Odstranit švarcsystém? Ano, ale co s jeho oběťmi?

Odbory tvrdě brojí proti reformám. Chystají varovnou stávku a nevylučují další radikální akce. V případě daňové reformy jsou proti dalšímu zvýhodňování OSVČ a mluví o nepřípustnosti švarcsystému. Jenže jeho omezení by mohlo znamenat rázný nástup nezaměstnanosti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 8. 2011 7:29, df

Jediná chyba švarcsystému je, že se mu říká švarcsystém,

a že je nelegální. Kdyby byl 100% legální, tak by se firmy nebály uzavírat se spolupracovníkama řádné smlouvy, které by nahradily pracovní smlouvy a debilní zákoník práce. Každý pracovník i firma by si v této smlouvě řádně dohodli podmínky, za kterých budou spolupracovat. Bylo by to oboustranně fér.

Lidi, probuďte se! To si myslíte, že se necháte ve dvaceti někde zaměstnat a za to, že si ráno píchnete příchod a odpoledne odchod, vám bude nějakej zaměstnavatel garantovat, že vás bude celej život živit? O tento blázen-system jsme se pokoušeli půl století a nějak to nevyšlo. Myslím, že švarc-system bude lepší...

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 5. 2011 1:32, jezevec

Další tydýt, který sebevědomně píše o švarcsystému, aniž by pochopil jeho princip. tak jetě jednou postošedesátéprvé dokolečka:
švarc NENÍ o rozdílném zatížení odvody. švarc znamená, že "živnostník" denně dojíždí zaměstnavatelovým autem do zaměstnavatelovy provozovny, tam použije zaměstnavatelův vercajk a spotřební materiál, to všechno jsou zaměstnavatelovy legální a nezpochybnitelné náklady - a následně si zaměstnanec ze své mzdy, vyplacené na fakturu, a nezatížené žádnými náklady, odečte JEŠTĚ JEDNY NÁKLADY PAUŠÁLEM. pracovat na živnost je legální a rizika spojená s pojistným jsou všem zřejmá. švarc ovšem není výhodný na odvodech, tam jsou si všichni osvč rovni - švarc vydělává na dani z příjmu, kdy zaměstnavatel si započte veškeré náklady s vytvořením pracovního místa, takže neplatí žádné daně - a švarczaměstnanec si před zdaněním odečte ještě jednou 50-60-80% paušálních nákladů, i když žádné náklady nemá. a vovovovotmtoje.

-10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

19. 5. 2011 19:58

Myslím si, že stát by neměl trestat ty, co se snaží pracovat, byť napůl legálně jako OSVČ-švarcsystém. Ale měl by si posvítit na ty, co mají dvě zdravé ruce a nohy a celý život se práci vyhýbají a žijí ze sociálních dávek a do důchodu jim dáme penzi z průměrné mzdy. Kdežto takový drobný živnostník nebo prodavačky s minimální mzdou, kteří se snaží celý život pracovat, tak se z penze neuživí. Tak kde je spravedlnost?
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 18:13 | J.Perný

Radime víš, jaký rozdíl je mezi hrubou a superhrubou mzdou na výplatní pásce? Pokud nevíš, tak je to právě soc. a zdrav.pojištění, které platí zaměstnavatel za zaměstnance.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 17:31 | ivostanislav

Nebude-li ji dělat živnostník,, bude ji dělat zaměstnanec. Velmi správně řečeno. Praxe švarsystému tomuto jednoduchému rovnítku moc nenapomáhá. Zaměstnanec je jasný a u OSVČ už to tak jednoznačné právě díky švarcsystému není.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 17:26 | ivostanislav

Proti OSVČ nelze nic namítat, pokud OSVČ pracuje sama na sebe a v lepším případě si na vyšší objem práce vezme zaměstnance. Avšak nemám na mysli OSVČ které se nechají naverbovat rádoby špičkovou organizací, pod slibem nadstandardních příjmů, ale bezpodmínečně musí mít vlastní auto, mobil popřípadě i počítač, musí absolvovat několik cest do sídla organizace řádově i ve stovkách kilometrů ( někdy i do nějakého hotelu či salonku v restauraci ) na vlastní náklady. Toto vše překlene a utáhne ze svého, pustí se s chutí, znalostí do práce bez ohledu na čas a po pár měsících zjistí že nadstandardního výdělku nelze dosáhnout jelikož organizace má takových to mnohem více, než by bylo v dané síti pro nadstandardní výdělek třeba. Po roce náročné práce má taková OSVČ o 40000 km na tachometru svého vozu navíc, též hodně opotřebený mobil i počítač a v daňovém přiznání se krčí roční příjem okolo 150.000,-Kč " hrubého ". Další špatný model švarcsystému je dosti častý ve stavebnictví, kde jedena OSVČ dohazuje stavebním firmám dělníky, kteří jsou údajně tak též OSVČ, ale ve skutečnosti jsou v evidenci ÚP nebo jsou z něj již vyřazeni. Systém padajícího " švarce" je zřejmý. V prvém případě se OSVČ pachtí pod honosným označením obchodní zástupce, finanční poradce apod. a většina z nich žije na hranici bídy, zatímco jejich " pasáci " si mnou ruce. V druhém případě je to ještě horší, stavební firma " vyhraje " výběrové řízení na zakázku financovanou obcí, městem, kde si zakalkulovala hodinovou cenu na řemeslné práce třeba ve výši 450,-Kč. Za 180,-Kč tuto práci " prodá " jedinci coby OSVČ a ten na realizaci díla pošle " své " ovečky za 80,-Kč na hodinu. Výsledek v obou případech je pořád stejný, práce je hotova a ti co ji vykonali dřou bídu s nouzí. Je třeba dodat že u zaměstnanců to s tou bídou s nouzí není o moc lepší, snad jen v tom, že nejsou vystavováni oblíbenému termínu " sezóna ". Tak že OSVČ ano, ale bez švarců . . . Samosebou výše uvedené mediální varování o prudkém nárůstu nezaměstnanosti po zrušení švarcsystému nelze brát jinak, než jako jako mediální vděk za to, že můžou mediovat . . . Ale aby jste neřekli že jen kecám, ale co s tím ? Stačilo by málo, zvednout minimální mzdu na cca 12000,-Kč měsíčně čistého. U najímaných OSVČ zákonem garantovat tak též minimální příjem bez dalších nákladů ve výši 9000,-Kč bez možnosti tuto částku danit. Zaměstnavateli odpustit za každého pátého zaměstnance daň ze mzdy. Dále přísné dodržování mzdových tarifů. Zákaz výkonu práce dětí v organizacích rodičů, před nabitím minimální dvouleté praxe kdesi u cizích. Daly by se popsat další motivační pobídky, ale vesměs budou směřovat ke snížení hamižnosti státu a tudíž je to zbytečné.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 17:18 | AAA

Švarcsystém je správná věc a mohla by ekonomiku jen pozvednout.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 16:20 | JirkaZ

Není problém švarc-systém jako takový, ale jeho zdanění. Neustále mne udivuje, že stát akceptuje daňové paušály v poměrně noblesní výši (asi z důvodu snížení administrativy) a zároveň akceptuje odpočty na DPH.(tj. OSVČ stejně musí vést evidenci). Podle mého bych snížil paušály, nechal je pouze do nějaké výše tržeb, např. 100 tis./rok (doplňkový příjem). Při vyšších tržbách pak již dle skutečných nákladů.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 16:14 | Samkra

Jako bývalý odborář navrhuji zrušit odbory. Pro odboráře stejně nic pozitivního nedělají!!!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 16:11 | JirkaZ

Radime, s Vašimi názory tedy moc nesouhlasím : 1. Lopaty se neodepisují, ale dávají rovnou do nákladů 2. I v tom nejlepším účetnictví se ůčtuje pouze o tom, na co je doklad. Tzn., že příjmy bez dokladů nezachytíte. 3. I v tom nejlepším účetnictví lze "odčerpat" peníze tak, že si toho žádná kontrola nevšimne. Možná bude mít v některých případech podezření, ale to je tak všechno. 4. Charakteristickým znakem "švarc-systému" není pouze to, že OSVČ pracuje pouze pro jednoho partnera-zaměstnavatele.Podíve jtese na příspěvek jezevce. 5. "bouchači" - je jejich svobodné rozhodnutí takto pracovat, proč jim brýnit nebo je regulovat ? Není důvod. 6. při zrušení švar-systému nebude podvodník podvádět o něco víc, ten už dneska podvádí, co to jde. Jestli podvádí hodně nebo o něco více, je z hlediska výše případného postihu jedno. 7. Možná po zrušení půjdou na pracák, ale zase jiní půjdou z pracáku do pracovního poměru, protože někdo danou práci vykonat musí. Nebude-li ji dělat živnostník,, bude ji dělat zaměstnanec.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 15:47 | Ondřej Stejskal

Tento věčný spor nemá bohužel řešení. Každý systém bude mít vždy své zástupce a své odpůrce. To že každý má jiný názor je lidská přirozenost. Neexistuje obecná pravda, ale několik pravd, jinak by například nemusely existovat soudy, kde se řeší spory stran, které si obě myslí, že mají pravdu. Je to obdobné jako že vždy bude polovina lidí volit levici a druhá polovina pravici, nikdy to nemůže být jinak, i když zástupci jedné strany často nemohou pochopit, že někdo má na věc jiný pohled. Každý pochází z jiného prostředí, má jiné geny, proto je nemožné, aby všichni mysleli stejně. Ale zpět k tématu článku. Vždy jsem byl člověk otevřený a svobodomyslný a také momentálně pracuji jako OSVČ. Zaměstnanci však budou existovat vždy a také jsem tak pracoval. Světové bohatství nikdy nebude rozděleno rovnovážně, proto vždy bude existovat někdo (kapitalista), který dá práci zaměstnanci. Co mi vadí jsou nejrůznější tlaky odborů. To že hájí své zájmy, zájmy zaměstnanců je logické a chválihodné (z jejich pohledu). Že však útočí na skupinu lidí, kteří chtějí držet vlastní osud ve svých rukou, s tím již nemohu souhlasit. Já také neútočím na zaměstnance a nesnižuji jejich společenský přínos. Porovnáme-li však dvě osoby vykonávající stejnou práci z nichž jeden jako svůj pán a druhý jako zaměstnanec, tak zde je osobní motivace zřejmá, stejně jako je viditelné, kdo z této dvojice má větší potenciál na vyšší produktivitu práce. Nehaňme živnostníky, nehaňme zaměstnance, pro mne je důležité, aby si každý člověk uvědomoval svou osobní zodpovědnost, každý má osud ve svých rukou. Veškeré nářky na vnější okolnosti, politiky je jen alibistické vysvětlování vlastní nevůle. Neznám jediný stát na světě, kde by lidé nespílali politikům ad. Važme si svobody a bohatství které máme, vždyť nejméně 2/3 obyvatel planety se má hůře, často mnohem hůře než my. Nevymlouvejme se na systém, zákony, rodiče ad. okolnosti. Pracujme na sobě, vzdělávejme se a všem nám bude lépe.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 11:43 | Radim

No, já bych řekl, že Švarcsystém, oproti zaměstnancům, cenu zakázky spíš snižuje. Protože zaměstnavatele stojí ta práce o něco méně než když to udělá zaměstnanec. Druhá věc je ovšem, že použití Švarcsystému, ale hlavně využívání všelijakých subdodavatelských firem účetnictví firmy a potom následně kalkulaci skutečné ceny státní zakázky ciní mnohem složitější až nemožnou. Do těch smluv, hlavně co se týká subdodavatelských firem, se nacpe spousta od oka určených všelijakých smluvních odměn nebo pokut, ze kterých není problém si potom nějakou desetinu nebo i větší zlomek ceny za zakázku odklidit do všelijakých černých fondů, na úplatky a podobně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 11:28 | medar

Švarsystém navyšuje cenu veřejných zakázek a bylo by potřeba ho znevýhodnit pro firmy typu Skanska,ŘSD,Metrostav atd.Jeden příklad za všechny.V roce 2002 dálnice D8 mosty u Krásného Lesa-výherce Skanska,prodala most SM Praha a ta si na něj najala soukromníky a aniž by se na tom významně obě firmy podílely,tak bez větší práce schrábly balík.Soukromníci se na veřejnou zakázku nedostají a tyto giganti zase bez práce schrábnou miliony.Takových příkladů je tisíce a vím o čem mluvím,jelikož se jako OSVČ podílím na těchto stavbách a jestliže chceme tuto práci,tak je třeba i něco pustit a těch s.r.o které zaměstnávají Ukrajince a Poláky,tak ty nám jako OSVČ berou práci,protože za jejich ceny se nedá dělat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 11:23 | Radim

Bouchači pojistek jsou zvláštní případ. Ty zahánějí na živnosťáky samy pojišťovny nebo makléřské firmy. Podstatou tohoto systému je, že tam neexistuje žádný předběžný výběr podle nějakých přísnějších kritérií, pohovorů a podobně. Na tuto práci vezmou prakticky každého, kdo má nějakou střední školu, trošku umí mluvit, neoblíká na sebe hadry a občas se meje, takže nesmrdí. Vyškolí je, nechají je zaplatit potřebné další náležitosti a pak je nechají se třídit tím, jestli přinesou podepsané smlouvy nebo nepřinesou. 9 z 10 bouchačů pojistek po 2 - 4 měsících končí, protože prostě nedokáží nosit tolik smluv, aby se uživili a udrželi v hodnotícím systému své firmy. Firmy využijí jejich počátečního nadšení a případně "vytěžení" jejich rodiny a velmi dobrých známých a potom , když nenosí smlouvy, se jich zbaví. A to všechno je pro firmy víceméně zadarmo a bez rizika. Pokud se bouchači daří, firma dostane smlouvy a část provizí, pokud se nedaří a smlouvy nenosí, hradí si jako OSVČ povinné odvody i obvykle část nebo všechny ostatní své náklady. V podstatě je toto čistý Švarcsystém, protože ten člověk na OSVČ dělá vždy jen pro jednoho zaměstnavatele. Jenže v tomto případě Švarcsystém přímo legalizovaný konkrétními zákony o pojišťovnictví. Kdyby se ten systém zrušil a z těch lidí se stali zaměstnanci, tak by pojišťovny musely vyvinout mnohem důkladnější systém výběru. Protože zaměstnanec, který má nosit uzavřené smlouvy a nedokáže je nosit, jako by nepracoval. Přitom nějaký plat by dostávat musel a odvody státu by jeho zaměstnavatel taky musel odvádět.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 11:05 | Ladis

Švarcsystém je naprosto v pořádku. Nechápu jak se můžou odbory vmanipulovávat do role vlády ČR. Jediný kdo vytahuje lidem peníze z kapes, jsou právě odbory. Neraději by viděli lidi na pracovních úřadech ubohé a nešt´astné. Stejně jako socani a komunisti. Pracuji, vydělám, utratím. Co na tom kdo vidí za špatnost. Špatnost je zakazovat lidem pracovat. Proto vyzývám vládu, aby už zanechala těch trapných hádek, protože tím dláždí zlatými kostkami cestu Čssd, Ksčm k moci. To se potom budeme divit jak nás živnostníky budou honit po ulicích,zavírat a věšet. To co se nestalo jim před 20 lety si užijeme za 3 roky my. Odbory mimo zákon a dost! Jen štvou lidi proti sobě. Švarc systém je legitimní způsob obživy jednotlivců tak i rodin.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 5. 2011 11:02 | Radim

Počítání lopat byla jedna možnost. Druhá možnost je, kolik peněz ten OSVČ za tu práci dostává. Ve skutečně dobře vedeném účetnictví není moc možností, jak vytvořit černé fondy tak, aby to nebylo poznat. Možná tak maximálně když na 10 - 20 zaměstnanců pracuje jeden OSVČ jak Švarc. Pokud tam jsou OSVČ a zaměstnanci třeba 1 : 1 , tak ve správně vedeném účetnictví není kde na odměny pro OSVČ získat neevidované černé peníze. Takže jejich odměna uvedená v účetnictví bude asi odpovídat skutečnosti. A z otho se dá, v kombinaci se smlouvou, leccos usoudit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 10:38 | Radim

Když oškubeš příliš moc paušály, tak spousta férově pracujících lidí se neuživí vůbec, naštve se a půjde na pracák. Podvodník prostě jen začne podvádět o něco víc a zase bude vysmátý. Kontrola nejsou žádné kraviny. To by klidně mohli zrušit revizory a nechat na lidech, jestli se jedni rozhodnou jezdit načerno a druzí v podobě zvýšeného jízdného jim to platit. Nebo by mohli zrušit kontroly a policajty na silnicích a STK, s ještě horším výsledkem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 10:18 | Radim

Pojistné, které za zaměstnance platí zaměstnavatel a které není uváděno na výplatních páskách je taky pěkná levárna. Levicoví neználkové potom neustále melou dokola, že u nás na rozdíl od vyspělých západních států je zdaňování výdělků zaměstnanců strašně malé a státu že tak utíkají zbytečně peníze, které by mohl lidem ještě sebrat a že potom bychom se měli všichni dobře. Ve skutečnosti je to zdanění práce zaměstnanců v provnání s okolními státy úplně srovnatelné nebo ještě větší než jinde. V kombinaci s institutem minimální mzdy je potom zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací či lidí z jiných důvodů s nějakou pochybnou pracovní produktivitou ekonomický nesmysl a pracovní místa pro tyto lidi tak nevznikají. Minimálně by to chtělo veškeré zdravotní a sociální odvody uvádět na výplatní pásce, aby lidi viděli, kolik skutečně z toho, co vydělají, si pro sebe vezme stát. A aby mezi lidmi mohlo fungovat aspoň nějaké přibližné srovnávání toho, kolik odvede živnostník a kolik odvede zaměstnanec.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 10:17 | Honza

To s tím počítáním lopat je špatný nápad. Třeba zedník, co mi před lety dělal jádro bytu, pracoval na švarc (pod šéfem) a nářadí měl svoje. Lopata nic nestojí, tu by si švarczamestnavatelé nedávali do nákladů, kdyby z toho koukaly problémy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 10:13 | Honza

Jen bouchačů pojistek? A co takhle servírek, učitelů v jazykovkách, zedníků, dnes už i programátorů, prodavaček v kantýně, .... Socialistický zákoník práce a nejednotné danění zahnalo do švarcsystému kdekoho. Nejen ty bouchače.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 10:12 | eďa

A kdo to všechno zase zaplatí ? Kvalitní kontrolory, znalce poměrů subdodavatelských firem, přepočítávání lopat atd. To by stálo další stamilióny a já už žádné kraviny dotovat nechci s výsledkem 0 a prt na příjmové straně rozpočtu. Nechat ho jet, jak jede a oškubat paušály. Efekt výběru daní okamžitý a bez dalších nesmyslných výdajů za kontrolu kontrolora kontrolorů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 5. 2011 10:00 | Radim

Švarcsystém by vůbec nebyl problém, kdyby u nás bylo zvykem firmy důsledně a kvalitně kontrolovat. Máme kvalitní Zákon o účetnictví, kde je za prvé jednoznačně a podrobně popsáno, jak účtovat. A kde je za druhé jednoznačně napsáno, že nedodržování tohoto předepsaného účetnictví je trestné. Firma tedy buď povede účetnictví tak, jak má a potom je z tohoto účetnictví provozování švarc systému jednoznačně prokazatelné nebo to účetnictví nepovede, jak má a potom se dopouští porušování Zákona o účetnictví. Akorát kontrolor musí být nejen odborník na účetnictví, ale i odborník na chod firmy. Aby zavětřil, že když se v účetnictví objeví 50 lopat a za měsíc je z nich 30 odepsáno a firma má přitom jako zaměstnance 5 kopáčů, tak asi tady bude nějaký problém. Kvalitní důsledná kontrola účetnictví firmy selhává jedině ve dvou případech. Za prvé ve firmách, kde do systému vstupují neevidované peníze, třeba formou dýška či podobných odměn. A za druhé, pokud firma zajišťuje zakázku systémem subdodavatelů, dalších firem s více zaměstnanci, kde by se kontrola potom musela rozšířit i na subdodavatelské firmy. Což je bohatě využíváno výherci výběrových řízení na státní zakázky. Co se týká OSVČ, zavedl bych jednoznačnou povinnost i v případě uplatňování paušálů vést záznmy o svých příjmech a výdajích. A v případě pochybností o kvalitě takové evidence zavést příslušné kvalifikované odhady těchto příjmů a výdajů.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlasta Parkanová

politička

Linda Vavříková

podnikatelka, Allegria

Vlasta Parkanová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Linda Vavříková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services