Nejste schopni splácet hypotéku? Poradíme vám, co dělat!

Ze všech stran slyšíme, že nejlepším řešením bytové situace je koupit si nemovitost do osobního vlastnictví. Hypotečnímu boomu nahrávají nízké úrokové sazby, deregulace či hrozba zvýšení DPH na novostavby. Ovšem hypotéka je dlouhodobý finanční závazek. Během dvaceti let splácení může kdykoli nastat situace, kdy na splátky najednou prostě nemáte. Připravili jsme pro vás přehled možných řešení takové situace.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2007 17:43, ddo

Olomouc je malé město z hlediska trhu s nájemním bydlením. Deregulace to jistě změní.

Že bych nájmy v Praze neobhájil? Namátkou jsem zkusil najít nabídku pronájmu v novostavbě a po trošce pátrání i byt k prodeji ve stejné lokalitě, podle podlahové plochy to může být byt ve stejném domě ... 3+kk-76m2/B, Praha 6-Suchdol. Nájem 15000, prodejní cena 4189500. Podle inzerátů je v bytě k nájmu i kuchyňská linka se všemi spotřebiči, v bytě k prodeji není kuchyňská linka vůbec, tak ještě něco přičtěte.

Zobrazit celé vlákno

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 2. 2007 19:07, ddo

1) Asi se neshodneme v definici, co je to standardně rozvinutý trh s nájemním bydlením. (Nepsal jsem "trh s byty", snad si rozumíme)

2) Opravdu jste nic nepominul? Životní pojištění, poplatek za vedení účtu, poplatek realitce, částku za vybavenou kuchyňskou linku. Poplatek do fondu oprav, což je v normálním případě obsaženo v ceně tržního nájmu. A ještě u nás standardní věrnostní přirážku k úroku těm klientům hypo bank, kteří nejsou noví, ale končí jim fix, neb je třeba řádně využít toho, že přestup k jiné bance není žádná legrace. A co riziko, že některé politické strany chtějí snižovat strop pro odečty z daní, nebo tu možnost zcela zrušit? Taky předpokládám, že v rámci objektivity jste dal co nejdelší splatnost (30 let) a co nejkratší fix, že?

To máte fuk, každý si to rozhodne sám za sebe a jen čas ukáže.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 54 komentářů)

12. 2. 2007 15:09 | Sporic obrazovky

Podruhe reagujete se slovy o pohadce, ale sam povidate hlouposti. Aby byl jak rikate trzni najem nizky, musi byt v te dobe previs nabidky nad poptavkou. Jak vznikne previs nabidky nad poptavkou? Pouze tak, ze je nadmira volnych bytu k pronajmu. Coz neni (mimo jine z duvodu regulace) a v pripade ze by k ni dochazelo, trh se sam vraci do efektivni roviny snizenim nabidky (majitel prestane ztratove pronajimat a bud proda, nebo sam byt vyuziva).
Ale nema cenu vam vysvetlovat triviality, pokud je odmitate pochopit uz z principu, ne z vecneho duvodu, zkuste jinou vec. Nahore jsem vkladal odkaz na vyber bytu ve str. cechach bez prahy, stejne tak zkuste treba Olomouc (at na me nikdo neutoci, ze beru extremy - treba prahu a most). Najem: pod 7 temer nemozne, 8-12 bezny standard! Hypoteka na 2M na 30 let - splatka 10 tisic!
Jeste nejake argumenty? Pardon, jake jeste ... zatim zadne od vas nepadly. Je preci jendodusi y majitele odlisneho nazoru udelat pohadkare (ktery si asi i ty nabidky realitek na webu zfalsoval) a prodejce hypotek, nez hloedat duvod k vlastnimu nazoru, kdyz zadny racionalni neexistuje.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2007 14:56 | Sporic obrazovky

Proboha! Kde jsem psal, ze mam fixaci na 20 let? Psal jsem, ze se splatky nehybou - samozrejme, az na vykyvy urokove sazby .. toto jsme psal nize, proc se 20x opakovat. A vykyvy urokovky jsou zanedbatelne w.r.t. rustu najmu. A vykyv urokovky muze byt i dolu, coz dnes poznavaji lide, kteri maji hypoteku uzavrenuo pred 5 lety. Ale najem dolu nikdy nejde. Ale porad je to to same ... bez argumentu, ale psat budou porad.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2007 7:47 | Pavel

Vážený pane, majitel bytu (pokud umí aspoň trochu počítat) ho pronajme i za nájemné, které pokryje pouze údržbu. Protože pokud nemůže sehnat nájemníka a nechal by byt prázdný, tratil by na tom mnohem víc (tu údržbu musí platit tak jako tak, navíc opuštěný byt chátrá mnohem rychleji než byt obsazený). A jestli sežene nájemníka, závisí jen na situaci na trhu, výše nějaké hypotéky je v tom naprosto irelevantní.
Navíc, zdaleka ne všechny byty jsou v novostavbách, majitelé bytů z první republiky, kteří je zdědili (či získali v restituce), nějakou hypotéku na pořízení neřeší, že ano.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2007 0:00 | Dušan D.

Vy opravdu máte hypotéku? A opravdu s fixem na celých 20 let, aby se vám platby nezvyšovaly? A opravdu už jste byt na hypo s fixem na 20 let při stěhování prodával? A teď tu o tom, jak Ježibaba pronajímala perníkovou chaloupku a výnos z pronájmu byl vyšší než její splátky hypotéky :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 23:46 | Dušan D.

Výše nájmu se odvíjí jen a pouze od situace na trhu. Je zcela běžné, že máte dlouhá období, kdy by tržní nájem nepokryl ani úroky z hypotéky. Naopak objevit byt, u kterého výnosem z pronájmu pokryjete splátky, to je dnes prakticky nemožné, i když tuto pohádku často a rádi vyprávějí agenti hypotečních bank.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 13:24

Naprostý souhlas skeptik plete jablka s hruškama! Ale souhlasím s tím,že koupit špatně postavený byt a k tomu dalších 50 vlastníků společných prostor je možná větší problém, než hladový pan domácí!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2007 17:55 | Dušan D.

Poměrně značná část z těch 4 milionů není hypoteční úvěr, ale vlastní prostředky, že? Jestli má takové srovnání mít nějaký smysl, tak buď to použijte výši splátky pro 100% hypo úvěr, nebo jasně řekněte, že nájemník má v tomto srovnání navíc k dispozici slušný balík peněz na jiné investice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 11:46 | Sporic obrazovky

Tady se asi trochu pletes, i kdyz uvazujes logicky. Developeri nejsou typem firem, ktere chteji mit navratnost investice v horiznotu 20 let. Proto stavi byty k prodeji, zvklast kdyz jsou hyopteky dostupne a o kupujici neni nouze. Ale najemnim bytem se ten byt presto stane ... kupujici ho vyuzije k pronajmu. At uz po dobu omezenou (nez mu dostuduji deti, nebo nez splati druhou hypoteku napr. na barak, kterou vynosy z pronajmu dotuje.)
Dle tve logiky by totiz neexistoval jediny najemni byt (nemluvim o druzstev, to se spec. forma spoluvlastnictvi). Proc by to proboha nekdo pronajimal, kdyz je ten pronajem vyhodny pro najemnika? Proc? Pronajima to ciste pro to, ze na tom vydelava. Nikdo neni tak blbej, aby dal 2M do bytu a pak pronajimal za 6 tisic. Dole jsme daval odkaz na volne cihlove byty ve str. cechach bez prahy. Mrkni na ty najmy. Za takovy obycejny byty. Ta hypoteka uz je levnejsi. Nesrovnavej starou najmeni smlouvy s momentalnima podminkama na realitnim a najemnim trhu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 11:40 | Sporic obrazovky

Pletes 2 problemy - stavbu na prd a formu bydleni (najem vs. vlastnictvi). Stejne tak bych mohl namitat ...
najem, kazdy rok se zvysuje, po 20 letech bude o mnoho vyssi, vlastnictvi zadne, pri snaze se stehovat, nemam v novem s cim zacit, protoze jsem topil penize do najmu, dane nesnizene, nemam cim rucit pro pripad jakehokoliv uveru, plisne v koupelne, realitka se mi na to muze vykaslat, at si to resim sam, chce to kompletni rekonstrukci, musim investovat do ciziho majetku, ze ktereho se treba brzy budu stehovat, chci si udelat stavebni upravy, novou pricku, nove podlahy, mam smulu, je to cizi, prece neinvestuji 150 do ciziho a souseda slysim, i kdyz si neprdne, stehoval bych se, ale komercni najmy stouply, platil bych mnohem vic a soused muze byt jeste horsi, jen bych platil dalsi kauce a stehovaky ...
Ve vlastnim si mohu delat upravy, po 20 let se mi platby nezvysuji, mazu uroky z dani, mam majetek, kterym mohu rucit (pokud bych v budoucnu napriklad stavel dum nebo kupoval chatu), kdyz se budu stehovat, byt strelim a mam s cim zacit v jinem meste, po splaceni hyopteky platim jen FO + inkaso, najmenik k tomu plati i najem, ktery se stale zvysuje.
Jednoduse .. pokud ma nekdo vyhodnou smlouvu a je v byte spokojenej, nerikam, at se jde preuverovat a kuopvat vlastni, proboha to ne. Jen jsem se ohradil proti tomu, ze je hloupost kupovat vlastni. Chci-li hezky bydleni a nemam momentalne dobrej najem, tak najem kvalitniho bytu je vyssi nez hypoteka. Tu vsak doplatim a budu mit 1) nizsi naklady 2) majetek. A v tom majetku si mohu delat upravy jake chci a zit jak chci. Do najemniho bytu preci nedam ani Kc navic. A tak je najemni bydleni spis pro stastne s dobrym bytem a smlouvou, nebo pro ty, co jim je jedno jak bydli. (Anebo pro ty, co na hyopteku nedoshanou samozrejme).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 11:26 | Sporic obrazovky

Ale jiste, ze jsou lidi s vyhodnym najmem. Ale zkus takovy vyhodny najem sehnat dneska. Preci si nikdo nekoupi byt za 2 miliony a nebude ho pronajimat tak, aby se mu to vratilo za 150 let. Najemni byty nevznikaji samovolne, vzdycky nekomu patri a ten nekdo je musel zaplatit (nebo je splaci hypotekou). A od toho se odviji najem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 11:23 | Sporic obrazovky

Sorry Andare, to patrilo Anonymovi
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 2. 2007 11:23 | Sporic obrazovek

:-D .. a jak asi vznikne najemni byt? Muzes mi jedno samovzrozeni popsat? :-D ... Prece ho nekdo koupi/necha postavit a pak ho pronajima - to je jedno, ze napriklad jen po dobu 5 let, nez jeho synacek dostuduje, ale to uz nehraje roli. Najemn a kupni cena bytu jsou svazane veliciny, rikam, rozum do hrsti.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 2. 2007 19:24

Svatá prostoto, nevím kde a co jsi někdy studoval. Ale pokud jsi někdy v životě slyšel o časové hodnotě peněz, inflaci atd. tak pochybuji, že by jsi zde prezentoval takové nesmysly !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 21:08

Lidi, proč kupujete rohlíky a nepečete si je doma? Z logiky věci přece vyplývá, že koupením rohlíku živíte i pekaře, řidiče, závozníky, prodavače, ostrahu obchodu a kdo ví, koho všechno ještě. Když si rohlík upečete doma, nutně vás to vyjde mnohem levněji.
Nebo to tak není? Proč by tedy bylo výhodné kupování rohlíků a nevýhodné nájemní bydlení? V čem je rozdíl?
Pro porovnání, když bydlím v nájmu, mojí jedinou starostí je dát trvalý příkaz na úhradu nájmu (a protože mám nájem už pět let stejný, tak ho ani nemusím měnit), majitel baráku má na všechny opravy sjednanou firmu, která mu to dělá za polovic, než kdybych si nějakého řemeslníka sháněl sám (ověřeno, navíc nemám čas čtrnáct dní zjištovat ceny u desítek instalaterských firem, když mi protéká záchod, takhle jen zavolám majiteli a ten mi opravu sjedná), atd. Já dávám přednost nájmu před vlastnictvím.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 20:25 | Andar

Těch se staví fůra. Další spoustu kupují lidi a dál je pronajímají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 16:08 | KAREL

Jeden fakt za všechny. NIKDO NESTAVÍ NA KOMERČNÍ BÁZI NÁJEMNÍ BYTY. VŮBEC SE TO NEVYPLATÍ. AŽ TO BUDE OBRÁCENĚ, PAK MŮŽETE VYNÁŠET VLASTNICTVÍ NAD NÁJEM. JAKÝ LEPŠÍ DŮKAZ ASI CHCETE. PROSTĚ NÁJEM NEUHRADÍ VLASTNICKÉ PLATBY. KDYBY ANO, BUDOU SI DEVELOPEŘI BRÁT HYPOTÉKY NA 20 LET SAMI, PRONAJÍMAT, VŠE UHARADÍ BANKA , TAKŽE KŠEF BEZ RIZIKA. ALE ONO NIC. A PROČ? PROTOŽE TO NEVYCHÁZÍ !!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2007 16:04

Bravo. Co pak někdo v současné době staví na komerční bázi nájemní byty - NIKDO!!!!!!!!!! A proč? Nevyplatí se to. Bože, uvažuj !
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 15:59 | Optimista/pesimista/realista

Byt 55 m2, cena 2 mil. Kč. úroky nyní cca 12,5 tis./měs. (bude klesat) poplatky,pojištění, daň cca 250Kč/měs. fond oprav 1500Kč/měs. (bude stoupat, třeba jen DPH na st.pr.) správa 250/měs. (bude stoupat inflací) dám si stranou na údržbu bytu cca 1000/měs. (bude stoupat) ------------------------------ ---------------------------- měsíčně cca 15.500 Kč - když nebude žádný problém, havárie, budou mi fungovat správně ostaní vlastníci v domě a správní firma daň úspora cca 1000 Kč
Vše výše uvedeno vyhazuji stejně jako bych vyhazoval nájem. Nájem stejného bytu u nás v domě je 8000Kč. Jen v tomto roce jsme měli havárii žlabu, protekly tři byty, rozbily se vstupní dveře a jednou výtah. Developer špatně ohlídal izolace, místy teče střechou. Z vedlejšího bytu slyším, kdy si kdo prdne.Už dvakrát jsme se na shromáždění nesešli, nic se nerozhodlo. 40% vlastníků je mimopražských, vůbec nejezdí. V létě vyprší funkční období výboru. Dál to dělat nechtějí, nikoho v domě to nezajímá. Budeme muset vyměnit správní firmu - developer nám nadělil pěkné ptáčky.
Hurááá. Mám byt ve vlastnictví ( jako nájemník bych se dávno odstěhoval)
Optimista/pesimista/realista
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2007 15:58 | Optimista/pesimista/realista

Byt 55 m2, cena 2 mil. Kč. úroky nyní cca 12,5 tis./měs. (bude klesat) poplatky,pojištění, daň cca 250Kč/měs. fond oprav 1500Kč/měs. (bude stoupat, třeba jen DPH na st.pr.) správa 250/měs. (bude stoupat inflací) dám si stranou na údržbu bytu cca 1000/měs. (bude stoupat) ------------------------------ ---------------------------- měsíčně cca 15.500 Kč - když nebude žádný problém, havárie, budou mi fungovat správně ostaní vlastníci v domě a správní firma daň úspora cca 1000 Kč
Vše výše uvedeno vyhazuji stejně jako bych vyhazoval nájem. Nájem stejného bytu u nás v domě je 8000Kč. Jen v tomto roce jsme měli havárii žlabu, protekly tři byty, rozbily se vstupní dveře a jednou výtah. Developer špatně ohlídal izolace, místy teče střechou. Z vedlejšího bytu slyším, kdy si kdo prdne.Už dvakrát jsme se na shromáždění nesešli, nic se nerozhodlo. 40% vlastníků je mimopražských, vůbec nejezdí. V létě vyprší funkční období výboru. Dál to dělat nechtějí, nikoho v domě to nezajímá. Budeme muset vyměnit správní firmu - developer nám nadělil pěkné ptáčky.
Hurááá. Mám byt ve vlastnictví ( jako nájemník bych se dávno odstěhoval)
Optimista/pesimista/realista
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 2. 2007 15:44 | xxxyyy

Ach ty naivito. Kdyby to bylo tak růžové, ale ono není. Nepřesvědčím tě, přesvědčíš se sám. Bydlet ve vlastním je fajn, ale drahé a placení nekonečné.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Splátky úvěru

% z měsíčních výdajů

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Švejnar

ekonom

Roman Sviták

podnikatel, nakladatelství Grada

Jan Švejnar
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Sviták
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services