Kam s ním? Školky jsou plné.

Kvůli klesajícímu počtu školek má stále více žen problémy s vyděláváním peněz. Chtějí-li pracovat, musejí často přistoupit na složitou dopravu dětí do školek, nebo se musejí s partnerem střídat v péči o děti. Patrně jedinou pomocí jsou soukromá předškolní zaří-zení. Mají vyšší ceny za starost o dítě, nabízejí ale často i péči až do večerních hodin.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2007 10:22, Mamina

18.000,-/měsíc je pro Vás rozumná cena za umístění dítěte do školky? Kolik běžných rodin tuto sumu má?

Zobrazit celé vlákno

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 8. 2007 8:02, Jarmila

Problém není ani tak v předpisech, jako v organizaci:
- dohled nad dětmi v době, kdy připravujete jídlo. Na jedno a vlastní si dohlédnete, u více a cizích to může být problém.
- pokud je jediná paní na hlídání, nemáte vyřešeno, co v době její nemoci. Ráno přivedete dítě a rázem jste v problému. To u větších školek není, protože je tam víc pracovníků a mohou se zastoupit.
Řešením by mohla být větší podpora ze strany úřadu práce a obecního úřadu pro ženy v předdůchodovém věku nebo případně i v důchodovém věku. Sice nemají patřičné vzdělání, ale mají zkušenosti, vyřešila by se jejich (ne)zaměstnanost a spokojeny by byly i mladé rodiny. Jenže já mám někdy dojem, že ouřady tu nejsou od toho, aby nám pomohly, ale spíš aby nám ztrpčovaly život (protože před nedávnem nařkly Klokánky, že na péči o kojence musejí mít jejich pracovníci střední zdravotnické vzdělání, bez něj nemůžou dítě nakrmit ani přebalit).

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

23. 3. 2009 0:00 | Lucie

zdravím, tak tohle právě řeším, po půl roční registraaci na úp a po 4 letech mateřský, kdy jsme se přestěhovali na druhou stranu prahy, kde jsme měli domluvený přestup do mš, nám ředitelka obsadila místo a ted nemůžu nikde žádnou mš najít, takže musím odmítat nabídky práce, kterou jsem tak dloho hledala, pač nemám možnost dát malou do školky... jak a kudy dál???
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 9. 2007 17:22 | rek11

No já mám dvě děti po sobě narozené,nemám nikoho kdo by s nima pomohl.Ani ke gynekologovi nejdu sama.A když mi tu starší vzali do školky byla jsem štěstím bez sebe-a kupodivu i ona.Ono skoro 4 roky být jen s jedním člověkem je o nervy i pro to dítě.Navíc já na tui a starší beru 500kč a za školku dám 1200kč..to s tím,že nemám nárok na to,aby tam mohla být o prazdninach atd.........Doma jsem s tou mladší a mohu se jí plně věnovat,protože obě prochazeji jistymi vyvojovymi změnami..jako jedna ma stavěcí a druhá bourací období.Ale tohle pochopi jen ten kdo ma deti po sobe narozene a skutečně a odpovědně se o ně snaží starat.Mimochodem dceru mi vzali dodatečně-protože jsem doma a určitě se strašně flákám..Hlavně ,že tam matky nacpou děti,i když to nezvládají-musí....te dy ony..Ale prostě to děcka nezvladli .....
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 9. 2007 10:22 | Mamina

18.000,-/měsíc je pro Vás rozumná cena za umístění dítěte do školky? Kolik běžných rodin tuto sumu má?
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 9. 2007 8:58 | Jarmila

No, a to je přesně ten důvod, proč tak tvrdě klesla porodnost a až odezní vlna dětí, jejichž narození bylo odloženo do vyššího věku kvůli pořízení bytu, získání vzdělání atd., tak klesne ještě více. Problěm není v tom, že ten, kdo má dítě, by se starat nechtěl. Problém je v tom, že dítě živíte 15 - 20 let (VŠ si už přivydělá) a za tu dobo se toho stane. Když máte jedno dítě a přijdete o práci, o zdraví, rozvedete se, přijdete o životního druha a dítko o rodiče, tak se nějak protlučete. Když máte dětí víc, máte problém, a to neřešitelný, protože sociální systém není nastaven na pomoc rodině v nesnázích, ale na udržování nefachčenků a lemplů, aby byla zajištěna práce i pro další generaci úředníků. I proto se např. normální rodině v nesnázích vyhrožuje odebráním dětí do ústavu nebo tím, že dávky dostane, až prodá veškerý majetek (co na tom, že vlastní 30 let staré auto-vrak, které potřebuje, aby mohla v případě potřeby dojet do města nakoupit nebo odvézt dítko k lékaři, neb autobusy už nejezdí), jen aby sklapla a úředníky neotravovala, protože potřebuje pomoci jen dočasně a pak už práci úředníkům nedává. Oč lepší jsou pro ouřady různí nefachčenkové, zajišťují jim práci natrvalo!
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2007 16:01 | petr

doufam, ze to nebude brano jako reklama, ale treba na p6 je rada soukromych skolek, dobre zkusenosti mam ja osobne s Tetty, (cca 18.000Kc/mesic), ale zrejme i tyto soukrome budou jiz v tuto chvili plne...
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2007 19:52 | máma Lemra Líná

Tak můj názor určitě plno lidí pobouří, ale už jsem po všech snahách rezignovala. Tak za prvé se vyjádřím k tomu, že matka na mateřské, když dá dítě do školky, se doma fláká a piluje nehty nad kafem. Mám tři děti, manžela živnostníka, který v podstatě není vůbec doma a žijeme daleko od všech příbuzných, takže mi nikdo nemůže vypomoci s hlídáním. Můžu Vám všem říct, že jsem toužebně čekala na to, až budu moct dát dítě alespoň na těch 5 dní v měsíci do školky. Ne pro to, že bych se doma vyvalovala, ale v případě, že jsem přišla např. s dítětem na prohlídku ke svému gynekologovi, tak mě po hodině čekání a fňukání dítěte (neměl mi ho kdo pohlídat, takže jsem ho musela brát sebou) vlastně doktor vyhodil s tím, ať se objednám na jindy, až budu mít zajištěné hlídání. Nebo další příklad, když musíte čekat s dalšími dětmi u lékaře a i ty zdravé musím brát sebou.... Nebo když si musím s dětma vystát frontu na úřadě apod. Při těhle příležitostech jsem využívala právo dát dítě na 5 dní do školky. Další věc je ta, že když mi skončila mateřská, tak nebylo a není možné v našem městě sehnat práci na jednu směnu, o zkráceném úvazku ani nemluvím. Práce v Lidlu nebo Penny je na směny, o víkendech a za minimální mzdu, stejně tak i ostatní místa. Rozhodla jsem se pro rekvalifikaci, abych si zvýšila možnost najít trochu lépe placené místo, z pracovního úřadu mě teď opravdu povzbudili, prý pro mě jedno mají - ano, dojížděla bych 30 km tam a 30 km zpátky, je to na tři směny v nepřetržitém provozu a plat 8000 hrubýho. Díky, ale už nemám žádnou snahu. Nejsem sice závislá na dávkách od státu, uživí nás díkybohu manžel, ale věřte, že se podobně postiženým ani nedivím, když to raději nechají na státu, aby se o ně při těchto podmínkách postaral.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 9. 2007 15:05 | Rada

Milý pane/milá paní, ten, kdo si pořídí dítě a je schopný vydělávat jen minimální mzdu je ignorant, nikoliv diskutující na kterého reagujete. Udělat dítě a pak křičet, že je stát/zaměstnavatel špatný, protože mi nedává dostatek peněz na uživení dítěte, to umí každý blbec.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2007 14:58 | Rada

"Poslední a zatím nejtvrdí exodus nastal po r. 1989, kdy se tu začalo mlít cosi o tom, že flexibilní člověk se musí stěhovat za prací."
Spíš než mlení to způsobilo to, že dobře placená práce na venkově prakticky není. Často tam není ani špatně placená nemanuální práce.
Poslední bus v pátek v 19:00 je ještě docela v pohodě, do vesnic kolem menších měst jezdi poslední bus třeba v 17:00.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 15:36 | jstep

no jo, Hradec - to je starokomunisticky mesto, ja na brachu bracha na me a ruka ruku myje ... v Hradci bez "znamejch" a vsimnyho nesezenete ani praci ... znam to, pochazim odtud ... jenze nakonec jsem odesla do Prahy, protoze kazdy konkurz na ucetni v Hradci vyhrala - kupodivu - kamaradka nekoho od nekoho z vedeni a pod. ... takze me neprekvapuje, ze je tam stejnej kocourkov ohledne skolek a jiste kdyby se chvili hrabalo v papirech co ukryvaji na uradech v suplicich ... a kdyby jim clovek kouknul do hlavy - zjistil by, ze je to tak uplne se vsim ... ono totiz v Hradci stale plati, ze jsou lide rovni a rovnejsi ... kdyz maji prachy, tak jim projde vsechno ... zname drobne pribehy kolem pavlickovcu a tak, ze :-(((((
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 14:58 | Larus

Ale jo, v tom si rozumíme, jen na to sbírání švestek v aleji a zašívání nechtějte sociální dávky.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 14:28 | Jarmila

Nepřu se o tom, že pokud mám větší zisk z práce než z podpory, měl bych pracovat. Problém je v tom, že musím započítat veškeré náklady, tedy dojíždění, stravování, elektřinu. Ano, doma to taky platím, leč školka to platí taky. Jde o to, jestli se mi spíš vyplatí jít do práce, když třeba čistý zisk bude 1.500,- měsíčně, ale budu mít problémy s dáváním dítěte do školky (budu pracovat od 6.00, zatímco školka je otevřená od 6.30), budu mít vyšší náklady (např. dojíždění - když jsem doma, necestuju denně), nehledě na to, že pokud nekupuju hotové jídlo, dá se žít i za minimum (v případě, že si dojdu do lesa na houby a cestou natrhám švestky v aleji, dokoupím pár surovin a za hubičku máme jídlo na dva dny. Když v době květu někde cestou natrhám kosmatice, jíme téměř za spotřebu elektřiny. Přitom podotýkám, že zeleninu kupuji a nekradu!). V případě, že oželím zisk 1.500,- měsíčně a zůstanu doma, budu mít podstatně více volného času, který věnuji na náhradu onoho zisku: zašiju prádlo (hned mám doma nějaký peníz, neb nemusím kupovat nové), dojdu si na ty houby do lesa, zavařím okurky a jiné sezónní komodity (ušetříme, v zimě a na jaře jsou podstatně dražší), chlap opraví ledničku a jiné věci (a zas to nějaký čas vydrží a nemusíme kupovat nové), z odřezků mi vyrobí polici do špajzu. Jde jen o to, kde je hranice socialistického samozásobení a neustálého opravování neopravitelného, kde je hranice toho, co se ještě vyplatí a co už ne.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 13:34 | Larus

Netvrdím, že se dá z minimální mzdy uživit rodina, ale to, že pokud žena dá dítě do školky za menší peníz, než kolik činí zisk z práce, tak se jí vyplatí to udělat. Pokud tedy soukromá školka stojí méně než je zisk z práce, dám dítě do školky. A psal jsem, že i za minimální mzdu se to vyplatí udělat (teda asi ne v Praze, ale v Hradci Králové ano). Nezapočítávejte jídlo, nájem, elektřinu, tu musíte platit i když budete doma, nebo snad ne? Hlavní zdroj příjmů rodiny s dítětem je stejně otec, který na to všechno musí vydělat. Platby v nemocnici sem nepleťte, i za 60 Kč je to pořád hluboko pod náklady. Když hodně šetřím, vejdu se s jídlem do 80 - 100 Kč na den (v činžáku mi totiž netolerantní sousedi vlastní prase nepovolili).
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 13:14 | Jarmila

Problém je v tom, že při minimální mzdě, která v r. 2007 činí 8.000,- brutto dostanete čistého 6.760,- Kč. když z toho dáte 3.000,- za školku, zbyde vám 3.760,- Kč na jídlo doma, nájem, elektřinu a další potřeby. Dojíždění do práce za sebe ani dítě do té sumy asi nedostanete, nehledě na to, že doma se můžete stravovat levněji. Pokud se takový člověk dostane po Novém roce na měsíc do špitálu a zaplatí tam za den 60,- Kč, může tak leda ukradnout provaz, protože jeho koupí už by potomkům zanechal dluhy. Já vím, že řeknete, že doma se stravuje taky, ale doma do toho nepočítá práci a samozásobitelskou hodnotu (ovoce, zelenina, vlastní prase).
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 12:29 | Pavel

Minimálně to je životní minimum + příspěvek na bydlení, takže pro svobodnou matku s dvěma dětmi to může být přes 10 000 čístá ruka. A samozřejmě když umí, může z úřadů vydupat další dávky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 12:19 | Larus

Já vím ;-) Taky doufám, že se dočkám doby, kdy bez práce nebudou koláče. Mimochodem, kolik asi tak orientačně ty dávky činí? Myslel jsem, že to bude tak 2000 a tedy nemá smysl uvažovat o variantě "žena je s dětmi doma", resp. že taková varianta je finančně mínusová. Třeba přídavky na děti jsou kolem 500 měsíčně, ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 12:08 | Pavel

To není přesné. Příjem v bodě A jsou sociální dávky, které jsou vyšší než příjem v bodě B a o ty člověk volící variantu B přijde.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 12:02 | Larus

Máte dvě možnosti: A) sedím doma na pr.eli a ďoubu se v nose. Příjem: 0 Kč B) jdu pracovat za minimální mzdu, dítě dám do školky. Příjem: min. mzda mínus školka, tedy cca 7000 mínus 3000 = 4000 Kč (příklad, nevím kolik je min. mzda a nevím, kolik stojí průměrná školka, v článku je 2500 Kč). Takže vy myslíte, že lepší je A), ano? Počty vám ve škole moc nešly, co?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 8:02 | Jarmila

Problém není ani tak v předpisech, jako v organizaci: - dohled nad dětmi v době, kdy připravujete jídlo. Na jedno a vlastní si dohlédnete, u více a cizích to může být problém. - pokud je jediná paní na hlídání, nemáte vyřešeno, co v době její nemoci. Ráno přivedete dítě a rázem jste v problému. To u větších školek není, protože je tam víc pracovníků a mohou se zastoupit. Řešením by mohla být větší podpora ze strany úřadu práce a obecního úřadu pro ženy v předdůchodovém věku nebo případně i v důchodovém věku. Sice nemají patřičné vzdělání, ale mají zkušenosti, vyřešila by se jejich (ne)zaměstnanost a spokojeny by byly i mladé rodiny. Jenže já mám někdy dojem, že ouřady tu nejsou od toho, aby nám pomohly, ale spíš aby nám ztrpčovaly život (protože před nedávnem nařkly Klokánky, že na péči o kojence musejí mít jejich pracovníci střední zdravotnické vzdělání, bez něj nemůžou dítě nakrmit ani přebalit).
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2007 7:38 | tetouri

Přestože si myslím, že teď už je nejvyšší čas, aby se začaly řešit kapacity škol a ohledně školek už stát a obce nic řešit nestihnou, přidám svůj názor. Už pro svoji dceru, která nyní bude prvňáčkem jsem měla problém sehnat školku a nakonec jsme jezdili autem do vedlejší vesnice. Co se týče mého dvouletého syna, začínám se připravovat na to, že možná skončíme v soukromé školce, která je ale velmi drahá (více jak 10 000 Kč měsíčně). Náš současný systém vytváří nerovnost, kdy ten, kdo sežene místo v dotované školce má péči o dítě za cca 300 Kč měsíčně, ale ten kdo tohle štěstí nemá si patřičně zaplatí několik tisíc za veškeré skutečné náklady na péči o své dítě. Nebylo by na čase, aby zde naši zákonodárci učinili kroky, které by přispívali na předškolní péči přímo na dítě (stejně jako to bylo uděláno u dospělých, které potřebují péči další osoby)? Další věc jsou předpisy, které je potřeba splnit, pro provoz školky či pro péči o děti na živnostenský list. Jak by bylo fajn mít v okolí paní, která by měla ve své domácnosti minijesličky třeba jen pro 4-5 dětí. Děti by měli děti, paní by měla práci a rodina po problémech s péčí o dítě. S takovými minijesličkami mám osobní zkušenost, bylo to supr, jediná nevýhoda byla, že jsem jezdila 15 km a už před 4 lety byl příliš velký zájem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2007 22:01 | ...

Pravda. Nebude kdo by pracoval. třeba sestřičky budou za pár let starší než samotní pacienti ,představte si , personál ve věku např.60 let a pacient 25 let, bude po havárce a jak ho ta stará chuděra zaopatří ??? To nikoho nebude zajímat. A tak je to se vším. Nebude nic. Školky,práce,peníze,a ani ten personál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Michal Horáček

hudebník a podnikatel

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Michal Horáček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services