Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?
Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by mohl brzy přesáhnout milion. Nebo se to změní?

06.05.2011 12:20, Jana

Nikdy jsem nepodnikala, takže nemohu srovnat z vlastní zkušenosti, ale nebráním se ničemu.
Samozřejmě je pohodlné pracovat jako zaměstnanec a mít své jisté.....mnohdy proto zaměstnanci nevyvíjí takové úsilí ve snaze se lidově řečeno roztrhnout pro zákazníka.....vadí mi třeba naštvaná, unuděná prodavačka v obchodě.....proč by se usmála a poradila za 8000,-,že.......
Pracovala jsem vždy a pracuji i teď v administrativě, ale párkrát jsem si vyzkoušela prodávat v malém obchůdku a hoooodně jsem se bavila. Lidé ocenili mou vstřícnost a já nedala znát, že dostanu 50,- na hodinu.
Ne!!! Jsem tam v tu chvíli pro ně, tak to beru tak, že je to nezajímá! :-)
Je jen na mě jestli si budu hledat jinou lépe placenou práci.....

Takový živnostník to má složitější....nese kůži na trh a jak prodá, tak sklidí.....Pokud se nebude snažit, tak prostě umře hlady.

Takže myslím, že je to relativně složitější a více stresující když nevíte dopředu, že 12-tého přijde výplata a asi není podnikání pro každého.
Spíš by si to měl každý vyzkoušet aby si té své práce vícve vážil, protože jsem v šoku, ale i v dnešní době kdy je o práci nouze si jí lidé skutečně neváží.

Jsem mnohem pokornější než spousta jiných a překvapuje mne to.

23.06.2011 12:23, Zdena

Myslím si, že dnes podnikat jako malý živnostník je cesta spíše k umírání než k životu. Dcera teď podniká již skoro rok jako kadeřnice, kterou se vyučila. Ač svou práci dělá dobře a práce jí baví, tak bohužel není schopna se uživit, protože zdr. a soc. pojištění je podle mě na takové začátečníky moc vysoké, když se k tomu připočte ještě nájem za křeslo, tak než někomu sáhne do hlavy, zaplatí cca 8-9000,-- a to je dnes skoro nereálné. To může obstát již zavedená živnost, a to nic moc, ale začátečník jen s vydatnou podporou rodičů, kteří ji živí, šatí platí bydlení a ..... Holka, která si musí sama platit bydlení a živit se, i když jí platíme zr., soc. a křeslo / prasklo na to stavebko/ nemá šanci, protože dnes lidi několikrát obrátí korunu než ji vydají, prostě je to na prd. Mám pocit, že ať se snažíte sebevíc, tak je to k ničemu. Myslím si že stát na nás kašle, kdyby se postarali a tvrdě o víc pracovních míst aspoň trochu slušně placených, nebyli by lidi v takovém srabu. Nebo aspoň kdyby začínajícím podnikatelům snížili na 1 rok zdr. a soc. na minimum, tak by se jich udrželo možná víc a měli by větsí šanci. Člověk by se chtěl poctivě uživit ale není mu to umožněno, tak hol asi skončíme pod mostem. Zdravím.

21.07.2011 18:30, Hathor

Mám VOŠ a v Ústeckým kraji s tímto vzděláním nemám šanci sehnat práci. Není mi ani třicet. Na asistentku jsem prý už moc stará. Na prodavačku, administrativní pracovnici, úřednici, úřednici v bance a podobné práce mám moc vysoké vzdělání. V současné době jsem si našla alespoň nějaký přivýdělek. Na pracáku mi však sdělili, že pokud si budu chtít jakkoli přivydělat, tak se musím odhlásit. Neberu žádné peníze a přivydělat si nemůžu. Pokud bych našla nějakou brigádu, musím se odhlásit, zaplatit si zdravotní a sociální. Brigádu bych měla za 5000,-, ale poplatky za to, že se odklásím mě za jeden měsíc budou stát 6500,-. Pak nastává otázka. Má to vůbec cenu si snažit něco hledat? I za příslib trvalé práce Vám to prakticky pracák zakáže. A jak sleduju politickou scénu, bude ještě hůře. Jelikož jsou u nás dlouhodobě nezaměstnaní VOŠ a VŠ a vláda chce snižovat nezaměstnanost, už jsem byla upozorněna, že pokud si rychle neseženu práci, budu donucena si udělat ŽL a pak si můžu dál hledat práci. Z čeho však platit poplatky a žít mi neřekli. Jak to tak sleduju, tak studování škol je už u nás jenom na obtíž. Kdybych si udělala jenom výuční list, tak už dávno práci mám.

04.08.2011 20:02, Martin

Zdravím ,

Jsem vyučený Mechanik elektronických zařízení z roku 2006 a po roční nedokončené nástavbě jsem jsi našel zaměstnání , kde jsem po 4 letech úspěšně skončil. Důvod ? Snižování stavů , levnější pracovní síla a nepokoje s nadřízenými atd...mohl bych to tu vyjmenovat vše.Během ledna letošního jsem dostal nabídku podnikat při zaměstnání pro nezávislou zprostředkovatelskou instituci ,kde jsem se během půl roku naučil vše co má správná osoba OSVČ dělat. Zaměstnání je fajn , máte jistotu stálého příjmu za cenu psychického a fyzického vytížení.OSVČ má výhodu tu , že si vše plánujete sami a nikdo Vám do kšeftu nekecá.Musíte být na vše připraveni a být dobře a včas informování o změnách na finančním trhu a rychle se přizpůsobit , jinak Vás konkurence pohltí a budete bez jakéhokoliv zisku.Podnikejte chytře !

25.10.2011 10:52, dana

Zdravím, mám dotaz?Je OSVČ po přerušení živnosti ještě OSVČ?Protože po zaevidování na úřadu práce i po splnění podmínky v minulých třech letech zaměstnáním či jinou výdělečnou činností aspoň 12 měsíců platit důchod.připojištění nemám nárok na podporu.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Zámečník
ekonom

Milan Jančík
politik a podnikatel

Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
54,75 %

z 1 399 duelů
Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
29,10 %

z 1 213 duelů

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2012

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.