Sociální síť čekají v roce 2007 významné změny

Rok 2007 bude v sociální síti časem převratných změn, o kterých vás budeme informovat. Zásadně se do systému sociálních dávek promítne změna konstrukce životního minima. Do života také vstoupí některé nové dávky atd. Chcete-li rovněž zjistit, jaké úrovně nově dosáhne vaše životní minimum či na které dávky máte nárok, můžete využít našich kalkulaček.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2007 10:45, hedvika

ty si tak dobrej........

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2007 9:01, Pavel

Ne, tak to není. Jenom přestávají (doufám) okrádat lidi kteří si vydobývají chleb svůj vezdejší v krvi a potu a přestávají rozdávat příživníkům, co jenom natahují dlaň a sami si ani neutřou sopel u nosu. Doufám, že ODS bude vládnout co nejdýl.

Zobrazit celé vlákno

-38
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 79 komentářů)

4. 1. 2007 10:23

jezevec ma moje uznani, ale Vy ani nahodou. Nevim, jestli je to tim, ze jsem chlap, ale mam "na krku" (vnimam to trosku jinak, proto ty uvozovky) dve deti, dodelavam VS (po nocich, jinak to s hypotekou nejde), moje zena chodi na ruzne kursy (nejen jazykove), zatim je s detmi doma na materske, babicky mame 100km daleko a obe pracujici, tj. hlidani pripada v uvahu tak v lete o dovolene. Pravda, rozdil je mozna v tom, ze jsme trosku odolali tomu materskemu pudu, a nemeli jsme deti hned v 18, ale nejdrive jsme aspon neco vystudovali.
Nebojte se, mnoho mych znamych ma problemy, ktere se snazite popsat, ale takto snad nereaguje nikdo z nich - ti, co znam, se z toho snazi dostat, a mnohym z nich se to dari.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 10:13

"ale nemůže z finančních důvodů studovat na denním studiu, ba ani v dálkovém"
Tak tento problem by vyresily studentske pujcky, tak caste v jinych zemich, a to i pro "pozdejsi" studenty. Nejsem si uplne jisty, zda chtit za VS po vsech penize, ale spise se priklanim k tomu, ze ano. Bohuzel bez tohoto impulsu zrejme ale pujcky na studium banky nabizet nezacnou...
"nějaká forma podpory nebo sociální výpomoci"
pokud socialni vypomoc, tak formou napr. bezurocne pujcky, nebo alespon podilu na pujcce (napr. stat poskytne pujcku, a clovek pak do urcite doby zaplati x% nakladu).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 10:12 | Jožka

Částečně to je pravda, zeptala jste se však někdy sama sebe, kdo za váš neutěšený život může? Není náhodou největší díl viny na vaší straně? Společnost nemůže za to, že nemáte partnera, že nežijete v "klasické" rodině, kde se o vše dobré i zlé dělí dva. Máte obrovské štěstí, že žijete v ČR - díky silnému sociálnímu systému určitě hlady neumřete. V drtivé většině zemí světa by vám tato jistota již garantována nebyla. A že nemůžete dceři dopřát pionýrský tábor? Nevím. U nás radnice pořádá pro děti z chudých rodin několikrát ročně pobytové zájezdy, z toho minimálně jednou to bývá Chorvatsko. Děti mého kamaráda je navštěvují prakticky pravidelně. P.S.: Mnoho prodavaček má maturitu, takže nijak "hluboko" jste neklesla - možná trochu méně nepřiměřeného sebevědomí a svět bude zase veselejší.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 10:10 | Karolína

Jejda, to je ale dlouhý, měla jsem co dělat, abych to přečetla až do konce. Chlapům se to kecá, a toho vychloubání, chudáku. Ještě napište jak by jste to dělal dnes, kdyby jste měl na krku dvě děti 2 -4 leté, nikdo vás k vůli tomu nezaměstnal a když tak pouze na velmi podprůměrnou práci za minimální mzdu a při honičce domácnost školka, babička na hlídání, domácnoct, moje studium atd.atd.???? A to vše bez příjmu, cha, cha. Ještě, že je mateřský pud tak silný a postrádá rozumový základ, protože jinak by se na to ženský pěkně vyprdly a jako druh by jsme dávno vymřeli. Jo a taky, napadlo vás někdy, že ne všichni mají stejné možnosti a ne každému je z hůry dáno, aby mohl studovat? Těch průměrných je většina, co s nimi uděláte? Navrhuji shodit je ze skály, nejsou přece pro společnost užiteční a ještě na ně doplácíme, tak co? No a důchodci to samé, ne? Ty by jsme mohli pro změnu v zimě vysadit na led, jak to dělali eskymáci se svými seniory, líbí se vám to? Raději už nic nepište, nasmáli jsme se už dost.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 9:29

Ty máš chlapče asi velký mindrák, že? Pokud je ten kapitalistický americky "akademicky" titul zárukou toho, že jenom jebeš, bereš hodne penez a prd delas, proč si to nekoupíš a pak jenom jebeš, bereš hodne penez a prd delas??? Ale ty asi nejebeš, nebereš hodně peněz protože možná prd děláš. MášTo Marný...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 8:49 | Jarmila

Jezevče, nejde o to, zda mám mít vzdělání bezplatné nebo jak vysoké. Jde o to, aby byl systém nastaven tak, aby bylo DOSTUPNÉ pro ty, kdo ho chtějí a mohou dále využít. Mně se třeba nepodařilo si po absolvování VŠ vzdělání rozšířit. Ještě při studiu VŠ jsem chtěla mít státnice z ruštiny. Připravovala jsem se na ně 3x. Ani jednou jsem je neudělala, protože ke státnicím se muselo přihlásit minimálně 5 lidí, aby se zkoušky vůbec konaly. Což se nestalo. Pak jsem se na to zvysoka...... Chtěla jsem si také doplnit jeden studijní obor a získat plnou kvalifikaci pro školství. Zkoušky na pedagogickou fakultu jsem (ještě za komunistů) neudělala. Když mi to sdělení došlo, dostala jsem záchvat smíchu a v první chvíli jsem měla silné nutkání poslat na rodnou Alma Mater, takto Universitu Karlovu, kopii jejich doktorátu a k tomu dopis z pedagogické fakulty, protože jsem podle něj měla v tomto oboru nedostatečné znalosti, ale vedle mi za ně dali doktorát. Ani se mi nechtělo věřit, že by měla Universita Karlova tak malé požadavky. Takže doplňující studium se nekonalo. Ale nic, to jsou jen drobné životní srandičky.
Co mně ale na systému vadí, je to, že člověk, který je hlavním živitelem rodiny (muž, který má ženu na mateřské nebo rodičovské dovolené a má jedno nebo dvě děti, člověk samoživitel atd.), by třeba obětoval čas na zvýšení vzdělání, ale nemůže z finančních důvodů studovat na denním studiu, ba ani v dálkovém, protože už se nemůže nijak uskrovnit, on jen nemá tak vysoký příjem, aby to utáhl. Pro takové lidi by měla existovat nějaká forma podpory nebo sociální výpomoci, protože oni nejsou nemakačenkové, ale pokud se budou vzdělávat, neuživí během této doby rodinu. A bohužel jsou povolání, která můžete vykonávat jen tehdy, když na ně máte papír. Jinak můžete být blbý jako tágo, ale musíte mít orazítkovaný papír. Jen tak namátkou: řidič - může jezdit jako prase, ale musí mít papír. Dále elektrikář se zkouškou na § 50, lékař, učitel, dneska dokonce i pojišťovák.......
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 1. 2007 8:46

duchodova reforma - netreba zdravotni reforma - netreba reforma verejnych rozpoctu - netreba
jedine co je treba jsou SOCIALNI DAVKY !!! a nejlepe kazdy rok zmenit, posledni zmena stala chudaky uredniky 3 000 000 000 Kc z nasich dani.. pry ten chudak stary software to nedokazal spocitat :-) a samozrejme s tim zvysit jeste pocet uredniku, to je take velice dulezite, to je ta cesta k prosperite :-)
P.S. tu fotku v clanku mate spatnou.. tam ma byt nekdo uplne jiny...:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 1. 2007 1:00 | jezevec

bylť jsem poptán na existenci vzdělání, nikoliv na svůj názor ohledně relevance nějakých titulů jakožto kvalifikačního předpokladu. jinak formulací "za svý" jsem mínil placené studium, nikoliv koupený falešný ftitul.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 22:38 | jezevec

Co má dělat člověk se vzděláním v oboru, který zanikne? No on asi ani ten leštič hlavní nepřijde o řemeslo ze dne na den. Pokud tedy N let čekal, a jen bezmocně čuměl až zahřmí - asi už se dá dělat velmi málo. Ale tech několik let PŘEDTÍM se měl starat, učit se, chodit do večerní školy a získat hned několik kursů. Za svý, dokud se mu daří dobře a relativně rekvalifikaci nepotřebuje. Nebo někdo někomu brání, aby se při vrtání laufů učil angličtinu, sváření, řídit tramvaj, a nebo třeba montovat nábytek? Takže proč maturanti sedí za kasou v supermarketu? Protože pokud je to jejich jediná kvalifikace, jejich pracovní zařazení tomu odpovídá. Ti, kteří se učili jazyky a řemesla, nebo dokonce něco sami vymysleli - s pracovním uplatněním na dobrých místech problémy nemají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 22:27 | Tomáš Marný

MBA - to je něco jako kapitalistický VUML, akorát že VUML se nechal odsedět a MBA se nechá koupit, že? Na jednom serveru jsem četl tuto definici MBA, řekl bych, že vcelku odpovídající...:
To je americky "akademicky" titul, ktery ti pomalu za nejaky poplatek daji v jakekoliv universite americkeho typu pusobici v CR. V podstate se tam "naucis" jak jebat svoje zamestnance a podrizene, brat hodne penez a prd delat...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 21:48 | jezevec

Asi si neuvědomujete - že to vaše "právo na práci pro každého" bylo vykoupeno zákazem podnikání pro 14 milionů, zákazem cestování, únikem tisíců kvalitních mozků do zahraničí, a střílením lidí na hranicích. Že cenou za levné pionýrské tábory byla skutečnost, že kilák za hranicema jste si za celou výplatu nekoupila ani rohlík, protože naše peníze měly nějakou směnnou hodnotu pouze uvnitř ghetta. Atakdále. Takže vono je vždycky něco za něco.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 21:41 | jezevec

Nemyslím že by žádný vysokoškolák neměl smět pracovat jako zaměstnanec - a taky nemyslím že by jakýkoliv popis mého vzdělání zmenšil vaši ukřivděnost. Nicméně pokud vás to opravdu zajímá, tak do své první práce jsem nastoupil na komunistiy nakázanou umístěnku (pamatujete?) jako absolvent tříletho učňáku bez maturity, v oboru který dnes již neexistuje. I tu blbou maturitu jsem si dodělával až po vojně, dálkově - zaměstnavatel mně sice uvolnil ze zaměstnání a škola byla zadarmo, ale studium bylo denní na dva dny v týdnu a volno bylo neplacené, a tak mi bylo žít jen za plat za tři dny práce v týdnu. Pád doby temna mne zastihl už s maturitou a s vedlejšákem v kotelně - za školení licenci na obsluhu vysokotlakých kotlů jsem už zaplatil. Pak jsem si zaplatil kurs sváření, kurs angličtiny, řidičák na všechno co má kola, a na rok 1991 neuvěřitelný kurs práce na PC (na počítačích 286 SX s monochromatickou grafikou HERKULES) - všechno za svý. Pak kurs němčiny, státnice z angličtiny, druhou maturitu, stáž v zahraničí, manažerské studium a titul BBA - všechno za svý. Dneska skutečně zaměstnávám dost lidí, umím tři jazyky, mám MBA - a studuju filosofii již jen z filosofického zájmu, samozřejmě za svý, na prestižní zahraniční univerzitě. Nejmenuju se petr. Kdybych čekal, až hodný stát sebere peníze někomu jinému, aby mi z nich zaplatil kurs - byl bych asi furt jen ten blbej učedník, starej a nezaměstnatelnej. Takže ano - myslím si že za své vzdělání a rekvalifikaci zodpovídá každý sám, a se stoupajícím vzděláním by měl stoupat i přínos jedince pro společnost (jak daňový, tak ve vytváření pracovních míst).
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 21:09 | L

Osobně smekám klobouk!!!!! Takovouhle trpělivost!!!!!! Tomu pánovi bych asi musela napsat ostřejší komentář než "chytrej až na půdu". Žiji v regionu s vysokou nezaměstnaností a přesně tak, jak jste psala jsem pracovala i za kasou v obchodě nebo jako barmanka (s maturitou). Ale nebudu tady vysvětlovat pánovi - vůbec nic! Jak vidím má jen svou pravdu! Vy jste byla trpělivější - ale nemá cenu vysvětlovat to někomu, kdo není žena v dané situaci!! NO PÁN TVORSTVA - který ty děti umí udělat, ale ženy samoživitelky (vy se pak postarejte- a je nám jedno jak) za nás - mi si jdem užívat!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 20:49 | Lenka

Vážená paní moje maminka nás (2 holky) taky vychovávala sama, ale nemusela se každý den bát o práci a taky jsme každé prázdniny mohli jezdit na pionýrské tábory (což dříve - bylo podporováné ROH). Dnes má moje dcera 14let a nemohla jsem si dovolit dát 3 - 6.000,- Kč, aby jela na 10 dní na letní tábor! Mám střední školu s maturitou a práce se nebojím, abych nás uživila pracovala jsem již jako prodavačka, barmanka atd. Jenomže s jedním platem po zaplacení nájmu mi nezbývá ani na to jídlo!!!! Dříve když někdo nedělal, tak to byl trestný čin, ale taky ho nikdy nepřišel o práci (pokud se o to vážně nesnažil). Nejsem povaleč - ani žádný nadstandard nemám - Pracovala jsem 15 hodin denně (na úkor výchovy své dcery, která byla už jako 7 letá přes noc sama doma) to nikoho nezajímalo!! Dnes je velmi jednoduché skončit na ulici!!! Asi máte práci nebo partnera, který se o vás postará! Moje maminka - vidí, jak skvěle se máme v našem regionu z vysokou nezaměstnaností - kde raději zaměstnají důchodce za 25,- Kč na hodinu, protože za ně nemusí odvádět nic a živitelé rodin jsou bez práce.Takový moralisty mám nejraději!!!!!!!!!!!!!!!! Samozřejmě, že jsou i tací, kteří se ani nesnaží nějakou práci hledat - ale co mi je po nich!!!
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 20:43 | SocPredator

Já si naopak myslím, že by měli dostat všichni bez rozdílu stejně a celej ten aparát na přerozdělování a žádání bych rozpustil, aby se něco ušetřilo. Pak bude minimální rozdíl mezi tím, kdo pracuje a tím, kdo pobírá jen dávky celá mzda pracujícího, což je daleko lepší motivace, než když je rozdíl pár tisíc.
O novém systému si myslím pořád to stejné jako o systému do roku 2006. Zbytečný, nákladný, nereformní a teď je ještě komičtější - životní minimum. Jelikož se snížilo, tak už se ani nevyplatí s těmi úřady spolupracovat - ne že by to teda většina dělala :-)
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 16:03 | pastelka

Nechápu, proč zde každá tak pláčete. Uvědomte si, jak jsme asi museli vycházet s penězy my, vaši rodiče.Nějaké pastelkovné, příspěvky na bydlení,sociální dávky,nic takového neexistovalo. Přesto jsme se snažili vás slušně vychovat, dát vám vzdělání a to na úkor i svého odříkání. To bohužel dnešní mladá generace neumí. Naprosto souhlasím s tím, že se omezují dávky. Převládá konzumní styl života.Bylo už na čase aby se s tím vláda začala zabývat. Mnoho občanů žije z dávek a porodného na děti, práci se vyhýbají. Podpora by měla patřit pouze těm, kdo bude vykonávat veřejno-prospěšné práce a pokud mu to nevoní, tak nic. Copak musí mít děti ty nejdražší hračky, v rodinách bývají 2-3 mobily...to vše jsou zbytečné výdaje a nad tím by jste se měli zamyslet. Nemusíte mě posílat k neandrtálcům, vím co mluvím.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2007 15:04 | Jarmila

Těmi pár korunami, co dává stát, se není co chlubit. Kdysi jsem taky měla problémy sehnat rozumnou práci, takže jsem z důvodu péče o dítě vzala co bylo, hlavně aby to mělo přijatelnou pracovní dobu, protože jsem musela dítko vodit do a ze školky. Tím jsem se ocitla v pásmu nároku na sociální dávky. Stát mi přispěl 3,60 Kč měsíčně a přitom nezapomněl zdůraznit, že částka musí být využita pro potřeby nezletilého dítěte. O tu převratnou sumu jsem musela žádat na zvláštním formuláři a rozhodnutí o přidělení mi přišlo domů doporučeně do vlastních rukou. V té době to byla hodnota poloviny oběda ve školní jídelně. Ze "státní péče" mám dodneška kopřivku. Nezlobte se, ale z párku králíků v králíkárně máte za rok vyšší užitek než z nějakých státních dávek.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 14:53 | Jarmila

Ještě se doplním: ta dáma už jednu VŠ měla, a přesto se MOHLA rekvalifikovat za státní peníze!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 14:50 | Jarmila

Proti tomu přece nic nenamítám. Jo, MÁ je vytvářet, ale mně šlo jen o to, že někdo prostě získal vzdělání v oboru, který třeba vývojem zaniknul (např. kdysi bylo velice váženou strojní profesí vrtání a leštění hlavní. Co ten člověk bude dělat, když se v rámci zbrojí konverze zruší jeho fabrika?). Já vím, že třeba příklad se strojařem není to pravé, napadají mně třeba svého času učitelky ruštiny (a jiných předmětů). Těm tehdy naštěstí pomohlo školství. Kdybychom ale přijali premisu, že je nebudeme rekvalifikovat, bude tu běhat hejno lidí, kteří sice získali vzdělání, ale to jaksi už postupem doby není potřeba. Proč třeba maturanti stojí za kasou v supermarketech? Co to mají za vzdělání, že jsou použitelní jen k práci, pro kterou dneska není třeba žádná zvláštní kvalifikace, i když je tam zodpovědnost (hmotná)? Ono kolikrát k malé použitelnosti člověka stačí, že je poněkud staršího data narození a neumí cizí jazyk. Ten ale např. člověku v padesáti leze těžko do hlavy. Jako zářný příklad rekvalifikace mně třeba napadá autorka Harryho Pottera. Původně byla učitelka angličtiny. nesehnala práci, takže si udělala rekvalifikační kurs. Po jeho ukončení byla na mateřské, v té době začala psát příběh o čarodějnickém studentovi a zbytek už znáte. Mně na tom jen fascinovalo, že se ta dáma mohla v kapitalistické Anglii rekvalifikovat za státní peníze.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 1. 2007 14:40 | Karolína

A jaké máte vzdělání vy, pane Jezevče??? A kolikpak jste už utvořil pracovních míst??? Možná máte svojí firmu a možná, že jste tak dobrej, že jste se oní zasloužil sám a dokonce zaměstnáváte lidi, ale zdá se mi poněkud zcestný názor, že každý vysokoškolský či středoškolský absolvent má nebo dokonce musí firmu založit a zaměstnat další lidi, řekla bych, že to možné není, nejste náhodou Petr, z této diskuze?? Máte podobné, poněkud přihlouplé názory.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Singer

bývalý guvernér ČNB

Karel Svoboda

podnikatel, Toi Toi

Miroslav Singer
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Karel Svoboda
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services