Lze vymýtit práci načerno?

Mnohem přísnější kontroly lidí, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti, i zaměstnavatelů, pomáhají zvyšovat cenu práce v místech, kde je největší nezaměstnanost. Práce načerno je ale stále mimořádně výhodná jak pro lidi v evidenci úřadů práce, tak pro firmy, které si je najímají a platí jim na ruku. Přičemž za ně nemusejí odvádět žádné poplatky státu. Stát se chystá problém řešit. Jak?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2007 17:01, jezevec

A von někdo ty zaměstnance nutí, pracovat načerno?
Nemají náhodou oznamovací povinnost, když se shledají s nezákonným jednáním?
Skutečně ti kdo pracují načerno, vracejí státu neprávem pobíranou podpodu a dávky, takže jsou úplně bez viny???

Zobrazit celé vlákno

+45
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

20. 3. 2021 10:07 | pavel

jo je to tak ja taky musim chodit nacerno protoze zamestnavatel plati tak mizerne ze to je tak nachleba a litr vody
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 2. 2008 8:52 | froberg

Myslím si, a to zcela realisticky, že práci na černo nelze zlikvidovat. A jsou i případy, kdy by to bylo na škodu věci, i když se to asi řadě lidí zejmína ve státních orgánech nemůže a nebude líbit. Fakt ovšem je, že stát vždy bude mít zájem na tzv. legální práci, protože z té mu plynou vždy nějaké ty drobné.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 3. 2007 16:46 | kolemjdoucí.

Podle mě by minimální mzda měla být tak o 4 - 6 tisíc vyšší než veškeré sociální dávky. Protože kdo nedělá, má čas. A kdo má čas, tak může chodit na různé akce a slevy. Když není náročný na kvalitu, ušetří na jídle běžně třetinu až polovinu, náklady na oblečení může srazit ještě víc, až kdesi pod polovinu, náklady na spotřebiče taky. A k tom se musí počítat i s jízdným, málokdo si najde práci tam, kde dojde pěšky nebo na kole. Plus ta práce načerno. jenže je problém. Zvýší se o tuto částku minimální mzda a o to více lidí bude legálně nezaměstnatelných. Sníží se o tuto částku sociální a jiné dávky a k těm lidem, co už dnes mají problémy s nájemným a jinými splátkami přibudou další.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 3. 2007 11:33 | Petr

Navíc nepřímé daně (DPH, spotřební) se vybírají mnohem snáze než přímé.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2007 9:14 | Mayha

Souhlas. Danit by se neměla práce, ale spotřeba. Zrušit zcela daň z příjmu a její výpadek nahradit navýšením daní na suroviny.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 3. 2007 8:29 | Dušan D.

Práci na černo jde vymýtit jedině zrušením všech daní z příjmu, včetně různých povinných pseudopojištění. Jakákoliv jiná daň je vhodnější než daň z příjmu.
Zrušení daně z příjmu by byl velmi zdravý krok. Daň z příjmu má dlouhodobě devastující vliv na morálku národa. V první řadě jde o často opakovanou demotivaci pracujících. Neexistuje přece poctivější a spravedlivější způsob, jak získat peníze, než když vám je někdo dobrovolně dá za vaši práci. Daň z příjmu je pak jakousi pokutou za to, že člověk udělal něco užitečného, že udělal kus práce... Napadají mě ale i další důvody, proč daň z příjmu dlouhodobě a vevyhnutelně mrzačí morálku národa:
- Daňové úniky, o kterých je tento článek. Příjmy se velmi obtížně hlídají, státní ouřada nemůže stát za zadkem každému, kdo něco dělá. Nepoctivý neplatič získá výhodu nad poctivým. Nevyplácí se být poctivý. Systém tedy už z principu nahrává nepoctivým, jakkoliv se pak snaží tento vývoj násilně, složitě a s mizernými úspěchy zvrátit. Efekt se pak násobí tím, když nepoctivé firmy vítězí v konkurenčním boji nad poctivými a vytlačují je z trhu. Svou roli jistě sehrává i obrovská moc finančního ouřady, kdy i prakticky nezjistitelné přimhouření očička může mít velký ekonomický dopad pro firmu, která si to umí zařídit. Hniloba nezadržitelně postupuje, protože samotný základ systému jí napomáhá.
- Falešná a násilím vynucená solidarita ničí solidaritu opravdovou. Mnozí maji tendenci se alibisticky schovávat za to, že když přece platí tak obrovské daně, tak se sami osobně nemusejí o nic starat. Kolikrát ani o vlastní rodinu, babička přece dostává důchod, stát se o ni postará.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2007 18:48 | Mojmír

Práce načerno už přece dávno není žádný problém. Pokud je někdo v evidenci ÚP, tak samozřejmě pracovat může. Má jen takovou zanedbatelnou restrikci - méně než 20 hod. týdně a ne za více než za polovinu minimální mzdy. Jestli je skutečnost 20, 40 nebo 60 hodin už prakticky nikdo nezjistí. Takováto "legalizace" práce načerno má výhody pro všechny - zaměstnanec oficiální + neoficiální mzdu + příslušnou podporu, pojišťovny zdravotko od státu a často i od zaměstnavatele, sociálka důchodovou daň od státu + od zaměstnavatele. Prostě jak vidno, pracovat i načerno se vyplácí a skutečně VŠEM.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2007 17:01 | jezevec

A von někdo ty zaměstnance nutí, pracovat načerno? Nemají náhodou oznamovací povinnost, když se shledají s nezákonným jednáním? Skutečně ti kdo pracují načerno, vracejí státu neprávem pobíranou podpodu a dávky, takže jsou úplně bez viny???
+45
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2007 11:02 | Ralista

Nechápu proč se ministr Nečas a jiní snaží postihovat především zaměstnance pracující načerno, kteří skutečně nemají často na vybranou. Mnohem účinější by bylo tvrdě trestat zaměstnavatele, nejen symbolicky jak je obvyklé v praxi. Je jasné, že při přísném trestání těchto zaměstnavatelů, by velmi rychle při kontrolách klesl počet ze 70% nepoctivých zaměstnavatelů na minimum. Problém je v tom, že se u nás stále tolerují nepoctiví zaměstnavatelé a bere se na ně ohled a dokonce se jejich chování ospravedlňuje výší daní, které musí platit. Naopak za ty nepoctivé podvodníky jsou považováni jen zaměstnaci zneužívající práci na černo, i když jsou často k tomu dotlačeni zaměstnavatelem.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 3. 2007 10:47

No i když nedostane, tak nemá co ztratit, protože bere nadále buď podporu nebo soc.dávky.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2007 9:16 | janula

nehnevajte sa, ale uz vidim tu firmu, ktora bude cloveku, ktory bol zamestnany nacierno, platit nemocensku z vlastnych penazi firmy....skor je pravdepodobnejsie a zivot to potvrdzuje, ze dotycny zamestnnec si bude bit hlavu o mur, pretoze nedostane nic a miesto neho pride dalsi.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2007 8:10 | comment

'Dostaneš víc na ruku, než kdybys pracoval legálně.' I když si to lidé neuvědomují, není to pro ně výhodné.
TO JE LEŽ. Právě že to pro ně výhodné JE. Částka kterou ušetří prací načerno mnohonásobně převyšuje nějaké hypotetické důchody, které pravděpodobně nikdo ani nedostane. A jaké jsou další z těch deklarovaných "mnoha nevýhod" práce načerno? Najednou je ticho po pěšině, víc argumentů už ze socialistických úředníků nevypadne.
A pokud se firmě vyplatí zaměstnat člověka načerno a férově se s ním dohodnout na placení nějaké rozumné dávky v případě nemoci, místo nemocenského pojištění (z vlastních peněz firmy), tak to znamená, že je cosi shnilého v systému dávek sociálních...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Janis Sidovský

manažer a podnikatel

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Janis Sidovský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services