Aleš Tůma: Budeme znovu platit dukáty?

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 14. 2. 2011 | 5 komentářů
Cena zlata roste, investoři investují, cena roste ještě víc, o zlatu si povídají i vrabci na střeše. Jak to ale vlastně celé dopadne?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

30. 3. 2011 22:01 | netadmin

S příznivci Au/Ag rád vyměním názory a zkušenosti na skype - benesmichal2.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2011 15:40 | martin

Dukáty se velice patrně platit nebude, protože to není praktické.Je třeba vědět, že jestliže centrální banky tisknou a státy vydávají dluhopisy, naše peníze jsou podložené jen a pouze dluhem a slibem vlády, že jednou zaplatí všetně úroků (z našich daní). Takže současné peníze jak píše autor mají jen směnnou hodnotu, ale absolutně nemají schopnost uchovat kupní sílu. A to je problém. Proto mít peníze na účtech není 2x chytré. A co se týká akcií, celý akciový trh se sype, protože z něj zmizela již oškubaná veřejnost. Proto se slučují burzy. Akciový trh slouží jako indikátor blahobytu, což je chiméra. Když člověk nemá čas, aby si zjistil jak investovat, tak si může alespoň uchránit svou kupní sílu a to tak, že si koupí fyzické investiční zlato nebo stříbro. Nenesou sice dividendu, nemají cash flow, ale člověk bude mít klidný spánek, že mu banka nepožere poplatky celou částku a že investiční fond nezkrachuje. A je pravda, že třeba v Rakousku už mají účty kryté zlatem a objevují se bankomaty na zlaté cihly a investiční mince. Stačí si ještě pár let počkat a uvidíme, co bylo v současné době rozumnější udělat.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2011 23:15 | libertarian

Papier by celkom dobre nahradil zlato, keby STAT dokazal udržať stabilné množstvo papierovych penazí. Lenže realita je taká, že : - STAT (USA, EU, Japonsko,....) je tak zadlžený, že jedine znehodnocovaním meny (tlačením) dokaže "splatiť" svoj dlh. STAT teda musí tlačiť, aj keby nechcel. - STAT môže uspešne ludí nutiť k používaniu papierových penazí, ale nezabrani, aby ludia neakumulovali aspon úspory v zlate. Bežné utraty môžu byť v papieri. Zlato nebude fungovať ako obeživo, iba ako akumulátor hodnôt, uspor.
"Zlato nenese žádnou dividendu" - vtipné. A ako je definovaná "dividenda" ? Prakticky všetky dlhopisy, ale aj väčšina akcií maju výnos menší, ako je ich inflačné znehodnocovanie .
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2011 16:09 | Argent Goldmann

1) "Au a Ag nejsou investicí, protože nic nenesou." No já Ag nakoupil před 2ma lety a řekl bych, že nese víc, než akcie a tuplem než dluhopisy. Už kvůli vysoké a nevratné spotřebě Ag a nijak velké težbě a zásobám mi Ag přijde jako docela dobrá investice. Pšenice se napřezrok může urodit více a cena třeba úůjde dolů. Ale pád megatunového stříbrného meteoritu nečekám.
2) Souhlasím, že politici maximálně tak zavedou kočkopsa. Resp. nevěřím, že by dobrovolně zavedli zlatý standard. To je stejný nesmysl, jako by dobrovolně zrušili Patriot Act, daně či jakkoli jinak umenšili svou moc. Přesto si myslím, že komoditní peníze (a netvrdím, že půjde o Au, třeba Ag se historicky jako peníze používalo častěji) se časem prosadí. Prosadí se spontánně a proti vůli politiků a proti jejich zločinné legislativě. Je třeba si uvědomit, že Au/Ag je přímo zbraní proti státní zvůli, stejně jako sociální internetové sítě, daňová neposlušnost, atd... Inflace nekrytých papírků jednoho dne dosáhne takových rozměrů, že vám za ně nikdo nic hodnotného nebude ochoten dát. Lidé začnou Au/Ag používat jako prostředek směny (jako uchovatele hodnoty je používají již nyní) zcela spontánně a živelně - v poslední fázi krachu předlužených států a kolapsu inflačních papírků. Teprve později, až se situace uklidní, se přidají instituce (banky, ...) a začne být možné mít v Au/Ag účty a provádět bezhotovostní platby.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2011 12:32 | Karel

No cena zlata a stříbra momentálně už asi dva měsíce moc neroste, spíš kolísá sem a tam. I když po většinu minulého roku rostla. Pokud kupuji zlato nebo stříbro, ani ne tak proto abych rychle vydělal , ale spíš proto že nechci mít všechny úspory jenom na účtu v bance. Moje babička zažila dvě měnové reformy, rodiče jednu a nikdo nezaručí že k znehodnocení měny v případě otřesů nedojde znovu. Člověk nemusí být paranoidní, ale myslím že je rozumné alespoň část peněz mít uložených v něčem jiném než v bance či fondu. Navíc pokud máte peníze na účtu, spíše vás to svádí je utratit, než když máte třeba zlaté či stříbrné mince.... :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jakubec

podnikatel, Servis Climax

Jaroslav Havel

advokát

Miroslav Jakubec
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jaroslav Havel
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services