Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?

Každý tržní nájemce v České republice platí měsíčně v průměru o zhruba 2 500 Kč víc než by musel, kdyby proběhla deregulace, ročně tedy zaplatíme o 10,5 miliardy Kč navíc. Pokud stát prohraje svůj spor s Občanským sdružením majitelů domů a neprovede okamžitou deregulaci, budeme požadovat odškodnění. Postoj Sdružení platičů tržního nájemného pro Peníze.CZ vysvětluje Petr Kolář.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 1. 2007 7:18, Pavel

Lidi vy nevite o cem tady vubec mluvite,Ja ziju uz mnoho let v Americe a tady zadne socialni zarizeni absolutne neni ,je tu strasna byda a lidi zijou na ulicich ve velikym mnozstvy,tu nejsou zadne stani byty nebo najemni byty sregulovanym najemnym,a ty financne slaby lidi nemaji kam jinam jit nez zit na ulici,rodiny s detmi bydli na ulici nebo v Aute,a je to veliky problem ktery nemohou vyrezit!Kdyz deregulace najmu by se uskutecnila tak je to veliky krok od sozialniho zarizeni a snim urcite pridou jine veci jak v Americe jako zadne satni pojisteni kazdy se bude muset pojistit sam i kdyz pracuje,a platit doctory s vlastni kapsy, a to obsahuje i zubni leceni na to tady zadna stani pojisttka neni i kdyz lide pracuji a plati vysoke dane!!Zadna socialni podpora nebo podpora na deti neni!Kazdy si mysli ze americani zijou jako v zite ale realita je jina.Enormni suma lidi zijou ve velike byde a velike mnozstvy lidi jsou teszce zadluzeni a by mohli vubec prezit,protoze kdyz nemate socialni zarizeni tak musite paltit vsechno z vlastni kapsy a pak si muzete vypocitat kolik vam k zivotu zbyde to chcete tak zkoncit v Ceske Republice????A myt velikou bydu?Vyte kolik starych lidi v CR zije na 7000 kc duchodu jak takovy clovek by mohl zaplatit trzni najem bytu ktery cini.ca.10000 kc za 50 m2????Co potom s tema lidmi poslat je na ulici? Myslite ze to je ferove cloveka ktery cely zivot pracoval poslat v jeho stari na ulici?A to je ten problem o kterem tady asi nikdo neuvazuje.V jinych Evropskych zemich je taky dobre socialni zarizeni co obsahuje i regulovane najmenne jako napr v Rakousku a nikdo se tam nestezuje a nedelaji takove skandaly jako CR,Ja si myslim ze to je velice trapne ze stim Cesi chcou jit na komisi evropske Unie a ja dofam ze je evropska komise odmitne, protoze vzyt lidem socialni zarizeni ktery to potrebujou je proti lidkemu pravu a to by se melo dat na Evropskou komisi,a ty lidi kteri jsou tak zvanymi "majiteli "domu,tem by komise mela naridit kdiz za tyto byty chteji zadat trzni najmy tak maji za ty domi doplatit trzni cenu a pak uvidime!A tady to nema ze zavisti nic spolecneho,ale s tim lidi upozornit jak je socialni zarizeni dulezite pro kazdeho i ti kteri jsou financne silnejsi,protoze i kdyz dobre vydelavate ale za vsechno musite zvlast palit , co by melo byt zaplaceno od statu protoze za to platite dane tak vam moc nezbyde!Lidi jsou chamstlivi neuvazuji a chteli by porad vic ale nemysli jake vysledky s toho vzniknou!

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 12. 2006 9:21, zinfo

Pokud se nad věcí opravdu zamyslíte, zjistíte, že nájemné křiví trh. Pokud by se nájemné uvolnilo, dostalo by se na trh mnoho dosud blokovaných bytů. Zvýšila by se tak nabídka při zachování poptávky. Cena běžného tržního nájmu by tak při zachování ostatních podmínek klesla. Na deregulaci by tak vydělali jak majitelé, kteří mají větší počet regulovaných bytů a rovněž nájemci v nereulovaných nájmech. Doplatí na to nájemci s regulovaným nájemným a také pronajímatelé s převahou tržních nájmů.

Zobrazit celé vlákno

-27
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 60 komentářů)

26. 12. 2006 0:28

Spočítal někdo majitele rodinných domků? Sleduji tuto debatu, i mnohé jiné, a chápu, že se lidem, kteří platí vysoké tržní nájemné, vůbec nechce platit za prohrané arbitráže - proč by se jim také mělo chtít? Vždyť oni nic nespáchali, platili mnohdy víc než měli, tak proč by měli "zásluhou" politiků a státu platit za něco, co nezavinili? Proč by měla právě ve financích platit nějaká anonymní kolektivní vina? Jenomže co majitelé domků? Kolik jich je v této zemi? Majitelé domků si musejí každý hřebík na svém domku zaplatit samotní , vše si buď udělat sami nebo zařídit či vyběhat po firmách, stojí je to spoutu času - a ti také mají platit za nějaké prohrané arbitráže? Nebylo by nakonec nejspravedlivější ,aby zmiňovanou částku zaplatili ti, kteří to všem ostatním dluží, tj. nájemníci bytů s regulovaným nájemným? Myslím si , že ano.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 12. 2006 16:01 | Pavel G.

Někdy se tu kecá.Naši bydleli v pavlačáku,Když se začaly tyto domy v 60.tých letech bourat,tak dostali státní byt-dekret na dvoupokojový byt,takže žádné privilegium,jako že někde" musel být"! Jak se líbil otci režim-je to nepublikovatelné.Takže:nelze všechny házet do jednoho pytle!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2006 13:12 | Tomáš Marný

Vy jste ustrnul ve vývoji pěkných pár let zpátky, co? Kolik bytů je dnes tzv. státních?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 12. 2006 8:39 | Jarmila

Energetiku, s umístěnkami jsi vedle jak ta jedle. Například můj táta skončil VŠ v r. 1955. Jako veterinář dostal umístěnku cca 120 km od bydliště, do obce,kde lišky dávají dobrou noc a odkud je trochu větší město 15 km. Svobodárna tam nebyla, byl rád, že dostal tehdy nově postavený obecní byt 1+1 (postavili tenkrát bytovku s pěti byty, jeden dostal táta, jeden učitel, další dva byly pro pracovníky místního JZD a z jednoho se pak udělala ordinace pro doktora, ten byt dostat nemusel, do té obce se přiženil). A že by soudruzi požadovali bonzování? Táta měl tenkrát velice nepravidelnou pracovní dobu, protože krávu nezajímá, jestli je zrovna neděle nebo Štědrý den. Kráva se fakt blbě bonzuje, to jako jestli Stračena sežrala víc než Amálka, jestli jí obvodní inseminátor lépe uspokojil nebo že má o dva články delší řetěz? Když bylo tátovi 50 let a těžká práce v terému se zmáhala, našel si lehčí práci na veterinární kontrole v masokombinátu, 40 km od bydliště. Protože by na přidělení státního bytu mohl čekat taky 20 let, rozhodl se postavit vlastní. Firmy to tenkrát nestavěly, protože pro samé budování socialismu ve fázi přechodu ke komunismu jim na to už nezbýval čas, tak holt stavěl vlastníma rukama, za pomoci členů rodiny. Ono ty státní byty taky nedostal každý a hned.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 13:52 | ja

Ne, soudruzi po me nic nechteli, pri listopadovem prevratu jsem ani zdaleka nebyl plnolety. Takze jsem nemel ani zadny byt, ani zadnou umistenku. A ani v rodine to nebyla z tohoto pohledu zadna slava. A i presto nepausalizuji a netvrdim, ze vsichni ostatni byli svine/zbabelci/kolaboranti a podobne. Navrat starych casu bych opravdu nechtel, ale chapu, ze mnoha lidem tehdejsi stav vyhovoval, praci meli jistou, bydleni taky...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 6:23 | Důchodce

Pořád se zapomíná na jednu věc. Co je to za byty, kde se platí regulované nájemné? Obecní byty? NE, to jsou bývalé státní byty, po roce 89 chytře převedené na obce, aby se jim mohlo říkat jinak. A kdo v "dobách nesvobody" mohl získat dekret na státní byt? Vojáci, policisté, estébáci, členové KSČ, angažovaní členové ROH a SSM, režimu prospěšní umělci apod. Neprivilegovaní občané mohli dosáhnout max. na byty družstevní. Nedívejme se na to jen z pohledu peněz - že regulovčíci platí zlomek tržního nájemného. Dívejme se na to morálně tak, že ten kdo získal dekret za dob ČSSR a má jej dosud, byl osobou, která napomáhala totalitnímu režimu. Pokud se mi nějací mladí dnes chlubí, že získali dekret po babičce, která jej měla od roku 1969, říkám si: To se máte čím chlubit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 12. 2006 11:33 | Jirka

Zkuste si koupit byt do vlastnictví. Nájem budete mít 0,-. Nádhera ne? Do společného fondu SVBJ na opravu společných částí domu a ostatní výdaje společenství platím necelých 800 měsíčně. To taky ujde. Daň z nemovitosti asi 200/rok - to je taky pohoda. Za poslední 4 roky jsem dal do nutné rekonstrukce 65 tisíc. Čeká mě kompletní rekonstrukce elektroinstalace (odhad 40 tisíc), výměna plynového kotle (cca 50 tisíc/ 10 let + další výdaje na pravidelnou údržbu a revize), výměna všech vnitřních dveří (20 tisíc). Až na ten kotel vše svépomocí, aby to nebylo ještě dražší. Až budu mít to nejhorší za sebou, začnu tvořit rezervu na výměnu radiátorů, které po letech zarostou a proreznou a další nutné opravy a výměny zařízení. To je čistě to, co by bylo v nájmu. Bez elekřiny, plynu a vody. Tento byt je na okraji republiky v domě bez výtahu, proto celkem laciný. Až budete počítat, nezapomeňte připočíst taky odpisy pořizovací ceny bytu. A když si to všechno představíte za pražské ceny, budete určitě žasnout.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 10:15 | k

To snad nemyslíte vážně, přeci již dávno existují HYPOTÉKY!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 9:32 | Energetik

Mno, vzit praci na druhem konci republiky za to, ze tam dostanu byt je typicky priklad. Vyjdu rezimu vstric, budu drzet hubu, ale hlavne ze budeme bydlet v peknem 3+1, mamo. Diky tomuto zpusobu mysleni se rezim udrzel tak dlouho, nebo ne? A znam spoustu lidi co dostali umistenku a bydleli na svobodarne a teprve casem se dostali k druzstevnimu bytu (nikoliv statnimu). Tak jak to bylo s tim vasim bydlenim "na umistenku"? Nechteli soudruzi abyste vstoupil do strany nebo semtam podal zpravu o nejakem kolegovi z prace?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 8:35 | Petr

No, pokud by vsechna mesta chtela prodat vsechny sve byty, mozna by ta cena nebyla podhodnocena. Pokud se ale v jednom meste rozhodnou prodat vsechny byty za trzni cenu, verim tomu, ze se sejde dostatek zajemcu (i z jinych mest), kteri ty byty koupi za _soucasne_ trzni ceny (tedy, za predpokladu, ze nebudou nuceni platit za vystehovani soucasnych najemniku statisice, nebo je nechat platit soucasne regulovane najemne, to by asi bylo o necem jinem).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 8:31 | Petr

Od regulovčíků nikdo nic neočekává. Tady má zasáhnout legislativa.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 8:03 | ja

S nasi regulaci najemneho nesouhlasim. Ale oznacovat vsechny regulovane najemniky za osoby napomahajici totalitnimu rezimu? To myslite i vsechny tehdejsi mlade rodiny, ktere radne pracovaly a "dostaly" tenkrat byt? Vcetne lidi, kteri dostali umistenku na druhy konec republiky a tam i byt? Vy se tem regulovanym dnes divite, ze demonstrativne nespali dekret a nedohodnou se dobrovolne s majitelem na vyssim najmu?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 12. 2006 7:26

Souhlasím s autorem článku. Těch, kdo nebydlí ve státních bytech se nikdo neptá, zda mají na úhradu nájmu. Proč by měl senior zůstat bydlet ve velkém bytě a naříkat , že nájemné je drahé. Ať se přestěhuje do svobodárny, kde jeho náklady na bydlení budou podstatně nižší. Když družstevníci platili celá léta dvojnásobek nájmu státních bytů, tak to také nikomu nevadilo. A kromě toho jako družstevník musím opravy bytu i domu hradit - zvýší se částka na opravy a údržbu (na opravy si musí družstvo našetřit). Jako nájemce státního bytu jdu nahlásit závadu a majitel domu ji opraví. S nájmem ve státním bytě to přitom nic neudělá.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2006 23:48 | qq

Rádio Jerevan hlásí : Křečkův SON se hodlá přejmenovat !
Nový název tohoto notoricky známého domovně-vyžírkovského spolku má prý znít SVOLOČ.
Pokud by si však někdo myslel, že se jedná o nějakou obhrouble rafinovanou formu nadávky nota bene dokonce jakési rusofilní provenience, tak je na velice hlubokém omylu. Jde naopak opět pouze o novou zkratku, protože SVOLOČ znamená Sdružení Vyvolených Občanů Levně Obývajících Činžáky.
No uznejte, že to titulový podvodník Křeček a registrovaný estébák Taraba rozhodně nevymysleli špatně ! :-)))
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2006 21:16

Další skupina lidí,kteří by se rádi napakovali ze společné kasy.Ano,mohlo se deregulovat rychleji ale jelikož bytová otázka je spojena s ideologickým bojem politických stran,tak musela situace nazrát.To by třeba pracující mohli požadovat od státu vrácení části daní za neúčelně vyplacené dávky v nezaměstnanosti.Mnoho lidí platí tržní nájem,protože jim tato forma bydlení vyhovuje,např. kvůli mobilitě.Těm ostatním bych poradil aby byli přičinliví jako někteří ostatní a pořídili byt na hypotéku.Dnes je dosažitelná i s průměrným platem.Když tak touží po dostupnosti bytů,mohou se odstěhovat mimo Prahu,kde jsou ceny bytů i pronájmů již dnes o násobky nižší než v Praze.Oni tihle lidé by chtěli bydlet levně ale nevidí,že řádný pronajímatel platí daň,čtvrtinu nájmu odkládá na budoucí investice,hradí některé poplatky,větší opravy aj.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2006 18:52

Tolik nenávisti k lidem platícím regulované nájemné, které si nikdo z nich nestanovil sám a často soiuhlasili s majiteli a sami jiom připlatili je opravdu už zarážející. Všechny ty Vaše nadávky jsou jen výrazem pocitu nespravedlnosti - jak mnozí z vás poukázali. je opravdu neskutečné, že někdo koupí byt stejné kvality za 50 000, 250 000 nebo dokonce za 500 000 Kč a jiný za 3,5 mil. Kč. A´T ten spor, pokud bude, ve Štrasburku zaplatí především ODS, která nikdy nenavrhla žádný zákon na úpravu nájemného, postarala se pouze o zablokování zvyšování nájemného Ústavním soudem. Ane deregulace: ale nenechávejte se opít představou, že díky deregulaci se budou lidé stěhovat za prací do Prahy či jiných měst. Ptejte se co dělají podnikatelé s nabídkami, aby šli do míst s vysokou nezaměstnaností, kde jsoumpodbídky pro NĚ největší. Domníváte se dnad někdo, že rodina prodá svůj byt v Příboře za 500 000 Kč aby si pořídlila nový v Praze za 3 mil. Kč? To nedává smysl. Proč by měl spekulat pouštět byt, když bude deregulace - pořád jej nádherně uplatní, všichni přece tvrdíte, že je bytů nedostatek. Asi je, neboť jinak by se lidé nezadlužovali na 20 let a více, kdyby byly byta na trhu. Ptejte se starostů, jestli nespáchali trestné činy v nakládání se státním majetkem, když začali rozprodávat byty za směšné částky!!! Dnes váš regulovčík, jak říkáte, platí více než majitel bytu za babku plus 1500 Kč do fondu oprav. Vezmjěte si tužku a spočtet si nájem na 20 let. Budete žasnout.
Jeník
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2006 18:47

Já se domnívám, že nadávat soudruhovi Křečkovi není správné. Svými názory ovlivňuje značnou část obyvatel , i když velmi dobře ví, že to co říká poškozuje jejich zájmy. Je škůdcem a podle míry způsobené škody navrhuji aby stát od soudruha Křečka požadoval náhradu škody v plné výši, který soudruh Křeček způsobil státu - to jest všem daňovým polatníkům.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2006 17:18 | Mirek,majitel polozříceného domu plného vyžírků a neplatičů.

1) Co nejrychleji deregulovat !!! 2) Křeček je prolhaný a vychcaný bastard. 3) Přeji všem ubohým chudým regulovčíkům,zejména v Praze, pěknou vánoční dovolenou na Seychelách,v Thajsku apod.za desítky tisíc,o které okradli se souhlasem státu za uplynulý rok majitele domu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2006 15:27 | Jirka

SPTN si zbytečně bere servítky, když říká, že s. S. Křeček snad nevědomky plácá nesmysly. Poté, co jsme s ním diskutovali na tomto serveru na téma regulovaného nájemného nemůže nic takového vypustit nevědomky. Ale pouze vědomě a účelově. Už to, že jako JUDr. ignoruje práva vlastníků, svědčí o jeho kvalitách. Spory o míru solidarity bohatých s chudými tady nemají místo. Soudruh Křeček klidně nechá platit chudého člověka, který měl tu smůlu, že zdědil zanedbaný dům plný vyžírků, náklady na údržbu domu, energie a kdo ví co, za grupu vyvolených. Barabiznu i s "obsahem" za současných podmínek by koupil jen naprostý šílenec, takže o zbohatnutí si může nechat zdát. Křiklavější důkaz chorobné závistivosti socialistických parazitů bych těžko hledal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 12. 2006 14:56 | Spořič obrazovky

Ale jdi ty mluvko. Jista cas tech bytu ma najemniky na smlouvach na dobu urcitou. Vypoved a prodej a je pokoj. Jenze to by nesmel jeden z tech bytu mit pridelen znamy, ktery ma manzelku na bytaku. Takze vim, jak to delaji. Sami sobe. Ale hlavne, tvuj nastrel o 1/3 bytu odpovida presne tomu ekonomickymu inzenyrstvi na radnicich. Dej to na trh a uvidis. Dej to na drazbu a poznas. Treba to bude dokonce min nez 1/3. Ale pokud stanovis cenu a lidi to za ni kupuji, lze vazne pochybovat, ze to byla cena nejvyssi mozna. A vzheldem k tomu, ze prodava subjekt A majetek patrici subjektu B, tak je povinnen prodavat co nejvyhodneji. Hawk.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Petr Pithart

politik

Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services