Pasivní dům může aktivně šetřit vaše peníze

Plánujete výstavbu rodinného domu? Nadšení z nového hnízda pravděpodobně brzy vystřídají slzy nad účty za energie. Průměrný majitel nemovitosti ročně protopí okolo 50 tisíc korun. Zbytečně! Řešení je jednoduché: postavte si pasivní dům. Platit budete jen desetinu…

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 4. 2011 12:57, Fany

Dovolím si napsat pár postřehů z bydlení v pasivním domě od roku 2006.
Že je článek spíše reklamou je jasné asi každému. Proto si dovolím opravit pár nesmyslů.
1) Prý je výstavba PD o 30% dražší. Ptám se proč? V mém případě byla naopak o cca 20% levnější. Důležitou součástí PD je izolační materiál a ten je většinou levnější, než ten stavební.
2) Nedoporučuji podlehnout módě a poslechnout ve všem chytráky, kteří o tom vědí jen z knížek. Naopak doporučuji selský rozum a stavět co nejjednodušeji, tak, jako by se jednalo o normální bydlení. Tedy včetně otevíracích oken, na venkově včetně komínu, ale hlavně dobře orientovaný na světové strany. Počítat s tím, že v PD není ani tak problém topení, ale v létě chlazení.
3) Žádná složitá regulace a přílišná elektrotechnika není třeba. Na domek o 100m2 (můj případ) stačí malá rekuperační jednotka v ceně i s rozvody do 20 tisíc Kč. Tepelné čerpadlo je nesmysl. Naopak solární ohřev TUV je skoro nutností a pokud je to doplněno malou FVE s výkonem kolem 2kWHp, tak se jedná o naprosto energeticky soběstačný dům.
4) Co je naopak důležité, je tzv. zemní registr. Nebo-li podzemní vedení vzduchového potrubí, které slouží v zimě k předehřátí vzduchu na teplotu kolem 10°C, proto aby nezamrzal výměník rekuperační jednotky a v létě předchlazuje vzduch na teplotu 12 až 14°C.
5) Důležitá věc je zastínění oken v letním období. Lze to vyřešit například přesahem střechy (u bungalovu). V zimě jsou solární zisky výhodou, ale v létě naopak.
6) Pozor v úvaze o vybavení objektu elektrickými zařízeními. Většina z nich je i doprovodným zdrojem tepla a to s tím v PD musí počítat. Zrovna tak s lidským teplem. Člověk v průměru vydává do okolí teplo 100W. U PD je tepelná ztráta u plochy 100m2 asi 1 až 1,2kW. Tudíž více lidí v jedné místnosti ji dokáže přetopit.
7) Proč komín a otvírací okna? Je to pro případ výpadku elektriky, které, v budoucnu mohou být častější. Pak stačí malinká krbová kamínka, a větrat pomocí oken.
8) Co se týče spotřeby, tak má článek výjimečně skoro pravdu. V mém případě byla spotřeba na topení za rok 3.500 Kč. O to více je pak znát spotřeba pro ohřev TUV. Proto doporučuji solární kolektor.

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2011 7:16, Jan

PR-clanek plny nezavaznych, zavadejicich formulaci "muze", "mohou" a straseni budouci legislativou. Tzn. muze, ale nebude.
Moda pasivnich domu hlavne aktivne vydelava nenazranym developerum.
Rozdil v nakladech na vystavbu rozhodne neni jen 30%, ale mnohem vic - i pres 50%. Bez problemu vam to zaplati rozdil ceny za nesetrne topeni na dalsich 100 let. Platit nebudete desetinu topeni, ale mnohem vic. Zivotnost vsech agregatu je omezena a stezi presahne 20 let = dalsi statisicove investice. U domu je kvalitni vetrani nutnost uz kvuli tvorbe plisni.

-11
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

3. 10. 2016 10:39 | sandram

My take premyslime ze si poridime bungalov. prijde mi to rozhodne vyhodnejsi nez nejaky dum koupit a pak stejne cely zrekonstruovat...uz jsem se divala i na nejake firmy po praze a mam jich par vybrano tak uvidime jak je zkontaktujeme co a jak
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 4. 2011 8:57 | Rafter

Uz jsem se k teto nikam nevedouci diskuzi nechtel dal vyjadrovat, ale jeste jednou. Ja PD neodsuzuji z principu, budoucnost stavebnictvi v nasich klimatickych podminkach je jasna. Vetsina pripominek je z praxe, pracuji v oboru velice pribuznem a kolegove primo v teto problematice. A ted k veci. Pasivni dum je velice krehky ekosystem a rovnovaha se v nem udrzuje podstatne hure, nez v domech s vyssi tepelnou ztratou. Dalsi vec je, ze u PD je prakticky nutnost resit dispozici objektu podle energeticke bilance, nikoliv podle prani investora. A nejde jen o orientaci oken k jihu, ale i treba usporadani mistnosti nutnych ke spravne funkci cirkulacniho vetrani. A bohuzel vzduchotechnika coby nejdulezitejsi prvek ekosystemu PD byva nejvice sizena. Ono neni jednoduche vysvetlit ze se sice usetri cca 200000 na klasickem vytapeni (zpravidla podlahove+solarni panel) oproti NED, jenze dobra vzduchotechnika neni o moc levnejsi. Klasicky nesvar v teto zemi je adeji nedostatecne vetrat a tvrdit ze mam PD, nez vetrat dostatecne a mit jen NED. Bohuzel pro RD neni norma narizujici povinnou vymenu vzduchu na osobu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2011 9:32 | ppetr1

resi to hlavni ti co si mysli,ze vystavba pasivnich domu je hovadina :-) znaji hlavne teorii od odborniku :-),praxi uz nikoli (kolik odborniku v pasivnim dome bydlí??).faktem je ze bydleni v pasivnim dobe ma urcita specifika. za par let se lidi nebudou stacit divit kolik budou platit za energie a vodu.voda me v pasivnim dome tizi a budu to muset resit vlastni studnou.nastesti ji mam pod pozemkem.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2011 13:08 | m.h.

Proč to řešíte??? Ať si každý staví co chce, on tam bude bydlet. Mě se žije v PD perfektně- čuměli byste, chytráci jak je to poznat na dětech-alergicích, jak se jejich zdraví rapidně zlepšilo během pár měsíců- a těžko mě nějaký přítomný amatér bude přesvědčovat o něčem jiném!! Jděte se opalovat, venku je krásně!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 4. 2011 22:08 | Fany

To, co píšete, jsou nesmysly a hlavně neznalost. Doporučuji takový dům navštívit a budete příjemně překvapen.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 6:19 | ppetr1

cely dum svepomocne.doba vystavby 15 mesicu. celkova plocha domu 203m2. je to cena za komplet dum vcetne vybaveni a technologii. material YTONG.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2011 5:01 | Petr

Trvalo mi skoro dvacet příspěvků než mě vyprovokoval ten Váš. Stručně: zkušenosti s pasivem u nás nemá nikdo! snad jen eskymáci to že máte dvě koupelny, solár, kamna a... je "pasiv" pro Vás obdivuji Vás jak dokážete "myslet dopředu" a na deset tisíc za elektro ročně zapomeňte kdo umí rukama spoustu věcí udělat sám nemá cash a nikdy mít nebude můžete závidět rodičům že vstanou, otevřou okno a užjí si ranní atmosféry a taky Vám uniklo že ten pasiv budete brzy Vy i tak máte můj respekt
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 22:01 | chk

ale rec byla prece o topeni. kazdopadne tech 6.000 rocne za elektrinu si rad pripoctu. stale jsem na nejakych 28.000 za rok, coz je tak polovina udajnyho prumeru...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 20:01 | O.D.

Naprosto souhlasím s Rafterem. Každé druhé dítě je alergik a vzduchotechnika je přímo nosíč.Spočítali jste si kdy se Vám ta úžasná vzduchotechnika zaplatí?! A ta elektrika do těch turbínek a předehřívání a ohřívání. Nemáte tam pocit průvanu? A co když vypnou elektiku co pak? Jak uvažujete do budoucna? Míń vytopíte , ale elektro Vám to žere pořád a víc, a asi se Vám to nikdy nesníží a nezaplatí:-D. Možná 25 let? Počítáte s tím, až přestanete být aktivně činný kolik zbude z Vašich úspor a důchodu na provoz takového domů? Nepředpokládá se na 100 let dopředu, že by energie měla klesat:-D. a CO A KDO VLASTNĚ URČUJE PASIVITU DOMU? Jak se měří? kolika centimetr.stěnu izolace provětráte? Trochu lob firem, které donedávna vyráběli vzduchotechniku do kuchyňských bloků v rámci států RVHP.Nový nosič pod pojmem pasivní dům je dost dobrý. Víte určitě v čem spočívá pasivita?:-D MŮŽETE TAM MÍT KRB?,nebo když nepůjde elekřina 7-14 dní TAK TEN DŮM SE ZBLÁZNÍ :-D. POSOUZENÍ OD LISTOPADU 2010 JAK JE VŠE OK ,JE DOST KRÁTKÁ DOBA NE?:-D
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2011 15:21 | matej kastner

ještě poslední příspěvek. Stejně jako Fany bydlím v pasivu, jen kratší dobu, od listopadu 2010. Je velmi důležité, aby jste při návrhu a stavbě pasivu spolupracovali s někým kdo má zkušenosti a zná dobře principy návrhu. Nás stál dům, podlahová plocha 136m2, ytong, včetně přípojek, kuchyně, 2 koupelen, podlah, soláru, kamen 4mil. což je při hypotéce nakonec na dvojnásobek. je dobré si velmi dobře spočítat dopředu zda na to člověk má, protože sice spotřeby budou minimální, ale zase o něco vyšší splátka. elektro u nás vypadá na cca 10tis/rok, peletky na 5,5tis/sezonu, první polovinu sezony jsme neměli rekuperaci, ale větrali okny (větší ztráty).
tím chci říct několik věcí - pokud máte peníze cash a umíte spoustu věcí udělat sami (stavba z větší části svépomocí), tak není o čem mluvit, pasiv je jasná volba - pokud si půjčujete a dům vám staví firma, či více firem, dobře rozvažuje jednotlivé součásti domu, protože jedním z výhod pasivu je, že můžete (pokud chcete) zapomenout na klasický způsob vytápění (kamna/kotel, podlahovka, radiátory, komín) a dost výrazně tím ušetřit. pokud chcete mít přesto klasické rozvody, musíte počítat s vyššími náklady.
a ještě poslední poznámku - trochu emotivní :) vzduchotechnika je skvělá věc - když srovnám, že se ráno budíme do vyvětraného a příjemně vyhřátého prostoru, zatímco rodiče musí ráno 5-10 minut větrat, tak je to rozdíl.. Ale to je jen malá perlička z mnoha :) pasiv má i výhody i nevýhody. jako vše :)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2011 14:22 | matej kastner

Citace - benzin / 06.04.2011 15:38

To se fakt do PD montuji neoteviratelne okna?

Myslím, že jste Fanyho tak úplně nepochopil. Do pasivu si můžete dát okna jaká chcete. Požadavky na okna jsou jasná - nízký prostup tepla (Uw<0,7), co nejvyšší těsnost při zavřených oknech (většinou splňuje trojité těsnění). Neotvíravá okna se dávají tam, kde není třeba otvíravé (např velké okno v obýváku, nebo vedle otvíravého okna v místnosti). Důvodem jsou finance a méně problémů s tepelnou prostupností a těsností.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 14:11 | matej kastner

2,2 mil je velmi nízká cena. jak jste stavěl? svépomocí nebo firmy? je cena včetně základů? jaký máte základní stavební materiál? já se dostal včetně přípojek a vybavení na cca dvojnásobek, stavěly firmy, přípravy, dokončovačky a menší věci svépomocí..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 10:44 | ppetr1

bydlim v takovem dome 3 roky. k dispozici TC zeme/voda - cena za komplet 120 000kc.vykon 6kW solarni HEAT PIPE s akumulacni nadrzi cena za komplet 110 000kc. cena vystavby domu s podlahovym vodnim topenim a vsemi technologiemi 2,2 mio. letosni celkova spotreba cca 5 000kWh(odhad).pristi rok ocekavam 4-4 500kWh. velikost ciste vytapene plochy 133m3.dum nema komin a je plne elektrifikovan.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 4. 2011 10:29 | ppetr1

vy plynem zapinate TV i PC??laskave si tu elektriku pripoctete jeste k plynu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 4. 2011 8:13 | Rafter

Na TZB je spousta zajimavych postrehu a rad se tam take inspiruji, nicmene je treba dobre rozlisovat mezi reklamnimi clanky "genialnich" projektantu a treba postrehy skutecnych uzivatelu (ne tech co se za ne vydavaji). Vlhkost a sireni plisni v zemnich registrech je vec obecne znama, jen se nekterym nehodi o ni mluvit.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 21:42 | Fany

No, před rokem tam byla voda dost vysoko, ale nikdy až k baráku. Co vím od pamětníků, tak nepamatují záplavy až do baráků.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 21:40 | Fany

Váš problém je v tom, že této problematice nerozumíte. Doporučuji třeba následující stránky a hlavně diskuze, tak se dozvíte mnoho o vzduchotechnice, filtraci, čištění apod. A také o stavbě PD. www.tzb-info.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 20:54 | chk

koukam, ze mate hned za barakem vsude okolo reku. nebojite se zaplav?:)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 20:49 | Rafter

To i USA pouzivaji ten odporny zemni registr? Zajimavy je, ze vetsine lidi mikroorganismy a zapach v potrubi vzduchotechniky silne vadi a pak si poridi zemni registr. Copak asi dobreho v tech stovkach metru podzemniho potrubi bude? I rozvod vzduchu v dome se cisti velice spatne pokud je dlouhy. Filtrace slouzi spis jako prevence zaspineni trubek, HEPA filtry bohuzel prakticky pouzit nejdou z duvodu velkych tlakovych ztrat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2011 19:48 | Fany

Jasně, není problém. 58 N. River Drive Roseburg, Or 97470 USA. Až pojedete s tím ščotem, tak dejte včas vědět. Tady se normálně neleze cizím na pozemky, ctí se soukromý a použití zbraně není trestné.....
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Zemánek

podnikatel, Miton

Vladimír Pikora

ekonom

Milan Zemánek
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Vladimír Pikora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services