Za vším hledej plodnou ženu

Ženská plodnost je jednou z hlavních příčin rozdílného ekonomického vývoje Spojených států a Evropské unie. A nejen to. Vysvětluje dokonce také, proč si i do budoucna Amerika zachová nálepku světové supervelmoci a z tohoto trůnu ji nesesadí ani Čína, ani Indie a už vůbec ne Evropa. Nevěříte?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2007 9:37

Článek je bohužel věštěním z koule(křišťálové). To jak vypadá vývoj v Číně a Indii dnes, vůbec nic neříká o tom, že to tak bude i za 40 let. Lidé předce jenom nejsou tak úplně nepoučitelní a za tak dlouhý čas budou mít hodně příležitostí zareagovat a napravit chyby současné politiky. Myslím si, že Čína a Indii budou ekonomickými velmocemi budoucnosti, přes všechna rizika, která jejich současný vývoj skrývá. A bude to dobře i pro nás, protože svět bude rozmanitější a bohatší (již dnes si užíváme levnou kvalitní elektroniku, boty a textil z asie), a stejně bude velmocí i USA, které musí taky řešit jeden zásadní problém-že totiž neví kam směruje a co vlastně chce. Jenom zvyšující se výdělky totiž k vytvoření spokojeného a vyrovnaného člověka(a následně pak efektivního pracovníka) nestačí, alespoň ne v poměrech vyspělé západní civilizace. S tím jak zmizeli problémi hladu, infekcí a malhygieny, staále větší váhu nabívají další-neekonomické resp. nepřímé ekonomické hodnoty. A to je problém stejně velký jako demografický vývoj.(a hodně úzce související) Číňanovi zatím stačí ke štěstí to, že bohatne. Nám již ne.

+54
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2007 16:39, s.made

hezky opsané:(

http://www.investujeme.cz/?object=toptema&menu=80&sekce=0050&sid=162

-25
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 45 komentářů)

28. 1. 2007 11:26 | goro1

USA nebudou moci předávat nic, pokud si zanechají vysoukou úroveň samostatnosti svých obyvatel. Samostatnost a zodpovědnost za své konání, kterou nám berou naše "osvícené" vlády...a říkají jim buď sociální stát nebo silný stát. Pokud se američani zbaví vlastní svobody tím, že ji předají do rukou svého státu, výměnou za sociální jistoty budou v ..... stejně jako evropa, rusko, a další.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 1. 2007 11:17 | Zdeny

Stačí se podívat do historie,všechny světové mocnosti,státy nebo demokracie ať už se jmenovaly jakkoliv,vždy musely přenechat místo jiným,které je z nějakého důvodu zničily,překonaly nebo změnily.Myslím,že i u USA to nebude jinak,vždyť již dnes mají obrovké problémy udržet svoje mocenské postavení.Za jak dlouho to bude a kdo bude tím novým nelze asi odhadnout,ale určitě o tom nebudou rozhodovat "plodné matky".S tím nemohu souhlasit,myslím že bude rozhodovat úplně něco jiného a autorka asi chce přispět k zvýšení porodnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2007 22:54 | LK

Můj kolega čeká čtvrté, plánují pět. My budeme mít čtyři. U nás to finanční problém nebude. Kolega to živí z jednoho průměrného platu a musí se zřejmě uskrovňovat. On říká, že ví, že na rozdíl od jiných si auto za půl melounu nekoupí. Je to jen otázka hodnot.
Jinak si myslím, že z článku vyplývá, že jediné řešení je vyšší porodnost. Zajímavé, že poslední opatření - 7000Kč/měs na mateřské, společné zdanění manželů(pro rodiče na mateřské velmi výhodné) je hodnoceno tak primitivně. A má se rušit. Porodnost v žádaných skupinách obyvatel asi nepodpoří tím, že by lidi kvůli tomu rodili. Ale jako jinému mému kolegovi, to zřejmě mnoha dalším umožní mít v pohodě další dítě. Mnoha průměrným rodinám na jednom platě to zajistí určitou ekonomickou jistotu. Narozením dítěte se ve stávajícím systému stáváte sociálním případem. I když za posledních 5 let se mnohé zlepšilo - společné zdanění manželů, byl zrušen strop přivýdělku při rodičovských dávkách atd.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2007 20:58 | lukáš

Jednoho dne už nebudeme moci žít dále na dluh, nebude na koho řvát : já chci bydlet, doktora, nažrat, nakrmte moje děcka, zeleninu do škol, ....já mám právo(potřebu) na to a to a přitom nic neprodukovat. Stát už nebude mít koho vysávat, sociálka bude pro všechny dostatečná a výdělek v práci bude tak zdaněný, že nebude mít smysl tam chodit, jedině načerno. Nicméně peníze budou potřeba tak se natisknou a to bude konec měny. Vznikne černý trh služeb, zboží, a možná i měna (např. zlatá). Jelikož trh bude bohatý a nelegální, bude jej ovládat mafie prorostlá do politických špiček. Tak bude zajištěna jeho dlouhá živonost a nakonec stagnace. Mezi tím tady poumírá v bídných podmínkách polovina důchodců a lidí, kteří nebudou součástí toho černého trhu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2007 18:57 | Bob

Moudrost starých babiček už to dávno ví: nejhorší je obstarat to první dítě, ty další už jdou jaksi víc samy. Z toho, co musíte učit to nejstarší vy, se od starších ty další samy naučí, samy se mezi sebou zabaví. Není to zas o tolik větší nápor na čas. Na finance možná trochu ano, ale třeba zjistíte, že lidi kolem vám pomůžou: dodají oblečení, pohlídají. Jídlo zase není tak katastrofálně drahé a malé děti toho moc nesnědí. Pokud moc nevyděláváte, tak se to za pomoci dětských přídavků, sociálních příplatků a příplatku na bydlení dá utáhnout. Samozřejmě nebudete jezdit každé léto k moři, ale dá se sehnat nějaké staré auto a levnou dovolenou v tuzemsku nebo tábor pro rodiny, je to paráda. Brzy narazíte na podobné rodiny a báječně si s nimi porozumíte. Problém je bydlení, ale znám rodiny, co odchovaly děti v 3+1: v jednom pokoji spali rodiče, v druhém kluci, v třetím holky, scházeli se v kuchyni. Všechno nějak jde, jen se musí chtít něco do života investovat. Ono se to člověku na stáří vrátí. Máme pět dětí, už dospívají, všichni studují na střední nebo na vysoké škole. Starší si už přivydělávají. Takže nějaký čas se najde, pokud se vůbec člověk doma probojuje k počítači. Bydlíme v domku, takže s bydlením není problém: žádné nájemné, jen občasné investice. Myslím, že na početnějších rodinách není zas tak co obdivovat, žijí úpně přirozeným životem tak, jak to bývávalo odjakživa.a doufám, že jsou většinou docela spokojené, aspoň tak, jak my.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2007 17:51 | Jarmila

Jakápak černá vize? Stačí jeden dva Černobyly a je zase plac pro další generace. My nepotřebujeme ani válku, pobijeme se na silnicích.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2007 12:19 | Leonn

Snad si autor článku nemyslí ,že hispalánci a černoši kteří se v 80 procentech podílí na porodnosti v USA dlouhodobě této zemi pomůžou :-) Čest výjimkám a osobně nic proti těmto skupinám obyvatel nemám, ale stáčí se podívat na většinu produkce amerických akčních filmů které jsou určeny právě pro tuto skupinu obyvatel a je velmi pravděpodobné, že mají v hlavě pouze drát, co jim drží uši :-) Něco jako většina našich cigošů, akorát v Americe na rozdíl od nás musí makat i přes absenci mozku protože z daní ve formě soc. dávek nedostanou ani dolar!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2007 0:05 | Pavla

Klobouk dolu!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 1. 2007 0:03 | jezevec

Když má člověk jedno dítě - stojí ho to všechen čas a všechny peníze, a jeho věci jsou rozesety po celém bytě. Když má druhé dítě - stojí ho to všechen čas a všechny peníze, a jejich věci jsou rozesety po celém bytě. Možná se něco změní pro to první dítě, ale pro rodiče je to v podstatě furt stejný. Když máte pět dětí - stojí vás to všechen čas a všechny peníze, to je furt to samý. (čtyřnásobný fotr, čekatel na páté).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 21:42 | dtto 44 let

Omyl. Počítej : 44 + 1 + 25(VŠprodítě) = 70. Pouhý kalkul a odpovědnost. O mé geny se nestarej, od mých 25 žijí někde jinde, ovšem nevím, kde. Viz www.crmzlin.cz koukni se hochu. A věř, že tam vybírají materiál dost tvrdě. Takže - kdoví, třeba i tvou starou ... jednou.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 21:17 | Marek

Je mi tě dost líto - rezignovat ve 44 je trošku brzy, ne? Ale o tom to je, silnější přežívají - a tím vůbec nemyslím grázly a podvodníky... Ty jsi na založení rodiny rezignoval a vlastně je to z hlediska genofondu populace dobře - bude ušetřen tvých slabších genů...
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 21:03 | Pavla

Trochu mimo, ale zajimalo by me...
Nekdo v ankete kliknul na "5 a vice deti". Zajimalo by me, jeslti to zaskrtl jen, aby to nebylo prazdny, nebo jestli tolik deti skutecne ma. A jestli ma, tak jak je uzivi, v jak velkem bydleni bydli a kde bere cas na cteni online serveru, kdyz ma "5 a vice deti"...
Laskavemu spoluctenari diky za odpoved.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 17:43 | Maňas

Hlavně Číňani mají do budoucna navrch nad ostatními i v tom, že neřeší důchodový a zdravotní systém, tak draze. V Čínském náboženství je jedno z jasných pravidel, že potomci zaopatří v důchodu své rodiče. Tzn. žádné státní důchody. A zdravotnictví řeší hlavně prevencí, přírodními přípravky a zdravou stravou. Myslíte si, že v Číně vydělává extrémně drahá negenerická farmacie typu Pfizer, Merck, Elli Lilly, Bayer, Roche a další. Vždyť díky výše uvedenému snad ani cukrovku, cholesterol, deprese, nadváhu, infarkty ani neřeší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 17:30 | Maňas

Mě to připadá, že je to pouze o dostupnosti použitelného bydlení. Podívejte se okolo sebe, kdy si mladí lidé pořídí potomky? Hlavně v okamžiku, kdy získají bydlení. Ať už dědictvím, půjčkou v bance, nebo našetřením. Málo komu se to podaří dříve než v 30-35 letech. A to jdou zpravidla do menšího než by si přáli. V 70 letech se narodila silná generace tzv. Husákových dětí pouze díky masívní výstavbě státních bytů a 100k půjčkám, ze které se ta domácnost dala vybavit. Co takhle ty vybrané daně a dotace EU směřovat do nájemního bydlení? Ten kdo na tom hlavně vydělá bude stát. Ale co by na to řekla bankovní a stavební loby a co teprve Sdružení vlastníků nemovitostí?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 17:06 | bocian

Bež do háje, ty pryoryto.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 14:41 | xxx

To jo. Zase další vize budoucnosti.
Zas někdo zapoměl že z pohledů Asiatů je Evropa zdegenerovaná. Indové i Čínaně maj proti nám výhodu. Oni jsou spojeni kdežto Evropa ne. Tím že tu povedeme tvz. žabomyší války (např. Euroústavu atd..) tím skončíme. Skutečně použil bych přirovnání k evoluci. Vše závisí jenom na nás. Co si vybereme za životní prioryty.
Evropu skutečně vysává sociální systém ale ten je i v Americe. Takže na tom jsme stejně.
Vzdělání a rovnoprávnost způsobilo u spusty lidí vysoké ambice a to je problémem dnešní doby. Ambice. Zapomělo se na to že si lidé nejsou rovni co se týče schopností a fyziologických vlastností.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 12:47 | Petr

V jakém oboru se pohybuješ?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 11:55 | Rosťa 44 let

Ryze z praktického osobního života. VŠ, po 89 velké plány - noví kapitáni průmyslu a podobné bliny. V 99 výpověď v podniku, kde jsem viděl dál, než šéf, ukončení vztahu ze zodpovědnosti k partnerce. Nyní 7 let střídavě podnikám, živím se jak se dá, vím, jak chutná pracák i sociálka. Ze zakládání rodiny jsem vyléčen. Možnost se usadit a podnikat trvale mimo ČR prakticky v oboru nulová, N ani F, A nepodporuje, ba odmítá, sem do ČR se derou ze západu na lepší místa ti, co u nich neobstojí. Zkoušel jsem Kanadu a Australii - také to skončilo na podmínkách, nemají zájem o starší než 35 let a chtějí kauce. Takže : byl jsem napálen panem Klausem s kuponovkou i třicetitisícovými platy, nevidím světlo na konci tunelu. Život v ČR zase stojí za hovno. Vládnou zase "komunisté", tentokrát modří. Myslí si někdo, že mi dělá starost naše populační křivka ? Kašlu na ni. Já rezignoval.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 1. 2007 10:40 | ivovi

Souhlas s obema prispevky (0222,0831). Je dost problemu, ktere klasicky rust urcite omezi, at uz dobrovolne nebo nedobrovolne. A vetsina tech problemu je silne propojena. Pitna voda, puda, energie, klimaticky chaoz.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 1. 2007 9:50 | Larus

Ve vzdáleném výhledu s vámi v zásadě souhlasím, ale myslím, že máme dost problémů, které jsou "blíž". Je to asi jako když někdo, kdo bydlí v centru Prahy a má s tím související "benefity" (kriminalita, astma, alergie, stres), má obavy z důsledků globálního oteplování. Evropa má jeden veliký problém a ten se jmenuje komunismus (někteří tomu říkají socialismus). To způsobuje, že v EU se růst HDP o 2% považuje za hospodářský zázrak, zatímco v USA 3% považují za "standard". Tady v EU máme slušnou šanci žít zdravé a naplněné životy v příjemné společnosti. Demografická krize nás nepostihne, když budeme tvrdě pracovat a budeme (ekonomicky) svobodní a nezávislí. To teď neděláme a to je mnohem větší problém.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Šárka Grossová

podnikatelka

Karel Schwarzenberg

politik

Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Karel Schwarzenberg
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services