Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.

Stavební spoření: uspoříme díky němu více? II.
V první části naší analýzy jsme porovnali vliv existence stavebního spoření na míru úspor v západoevropských zemích. Hypotéza, že stavební spoření znamená více úspor, se ovšem nepotvrdila. Jak naše porovnání dopadlo v domácím středoevropském regionu? Objevili jsme tu závislost míry úspor na existenci stavebního spoření? Podívejte se na srovnání České republiky a Polska.

26.02.2007 21:22, SocPredator

Nemluvě o tom, že ta spořitelna si přijde na miliony. Jenže to už vtipné není, když někdo vidí jen tu korunu :-)

Zobrazit komentovanou zprávu (Tomáš Marný 26.02.2007 14:34)

26.02.2007 21:37, jezevec

Myslím že jste si nepeřečetl ty podmínky.
Nebylo tam náhodou něco jako že cenu určuje ceník, který v okamžiku uzavření smlouvy účtoval za vedení účtu nula korun? Nebyla tam náhodou klausule že ceník je součástí obchodních podmínek a že si je peněžovna může měnit jak chce a kdy chce?
Čímž nehájím peněžovny, ale dobrý zvyk přečíst si smlouvu PŘED podpisem. Ne vždy se dá smlouva změnit, ale často se tak dá předejít překvapením.

Zobrazit komentovanou zprávu (Tomáš Marný 26.02.2007 14:34)

26.02.2007 22:52, Tomáš Marný

"Informace o skutečné výši Vaší uspořené částky získáte z výpisů z účtu Vašeho stavebního spoření, které naše stavební spořitelna zasílá po celou dobu trvání 1x ročně bezplatně, a to vždy na začátku roku za rok předchozí".
To je na deskách, ve kterých mně spořitelna předala smlouvu o stavebním spoření. V civilizovaném světě se tomu tuším říká veřejný příslib nebo tak nějak a je to svaté. Rakouští mamrdi jsou si samozřejmě jisti, že kvůli dvacce za rok se s nimi nikdo soudit nebude.

Zobrazit komentovanou zprávu (jezevec 26.02.2007 21:37)

26.02.2007 22:53, Tomáš Marný

Carramba, má být "po celou dobu trvání smluvního vztahu"...

Zobrazit komentovanou zprávu (Tomáš Marný 26.02.2007 22:52)

27.02.2007 01:27, Honza

Mě se zase nezdá, že by u nás byl důchod nějaký luxus. Luxus je tu pro nefachčenky a vyžírky, což jsou ale samozřejmě ctihodní voliči.

Zobrazit komentovanou zprávu (Pavel 25.02.2007 20:09)

27.02.2007 14:43

Jarmilo. Toto příliš nechápu. Můžete mi to podrobně vysvětlit na můj e-mail prosím? Petr Novák

PS: Z jaké smlouvy se čerpá podpora, jestli z úvěrové, nebo spořící a proč, proč se uzavírají dvě smlouvy, jestli na jedno rodné číslo, atd. Děkuji

Zobrazit komentovanou zprávu (Jarmila 23.02.2007 12:04)

28.02.2007 08:27, Jarmila

Napíšu to sem, může to zajímat více lidí:
Asi takto: děláte dejme tomu větší rekonstrukci. Uděláte si propočet a zjistíte, že úvěr ze stavebního spoření Vás na tuto akci vyjde levněji než hypotéka. Vezmete si tedy úvěr ze stavebního spoření s nulovou akontací, což znamená, že sice ještě nemáte naspořeno nic, ale úvěr již můžete čerpat. Není to úvěr řádný, ale tzv. překlenovací. Ten se čerpá takto: uzavře se smlouva na stavební spoření a na ni se spoří. Vedle toho uzavřete "smlouvu o čerpání překlenovacího a řádného úvěru ze stavebního spoření". Celkem tedy měsíčně platíte např. 3.500,- Kč. Z toho jde 1.700,- Kč na spoření, 1.800,- Kč na úvěr. Za nějakých 6-7 let naspoříte na stavebním spoření částku, potřebnou pro přidělení řádného úvěru. Ukončíte tedy spoření a postupně doplatíte úvěr. Takže na to, abyste mohl čerpat úvěr ze stavebního spoření, MUSÍTE mít uzavřenou smlouvu o stavebním spoření, jinak to čerpat nelze. Obě smlouvy jsou na jedno rodné číslo, na spoření dostáváte státní podporu (max. 3.000,- Kč/rok), z úvěrové smlouvy odčítáte úroky, na což dostanete potvrzení.
Má to jeden háček: na úvěr ze stavebního spoření s nulovou akontací je potřebná trošku vyšší bonita než na hypotéku. Takže kdo jen tak tak splňuje hranici pro hypotéku, musí radši volit hypotéku.

Zobrazit komentovanou zprávu ( 27.02.2007 14:43)

28.02.2007 08:49, janasv

Cekal jsem, co vybalite, a on jen obycejny preklenovaci uver. To jste teda objevila Ameriku...

Zobrazit komentovanou zprávu (Jarmila 28.02.2007 08:27)

28.02.2007 10:47, Jarmila

Já jsem netvrdila, že popisuju nějaký samospasitelný zázrak. Já jsem jen napsala, že se nedivím, že za stanovenou dobu uzavřeli tak hodně smluv ke spoření. V dodatku jsem vysvětlila celý mechanismus toho, jak je možné, že tak vysoký počet smluv nebyl uzavřen kvůli spoření, ale kvůli úvěrům. Toť vše.
Jinak si myslím, že právě překlenovací úvěry s nulovou akontací celkem solidně konkurují hypotékám, zvláště těm s nižšími částkami.

Zobrazit komentovanou zprávu (janasv 28.02.2007 08:49)

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kratochvíl
producent a podnikatel

Pavel Mertlík
exministr a ekonom

Petr Kratochvíl
ÚSPĚŠNOST
53,63 %

z 1 253 duelů
Pavel Mertlík
ÚSPĚŠNOST
55,95 %

z 1 419 duelů

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Naposledy navštívené

Články

Produkty a instituce

Osoby v obchodním rejstříku

Subjekty v obchodním rejstříku

Klíčová slova

investice, penzijní reforma, penzijní připojištění, důchodové pojištění, nezaměstnanost, veřejné rozpočty, dovolená, média, USA, podílové fondy
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.