Daně a sociální dávky: je pro ČR lepší anglosaský nebo skandinávský model?

Ilona Švihlíková | rubrika: Daně | 31. 1. 2007 | 42 komentářů
Sledované anglosaské země vykazují nízkou míru nezaměstnanosti, pod průměrem EU. Relativně nízký podíl zaujímá i dlouhodobá nezaměstnanost. Nízká sociální ochrana, zdá se, vede k pozitivním výsledkům. Je tomu ale skutečně tak? Co to je fenomén "pracující chudoby"? Proč v těchto zemích vzniká "dvoustupňová" společnost?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 2. 2007 21:30, Martin

Proboha to je snuška lží, polopravd a naprostá manipulace s daty. Prostě tipické socanské bláboly prohlašované za jedinou pravdu a hlavně názory které se mají zalíbit těm co mají měnší příjmy. Autorka by se měla stydět.

+44
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

31. 1. 2007 7:36, Pavel

Takže zaprvé, nevím, jaké kriterium chudoby zvolil autor, ale běžně se používa (aspoň v Evropě) za kriterium příjem pod nějaké % průměrné mzdy. To znamená, že pokud vzroste počet bohatých a jejich příjem, tak zdánlivě vzroste i počet chudých (průměrný příjem se zvýší), i když fakticky se můžou mít také lépe než předtím, Takováto kriteria chudoby jsou prostě zcela zcestná, vůbec nic neříkající a jen nahrávají levicovým demagogům. Zkuste vzít kriterium chudoby podle OSN (příjem nižší než $1 denně) a rázem v Evropě (ani v USA) není jediný chudý.

Za druhé, když se řekne A, je třeba říct i B. ODS sice navrhuje zrušit minimální mzdu, ale zavádí místo ní minimální zaručený příjem ve formě sociální dávky. Na návrhu ODS je pěkné to, že není demotivující. Náš současný sociální systém nutí lidi nepracovat, protože práce za nízkou mzdu jim přináší nížší čistý příjem než život z sociálních dávek. Při přijetí návrhu ODS se vyplatí pracovat každému, protože i malá vydělaná částka zvýší jeho čistý příjem. Tento váš argument mi připoměl demagogické plakáty ČSSD před loňskými volbami, kde házeli na ODS vylhanou špínu.

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 42 komentářů)

5. 2. 2007 11:34 | AA

Máte moji omluvu pokud jsem vás neoprávněně napadl a zřejmě asi ano. O majetkových daních v USA toho moc nevím takže s vámi nemohu nijak polemizovat. Ohledně vlivu jednotlivých daní na fungování společnosti, to je mnohem širší povádání a jak jste asi viděl z mých předešlých příspěvků tak jsem zřejmě ochoten o této tématice přemýšlet. Dańová politika reflektuje poměry každého státu a je formována myšlením lidí ve státě. Irové si od státu jednoduše nenechají kálet na hlavu, takže vláda musí být v daňové politice opatrnější,kdežto ve velkém státě anebo postbolševickém to státu a politikům projde lépe, viz česko, německo, atd. Američani berou peníze na chod státu občanovi z jiné kapsy, zdaní mu bydlení ale benzín, auta atd. jsou zdaněny minimálně. Přesně to nevím, ale vsadil bych se že celková míra zdanění občana v Americe je mnohem menší než v Evropě. Amerika sice nemusí platit za rozsáhlou sociální síť, ale zase jim to sežere armáda. Ohledně levicových politiků v ČR to je také na dlouhou debatu. Nashle, musím jít něco dělat.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 2. 2007 21:38

Ziju jiz 10 let v Velke Britanii, zarazen do stredni vrstvy obyvatelstva a nemam pocit, ze bych ja a valna vetsina ostatnich v me stejne kategorii upadala mezi stale chudsi a chudsi obyvatelstvo. Autorce doporucuji navstivit jine zeme EU ci v nich zkusit chvili zit / podnikat / pracovat. Dostala by urcite zcela jine nez teoreticke poznatky blizici se zvastum a polopravdam.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2007 21:30 | Martin

Proboha to je snuška lží, polopravd a naprostá manipulace s daty. Prostě tipické socanské bláboly prohlašované za jedinou pravdu a hlavně názory které se mají zalíbit těm co mají měnší příjmy. Autorka by se měla stydět.
+44
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 2. 2007 19:05 | Dušan D.

V původním příspěvku jsem chtěl zejména upozornit na rozpor ve slovech a činech našich levicových politiků, na to, jak musejí překrucovat slova "bohatý" a "solidarita". Nevím proč jste to chybně pochopil tak, že se zastávám daně z kapitálových výnosů. Pro vaši nechápavost se na vás nezlobím, ale dělat ze mě nějakého propagátora třídního boje proti úspěšným, to už je trochu moc. Nemám rád kombinaci agresivity a nechápavosti. ... Chcete-li tedy změnit téma a bavit se o tom, jak co danit, zastávám názor, že jakákoliv daň z příjmu je asi ten nejhorší druh daně, ano, včetně daně z kapitálových výnosů. Majetkové daně jsou ale něco jiného. Pokud jde o Irsko, není příliš vhodným reprezentantem anglosaského světa, protože majetkové daně prakticky zrušilo. Jestli vám to není úplně šumafuk, 2 příklady trochu větších zemí než Irsko: Možná se budete divit, ale v USA jsou daně z nemovitostí velmi vysoké, v procentech tržní ceny nemovitosti. A daňový poradce vám od nich příliš nepomůže. V UK to není tak drakonické, i když průměrná daň přes 1000 GBP ročně z jedné bytové jednotky je taky na naše poměry těžko představitelná. A jestli vám to šumafuk je, s chutí si zakřičte, že tam vládnou bolševici a znárodňovači, o vlivu jednotlivých druhů daní na fungování společnosti stejně nebudete ochoten přemýšlet.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 2. 2007 12:50 | AA

Vážený Dušane. Mám nárok na svůj názor a můžete se vsadit že bohatí lidé kdekoliv na světě mají k dispozici ty nejlepší daňové poradce kteří jim srazí daně na absolutní miniumum a přitom využijí všech pobídek které stát dává a dnes už není žádný problém se jednoduše daňově odstěhovat do státu který tyto lepší daňové podmínky dává. Také jste mě trochu nadzvedl rozdělováním příjmu z tzv.práce a z kapitálových výnosů. Předtím než někdo investoval do kapítálových výnosů, tak musel ty peníze vydělat. Kapitálový výnos může mít i soustružník pokud investuje do akcií. Zdaňování příjmů podle jejich původu je levičácká taktika tzv. biče, já spíš věřím na tu daňovou mrkev. Pokud stát nebude své občany bičovat za ůspěch,bude mít mnohem aktivnější obchodní sféru, bohatší občany, kterým svou daňovou politikou bude moci nabídnout různé alternativy utrácení ze kterých bude mít stát prospěch. Tím pádem se mi anglosaský systém líbí mnohem více. Jestli je irsko dle vás pidistát anebo ne není žádný argument, i když jste s tímto tvrzením poněkud na tenkém ledě, irsko je rozlohou téměř stejné jako česko ale obyvatel má jen polovinu. Jen tam stát svým občanům více věří a méně nařizuje a jestli mám nějaké veliké znalosti s ostatními - většími státy je mi šumafuk, ekonomika a lidské vztahy fungují všude stejně.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 2. 2007 2:16 | chinasky

Srovnani cisel podle "techto" tabulek autorka zvladla na 1... Otazka zni, jestli ta data jsou relevantni... Je zde spousta "ale"... napr.: zarazi mne rozdil mezi tabulkou 2 a 3 u Irska... Komu mam verit? Vsehoschopne CIA nebo vseneschopnemu Eurostatu? Navic, podle jakych meritek Eurostat pracoval? Nebo, berou ta data ohled na pristehovaleckou politiku? Zajimave by bylo i porovnani nemeckeho Westu a Eastu...
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 2. 2007 23:56 | Dušan D.

Proč mi vkládáte do úst cosi o třídním nepříteli? Kde píšu že práce na burze není práce? Proč tak hrubě překrucujete, co jsem napsal?
Ano, v Irsku prakticky nejsou daně z majetku. Jak jste z tohoto konkrétního příkladu pidistátu Irsko ale vyvodil, že většina skutečně bohatých lidí ve světě platí malé daně, to mi je záhadou. Znáte i nějaký jiný ekonomicky úspěšný stát než Irsko? Evidentně ne. Na další nesmysly a výmysly z vašeho příspěvku nemá cenu reagovat.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 14:54 | AA

Vážený Dušane. Jste asi stále popleten zbytky soc.myšlení. Ten opravdu bohatý bez ohledu na to jestli si vydělal na burze anebo jinak hodně utrácí a jeho třeba přimět (nikoliv sejmout) k tomu aby to utratil doma,takže se tam musí cítit být vítán a respektován. Většina skutečně bohatých lidí ve světě platí velice málo daní ale stát z nich peníze dostává pomocí jejich investicí doma. Např.v tom irsku jak jsem psal se stát rozhodne kde potřebuje mít domy k nájmu (obdoba Nošovic apod.) a pokud se lidé (především ti bohatí) rozhodnou investovat do těchto bytů, stát jim povolí tuto investici vyjmout z daňového základu. Tímto způsobem se vybudovalo např.polovina Dublinu a nestálo to daňového poplatníka ani šup, protože kdyby na tyto bohaté vzali místo tohoto přístupu bič, tak se buď odstěhují do daňového exilu anebo budou švindlovat doma. Mohou si vybrat. V česku je prozatím dle vašeho názoru bohatý člověk třídním nepřítelem a ty je třeba ničit. Ještě mi prosím prozraďte proč se práce na burze neklasifikuje dle vás jako práce? Asi proto že je to veliké riziko a proletáři na riziko sami pro sebe nejedou a neuznávají je, je lepší vytvářet rizika pro druhé a pak je kritizovat za úspěch anebo rovnou znárodnit že ano?
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 14:28 | Jirka

Áááá známkovači bez schopnosti vyjádřit názor nám zase řádili. Tak já přidám ještě jeden bod, ať je to příště za 5:
3) Diakonické centrum "Domovinka" v Písku plné starých nemohoucích lidí, kterým stát tak moc touží pomáhat, nedostane dotaci od MPSV a nejspíš končí. Zajímavý kotrast s výšeuvedeným případem č. 2, že?
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 14:06 | Jirka

Já začnu věřit jakýmkoli politikům, až začnou zdaňovat spotřebu bez ohledu na příjmy a trestat grázly bez ohledu na majetek. Zatím to dělají přesně opačně bez ohledu na politickou orientaci.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 13:48 | Jirka

Jsou tu samozřejmě bohatí v důsledku poctivé píle i zloději těžkého kalibru. Potíž vidím v tom, že jedna skupina lidí obhajuje bohaté slovy o poctivé píli a druhá je zatracuje slovy o zlodějně. Tedy každá skupina má vlastní pytel, do kterého cpe všechny bohaté, bez ohledu na původ jejich jmění. Je to vidět i v politice. Jedni pomáhají bohatým tak, že je pomoženo hlavně zlodějům a podvodníkům, druzí potlačují bohaté tak, že zdaňují vysokými sazbami příjmy a majetek především těch poctivých. Poctiví totiž první skupině neposkytují za výhody kapesné a protože poctivě přiznávají příjmy a majetek, neujdou "trestu" druhé skupiny. Nepoctiví si zaplatí výhody u první party a té druhé se vysmějí, protože se daním vyhýbají, jak mohou. I přes rozdíly v názorech na bohaté mají oba znesvářené tábory jedno společné: prahnou po bohatství.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 13:04 | QEntity

Samozřejmě... Bohatí a schopní nebudou podporovat systém, který jednak nefunguje a který je ještě ke všemu oškube....
Nesolidní a cizích peněz chtiví mají ovšem jinou motivaci, než podporovat to, co je nelepší model pro nás i pro budoucí generace.....
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 13:01 | QEntity

To, co jste zde právě předvedl se ve slušné společnosti označuje jako třídní nenávist... Je to proto, že u nás je i mnoho lidí, kteří se prokazatelně ke svému bohatstsví dopracovali solidní prací... To, že to Vy nevidíte či nechcete vidět, to je jen Váš osobní problém...
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 12:59 | QEntity

Aha, takže podle Vás je úspěšnou společností například komunismus u nás, který rostl za Husáka kolem 1% ročně ?????
Probuďte se.... Koneckonců... Pokud je Vaším krédem nemít nic, tak se to v bohaté společnosti dá zařídit.... V chudé společnosti zbohatnout jde o poznání hůře !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I z toho srovnání jednoznačně vyplývá, co je hodnotnější....
A to, že Vy v příspěvku nevidíte 1+1 je z mého pohledu skutečně jen Vaše obludná neznalost základních ekonomických souvislostí.... Doporučuji základní literaturu z ekonomie....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 12:44 | honza

probuď se, ty počítáš mezi úspěšnější "lidi kteří mají být ohodnoceni za svou "kvalitní práci"" protekční hajzlíky usazené ve správních radách energetických kolosů s monopolním postavením v regionu a politické parazity s plnýma kapsa úplatků? To snad ne!
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 8:43

To, co tvrdíte o hranici chudoby v USA a ČR je zavádějící. Zkuste uvést nějaké konkrétní údaje, poku jste toho schopen.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 8:29 | Fana

Někde jsem už četl, že měšťanstvo se o svou likvidaci stará samo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 2. 2007 0:02 | jezevec

Problém socialismu je v tom, že dnes už nemá dost lidí, ochotných ho ufinancovat. Pokud schopbní a pracovití lidé vidí, jak čím dál větší díl jejich přidané hodnoty mizí v bezedné díře těch nikoli potřebných, ale těch nepřičinivších se - mohou natsta jen dvě varianty. Buď ztratí motivaci tu hodnotu vytvářet, a chudne celá společnost. A nebo se přestěhují do zahraničí - ať už osobně a nebo sídly svých firem, a chudne celá společnost. Pokud nezavedete pracovní povinnost a nezačnete střílet lidi na hranicích, jako to dělali komunisti - socialismus dovede zajistit jen jednu věc: že se budou mít zhruba VŠICHNI STEJNĚ ŠPATNĚ.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 2. 2007 0:02 | Dušan D.

Já našim levicovým politikům začnu věřit, že to myslí upřímně, až začnou prosazovat vyšší zdanění těch opravdu bohatých, a nikoliv pracujících. Bohatý je ten, kdo má tolik majetku, že nemusí pracovat, tyto lidi nějaké daně z příjmu za práci téměř nezajímají. Pozoruhodné je, že naši levicoví politici se snaží prosadit vyšší daň z příjmu, ale o daních z majetku a z kapitálových výnosů taktně mlčí. Tady od nich nehrozí, že bychom se alespoň přiblížili zemím, kde i bohatí lidé musejí platit daně, např. Švýcarsku nebo USA. Proč asi? Nezapomenu na to, jak kdysi populární levicový politik Stanislav Gross obhajoval své majetkové triky z doby, kdy byl premiérem a hřímal na sněmovnu "No tak jsem si koupil pozemky za účelem zisku z jejich dalšího prodeje, to přece smí každý a není na tom nic špatného!". Tito žongléři se slovy "solidarita" a "bohatý" jsou pak tak drzí, že v jedné větě se prohlásí za stranu pro pracující a zároveň hlásají vyšší daňovou progresi v dani za práci ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 1. 2007 23:37 | Dušan D.

Anonyme, to má být nějaká parodie na levicové demagogy, nebo s vámi tak lomcuje závist, že už máte vidiny, jak se ze statisícových platů úsporami na daních stávají třistatisícové?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivana Šachová

podnikatelka, Silex

Oldřich Bajer

podnikatel, zakladatel NetCentrum

Ivana  Šachová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Oldřich Bajer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services