Reforma veřejných financí: změny v sociální oblasti

Co nám ve svém návrhu reformy veřejných financí vláda přichystala v sociální oblasti? Podívejme se na reformní kroky, které pro oblast dávek státní sociální podpory a sociální péče navrhuje na léta 2008–2010. Jak se změní mateřská, rodičovská, přídavek na dítě, sociální příplatek, "pastelkovné", pohřebné apod.? Které dávky mají zcela zmizet a které se snížit? A jak?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 8. 2007 17:54, bobik

Hurá do Strakovy akademie otevřít všechny okna a vyházet tu špínu do Vltavy.

+136
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 7. 2007 10:16, Daniela

Protože ta ženská,která maká za takový prachy že má MD min.11400,tak se setsakra nadřela a zaslouží si zvýšenou dávku a ne jako ty ženy,které rodí a rodí už od osmnácti(i dřív) a jen čekají kolik dostanou od státu.Ne všichni pracháči mají prachy jen z podvodů a od rodičů a podobně,ale 60% národa to stojí roky vzělání a tvrde dřiny a to si zaslouží odměnu.Proč by na mateřské měla žena spadnout finančně na úroveň "socky",když předtím dala státu víc peněz než ostatní????To by bylo bizardní a nutilo zástupce těchto žen i mužů ubírat se leckdy i k rasistyckým myšlenkám!!!!

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 42 komentářů)

20. 1. 2012 12:06 | Ivet

Promiňte, samozřejmě se nikomu nelíbí, když se zdražují veškeré energie. Vy si tady stěžujete, že nemáte jak uživit děti. Když na dítě nemám, tak si ho nepořizuju = základní rovnice. Nemůžu ve všem spoléhat na stát, že se o mě postará, tak je to i v důchodu.. Kdyby tu nebyli komunisti a jejich slavné "bohatým vzít a chudým dát" a jen to jejich přerozdělování, neměli bychom tak velký schodek v rozpočtu, který se teď musí řešit..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2008 11:48 | DZ

Nevím jestli mám po přečtení tohoto článku brečet,nebo si jít hodit mašli.Dva roky se s přítelem hrabeme z dluhů,které se nám nastřádaly když musel na dvě operace a následně přišel o práci.Už,už se nám při mojí mateřské dařilo jakž takž splácet a zároveň vyžít.A to máme oba dva příjmy.Doma už se potkáváme jen ve dveřích když si předáváme naše dvě děti .A teď si příjdou nějací zazobaní ......... co si zmyslí že to co si nahrabaly a rozházely (a teď jim to někde chybí) teď zaplatí ti co mají nejmíň ,rodiče a děti.(No logicky - ti je totiž určitě nevolili protože věděly že tohle příjde)Přece nebudou brát z kapes svým voličům. Ještě by k té své reformě měli vydat rozsáhlý návod "jak má přežít rodina se dvěma dětma s 9000,- na měsíc" . Protože my už prostě víc dělat nemůžem .Nechala bych je si to vyzkoušet ,všechny ty ......co tohle schvalují.Dala bych jim 2000,- na měsíc aby z toho živily rodinu se 2 dětma.Tak jako to musím teď zvládnout já.Bych je chtěla vidět.
-18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 12. 2007 14:00 | Martina

To, co je v tomto článku napsáno o pohřebném je nesmysl. Bylo by potřeba si zákon pořádně přečíst. Ne každý, kdo se stará o dítě dostane pohřebné. To ten zemřelý musí být rodičem nezaopatřeného dítěte.
-16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 12. 2007 10:46 | věra

Nevadí mi platby u lékařů ale zvyšování cen za energie a ta NOVÁ mateřská mi vadí. Chtěla jsem být s malým doma co nejdýl ale za ty směšné peníze si to nebudu moct dovolit.Půjdu do práce po 3 letech,a modlím se abych zas své 3 děti neviděla jen večer když už spí.S manželem se uvidíme jen občas a o společných víkendech si necháme jen zdát.Nepamatuju si kdy byl doma naposled v neděli a při těch cenách po novém roce se asi do práce odstěhuje úplně.Jen proto , aby zabezpečil rodinu finančně.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2007 22:28 | Alicce

Opravuji - celková částka rodičovského příspěvku při rodičovské dovolené do 4 let činí cca 281 200 Kč (při platnosti měsíčních částek uvedených v článku).
+48
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2007 22:25 | Alicce

Dovolila bych si polemizovat s následující částí článku: "Kolik tedy rodiče podle reformích návrhů od státu dostanou? Pokud si zvolí rychlejší čerpání dovolené, tedy jen do 2 let věku dítěte, na rodičovském příspěvku obdrží 216 600 Kč ročně. V případě standardního čerpání rodičovské dovolené (do 3 let dítěte) celkem za rok získají 235 600 Kč. Zvolí-li si naopak pomalé čerpání rodičovského příspěvku, do 4 let věku dítěte, celkem ročně dostanou 212 800 Kč. " První dvě uvedené souhrnné částky (216600 Kč a 235600 Kč) nepředstavují roční částku příspěvku, ale celkovou částku rodičovského příspěvku, kterou "zhruba" bude rodič při dané délce rodičovské dovolené pobírat - je to ale opravdu jen zhruba, neb to závisí i na termínu, kdy matka nastoupí mateřskou dovolenou (6-8 týdnů před plánovaným datem porodu) a také na tom, zda porodí přesně v plánovaném termínu či dříve nebo později, což je skutečně velmi individuální... Co se týče poslední uvedené částky (212800 Kč), tak k té jsem se vůbec nedopočítala - při trvání rodičovské dovolené do 4 let věku dítěte mi vychází cca 278 800 Kč. Každopádně připomínám, že uvedené částky nezahrnují dávky pobírané prvních 6 měsíců po dobu mateřské dovolené - jejich výše se odvíjí od předchozího platu a je zcela individuální.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 10. 2007 10:23 | BB

Reforma je do zajista dobrá a užitečná věc, zvlšť pro ty co se na sociálnícj dávkách a jiných příspěvcích přiživují. Od reálného socialismu uběhlo 18 let a stále jsou zde občané, kteří nepracovali před tím a nepracují stále. Pro tuto kategorii lidí bych udělal ještě tvrdší reformu. Nejde o ty co se do sociálních potíží dostali vinou ztráty zaměstnání, těm bych zase tyto dávky spíše zvýšil, protože se nemůžou srovnávat s těmi co nikdy nepracovali. Rodinám s dětmi bude asi po této reformě ještě hůže než bylo doposud, nepomůže příspěvek zvaný porodné, aby se zvýšila porodnost, tento příspěvek využívá opět jenom jedna skupina lidí. Sociální dávky by měly být adresné, ale ani po této reformě opět adresné nebude. Pokud reforma tak spravedlivá pro všechny a hlavně adresná. Je s podivem, že se v žádné míře nedotkne tak citelně politiků, přitom od jejich stolu reforma vzešla, už asi neplatí, že schody by se měly umývat ze shora.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2007 15:15 | aťjsemcosem

Tak to tedy chudáci naši vládní, sedí na zadku od rána do večera a dřou, ale zatím za nimi nejsou vidět žádné dobré výsledky, ale zapoměla jsem jsou vidět a to jak jim rostou přijmy a břicha. Tak hurá všichni do strakovky, ať se máme také dobře.
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 9. 2007 18:54 | rek11

Mám dvě malé děti.Díky neustálému zvyšování důchodové hranice jsem bez babiček.Teď v listopadu budou té menší tři roky.Nemluví mi a na školku prostě nemá.Navíc mi ve školce sdělili,že mi ji nevemou.Tak to by mě zajímalo.....Jaktože ti.... vymysleli reformu,udělají sekyru 40 mld ve statnim rozpočtu-to to nikomu nevadí?!! A snaží se ušetřit na rodinách...Nevěřím že jim to ušetří4.5 mld...to jsou kecy...Když zvyšovali rodičovský příspěvek hledali v rozpočtu 1.5 mld navíc.....a to bylo pro všechny 3600...takže pokud to je nastaveno tak jak je...víc jak 1mld z toho nevykřešou.ptám se tedy-jak zajistí tu 39 mld díru v rozpočtu?Nevadí mi reforma,ale já nemám právo si vybrat...a co se tyče socek?!na plný přídavek nemáme právo-takže nám z rozpočtu ubudou 4 cenné tisíce......teď bych chtěla ty z chytráků vidět co by dělali na mém místě.Můj muž maká až se potkává a je to tak na dobré vyžití......Nájem,ene rgie zvyšujou a příjmy snižujou?!! A pak si stěžujou ,že je moc duchodců.Tak ať se podívají,co dělají pro to,aby se mladé rodiny měli aspon trochu dobře.A bez urážky-je vidět,že nevíte moc o soiálních dávkách romové a podobní nedostanou ani korunu navíc-je daná maximální častka-tzn,že jim sice zvýšili rodičovský příspěvek,ale zase jim to vzali jinde.Tak aby měli stejně.tyhle peníze dost pomáhali lidem,u kterých živitel vydělal třeba 15000-tolik vydělával dřív muž a vydělávají tak i spousty mužů v rodinách kolem mne.A tyhle korunky jim fakt pomohly...........
+36
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2007 13:32 | JL

Vážení, nechápu a nemám slov! Slušná slova se hledají jako jehla v kupce sena a ty neslušný neprojdou cenzurou! Proto souhlasím - a hurá s nimi do Vltavy! Je mi smutno z Těch našich slavných politiků. Vždyť kdo na ně dělá? Z čeho mají taková kulatá bříška? To není z mateřského mléka. Je mi z Vás páni politici šoufl, tak se jdu raději odreagovat za dětmi, ty občas za zlobí, ale dá se s nimi domluvit i pěkně zasmát, kdežto s Vámi páni politici mě jímá jen žaludeční nevolnost.
+72
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 8. 2007 16:58

Už vidim ženskou,která je na mateřský a pude ještě makat,kort když nemá hlídání.Mám dvě děti 4 a 2 roky.Nemáme nikoho v rodině ani z příbuzných kdo by mohl hlídat,takže z toho plyne že nemůžu jít do práce ani kdybych chtěla.A že by se nám peníze do rodiny hodily po té úžasné reformě.Nikomu nezávidím,jelikož vim,že sou na tom lidi hůř i než jsme my.Ale to co schválily se mi zdá jako blbost
+85
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2007 16:41 | Martina

Zase oškubat mladý rodiny,co by pro ně stát neudělal,že?Mám dvě děti teď 4 roky a 2 roky.Ty nahoře si nedokážou představit jaký je živyt rodinu z jedoho platu a mizerný mateřský.Tam si prachy jen přihazujou a nezkrouhnou si ani kačku.Kdyby to snížily jen třeba o 1500 a za čas třeba zas o něco,ale takhle najednou,to je hovadina.Ať se dou všichni co s timhle souhlasily bodnout.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2007 17:54 | bobik

Hurá do Strakovy akademie otevřít všechny okna a vyházet tu špínu do Vltavy.
+136
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2007 17:13 | Jiřina

Reforma se mi nezdá až tak špatná, ale nevím jestli není tak trochu zbytečná. No uvidíme. Jenom nechápu jak jsou v tom článku vypočteny ty roční rodičovské příspěvky. Mohl by mi to někdo vysvětlit?
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2007 10:36 | DD

Největší sranda je že je tu tolik názorů od lidí kteří jsou asi nemajetní a víte proč?Protože mají čas sedět na "zadku" u počítače a psát tyhle rozumy kdo si má o kolik snížit plat a podobně,místo toho aby si ty prachy který maj Ti co v této chvíli tvrdě dřou (a to ne osm hodin za den)šly stejným způsobem vydělat.Já jsem teď po deseti letech dřiny a hromadění majetku doma na mateřské a zírám na co maj lidi čas.Heslo:Držím palce pracháčům,kteří maj peníze za to co mají v hlavě a za tvrdou práci,ale Ti si tento příspěvek asi nikdy nepřečtou,protože na to nemají čas.Krásný den
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2007 10:16 | Daniela

Protože ta ženská,která maká za takový prachy že má MD min.11400,tak se setsakra nadřela a zaslouží si zvýšenou dávku a ne jako ty ženy,které rodí a rodí už od osmnácti(i dřív) a jen čekají kolik dostanou od státu.Ne všichni pracháči mají prachy jen z podvodů a od rodičů a podobně,ale 60% národa to stojí roky vzělání a tvrde dřiny a to si zaslouží odměnu.Proč by na mateřské měla žena spadnout finančně na úroveň "socky",když předtím dala státu víc peněz než ostatní????To by bylo bizardní a nutilo zástupce těchto žen i mužů ubírat se leckdy i k rasistyckým myšlenkám!!!!
-20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2007 15:06

je pravdou že v červnu rodiče kteří pobírají přídavky na děti dostanou 2 000č na každé dítě?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 6. 2007 14:57 | Peťík

Škoda, že pro mladé rodiny stát dělá tak málo!!!!! Teď by těm nejpotřebnějším zase brali! Ať se zamyslí sami nad sebou kolik mají peněz a co vše jim stát proplácí! Mladé rodiny s dětmi jsou záchrana pro tento xxxxxx stát!
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2007 14:53 | Peťík

Zajímá mně, jak to udělají rodiče s dětmi starší 3 let, které nemají přihlášené do školky a budou pobírat jen 3800,- od ledna 2008. Tohle není vůči rodičům fér. Do školky už dítě v lednu žádná školka nepřijme!!!! Tak pak budou škudlit jen s 3800,-Kč!!!! Není tohle prasárna od poslanců???!!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 6. 2007 1:46 | dave

mate recht ministerstvo ma docela samo o sobe nejvetsi spotzrebu penez . hlavne jejich platy -zaco za to ze jeden den schvali nesmyslne zakony jako napr ciklista spadne z kola zapalati pokutu 50 000kč a druhy den ho zruši a za to berou 150tisic mesicne nebo ten kuřacky zakon proste rozebiraji nesmysly kdyz jsou dulezitejsi veci nez take pi..
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiřina Nepalová

podnikatelka, Renomia

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Jiřina Nepalová
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services