Vzestup a pád penzijního připojištění

Petr Fejtek | rubrika: Penzijní fondy | 26. 9. 2007 | 46 komentářů
Penzijní připojištění je svérázné české specifikum. Má rysy životního pojištění, ale není jím. Tváří se jako pravidelné investování, ale penzijní fondy se jeho pravidly řídit nemusí a ani nemohou. Jede zkrátka podle zcela zvláštních pravidel.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 10. 2007 7:27

Pane pokud chcete opravdu svoje dcery zajistit na stáří ,tak jim založte zahraniční otevřený podílový fond složený výhradně z akciového portfolia!!Ty možnosti tady v dnešní době jsou.Apokud budete pravidelně investovat do akciového fondu,nemůžete prodělat!!
Je to nejméně nákladný způsob jak si vytvořit finanční kapitál!!Pro člověka který se nevyzná v kapitálovém trhu.Přeji hodně štěstí a nashledanou Vedral

Zobrazit celé vlákno

+85
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 9. 2007 16:32

JÁ JSEM SI ZALOŽIL PENZIJNÍ POJIŠTĚNÍ V DOBĚ ZA URČITÝCH PODMÍNEK,KTERÉ BY MĚLY BÝT DODRŽENY.NÁZORY ,ŽE BYCH MĚL DOPLÁCET NA NOVÉ ČLENY JE ZCELA ABSURDNÍ.TO SAMÉ PLATÍ,ŽE BY SE MĚLO INVESTOVAT DO RIZIKOVÝCH AKCÍ.PROTO BY PRO TENTO PŘÍPAD MĚLO BÝT UMOŽNĚNO KLIENTŮM JEDNOSTRANNĚ ODSTOUPIT OD SMLOUVY ZA NEDODRŽENÍ PODMÍNEK PODEPSANÝCH VE SMLOUVĚ.SAMOZŘEJMĚ BEZ JAKÝHOLIV SANKCE.LIDÉ MAJÍ PENÍZE TĚŽCE NASPOŘENÉ A NEPOCHÁZEJÍ Z VTUNELOVANÝCH PODNIKŮ A PODOBNÝCH AKCÍ.

-13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 46 komentářů)

13. 10. 2007 20:08

chtěl bych se vyjádřit k názoru pana(paní)K. Také již nějaký pátek pracuji v oblasti financí (též nezávisle na jednom obchodním partnerovi) a zastávám trochu odlišný názor a pohled na danou problematiku. Penzijní připojištění má problém trochu v jeho názvu jako takovém, bylo zde již jednou někým z vás vyjádřeno, že by dle názvu měl být tento produkt spojen s pojistnou částkou (událostí), s tím souhlasím. Nesouhlasím, že čísla v tabulce jsou zcestná, autor prvního článku opravdu použil fakta. Je pravda, že efektivní úrok není takový jako v dynamičtějších produktech, ale je zde jistota, proto konzervativní produkt. Na trh vstoupila Axa, AEGON (rating A+), ale i čeští hráči na trhu jsou zajímaví. Pro lidi, co nerozumí financím je to dle mého názoru velmi zajímavý produkt, je hezké zmiňovat tzv. moderní produkty (autor měl na mysli pravděpodobně fondy), ale 45-ti letému člověku uložit vše do rizika (akcie na krátkou dobu jsou rizikové) není nejlepší rozhodnutí. I u mladých bych volil diverzifikaci (rozdělení) rizika vkládaných peněz do určitých portfólií. Jako konzervativně uložené finance bych právě viděl v PF. Jestli jde o jednorázové vyrovnání či o formu důchodu záleží vždy na klientovi. Martin
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 10. 2007 9:26 | neovce

Stačí říct stručně:
Kdo jakémukoli slibu (věrnosti, spojenectví, manželství, dlouhodobému dodržení závazků, vrácení zapůjčených peněz za 40 let...) uvěřit chce, ten mu uvěří. Protože nějaký důvod si najde.
A kdo chce peníze vyhodit, ten je vyhodí. Jsou to jeho peníze.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 10. 2007 14:53

Axa PF má v tomto roce hrubý výnos cca 4,5 %, což je druhý nejvyšší, první je Generali PF s 5, 7 %. Každopádně by jste měl hodnotit průměr za určité období ne jen za jeden rok, na druhou stranu vám nic nebrání v tom přejít jinam ( pokud vám tedy nepřispívá zaměstnavatel, ty si někdy určitá omezení diktují ). P.S. Axu neprodávám.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2007 0:32 | Rejpal

Pokud je Ti do 30 let, tak PF má smysl jen pokud Ti na něj bude přispívat zaměstnavatel. Pak se zařiď podle doporučení z článku a využij výsluhové penze. Pokud ovšem fondy budou s výnosy kolem 0 a nebo v mínusu, pak je lepší co pár let peníze vybrat ( 25% se daní přízpěvky zaměstnavatele i výnosy z nich) a raději je spotřebovat nebo zhodnocovat jinak. To už bude letadlu asi docházet palivo a to brzy skončí.
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2007 16:59 | Jonáš

Opravdu "víte o čem je řeč". Co Vám říkají p. fondy jako Thalia, Centrum, Renta, Bankovní, Garance-Vzájemný, Universum, Vyšehrad, VIVA, Regionální, Nový (Hosten), Rodinný a Multi. Tyhle všechny totiž nebyly, jak tvrdíte, "pohlceny (koupeny)", ale jednoduše šly do likvidace. A pouze jejich klienti vědí, jakých "zisků" (myšleno ztrát) vlastně dosákli. Jejich zkušenost s investováním do penze je jistě k nezaplacení.
+63
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 9. 2007 12:38 | Honza K. vymr@dobrafirma.cz

Něco podobného jsem čekal již déle ... jsem penzijně připojištěn od samého počátku, své dvě dcery jsem po dovršení 18. roku života rovněž připojistil. Neumím se o své peníze efektivněji postarat. Neberte prosím tisícům spořivých šanci na aspn malé zhodnocení svých úspor na staří! Nabízí se tady totiž po přečtení onoho článku jisté spekulativní úmysly. Začneli totiž člověk který se neumí pohybovat ve finančním prostředí investovat do podstatně lukrativnějších způsobů a tedy i rizikovějších, tak potom jsou výnosy na jedné ztraně a ztráty na straně druhé podstatně vyšší. Kdo bude v tomto případě na straně ztrátové nemusím asi hovořit.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 9. 2007 3:38 | David

Je to možné. Jaké produkty máte na mysli?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 10. 2007 10:21

Zde bych rád podotknul, že:
ad1) Poválečné ročníky v naprosté většině nemají buďto vůbec sjednané penzijní připojištění a pokud ano, mají sjednaný příspěvek ve výši několika korun měsíčně. To znamená téměř nulovou zátěž pro fond. Současné nastavení fondů se aplikuje zhruba patnáct let.
ad2) Můj názor je ten, že počet střadatelů bude mírně růst. Většina lidí o opravdovém investování neví nic a volí raději jistotu známého systému v podobě penzijního připojištění. V okamžiku vstupu zákona o povinném penzijním připojištění lidem ani nic jiného než sjednání nezbyde.
ad3) Pokud fondy začnou obchodovat na akciových trzích, rozhodně to nebude ze dne na den, rozhodně nebudou experimentovat a rozhodně nebudou investovat veškeré vklady. Některým z nás jsou pojmy jako diverzifikace, zajištění fondu či postupné nebo pravidelné nákupy dobře známé.
ad4) U penzijního připojištění je téměř jediným měřítkem opravdu pouze směnný kurz koruny vůči euru, ale je třeba brát v úvahu, že v tomto případě dojde u úspor pouze ke konverzi měny. Jistou roli zde také sehraje Evropská komise, která již nyní připravuje opatření, které se bude týkat nově přistupujících členů. Úkolem komise bude dohlédnout na zachování poměru pojistných smluv a připojistných smluv vůči platné měně a vůči kupní síle trhu. Obecně se tedy dá říci, že ten kdo si do měnové konverze (přeměny) "odnese" smlouvu uzavřenou na Kč, bude na tom lépe než ten, který si smlouvu bude uzavírat v nové měně. Detaily ovšem ještě nejsou známy a vše zde napsané jsou jen předběžné vztahy.
Penzijní fondy jsou nestátními firmami a je třeba si uvědomit, že dnes již jejich obchodní činnost není zaměřena na cíleném tunelování. Většina fondů patří tak či tak velkým pojišťovnám a ty své klienty chtějí chránit. Padne-li penzijní fond České pojišťovny, je zde riziko odchodu klientů také o ní. To si v dnešním konkurenčním prostředí nemůže žádný fond dovolit. Státní dozor je dnes již také velmi obezřetný a mluvit o tom, že fondy zkrachují je čirá spekulace. Přirovnal bych to k úvaze o koupi auta. "Auto si nekoupím, protože potom do mě někdo nabourá." Toto prostě nelze jednoznačně potvrdit. Každopádně diskuze na téma penzijní fondy je velmi obsáhlá a nejednoznačná tím, že smysluplnost tohoto produktu se liší případ od případu, a navíc bod diskuze protíná mnoho faktorů také na vysoké ekonomické úrovni, která zde v důsledku laických znalostí nemůže být zohledněna.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 10. 2007 7:27

Pane pokud chcete opravdu svoje dcery zajistit na stáří ,tak jim založte zahraniční otevřený podílový fond složený výhradně z akciového portfolia!!Ty možnosti tady v dnešní době jsou.Apokud budete pravidelně investovat do akciového fondu,nemůžete prodělat!! Je to nejméně nákladný způsob jak si vytvořit finanční kapitál!!Pro člověka který se nevyzná v kapitálovém trhu.Přeji hodně štěstí a nashledanou Vedral
+85
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 10. 2007 19:08

Pracoval jsem v bance a sám jsem nabízel penzijní připojištění, o kterém si myslím, že to není produkt vůbec k zahození. Každá koruna k penzi se bude hodit. Ale pravdou je, že jsem poněkud starším llidem (od padesáti let výše) nabízel stavební spoření, kde je díky státní podpoře výnosnost podstatně vyšší a na víc bez daně
-10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 10. 2007 10:49 | J.Frei

Co oči nevidí, to srdce nebolí.....
Mám zcela určitý pocit, že "zasvědcení autoři" příspěvků o penzijním připojištění vidí krátkozrace jen "zhodnocení" a zapomínají na ten hlavní efekt a smysl tohoto produktu, a to je odložení peněz na dobu, kdy z přiznaného důchodu jich bude podstatně méně než z posledního výdělku. Je sice pravda, že potřeba utrácení za cokoliv se ve vyšším věku bude snižovat, nicméně i po odchodu do důchodu řada důchodců je aktivní a peníze navíc se mohou velice hodit - byť třeba na cestování. Pominu třídu podnikatelů, ti se na stáří, pokud se ho dožijí, zabezpečují úplně jinak, jde spíše o všechny kategorie zaměstnanců a menší podnikatele (OSVČ apod.) Ti by totiž bez ohledu na diskuse o výnosech měli realizovat maximální možné úložky, tj. nejen ty, co jim umožňují daňový odpočet, ale třeba i další nespotřebované volné prostředky. Krom toho zcela bezkonkureční je v tomto systemu příspěvek zaměstnavatele. Účastníci, kteří již od počátku existence tohoto produktu měli možnost pobírat příspěvek zaměstnavatele, jsou na tom se svými úsporami v násobcích průměrných úspor. Výnosy penzijních fondů sice nejsou v současné době nejvyšší, ale pořád ještě lepší než depozita na účtu v bance. Krom toho jsou v penzijním fondu do jisté míry chráněny před neuváženým výběrem, třeba i od rodinného příslušníka, pokud fond respektuje ochranu účastníka. Doufám, že v brzké době se dořeší i možnost spravovat peníze účastníků v oddělených portfoliích, takže i u jednoho správce, tedy penzijního fondu, si účastník bude moci vybrat mladším věku rizikovější, ale výnosnější portfolio, ve vyšším věku pak zvolí jistotu menšího rizika a tedy i nižšího výnosu. V každém případě však platí, jakmile se peníze do fondu odloží, nespotřebují se za zbytečnosti a v důchodu se budou hodit.
+56
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2007 16:32

JÁ JSEM SI ZALOŽIL PENZIJNÍ POJIŠTĚNÍ V DOBĚ ZA URČITÝCH PODMÍNEK,KTERÉ BY MĚLY BÝT DODRŽENY.NÁZORY ,ŽE BYCH MĚL DOPLÁCET NA NOVÉ ČLENY JE ZCELA ABSURDNÍ.TO SAMÉ PLATÍ,ŽE BY SE MĚLO INVESTOVAT DO RIZIKOVÝCH AKCÍ.PROTO BY PRO TENTO PŘÍPAD MĚLO BÝT UMOŽNĚNO KLIENTŮM JEDNOSTRANNĚ ODSTOUPIT OD SMLOUVY ZA NEDODRŽENÍ PODMÍNEK PODEPSANÝCH VE SMLOUVĚ.SAMOZŘEJMĚ BEZ JAKÝHOLIV SANKCE.LIDÉ MAJÍ PENÍZE TĚŽCE NASPOŘENÉ A NEPOCHÁZEJÍ Z VTUNELOVANÝCH PODNIKŮ A PODOBNÝCH AKCÍ.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2007 14:50 | Kasparek

Je to pro blbce a vyhodne to je jenom pro soudruha Rusnoka
+73
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2007 14:45 | Kasparek

Je to pro blbce a vyhodne to je jenom pro soudruha Rusnoka
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 9. 2007 8:17 | kolemjdoucí

Jinak stoprocentní jistota není nikdy. Kdo chce mít témeř stoprocentní jistotu, neměl by vkládat svoje soukromé peníze na jednu hromádku. Měl by ukládat minimálně na dvě, možná i tři a více do vzájemně spolu nespojených firem. I když za poplatky zaplatí v součtu více. Třeba vedle penzijního připojištění ještě dlouhodobé životní pojištění se spořením respektive investováním a jako třetí nejvýnosnější ale nejrizikovější investování do nějakých podílových fondů. Že by všechny tři varianty krachly, je velice nepravděpodobné.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

29. 9. 2007 8:17 | kolemjdoucí

No, ono to není žádné připojištění. Kdyby to bylo připojištění, tak by byla určena nějaká pojitná událost, která kdyby se stala, tak dostanete pojistnou částku. Penzijní připojištění není nic jiného než odkládání peněz na budoucnost neboli spoření neboli investování, podle toho, jak to kdo posuzuje. Odkládání peněz pro toho, kdo vidí, že za 20 let nebude průměrný plat okolo 20 tisíc, ale třeba okolo 40 tisíc a ta odložená tisícovka pak bude mít poloviční hodnotu. Investování pro toho, kdo vidí, že fond mu jeho peníze každý rok zhodnotí o nějaké procento. Spoření to jsou ti mezi.
+49
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2007 20:45 | cedr

Tak to je smula pro typka, kterej chce vystoupit az v 2011:)) No ja mam co rikat, podle toho kolik mi je, tak ja budu vystupovat az kolem 2040. To uz budou penize v haji dobrejch 30 let.
Nedavno sem se rozciloval v diskuzi pod clankem na HN, ze penzijni fond CS ma cistej zisk kolik set milionu. Vsem je nam jasny, ze tyhle zisky jdou vlastnikum/akcionarum CS, ale jakmile dojde ke ztrate, tak to schytaji klienti fondu, a predevsim tedy ja. Damn
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 9. 2007 20:21 | K.

Vzhledem k tomu ze delam nezavislyho fin.poradce muzu tomuhle clanku jen odporovat,ptz v dnesni dobe jsou i modernejsi zpusoby jak se da " vydelat" na penzi pomerne konzervativne,ale presto efektivne pri minimalnich nakladech a ty cisla v ty tabulce jsou desne zcestny. V modernich produktech to je spis naopak,zezacatku malo % a pak to zhodnoceni byva hodne progresivni a to zhodnoceni tam je velmi velmi zajimave.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2007 15:51

Penzijne si sporim hned od zacatku. Diky vselijakemu slucovani jsem padl do AXY. Jeji vytezek za lonsky rok byl 2,5%. Tedy mene nez inflace. V noci se mi zda o otci. Zprerazim ti nohy, pokud budes u takove silne pojistovny.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 9. 2007 13:52 | 1Valda

Díky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Dara Rolins

zpěvačka a podnikatelka

Miroslav Ševčík

ekonom

Dara Rolins
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Miroslav Ševčík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services