupní poplatek fondu, který platí každý investor přímo fondu. Nejedná se o poplatek distributorovi. Na druhou stranu je pravda, že ážio fondů zprostředovaných ES je vyšší. Je tomu tak proto, že ES na základě exkluzivní spolupráce s Franklin Templeton se také podílí na řízení investice (poradenstvím a administrativou) a za to jí náleží odměna. Proto část ážia vyplácí společnosti ES.

Takže u ES je to tak, že klient zaplatí vstupní poplatek (poplatek za otevření depozita a poradenství) předem a dál, protože je to přímá investice, kromě poplatků fondu nic neplatí. Mezi poplatky fondu řadíme zmíněné ážio a TER, jehož součástí je i manažerský poplatek.

Aby to nebylo jednoduché, každý fond je rozdělen do podfondů. Poznáme je podle koncovky. ES zprostředkovává podfondy určené pro fyzické osoby (koncovka A acc), které mají lepší podmínky (zhodnocení). Conseq i Atlantik musí využívat podfondy pro korporace, které nemají toto zvýhodnění.

Porovnáme-li celkovou nákladovost investice, vychází nám i přes vyšší vstupní poplatek ES výrazně levnější než zmíněná konkurence (tento rozdíl se v čase prohlubuje).

Cena za službu ale není pro klienta hlavní kritérium, nejdůležitější je výnos, který klient může dosáhnout. A to hlavně záleží na kvalitě poradenství a šíři doprovodných služeb (možností) té které zprostředkovatelské firmy.

+5804
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2013 14:27, Petr Kovář

Dobrý den,
všem potencionálním zájemcům o investování u ES, tedy potažmo JUNG a tedy potažmo Franklin Templeton to DŮRAZNĚ nedoporučuji. Moje osobní zkušenost je strašná.V červenci jsem zaslal celkem nemalou investiční částku, uhradil nemalou částku na poplatcích nenažraných zprostředkovatelů a dnes na pokraji listopadu i přes všemožné urgence nemám přístup ke svým penězům, nevím, co se s penězi děje a slyším jen samé výmluvy a nezájem. Tak takhle se chová ES, JUNF a FT vážení- zaplať a dál už neotravuj! Ruce od těchto společností pryč.

-280
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 221 komentářů)

24. 5. 2011 10:47 | Monzar

Přiznejte se, pro jakou firmu pracujete. Zajímá mě totiž, jaká firma zaměstnává poradce, kteří takto otevřeně lžou. Jste jen klasický pomlouvač, který nediskutuje, ale zcela neseriózně prezentuje neověřený názor. Já diskutuji fakticky a podloženě. Proto se podívejte na tuto stránku: https://www.conseq.cz/fund_fee.asp. Tady vidíte, že kromě vstupních poplatků (kterými asi myslíte AGIO), platíte i poplatek zprostředkovatelský, a to u společnosti CONSEQ. Tudíž lžete, že u kohokoliv jiného na trhu se poplatky neplatí. Měl byste se za takový škvár omluvit. Navíc nevím, co máte s 51 kapříkama. Poplatky ES jsou zcela transparentní-čtrnáctinásobek měsíčního vkladu (u pravidelných investic) až do výše 2100 euro. Může se diskutovat o tom, zda je to drahé nebo ne, komu se tyto poplatky drahé zdají, at´ přes ES (resp. Jung, který podílové fondy zprostředkovává) neinvestuje. Je ale nehoráznost tvrdit, že ES tyto poplatky vybírá nelegálně a podvodně. Zajímala by mě Vaše faktická argumentace na výše zmíněná fakta.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 10:00 | poradce

Opakovaná lež se nestává pravdou:)
Takže ještě jednou, abyste to pochopil i vy:
poplatky kohokoliv jiného na trhu: - vstupní poplatek - TER fondu
poplatky E+S: - vstupní poplatek - TER fondu - 51 KAPŘÍKŮ NA DŘEVO
Najděte rozdíl:)
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 7:55 | Pavel

Fascinuje mě, jak lidé z E+S mají vždycky plná ústa žalob a výhrůžek - ale samozřejmě nikdy nic neudělají, protože vědí, že by to neustáli. Každý, kdo by jen trochu zkoumal jejich "nabídku", by zjistil, jak drzí lháři to jsou a jak využívají důvěřivé klienty. A k tomu zřejmě nemají odvahu...
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 5. 2011 7:01 | Kuky

Omlouvám se, ale robot z E a S na Vas udělal pastičku a chytil jste se. Přesně tak, těch poplatků je při investování obrovské kvantum, některé jdou poradci (zprostředkovateli), některé jsou ukusovány po cestě bankami a pojišťovnami (to nic proti nim, každej se nějak živíme), některé patří managerovi fondu a některé hradí náklady fondu. Do detailu, klient obecně neplatí manažerský poplatek (jak píšete) ale TER (total expense ratio). A to navíc jak píše je výrazně závislé na kvalitě a rizikovosti produktu. To je podobné, jako by jsme chtěli porovnávat cenu aut, všechny jezdí, ale některé jsou drahé a další ne.
A na tokovém argumentu stavět pomlouvání konkurence. Ještě že spousta lidí už se zajímá o finanční produkty a studuje jejich mechanizmy a hlavně jejích kvalitu. A tak jsou lidé, kteří kupují "Trabanty" a jiní šáhnou po "BMW". A nemyslím si, že by prodejce Trabantů psal o prodejci BMW, že je jsou nebezpečné, protože jsou ... chtěl jsem napsat drahé, ale to v našem případě není pravda (naopak) ... ale protože mají jiný model úhrady za zprostředkování. Zda je to drahý jak píše PARTNERS, nebo naopak nejlevnější a nejbezpečnější způsob, nechte prosím na klientech a přestaňte jim vymývat mozky, navážet se do konkurence a tvrdit o ní bludy a lži.
Možná jste si nevšiml, ale celou dobu se snažím být korektní a nehodnotím žádný produkt ani poradce. Zkuste to tak taky dělat a pakliže vám konkurence šlape na paty (no spíš už asi na krk), koukněte se co děláte špatně a nemlaťte kolem sebe jak malé děcko. Omlouvám se ale s touto diskuzí končím. Pakliže někdo bude chtít, rád napíšu článek o poplatcích a tam pak můžeme dále diskutovat, ale jelikož neplatím na tomto serveru reklamu moji analýzu zde nenajdete.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 23:27 | Monzar

Partners se snaží býti solidní firmou, ale jak se za takovou může považovat, když u ní jako analytik pracuje takový amatér, jako je tento pan Tůma? Je analytik, to je odvozeno od slova analýza, ale toto žádná analýza není, toto jsou jen zcela nepodložené sprostoty a o to větší drzostí je, že si to troufne napsat někdo z konkurenční firmy. Toto je hanění konkurence, zralé snad i na žalobu. Jen krátce: ukažte ty desítky výpovědí, podle kterých je klientům ze strany ES lháno, ukažte audiozáznamy ze schůzek. Pokud toto neuděláte, jak Vám mohou lidé tyto nehoráznosti věřit? Na druhou stranu ukažte vy, kolik Vašich poradců zatajuje skryté poplatky u fondů a bankovních produktů, a perlička na závěr-vysvětlete, jak fungují poplatky např. u fondů Franklin Templeton přes Conseq, který zprostředkováváte. Jen, abyste se nevykrucoval, poplatky fondu jako takovému jsou stejné jako při investici u ES (což je logické, protože interní poplatky si fond určuje sám), zprostředkovatelský poplatek se pak platí podle délky investice, čím delší, tím procentuelně nižší je z celkového objemu vložené částky za celou dobu investice. To nejsou dvoje poplatky? Vaše analýza je směšná a hodí se spíše na nějaký blog, ne na server penize.cz.
Zdravím, Vladimír
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 22:59 | poradce

Aaa, roboti z E+S už dorazili :)
Váš argument zní zhruba takto: "Pes je to samé jako kočka. Můžete namítnout, že pes nemňouká ale není to tak jednoduché."
Ukazatel tank se vypočítává z nákladovosti produktu - chcete snad tvrdit že klienti E+S neplatí management fondů? Samozřejmě, že platí. Některé fondy jsou dražší některé levnější, ale pointa je, že fondy s nižšími management fee si můžu koupit kdekoliv, aniž bych za to platil 50 tisíc navíc.
Plácáním o TANKu jen potvrzujete to, co se píše v článku - systematicky lžete :)
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 22:30 | Kuky

Pořád řešíte ty poplatky, tak to trochu nakousnu, aby bylo jasné, že to tak jednoduché není:
Příklad A spoření 1500, příklad B spoření 5000, příklad C spoření 10000 a to po dobu 30 let, akciový fond
1. E a S A,21 000,- + 28 350,- ze vstupních poplatků fondu B,51 000,- + 94 500,- ze vstupních poplatků fondu C,51 000,- + 189 000,- ze vstupních poplatků fondu
2. CP Invest, program Partner. Jelikož poplatky nepřiznávají otevřeně všechny vycházím z nezávislého propočtu T-A-N-K 30 (u tohoto produktu 46,3%): A, 235 440,- B, 784 800,- C, 1 569 600,- Pravda je že to tak ale nejde přesně spočítat, protože tank předpokládá investování pouze 1000 a je možné, že při větších investicích některé poplatky nejsou "lineární" a tak celkové náklady můžou být nižší, ale asi ne významně.
3. Conseq - vybírám program Horizont, ne že by byl srovnatelný, ale jiný v přehledu TANK není - T-A-N-K 30 = 36%
A, 194 400,- B, 648 000,- C, 1 296 000,- Připomínka k výpočtu stejná jako v předchozím bodu.
Ještě Vám to přijde tak jednoznačně hrozné, že si ti lumpové z E a S berou dvoje poplatky?
Ano, odpovídat mi, že se nedá takto porovnávat, že nemám tank E a S, že .... Vždyť jsem to psal, není to jednoduché a můžeme tu o tom psát celý článek. To by pro analytika byla ta správná výzva a byl by to zajímavý článek. To by bylo ale těžší, než napsat, že konkurence je nejistá :) a pak psát o poplatcích.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 22:30 | JIří Hlavinka

Jak vidím, tak celkově druhá oficiální kritika na internetu vůčí společnosti Ertrag und Sicherheit. Už podruhé čtu snůžku lží a ovlivňujících informací vůči českým finančně "negramotným" lidem. Zase tu někdo zmiňuje pouze poplatky klienta u společnosti ES a to ještě mylně. Milý analytiku společnosti Partners, pokud chceš vrhnout nějakou kritiku na společnost ES... Tak by jsi měl napsat jak tato společnost celkově funguje a čeho klient dostane a ne jen snůžku "keců", očividně to nevíš. Chápu, že přicházíte o klienty a Vaše výplatní pásky jsou čímdál víc tenčí a snažíte se vůči tomu bojovat i když ne férově. Věhlasně vyzdvyhuješ poplatek, který mi přijde s celkovým poplatky u jiných společností směšný, viz. www.t-a-n-k.eu Ale to už moc zacházím do podrobností. Každopádně čas ukáže. Za svým nározem si stojím, kdokoli k tomu ma nějakou připomínku, může mě kontaktovat na hlavinkajiri@gmail.com a probrat osobně, na komentáře neodpovídám. Prosím, analytika společnosti Partners for Life Planning-nešiř v zápalu beznaděje lži.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 20:35 | jezevec

já myslim že poplatky není nutné "řešit" - ty lze spočítat. a o ničem jiném ten článek není. slovo "skrývá jsem nepoužil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 19:57 | Kuky

Co Vás vede k názoru, že E a S něco skrývá. Už jsme zase u poplatků. To tu opravdu můžeme řešit hodně dlouho. Myslím si že není vůbec slušné psát cokoli o konkurenci, pomlouvat ji nebo jinak interpretovat její nabídku - protože vždy to bude nevyvážené a to i v případě, že bude tvrdit jako vy že 90st. je pravý úhel. Natož to vydávat na jako "nezávislý článek".
Jak je vidět, snaží se prodejci všelijakých finančních produktů ovlivňovat názor již tak málo vzdělaných mas ve finančních produktech v ČR. A ani se za to nestydí ...
Copak Škodovka píše o BMW, Swarovski o Preciose nebo DELL o ASUSU? NE!!!! Vzniká samozřejmě spoustu porovnání a testů, ale takovouto formou jako to podáváte vy a další společnosti, to nedělá nikdo.
Ocenil bych výběr 5-ti (nejlépe nejvíce prodávaných, nejznámějších nebo jinak "nezávisle" vybraných produktů) a jejich rozebrání a porovnání, pakliže porovnat jdou, ale takovéto tlachání patří opravdu do hospody a ne na "seriózní" WEB.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 18:04 | Michal Kára

Já bych se zeptal opačně - jakou jistotu E und S dává? No.. žádnou. Pokud teda nepočítáme jistotu zaplacení 51 tisíc a pak ještě X% na vstupních poplatcích.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 15:05 | jezevec

no já jsem to pochopil tak, že pokud někdo skásne těžko uvěřitelných 51 tisíc jako předplatné na aggio, a pak si ho stáhne ještě jednou procentem z každé investice, tak já to jako podvod vnímám. podvod je nedodržením zákona - a vnímám v tom i určitou NEJISTOTU, kolik vlastně zaplatím. pokud konkurent tvrdí, že pravý úhel má 90 stupňů, nemusí to být nedostatkem jeho nezávislosti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 14:17 | Kuky

Dobrý den, v tomto článku je zmiňovaná NEJISTOTA. Krom diskuze o poplatcích, která je podle mého na dlouho, jsem nenašel jediný podmět spojovat uvedenou firmu s nejistotou. Nebo máte nějaké zkušenosti, že by byl někdo touto společností podveden nebo že nedodržuje zákon nebo jinak i morálně páchá jakoukoli škodu. Nebo je tento článek spíše konkurenčním bojem? Není to tak, že pan Tůma napsal tento článek pro Partners? (http://www.finmag.cz/cs/autor /ales-tuma/) Funguje na českém WEBU jeden jediný nezávislý server?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 13:21 | DPH - VAT

To slovo, které se tu v diskusi opakuje (it. aggio) se česky píše ážio. Uvádí jej např. Stručný etymologický slovník jazyka českého (SPN 1982).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 11:42 | kolemjdoucí

Slovo "agio" je termín lidí z Ertragu pro vstupní poplatek. To je způsob, jak klientovi zamotat hlavu a nepřiznat dvoje poplatky, ale agio a manipulační poplatek.
Agio zní vznešeně, 99% investorů se těší na produkt s agiem, 0% má rádo produkty se dvěma poplatky....
Pane Tluchoř, odkdy agentům EaS dělá ČP Invest návrhy smluv?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 11:26 | No jo.

Největším nepřítelem investice je vždy a pouze klient. Vždy podlehne nástrahám všech možných radilů a čumilů (nejlépe v té nejjistější a nejpravdivější poradně - u kamarádů u piva)a pak "sbohem" investiční dotazníku, investiční profile a investice jde většinou po "rekonzultaci" "do kytiček". Za 15 let ovšem bude zase křičet, že "nic nemá a všechno zase něco stojí a je dražší". Tak do končí, když se realizuje rada ZDARMA - u piva.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 5. 2011 11:11 | Ivo

Takových vychytralých poradců je spousta. Nechali jsme si udělat analýzu rodinných financí u AWD Ostrava, máme tři investiční produkty do fondů, u všech nám poradce "dobře" poradil, že je nejvýhodnější zvolit variantu předplacených poplatků - nejprve se uhradí poplatek, pak se investuje, argumentoval na kalkulačce absolutní úsporou v porovnání s průběžně placenými poplatky, a my to s radostí odkývali. Teprve následná debata u piva s kolegy mi ujasnila, pro koho to byla dobrá volba. 25 let dopředu, vysoká cílová částka a už teď je jasné, že vzhledem k tomu že budeme muset změnit finanční koncept (mateřská), jsme vlastně velké peníze předem a "rádi" vyhodili oknem.....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 10:22 | Richard Neugebauer

Po patnáctileté zkušenosti s investováním do podílových fondů u mně převažují negativní zkušenosti. Snad nejhorší jsou fondy mé domovské ČSOB. Určitou malou výjimkou jsou Top Stocks a Sporotrend ze skupiny ISCS. Ačkoli sám tak pracuji v jisté formě finančních investic, žasnu, za co berou podílové fondy a finanční poradci (stavební spoření, penzijní připojištění, pojistky obecně) peníze. Nejde o absolutní částku, ale o to, co za svoje peníze dostanu. Doporučuji přímé investování do akcií.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 9:09 | chk

oprava. cim rizikovejsi fond, tim vyssi poplatek.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2011 9:06 | chk

strasne se mi libi slovo "agio":). vstupni poplatky do fondu jsou temer vzdy. berou si je zprostredkovatele. pouze obcas muzete narazit na nejakou akci, kdy v urcitem casovem omezeni nabizi investicka poplatkove prezdniny. byva to zpravidla spojeno se vstupem noveho fondu napriklad. vstupni poplatky a jejich vysi najdete v ceniku jednotlivych investicek nebo zprostredkovatelu, fond miva nastaven pouze maximalni vstupni poplatek (dle litery zakona). zpravidla cim vyssi onos investujete, tim je poplatek nizsi. a cim rizikovejsi fond nakupujete, tim je zase poplatek nizsi. u konzervativnich fondu byva poplatek zhruba do 1%, u akciovych fondu az treba 5%, vyjimecne vice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jitka Hurábová

podnikatelka, LD Seating

Dušan Kunovský

podnikatel, Central Group

Jitka Hurábová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Dušan Kunovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services