Je vaše hypotéka drahá? Vezměte si u konkurence jinou!

Nevyhovuje vám nová úroková sazba, kterou vám banka ve výročí fixace nabídla? Jsou vaše splátky příliš vysoké? Potřebujete si půjčit další peníze, ale nechcete další úvěr? Řešení výše zmíněných situací inzerují nové hypotéky určené na refinancování stávajících úvěrů na bydlení – hypoték, ale i úvěrů ze stavebního spoření. Vyplatí se? Pojďme se na novou nabídku tří bank podívat blíže.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 3. 2007 0:41, Petra

1+2) Druhé bance budete dávat nemovitost do zástavy až po podpisu nové úvěrové smlouvy, podpisu nové zástavní smlouvy a nového návrhu na vklad zástavního práva s tím, že poslední dva jmenované dokumenty budou podány na katastr nemovitostí. Z tohoto vyplývá, že již v té době byste již samozřejmě měl znát podmínky pův. banky, pokud by pro Vás byly přijatelně, pravděpodobně byste banku vůbec neměnil a hypotéku nepřeúvěrovával. Zároveň je jasné, že již budete mít od původní banky vystavené potvrzení o zůstatku k doplacení, abyste vůbec věděl o jak vysokou HYPO budete žádat v nové bance.V původní odpovědi jsem jen chtěla upozornit na to, že pokud byste čekal na obdržení oznámení stávající banky o nových podmínkách a TEPRVE PAK se začal zajímat o možnosti přeúvěrování, resp. jaké podmínky by Vám nabídli jinde, je jasné, že to nestihnete vyřídit do konce fixace úrokové sazby a že je možné si pro případ, že se rozhodnete pro změnu si některé dokumenty připravit dopředu, aby šlo vše vyřídit rychleji. Pokud byste přece jen chtěl měnit banku a už bylo jasné, že nestačíte doplatit do konce fixace, zvolte u původní banky pro další období jednoletý fix a doplaťte i za cenu sankčních úroků ( budou pouze za necelý 1 rok, chce přesně spočítat, zda se vyplatí, obyčejně zcela jistě u HYPO, které byly poskytnuty před více jak 3-4 lety,kdy byly sazby daleko vyšší).Myslím, že tomto webu byla jednu dobu i vyvěšena kalkulačka, která dokázala po zadání starých a nových podmínek a zohlednění nákladů spojených s přeúvěrováním (odhad,poplatky) orientačně spočítat, zda se Vám změna banky vůbec vyplatí.
3) To se mi moc nezdá, víte u kterých bank to bylo?

Zobrazit celé vlákno

+98
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 3. 2007 18:06, ivovi

Jeste jednou diky za odpovedi.
3) Pokud si vzpominam, slo vetsinou o RB. Posledni takovou zminku se mi podarilo najit zde:
http://www.finexpert.cz/Bleskovky/Raiffeisenbank-opet-snizila-urok-hypotek/sc-3-sr-1-a-18582/default.aspx?forum

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 7 komentářů)

6. 2. 2012 0:28 | Johanna32Sexton

Every one admits that humen's life seems to be expensive, however different people need money for different things and not every one earns enough money. Thus to get some loan and secured loan would be good way out.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 3. 2009 9:31 | Miroslav Špaček

Dobrý den, též děkuji moc za odpovědi, pomohli mi získat si přehled. Problém mám ale momentálně s tím, že původní banka mi odmítla dát souhlas se zástavou pro druhého v pořadí. Mám nějakou oporu v zákoně nebo v nějaké vyhlášce/nařízení, která by říkala, že mi tento souhlas musí dát? Předem děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2007 18:06 | ivovi

Jeste jednou diky za odpovedi. 3) Pokud si vzpominam, slo vetsinou o RB. Posledni takovou zminku se mi podarilo najit zde: http://www.finexpert.cz/Bleskovky/Raiffeisenbank-opet-snizila-urok-hypotek/sc-3-sr-1-a-18582/default.aspx?forum
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2007 0:41 | Petra

1+2) Druhé bance budete dávat nemovitost do zástavy až po podpisu nové úvěrové smlouvy, podpisu nové zástavní smlouvy a nového návrhu na vklad zástavního práva s tím, že poslední dva jmenované dokumenty budou podány na katastr nemovitostí. Z tohoto vyplývá, že již v té době byste již samozřejmě měl znát podmínky pův. banky, pokud by pro Vás byly přijatelně, pravděpodobně byste banku vůbec neměnil a hypotéku nepřeúvěrovával. Zároveň je jasné, že již budete mít od původní banky vystavené potvrzení o zůstatku k doplacení, abyste vůbec věděl o jak vysokou HYPO budete žádat v nové bance.V původní odpovědi jsem jen chtěla upozornit na to, že pokud byste čekal na obdržení oznámení stávající banky o nových podmínkách a TEPRVE PAK se začal zajímat o možnosti přeúvěrování, resp. jaké podmínky by Vám nabídli jinde, je jasné, že to nestihnete vyřídit do konce fixace úrokové sazby a že je možné si pro případ, že se rozhodnete pro změnu si některé dokumenty připravit dopředu, aby šlo vše vyřídit rychleji. Pokud byste přece jen chtěl měnit banku a už bylo jasné, že nestačíte doplatit do konce fixace, zvolte u původní banky pro další období jednoletý fix a doplaťte i za cenu sankčních úroků ( budou pouze za necelý 1 rok, chce přesně spočítat, zda se vyplatí, obyčejně zcela jistě u HYPO, které byly poskytnuty před více jak 3-4 lety,kdy byly sazby daleko vyšší).Myslím, že tomto webu byla jednu dobu i vyvěšena kalkulačka, která dokázala po zadání starých a nových podmínek a zohlednění nákladů spojených s přeúvěrováním (odhad,poplatky) orientačně spočítat, zda se Vám změna banky vůbec vyplatí. 3) To se mi moc nezdá, víte u kterých bank to bylo?
+98
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 3. 2007 9:11

Dekuji za odpovedi. Hned je to jasnejsi. 1),2) Vyplyva mi z toho, ze bych mel dat nemovitost do zastavy druhe bance jeste pred tim nez se dozvim podminky z prvni anebo druhe bance bude stacit podani navrhu na vklad. Predpokladam, ze podani zastavy (druhe v poradi) asi musim prvni bance minimalne oznamit. 3) Tak jak jste popsala mimoradnou splatku je presne postup jak by to melo fungovat. Ja jsem ale cetl na forech zkusenosti uzivatelu trochu odlisne, proto jsem se na to ptal.
+59
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2007 22:13 | Petra

1)Pokud budete čekat na doručení oznámení o nové úrokové sazbě pro další období od své stávající banky a podle toho se teprve rozhodovat zda přeúvěrujete hypotéku hypotékou u jiné banky je na 99,9 % jisté, že nestihnete novou hypotéku včas vyčerpat, aby se v termínu do konce fixace původní hypotéka doplatila. Obyčejně je oznámení doručováno mezi 10. -15. posledního měsíce dobíhající fixace a vy máte obyčejně do 20. - 25. téhož měsíce možnost navštívit stávající banku a dohodnout se na případné změně fixace na další období nebo o složení mimořádné splátky , popř. o úplném doplacení , přičemž platí, že tuto mimořádnou splátku je obyčejně nutné vložit na účet hypotéky s jistým předstihem, cca nejpozději do 25. v měsíci. Dle podmínek " nové " banky je nutné počítat i určitý čas na shromáždění všech potřebných dokumentů. Z výše uvedeného tudíž vyplývá, že pokud uvažujete o přeúvěrování k datu končící fixace je potřebné se o celou záležitost zajímat daleko dříve. Potvrzení o zůstatku stávající hypotéky Vám banka vystaví i s předstihem několika měsíců-je potřeba pouze sdělit k jakému datu(ultimu měsíce), další dokumenty, např. potvrzení o příjmu si můžete pro případ potřeby nechat vystavit také předem ( obyčejně nesmí od jeho vystavení do doby předložení bance uplynout doba delší 30 dnů). 2)Dokument o zůstatku HYPO - odpověď viz. výše.V okamžiku, kdy dojde k doplacení původní hypotéky hypotékou novou ( původní banka má na nemovitosti tzv. zástavní právo v prvním pořadí, nová banka zást. právo v dočasném druhém pořadí ), je nutné z Vaší strany navštívit pův. banku a požádat o vystavení potvrzení o doplacení hypotéky ( souhlas se zrušením jejího zást. práva ). Toto potvrzení ( kvitanci )pak přiložíte k Žádosti o výmaz zástavního práva, které podáte na katastr nemovitostí. Tuto žádost si sepisujete sám. Nová banka bude pravděpodobně mít také zakotveno v úvěrové smlouvě termínované předložení těchto dvou dokumentů s vyznačenou spisovou značkou z podatelny katastru ( obyčejně ve lhůtě do 1-2 měsíců od podpisu nové úvěrové smlouvy). Po uskutečněném provedení výmazu zástavního práva ve prospěch pův. banky, se automaticky mění zást.právo ve druhém pořadí nové banky na pořadí první. Potvrzení o doplacení hypo se vydává na počkání. 3)Mimořádná splátka v době otáčení fixace nemá žádný vliv na výši úrokové sazby pro další období. Je to zřejmé již z toho, že oznámení o nových sazbách dostáváte v okamžiku, kdy se teprve můžete rozhodnout, zda nějakou mimořádnou splátku vůbec vložíte. Pokud se tak rozhodnete, musíte to oznámit bance do termínu uvedeném v oznámení a následně se dohodnout, zda si necháte přepočítat splátkový kalendář tak, že bude snížena anuitní splátka při zachování původní splatnosti hypotéky nebo bude zkrácena celková splatnost hypotéky při zachování nově navržené výše anuitní splátky uvedené v oznámení o nové úrokové sazbě.
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 3. 2007 14:20 | ivovi

Mel bych tri amaterske dotazy 1) Casove okno. Jak je to s rychlosti vyrizeni refinancovani? Vetsinou ze smlouvy puvodni banky vyplyva jeden mesic ci jeste mene mezi oznamenim novych podminek a vyslovenim souhlasu s novymi podminkami. Toto casove okno je jeste kraceno dorucenim podminek a souhlasu. 2) Dokumenty z puvodni banky. V clanku jsou popsany dokumenty, ktere vyzaduje nova banka. "...písemný souhlas banky s předčasným splacením úvěru a vyčíslením aktuálního zůstatku pohledávky včetně prohlášení o vystavení potvrzení o zániku zástavního práva k nemovitosti, a to neprodleně po úhradě pohledávky." Je mozne to trochu upresnit? To prohlaseni o potvrzeni o zaniku zastavniho prava vydava puvodni banka? Neni problem podobny dokument z puvodni banky rychle vyrazit? 3) Castecne splaceni. Netyka se to primo tematu refinancovani, ale vyroci fixace ano. Muze banka nabidnout vyssi urok, pokud je pri vyroci splacena treba polovina zustatku? Musi to oznamit jiz v nabidce novych podminek, pokud to neni specifikovano vyslovne v uverove smlouve?
+49
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Dienstl

podnikatel, Czech Coal

Michael Tretter

podnikatel, Tretter’s Bar

Jan Dienstl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Michael Tretter
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services