Les, investice spíše srdcová I

Václav Valášek | rubrika: Jak na to | 12. 1. 2011 | 11 komentářů
Hodnota peněz je nejistá, jak se jich tedy šikovně zbavit? Jistě, zlato je krásné, ale taky je teď po něm setsakramentská poptávka. Pokud už jste zajištěni na důchod, kupte vnoučatům kousek lesa. Je ještě krásnější než zlato. A uklidňuje.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 1. 2011 7:56, Radim

Jak investovat do lesa záleží na spoustě otázek. Za prvé kde ten konkrétní les je neboli co na něm může růst. Někde v horách to budou čistě horské stromy, jedle, javor klen, smrk, buk.... Někde dole u Hodonína u řeky to budou stromy lužních lesů, topoly, jilmy, lípy velkolisté, duby....Někde v písku v polabí borovice... taky velký vliv má půda. Na nějakém suchém kamenitém místě, kde normální stromy rostou špatně, by dával smysl i akát, jenže ten by dnes už asi nikdo sázet nepovolil, musel by se sázet načerno. Zkrátka aby to dobře rostlo, musí se trefit to, co do tamních podmínek ( a do sadebního plánu místního úřadu) pasuje.
Pak záleží, jak chcete ten les využít. Jestli tam nasadit monokulturu, která má největší výnos z hektaru, ale která má největší riziko, třeba smrková, že až bude sucho, bude porost zdecimován kůrovcem. A která má neblahé ekologické působení na diverzitu rostlinného společenstva a na nich závisejících živočichů a v neposlední řadě na lovnou zvěř. Nebo jestli necháte část přirozeně rostoucích divokých semenáčků nebo přírodu zastoupíte a vymodelujete vysázením na tom místě smíšený les. Nebo třeba jestli se rozhodnete a dotanete na to povolení tam nasadit rychlerostoucí dřeviny a každých 5 let z toho porostu těžit štěpku na topení nebo prostě jednou za pár let probrat porost a vytěžit palivové dřevo.
Pak záleží, jestli chcete využívat ten les skrz koníčky. Ve většině oblastí je váš les automaticky částí místní honitby a vy jste z tohoto titulu členem místního honebního společenstva, můžete ovlivňovat, kterým myslivcům honitbu pronajmou, dostat se přes myslivce ke zvěři vyrostlé na svém pozemku případně rovnou udělat příslušné myslivecké zkoušky a nechat se mezi ty myslivce přijmout a starat se o zvěř v té honitbě včetně zvěře vyrostlé ve svém lese. Můžete les využívat skrz včely, osadit les podle místních podmínek přešvážně včelařskými dřevinami, třeba javory kleny, lípami velkolistými a malolistými, něco včelařských vrb, olší, javorů mléčů, třešní ptačích..., můžete zkusit v rámci možností (ekologie, pozor na cizí invazivní rostliny) na svém pozemku podsadit včelařské keře a rostliny, třeba divoký maliník a další a vybudovat tak biotop, který nabízí každý rok z každého hektaru produkci pro stovky kilo medu a chovem včel tu nabídku využít. Můžete les využít k víkendové rekreaci, umístit tam menší boudu takzvaně nespojenou s podkladem, typu nějaké stavební buňky by ve většině lesů neměl být větší problém. Je možné se taky zaměřit na produkci dražších vzácnějších dřev, osadit pozemek po poradě s truhláři příslušnými, třeba i cizokrajnými dřevinami, vzrůstnými jabloněmi a hrušněmi...
Pak záleží na konkrétním místě, kde ten kousek lesa je. Kousek lesa umístěný někde uprostřed souvislého lesa bez příjezdové cesty se dá využít omezeně, nejlépe stejně, co se týká kácení a sázení, jaké vedlejší lesní pozemky. Kde vede k pozemku příjezdová cesta, dá se využít nezávisle na okolních pozemcích. Kousek lesa umístěný na kraji města nebo vesnice za nějakými bytovkami nebo tam, kde ty bytovky mají vyrůst bude nejspíš jen prostor plný odpadků a rejdiště místních děcek a zlodějů, tam se hodí jen nenáročné běžné místní dřeviny jako monokultura, které není žádný důvod krást. Kousek lesa umístěný na nějakém osamělém pěkném místě a ideálně s přístupovou cestou se dá v rámci možností přetvářet a využít na spousty způsobů včetně nějaké pravidelné relxace a pobytu v přírodě.
Asi tak.....

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

12. 1. 2011 9:01, Zdenek

Prodal jsem starý les na Vysočině,před 30 lety by se řeklo hluboký..kouzelný,koupil ho lesák, soused, který koupil sousední vykácený od rychlokvašky za 1kč, který osadil. Byl daleko od bydliště, pár stromů s kůrovcem se vždy najde a to je nutno vykácet a do 2 let zalesnit. Samé problémy, včetně krádeží. Je totiž nutný o něho pečovat a na dálku s pár hektary je to problém-pečuje cizí. A ty papírky ze něj, skutečně jsou čísla někde v počítači s rizikem znehodnocení. Dřív les ke statku byla samozřejmost a nutnost.

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

14. 1. 2011 15:59 | vaclavvalasek

Díky za upozornění. Vycházel jsem z vyjádření České asociace pojišťoven a držím palce, ať les roste. Václav Valášek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2011 15:56 | vaclavvalasek

Vážený pane Radime, velký dík za praktické rozšíření článku. Václav Valášek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 1. 2011 15:55 | vaclavvalasek

Dobrý den, včera vyšlo krátké pokračování s konkrétními příklady http://www.penize.cz/investice/185516-les-investice-spise-srdcova-ii Václav Valášek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2011 18:53 | mirda

Když jsou uváděny pojišťovny,které pojistí les tak všechny - vím, že je pojistí i UNIQA. Jinak mám 3,5 ha lesa, polovinu jsem musel zalesnit, samé výdaje, ale doufám, že jednou budou mí vnuci a pravnuci vděčně vzpomínat na bláznivého předka, který vyhodil půl milionu na to, aby se jim lépe dýchalo.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2011 12:39 | Marek Poláček

Jaké povolení je třeba k osázení pozemku rychle rostoucí dřevinou. Například japonským topolem?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2011 9:01 | Zdenek

Prodal jsem starý les na Vysočině,před 30 lety by se řeklo hluboký..kouzelný,koupil ho lesák, soused, který koupil sousední vykácený od rychlokvašky za 1kč, který osadil. Byl daleko od bydliště, pár stromů s kůrovcem se vždy najde a to je nutno vykácet a do 2 let zalesnit. Samé problémy, včetně krádeží. Je totiž nutný o něho pečovat a na dálku s pár hektary je to problém-pečuje cizí. A ty papírky ze něj, skutečně jsou čísla někde v počítači s rizikem znehodnocení. Dřív les ke statku byla samozřejmost a nutnost.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2011 8:29 | Bouček Antonín

Četl jsem podobnou historku (Ludvík Vaculík: Sekyra). Drobní sedláci dostali po válce kus sadu. Jeden z nich svou část okamžitě porazil a dřevo prodal. Autorův otec si svoji část zušlechtil. Po roce 1948 museli dát oba své podíly do družstva, tomu prvnímu zůstali alespoň ty peníze (druhého klepla pepka). Historická spravedlnost (v knize nezmíněná): po měnové reformě 1953 přišel o peníze i ten předvídavý sedlák.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2011 6:23 | josef

Kdysi jsem cetl hezkou prihodu o farmari v padesatych letech. Na svem poli sazel les. Vsichni se mu smali, protoze je jasne, ze z lesa uz nemohl nic mit (vykacet kompletne les lze az po 80 letech). Ale on se smal ostatnim a rikal, ze les se nesklizi kazdy rok, jako psenice. Mel tim na mysli to, ze se mu bude postupne zhodnocovat a az komunisti padnou, bude v nem mit ulozenu hodnotu, kterou na normalnim poli budou komunisti cerpat kazdy rok pro sebe.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2011 0:30 | bartas

Přesně tak, je to investice srdcová pro ty, co myslí hodně dopředu a netrvají na tom, že si investované a zúročené prostředky chtějí také užít. Je to investice těch, co to myslí se svou domovinou férově. Uvítal bych konkrétní tipy a postupy, jak zainvestovat nevelké prostředky (desti či statisíce do lesa). Koupit vzrostlý les či čerstvě pokácenou mýtinu? Nebo koupit pole a přeměnit jej na les? Jak na to?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 1. 2011 7:56 | Radim

Jak investovat do lesa záleží na spoustě otázek. Za prvé kde ten konkrétní les je neboli co na něm může růst. Někde v horách to budou čistě horské stromy, jedle, javor klen, smrk, buk.... Někde dole u Hodonína u řeky to budou stromy lužních lesů, topoly, jilmy, lípy velkolisté, duby....Někde v písku v polabí borovice... taky velký vliv má půda. Na nějakém suchém kamenitém místě, kde normální stromy rostou špatně, by dával smysl i akát, jenže ten by dnes už asi nikdo sázet nepovolil, musel by se sázet načerno. Zkrátka aby to dobře rostlo, musí se trefit to, co do tamních podmínek ( a do sadebního plánu místního úřadu) pasuje. Pak záleží, jak chcete ten les využít. Jestli tam nasadit monokulturu, která má největší výnos z hektaru, ale která má největší riziko, třeba smrková, že až bude sucho, bude porost zdecimován kůrovcem. A která má neblahé ekologické působení na diverzitu rostlinného společenstva a na nich závisejících živočichů a v neposlední řadě na lovnou zvěř. Nebo jestli necháte část přirozeně rostoucích divokých semenáčků nebo přírodu zastoupíte a vymodelujete vysázením na tom místě smíšený les. Nebo třeba jestli se rozhodnete a dotanete na to povolení tam nasadit rychlerostoucí dřeviny a každých 5 let z toho porostu těžit štěpku na topení nebo prostě jednou za pár let probrat porost a vytěžit palivové dřevo. Pak záleží, jestli chcete využívat ten les skrz koníčky. Ve většině oblastí je váš les automaticky částí místní honitby a vy jste z tohoto titulu členem místního honebního společenstva, můžete ovlivňovat, kterým myslivcům honitbu pronajmou, dostat se přes myslivce ke zvěři vyrostlé na svém pozemku případně rovnou udělat příslušné myslivecké zkoušky a nechat se mezi ty myslivce přijmout a starat se o zvěř v té honitbě včetně zvěře vyrostlé ve svém lese. Můžete les využívat skrz včely, osadit les podle místních podmínek přešvážně včelařskými dřevinami, třeba javory kleny, lípami velkolistými a malolistými, něco včelařských vrb, olší, javorů mléčů, třešní ptačích..., můžete zkusit v rámci možností (ekologie, pozor na cizí invazivní rostliny) na svém pozemku podsadit včelařské keře a rostliny, třeba divoký maliník a další a vybudovat tak biotop, který nabízí každý rok z každého hektaru produkci pro stovky kilo medu a chovem včel tu nabídku využít. Můžete les využít k víkendové rekreaci, umístit tam menší boudu takzvaně nespojenou s podkladem, typu nějaké stavební buňky by ve většině lesů neměl být větší problém. Je možné se taky zaměřit na produkci dražších vzácnějších dřev, osadit pozemek po poradě s truhláři příslušnými, třeba i cizokrajnými dřevinami, vzrůstnými jabloněmi a hrušněmi... Pak záleží na konkrétním místě, kde ten kousek lesa je. Kousek lesa umístěný někde uprostřed souvislého lesa bez příjezdové cesty se dá využít omezeně, nejlépe stejně, co se týká kácení a sázení, jaké vedlejší lesní pozemky. Kde vede k pozemku příjezdová cesta, dá se využít nezávisle na okolních pozemcích. Kousek lesa umístěný na kraji města nebo vesnice za nějakými bytovkami nebo tam, kde ty bytovky mají vyrůst bude nejspíš jen prostor plný odpadků a rejdiště místních děcek a zlodějů, tam se hodí jen nenáročné běžné místní dřeviny jako monokultura, které není žádný důvod krást. Kousek lesa umístěný na nějakém osamělém pěkném místě a ideálně s přístupovou cestou se dá v rámci možností přetvářet a využít na spousty způsobů včetně nějaké pravidelné relxace a pobytu v přírodě. Asi tak.....
+46
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2011 7:02 | Eda

Kdy bude další příspěvek, prosím? Tak krásné a velmi dobře pojaté téma lze jen hltat!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

František Štěpánek

podnikatel, Sokolovská uhelná

Michal Sýkora

bývalý hokejista a investor

František Štěpánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michal Sýkora
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services