Tam, kde je práce, chybí možnost dočasného bydlení

Tři tisíce pracovních míst v Nošovicích či čtyři tisíce v Žatci nabízí zájemcům o práci velcí investoři Hyundai, IPS Alpha či Hitachi. Když se však přihlásí prácechtiví Češi, kteří to do těchto měst mají daleko, zjistí, že by neměli kde bydlet.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 8. 2007 14:24

No prave proto tam delaj hlavne Polaci a Slovaci.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 8. 2007 13:07, Jarmila

Už sám název článku je zcestný. Proč DOČASNÉHO bydlení? Rodina nejsou vojáci, aby se stěhovali pokaždé, když si generalita pískne. Naopak, pokud už rodina někde bydlí, bydlí tam většinou TRVALE. nebo to má být myšleno tak, že pokud muž někde sežene práci, tak se za ní přestěhuje a bydlí tam na ubytovně, jeho manželka zas sežene práci v jiné Tramtárii, tak se tam přestěhuje a děti jsou na přechodně trvalou dobu odloženy do dětského domova, neb se o ně nemá kdo starat?

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 65 komentářů)

1. 8. 2007 15:26 | Nox

Nemyslel jsem minuly rezim - nezil jsem v nem a neposuzuji ho. Myslel jsem treba od staroveku, stacilo pokacet par stromu a postavit si srub. Pripada mi zcestne, kdyz se stale predhanime zpravami o vyssim a vyssim HDP a pritom vetsina lidi si neni schopna zajistit pro sve rodiny zakladni zivotni potreby (jidlo, obleceni, bydleni). Navic se vic nez kdy jindy prosazuje nova forma ovladani a zotroceni lidi jmenem hypoteka - 20 let vydelavate predevsim na banku a pokud se zadari (neprijdete o praci) tak mate dokonce kde hlavu slozit.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 15:26

Tady je klasický rozpor zastánců trhu. Za prací prý nejsme zvyklí se stěhovat, nefunguje trh s byty, na druhé straně trh s byty funguje, poněvadž je možno si zakoupit byt např. v Jeseníkách 3+1 za 300 000,-. Takže nemám kde bydlet, nemám práci, takže půjdu dělat do TPCA do Kolína, kde budu vydělávat 14000 brutto, kde budu na ubytovně za 3500, budu splácet byt v Jeseníku... Ano, takový člověk je neschopný, tydle povídačky znám, připadají mi nestydaté a primitivní.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 15:22 | Nox

Rekl jste to spravne, je to vetsina a vzdycky to vetsina bude. Predstavte si kdyby si vsichni, vcetne uklizecek, prodavacek, kopacu, atd udelali 2 vysoke skoly a naucili by se plynne 3 jazyky. Kdyz pominu fakt, ze vetsina lidi na to proste nema, co by ti lide delali? To bude ve state 10 milionu manazeru a vsichni budou sefovat sami sobe? To by asi nefungovalo ne? I delnici u pasu jsou potreba a je jich potreba kvantitativne vic nez manazeru a reditelu.
Jde o to ze ty ceny se od nakladu v realu neodviji. Takove veci jako elektrina, ropa atd maji svuj monopol a pro ty bezne veci zase neexistuje dostatek vyrobcu. Vemte si treba mobily, kazdy ma nebo nema nekterou ze stovky funkci. To dava tisice az miliony variant (neumim to ted spocitat). A dokud nebudou KAZDOU z tech variant vyrabet desitky nezavislych vyrobcu (kvuli dumpingovym cenam, jako to delaji firmy co vyrabeji kdeco - neco vydelava, neco prodelava, snaha zlepsovat zadna), ktere zivi pouze a vyhradne tento vyrobek, tak realna konkurence neexistuje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 14:42 | k2

Pokud je cena pracovní síly nižší, než náklady na její prostou reprodukci, tak je zřejmé, že taková situace není dlouhodobě udržitelná. Zaměstanavatelé si budou muset zvyknout na podstatně vyšší náklady na pracovní sílu. Někteří to nedokáží a uvolní místo konkurenci, tak to má být..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2007 14:36 | tesna

Zásadní problém je v dopravní dostupnosti ... když si vzpomenu třeba na průšvihový Philips, tak ten vybíral z několika lokalit, ale zásadní rozhodnutí, proč se tehdy fabrika nepostavila bylo to, že Hranice jsou na "dálnici".
Stejně tak to ale platí pro zaměstnance, když je dopravní spojení bídné, tak jsem schopen dojíždět třeba 30 km. Ale když je dobré, tak klidně dvojnásobek, protože časově to vyjde nastejno. Bohužel stěhovat se za prací z celou rodinou při dnešním poměru platů a cen nemovistostí, resp.pronájmů je pro 99% lidí nesmysl. Je sice pěkné, že třeba v Praze dostanu za stejnou práci o třetinu víc (statisticky) než v zapomenutém regionu, ale jen na to, abych si pořídil vlastní bydlení srovnatelné s tím co mám by padlo platové zvýšení mé i mojí ženy asi po dobu 10 let ....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 14:25 | Mayha

Civilizační krok dolů? Odkud? A pro koho? Ze situace, kdy rodiny si byt koupit nemohly a dekret nedostaly, protože oba rodiče pracovali zrovna v podnicích, které nestavěly paneláky? Ano, krok dolů pro horníky, hutníky, policisty, zaměstnance zbrojovek atd. Pro spoustu lidí je dnešní situace krok nahoru. A pro spoustu lidí to není žádná žádná změna. Spousta lidí neměla na bydlení šanci za socíku stejně jako dnes. Jistě, tehdy mohli jít pracovat někam na montáž nebo do pohraničí a bydlet nějaký čas na ubytovně a čekat na byt. Dnes zase mohou jít třeba do Jirkova a seženou za 200.000 byt 4+1 do OV. Anebo tehdy stejně jako dnes bydlet u rodičů či prarodičů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 14:19 | TaV

Dovoz kvalifikované pracovní síly? Kéž by ... bohužel, dovoz se většinou týká manuálních dělnických profesí. Jsem z příhraničního regionu, prošel několika firmami, ale nikde jsem kromě 2 Slováků nepotkal nikoho ze zahraničí mimo dělnické profese.
A odvoz fabrik? Ano, to bude tvrdá realita za pár let, ale zase se bude týkat montoven s minimální přidanou hodnotou, kde cena práce hraje zásadní vliv. I když proč už tam nejsou stovky českých automobilových montoven teď? Protože je rozdíl vozit díly několik set kiláků po Česku a přes hranice než to vozit ilometrů tisíce. Ale sofistikované výroby, technologické a centra a firmy s vlastním vývojem? Tam to riziko přesunu zas až tak horké není.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 14:04 | Pavel

Jenom pro pobavení přidám, čím nás utěšoval šéf, když se část naší produkce z rozhodnutí holandkých majitelů přesouvala na východ: "Je přece zákonité, že pokud se bude všechno přesouvat stále na východ, tak se to k nám jednou od západu vrátí."
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 13:59 | Larus

Já s vámi souhlasím, ale jinak to nejde. V momentě, kdy většina lidí nebude "odsouzena systemem k zivoreni", tak se civilizace rozpadne. Lepší systém neexistuje. Komunisti experimentálně ověřili, že když mají všichni stejně, tak jednak to znamená, že mají všichni málo a druhak to znamená, že nikdo nechce pracovat. Proč taky, když ten nemakačenko u vedlejšího stolu má stejně peněz? Celá civilizace se dostane dál, když budou všichni pracovat jako diví. To neudělají, když nebudou muset. Ono to tak nevypadá, ale opravdu se dneska máme mnohem lépe, než dříve. Nikdo nehladoví, nikdo netrpí v zimě chladem, každý má na oblečení, většina dokonce jezdí (autem či letadlem!!) na dovolenou! Vždycky bude někdo, kdo na tom bude špatně, jinak by to nefungovalo. Lidé si taky začnou spořit na důchod až v momentě, kdy stát nechá nezajištěné důchodce umřít hlady někde pod mostem. A nezaměstnanost se zmenší, když nezaměstnaní nebudou mít na jídlo. Dneska to tak nemáme, protože si (většinově) myslíme, že je lepší dávat lidem podporu v nezaměstnanosti. Ale platíme za to vyšší nezaměstnaností a vyššími náklady na práci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 13:57 | Nox

DObre, takze to preformulujme tak ze tam kde je prace je malo bytu, lepsi?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 13:57 | tesna

"nebot mzdy vetsiny jsou trhem urceny tak vysoko, aby stacily pouze na preziti"
Ano, platí ale jen tam, kde nějaký trh existuje ... To je bohužel úděl šedé většiny, že si dělá konkurenci a tím si stlačuje mzdy. Zkuste ale dnes sehnat šikovné techniky, konstruktéry, třeba ještě k tomu jazykově vybavené ... ha, problém. Na druhou stranu i třeba u průměrného nebo schopného nástrojaře může rozdíl v platu dosáhnout i 200%.
Takže bych nemluvil o nějakém přežívání. Pokud někdo přežívá, tak je to hlavně jeho problém a neschopnost nabídnou takové schopnosti a dovednosti, za co mu bude nějaký zaměstnavatel platit víc než má teď.
"Jsem toho nazoru, ze ceny by se mely odvijet take od nakladu"
Pokud funguje trh, tak se ceny obecně od nákladů odvíjí (elektronika, spotřební zboží, auta a apod.). Ale tam, kde je nějaký monopol/oligopol nebo regulace (energie, suroviny, bydlení ...), tak to bohužel neplatí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 13:46 | Larus

Jarmilo, souhlas. Je velkým selháním státního aparátu, že nepodporuje investice, třeba i malé, v regionech, kde jsou lidi, ale je míň práce. Stavět továrny a pobočky v Kolíně nebo v Praze není v zájmu většiny obyvatel země. Bohužel všude ve světě to tak je, že velká města se stávají většími. Přesto, že má venkov výhodu nízkých životních nákladů a tím potenciál nižších mzdových nákladů. Asi je snazší přemluvit vesničana, aby šel do Prahy, než přinutit spoustu talentů, aby pracovali třeba v Litoměřicích.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 13:35 | Fredy

Zahraniční investor je určitě v jistém smyslu pozitivní a přínosem. Mnohom lidi se dokonce naučí dělat a využívat pracovní dobu naplno. Pracovní kultura je také na úrovni. Slušné zázemí (šatny, umývárky) a stravování. To se postkomunistickým dělníkům musí líbit. Pak to má i druhotný vliv na zaměstnance konkurenčních firem. Někteří to tempo nevydrží, ale jisté návyky jim zůstanou. Zaměstnavatelé v regionu jsou donuceni zlepšit podmínky, aby mohli vydržet.
Jenže pak to má i druhou stranu mince. Platy jste uvedl. Nedostatek kvalifikované a levné pracovní síly se nějaký čas nahradí dovozem z východu. Až když už to nebude únosné, tak se prostě jednoho dne firma zavře a mašiny naloží na vlaky směrem dál na východ, či na jih. Haly zůstanou a většinou patří stejně jiným firmám. Pak bude nějaký čas utlum, čehož využijí ti místní podnikatelé, kteří nápor státně dotovaných ciziců ustáli. Haly buď časem najdou jiné nájemníky a nebo se do nich pustí tmavé kobylky a postupně je vrátí do hutí a sléváren.
A bydlení? Bude zase za babku :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 13:30 | Jarmila

To je právě hodně rozšířený omyl, že bytů je nedostatek. Bytů je dost, jen nejsou tam, kde je práce. A my v Čechách blbneme na kvadrát. Místo abychom nasadili firmám daňové úlevy za to, že nemají sídla a provozovny ve velkých městech, ale snaží se jít za lidmi do menších měst a obcí, tak je povzbuzujeme, aby šly do Prahy, do Brna, do Ostravy. Čili nutíme lidi odcházet za prací do měst, kde snáze přežijí. Co brání např. účetní firmě, aby měla účetní v Horní Dolní, kde je školka i škola pro děti a kde účetní může pracovat doma v ložnici, místo aby denně dojížděla i s dvěma dětmi denně do města? Do města by dojela jednou za týden, převzala práci, nakoupila a za týden by přijela znovu. Nebyla by potřeba kancelář, zvláště pak tehdy, když ta ženská jen sedí v kanceláři a nejedná s klienty (kde musí být v pracovní době od-do). Nebo technik, který jezdí po celém okrese po zakázkách, taky nemusí sedět v kanceláři, ale může odjíždět z domova, přičemž seznam zakázek dostane denně nebo týdenně mailem. Hodně práce, dělané na počítači, se nechá dělat z domova. Mně je jen záhadou, PROČ SE TAK HROMADNĚ NEDĚJE!! Cílem toho blbnutí bude obrovitá pražská megapole s rozsahem od Ústí nad Labem po Benešov a od Berouna po Kolín a pak až k Brnu a k Ostravě liduprázdný vysídlený prostor.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 12:50 | Nox

Jen pridam co jsme zaslechl od jednoho znameho:
Prihlasil se do automobilky v Koline a ve vyberovem rizeni byl prijat. Plat 15 000 hrubeho mesicne. Ziskal tamtez i nejam v byte, za cenu 10 000 cisteho mesicne. Ma manzelku na materske s ditetem. Cili ani s tim pomerne slusnym platem by tam nebyli schopni prezit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 12:46 | Nox

Nedostatek bytu mame jiz ted, proto jsou ceny tak vysoke. Lidem nepripadaji ceny bydleni dobre, lide nemaji jinou alternativu, mohou se maximalne uchylit k bezdomovectvi. Muj nazor (nejsem ekonom a netvrdim ze je jediny spravny) je takovy, ze jednou z nevyhod soucasneho systemu je to, ze se zvysujici produktivitou stoupaji sice i vydelky, ale zaroven diky rustum cen je vetsina lidi odsouzena systemem k pouhemu zivoreni. Napriklad ta vase rodina, dejme tomu 3-4 clenna v 1+1 mi pripada (byt treba oba rodice pracuji) jako citelny civilizacni krok smerem dolu.
Jsem toho nazoru, ze ceny by se mely odvijet take od nakladu a diky lidskym napadum a vynalezum by se mely ceny vseho postupne snizovat a tim by cela civilizace stoupala. Bohuzel dnes je naprosta vetsina lidi odsouzena k zivotu od vyplaty k vyplate, nebot mzdy vetsiny jsou trhem urceny tak vysoko, aby stacily pouze na preziti. Bohuzel potom se jako cela civilizace nikam vyse nedostaneme. Znovu rikam ze se nahlasim k zadne politicke ideologii, aby me tu nekdo z neceho nenarknul.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 12:35 | vidanka

Chci jěště říci něco ohledně Kolína.Nevím proč dotyčný platil drahý byt,když automobilka dává každému automaticky ubytovnu na poměrně slušné úrovni a po delším pracovním poměru dostane zaměstnanec byt.Tohle není problém zaměstnanosti.Konkrét ně v Kolíně je problém v mezilidských vztazích a dosti těžké a namáhavé práci,kterou ne každý vydrží.Problém bydlení je zde až na posledním místě,ale naprosto katastrofální jsou zde mezilidské vztahy.Proto odtud spousta lidí odchází.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2007 12:32 | TaV

Jen víc takových fabrik a průmyslových zón. Z vlastní zkušenosti vím, že velká část zahraničních investorů kalkuluje s levnou pracovní silou a donedávna relativně velkou nezaměstnaností (už je ale pryč). A po pár letech, když fabrika stojí, se diví, že nejsou schopni tuto "levnou" pracovní sílu v řádu stovek nebo tisíců lidí prostě sehnat, protože z těch nezaměstnaných (pokud vůbec mají nějakou vhodnou kvalifikaci a mají o práci zájem) se kvalita hledá již velmi těžce a tudíž musí jít cestou přeplácení zaměstanců z okolí, protože ze vzdálenosti větší než nějakých 30km se vyplatí dojíždět už jen na velmi dobře placené místa. Takže ve finále každá taková fabrika může zvednout i platy zaměstanných úplně někde jinde (taky ověřeno praxí, stačí se jen "zeptat" :-). A taková situace ještě chvíli potrvá, protože než se srovná trh s byty, aby se vůbec vyplatilo stěhovat se za prací, tak bude pěkných pár let.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 8. 2007 12:23 | TaV

A s čím má proboha bydlení souvislost když né s trhem? To, že je ten trh v nerovnováze je právě důsledek těch 2 faktorů - regulovaného nájemného na straně omezené nabídky bytů a růst platů + levné úvěry na straně vysoké poptávky. A tento nesoulad prostě ženy ceny nahoru, ale bohužel odrážejí realitu a aktuální koupěschopnost v tom či onom regionu u těch, kteří jsou schopni stávající ceny ufinancovat. Holt klasický případ převisu poptávky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 8. 2007 12:02 | Pavel

Kdo by se měl starat o ubytování? No přece ten, kdo to potřebuje!
Pokud stojí fabrika v polích a nemají dost zaměstnanců, protože nikdo do těch polí nechce jezdit, ať se o to postará ta fabrika.
Pokud chce nějaké obec nalákat investory a nemá kde ubytovat případné zaměstnance, ať se stará obec.
A pokud je někde natolik výhodné se nechat zaměstnat, že se vyplatí si i platit druhý byt či se přestěhovat, pak ať se starají zaměstnanci (a potažmo soukromí vlastníci nemovitostí).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radovan Vítek

podnikatel, CPI Group

Petra Procházková

manažerka, Agrofert

Radovan Vítek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petra Procházková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services