Hypotéka od makléře: pohodlnější a levnější

Kdo je hypoteční makléř a s čím vám může pomoci? Jak vybrat toho "pravého" makléře? Je výhodnější uzavřít hypotéku přes makléře, nebo přímo u banky? Kolik služby hypotečního makléře stojí?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 12. 2006 16:47, Petra Horáková Krištofová, AHM

Vážený pane,
když makléř = 0 (tedy bez makléře), znamená to, že úkony, které činí za banku obvykle makléř, bude si banka muset udělat sama. Tedy veškeré náklady, které v určité fázi nese makléř, nese banka sama.Tímto nikde nevzniká žádný "prostor".

Pokud jde o vyjednání lepších podmínek - netvrdím, že není možné, aby si klient "vydupal" lepší podmínky, než jaké dostane na přepážce. S makléřem to má ale jednak téměř jisté, jednak se nemusí o nic starat. Určitě je to také otázka nakládání se svým volným časem. Někoho zkrátka běhat po bankách a po katastru baví a proti tomu nelze nic namítat. ;o)
Přeji Vám pohodové předvánoční dny.

Zobrazit celé vlákno

+87
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 12. 2006 11:17, Gergi

Moje zkusenost: nejlepsi si vse zaridit sam. Ohledne penez nelze nikomu duverovat, takze clovek tomu musi rozumet alespon tak, aby poznal, jestli ho makler balamuti nebo ne - a kdyz uz tomu tak rozumi, zvladne to sam. Pokousel jsem se jednou mit pojistovaciho maklere, prijemny clovek to byl, pravda, ale porad se mi snazil prodat KZP. Pojistky co jsem chtel se mnou uzavrel (auto, byt, atd) , ale kdyz jsem pak chtel zmenit havarijku, tak se porad vymlouval, ze ta stara je dobra a ze bych na zmene prodelal - zmenu jsem pak delal primo na pojistovne a samozrejme jsem neprodelal. Zkratka za zmenu pojistky nebyla odpovidajici provize. Jo a po case se mi ten pan ozval, ze uz dela i hypotecniho maklere, jestli nepotrebuji hypoteku. Dekuji pekne.
Muj postup na hypoteku byl nasledujici (jaro 2005): obejit cca 4 banky, vcetne te, co spolupracovala s developerem. KB + CS: prijemne povidani, dostal jsem stoh papiru na vyplneni, seznam odhadcu, ktere si mam sam obvolat, atd. - OK papiry sly do kose, nebudu pracovat za bankere, CSOB + GEMoney postoupily do druheho kola - bankeri byli ochotni papirovani vyridit za me a rovnez zaridit odhad. CSOB spolupracovala s developerem, nabizela lepsi urok. Obema bankam jsem zaplatil za odhad nemovitosti, CSOB dodala odhad az po urgenci, interni odhadce banky se ani nejel na nemovitost podivat - pozadal me o fotky, odhad presne odpovidal 100% nabizene cene - byl tusim zaokrouhlen na stokoruny nahoru. GEMoney - odhad byl drazsi, ovsem obdrzel jsem zpracovanou dokumentaci vcetne fotek a odhadovana cena byla o nekolik set tisic nizsi - dle meho nazoru realistictejsi a vice v souladu s tim, co predbezne odhadovaly CS + KB vzhledem k lokalite. CSOB vypadla v druhem kole, i kdyz nabizela lepsi urok - hypoteka neni zadna legrace a zpusob jakym mi CSOB zpracovala odhad me odrazoval od dalsi spoluprace.

Zobrazit celé vlákno

-8
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 44 komentářů)

5. 12. 2006 16:35 | Sporic obrazovky

Rozumim. Myslel jsem, jestli v tom neni neco dalsiho. Tak manipulace s cenou lze provadet "s" i "bez" odhadu a automaticka odpoved prodavajiciho na nizsi odhady je, ze banky umyslne odhady podstreluji. Coz mimochodem neni az tak nelogicke a daleko od pravdy. Vetsi paku nez odhad banky vam da spis fakt, ze nemovitost je v nabidce realitek uz 3 mesice, dvakrat uz ji zlevnili a porad nic.
Pokud ji ale chcete, prave takovou jste hledal uz pres rok a cenu zkousnete, hodlate ji zaplatit stuj co stuj, aby nemovitost byla vase (rekneme, ze se bavime novince v nabidce realitky ... o bytu v centru, kterych je vsude nedostatek a ktery vyhlizite v najemnim byte uz nejaky ten rok - muj pripad) ... pak je vysoky odhad naopak vyhodny. Vysokym odhadem okrade naopak banka sebe o vyssi urok za 100% uver a je pro me jednoznacne plusem.
Ale dik. Mejte se
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 16:27

Jistotu máme na tomto světě pouze jednu, že? Zeptejte se rovnou v ČSOB, jak se věci mají. Já osobně jsem přesvědčen, že ČSOB nemá vlastní produkty a všechno "nakupuje" u HB. Jisté drobné modifikace jsou dle mých informací přípustné. Ale to je dle mého názoru jen marketing. Jenže když klient podepisuje úvěrovou smlouvu a to vím ze svého vlastního případu, tak tam má napsáno, že uzavřel smlouvu s HB prostřednictvím ČSOB. Však jsme s tím taky měli vloni a letos pěkně veselo, když Katastrofický úřad v Praze omylem zapsal jako zástavního věřitele ČSOB místo (tenkrát) ČMHB. Měli to údajně v ruce tři právníci a všem to uniklo a oni se pak tvářili, že oni nic a já musel kmitat. Mezitím mi ČSOB vyhrožovala pokutou, že jsem nepředložil výpis se správným zástavcem. A ČMHB se mezitím přejmenovala na HB, což taky chvíli nemohli na KÚ nějak pochopit. A vrchol nastal, když po mě chtěli na ten opravený výpis z KN nový kolek. Nešlo o to kilo, ale o princip. Tak jsem se postavil na zadní, řešili to někde nahoře a nakonec kapitulovali.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 16:26

Kvalitního hypotečního makléře pochopitelně zajímá i CB, takže k překvapení by nemělo dojít. Navíc klient, který žádá vystavení hypotečního certifikátu, musí doložit veškeré potřebné náležitosti týkající se jeho bonity a zároveň prohlásit, že makléři nezamlčel žádné své závazky atd. Pakliže klient uvede makléře v omyl, pochopitelně nemůže počítat s tím, že by mu takto vzniklá škoda byla uhrazena z pojistky makléře. Co se týče odhadu nemovitosti, tak makléř ho sice zajistí, ale neplatí. Odhad zdarma se týká developerských projektů, kde makléři vyjednávají speciální podmínky na celý projekt (a tedy i hromadné nacenění). Výběr odhadců je samozřejmě plně v souladu s konkrétní bankou. Makléř tedy vybírá odhadce ze seznamů příslušných bank. S ohledem na fakt, že makléř zajišťuje desítky odhadů denně, může klientům nabídnout podstatně levnější odhad, než by klient získal sám (je to podobné jako s úrokovými sazbami). Petra Horáková Krištofová Asociace hypotečních makléřů
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 16:17 | Gergi

Jiste, co ale napriklad pokud prodavajici pozaduje 2.3 milionu, 3 banky ze 4 odhadnou nemovitost na 1.9 milionu a jedina banka (ktera shodou okolnosti financovala stavbu nemovitosti) odhadne na 2.3 milionu? Otazka pak je, pro koho je takovy nadhodnoceny odhad vyhodny, jestli pro vas nebo hypotecniho bankere ktery dostane premie za to, ze vam prodal poradne stavnaty uver (a pro prodavajiciho, ktery dostane pozadovanou cenu). Me osobne prijde v takovychto pripadech lepsi nez manipulovat s odhadem zkusit manipulovat s kupni cenou (anebo zkusit jinou nemovitost ;)
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 16:06 | XXL

Makléř dává klientovi nějaký certifikát, že za předepsaných podmínek hypotéku dostane? Co když ale banka objeví nesrovnalosti, protože ona a nikoli makléř může nahlédnout do bankovních registru (CBCB)? Co potom? Existují totiž i klienti, kteří ve snaze získat co nejvyšší úvěr jsou schopni zatajit makléřovi své dluhy. Za jejich pochybení pak má odpovídat makléř, když neměl šanci se toto nějak dozvědět? To snad ne!! A ještě dotaz: makléř skutečně zadarmo získává podklady z výpisu nemovitostí a zajišťuje odhad? Pokud vím, pak s odhadem je to tak, že je sice možno předložit odhad od klientem zvoleného odhadce, ale většina bank má své smluvní, takže chtějí odhad od nich. NIKDY to ale nezajišťuje makléř, ten jen kompletuje doklady, které obstará klient. Pokud mu tyto služby makléř zajišťuje, pak je klient platí. Takže tu prosím nemaťte veřejnost.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 15:51 | K. Boušová

Jste si jistý? Momentálně připravuji článek o "hypotékách" bez zajištění nemovitostí alias předhypotečních úvěrech a produkt ČSOB se od produktu Hypoteční banky sice málo, ale přece jen liší...
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 15:48

Mohl byste, pokud to není tajdův, být Zdeňku konkrétní? Kolik dělá ta sleva? Děkuji.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 15:46

"Předřečníci" už odpověděli za mě a mají skutečně pravdu. Svoje vlastní produkty mají: KB, ČS, RB, HB, ŽB, Volks,Wuste., eB,GE,HVB Přebírají od Hypoteční banky: Citi, Poštovní, ČSOB Přebírá od Raiffeisen: ING Takže nám zbyla jen BAWAG. Přiznám se, že tam skutečně nevím, jestli má svůj produkt nebo taky kupuje od HB.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 15:27 | lukas.doskocil

Umím porovnat devět bank. Jsem profík? Určitě ne. Jde o to, jak je dokáže makléř porovnat, jak je schopný kombinovat a jak umí počítat. :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 15:21

Citibank a ČSOB (a Poštovní spořitelna?) prodávají hypotéku Hypoteční banky, ING Raiffeisen?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 15:21 | Lukáš Doskočil

Tak můžeme začít u ING Bank, nejsou produkty této banky produkty Reiffeisen Bank?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 12:49 | Sporic obrazovky

Mel bych dotaz. Co je spatneho na nadhodnoceni odhadu? Pokud prodavajici pozaduje 2mil a vy chcete 100% hypoteku, ale banka to neodhadne na 2mil, ale na 1,5mil, tak mate problem, opacne problem nevidim. Stejne tak uroky vetsinou klesaji dle % z ceny zastavene nemovitosti, kterou tvori uver. Nejnizsi byvaji, pokud si pujcujete pod 70%. Proto je lepsi snad mit nadhodnoceny odhad ne? Ale pokud nejaky duvod je, rad si ho poslechnu, zajima me. Diky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 12:36 | K. Boušová

To je zajímavé, počítala jsem následující poskytovatele: BAWAG, Citibank, ČS, ČSOB, eBanku, GE Money Bank, HVB Bank, Hypoteční banku, ING Bank, Komerční banku, Poštovní spořitelnu, Raiffeisen Bank, Volksbank, Wüstenrot a Živnostenská banka. Které 4 banky podle vás přebírají produkt od jiných?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 11:35 | Zdenek Sluka, SOPHIA FINANCE (zdenek.sluka@sophia.cz)

SOPHIA FINANCE poskytuje služby hypotečního makléře zdarma (tedy na provizní bázi). Honorář účtujeme za nadstandardní služby a za služby v oblasti privátního investičního poradenství (investoři do nemovitostí, podílových fondů, finanční plánování apod.). Pokud jde o výhodnější podmínky úvěrů - velcí makléři mají skutečně výhodnější sazby. Je to dáno především nákupní silou a vyjednávací pozicí vůči bankám (například SOPHIA FINANCE poskytne hypotéky za téměř 3 mld. Kč ročně). Tolik k vysvětlení ... jinak Vám, Romane, přeji hezký den a omluvu přijímám :-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 11:17 | Gergi

Moje zkusenost: nejlepsi si vse zaridit sam. Ohledne penez nelze nikomu duverovat, takze clovek tomu musi rozumet alespon tak, aby poznal, jestli ho makler balamuti nebo ne - a kdyz uz tomu tak rozumi, zvladne to sam. Pokousel jsem se jednou mit pojistovaciho maklere, prijemny clovek to byl, pravda, ale porad se mi snazil prodat KZP. Pojistky co jsem chtel se mnou uzavrel (auto, byt, atd) , ale kdyz jsem pak chtel zmenit havarijku, tak se porad vymlouval, ze ta stara je dobra a ze bych na zmene prodelal - zmenu jsem pak delal primo na pojistovne a samozrejme jsem neprodelal. Zkratka za zmenu pojistky nebyla odpovidajici provize. Jo a po case se mi ten pan ozval, ze uz dela i hypotecniho maklere, jestli nepotrebuji hypoteku. Dekuji pekne. Muj postup na hypoteku byl nasledujici (jaro 2005): obejit cca 4 banky, vcetne te, co spolupracovala s developerem. KB + CS: prijemne povidani, dostal jsem stoh papiru na vyplneni, seznam odhadcu, ktere si mam sam obvolat, atd. - OK papiry sly do kose, nebudu pracovat za bankere, CSOB + GEMoney postoupily do druheho kola - bankeri byli ochotni papirovani vyridit za me a rovnez zaridit odhad. CSOB spolupracovala s developerem, nabizela lepsi urok. Obema bankam jsem zaplatil za odhad nemovitosti, CSOB dodala odhad az po urgenci, interni odhadce banky se ani nejel na nemovitost podivat - pozadal me o fotky, odhad presne odpovidal 100% nabizene cene - byl tusim zaokrouhlen na stokoruny nahoru. GEMoney - odhad byl drazsi, ovsem obdrzel jsem zpracovanou dokumentaci vcetne fotek a odhadovana cena byla o nekolik set tisic nizsi - dle meho nazoru realistictejsi a vice v souladu s tim, co predbezne odhadovaly CS + KB vzhledem k lokalite. CSOB vypadla v druhem kole, i kdyz nabizela lepsi urok - hypoteka neni zadna legrace a zpusob jakym mi CSOB zpracovala odhad me odrazoval od dalsi spoluprace.
-8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 11:09

Dobrý den paní nebo slečno Boušová. Děkuji za článek, který se zase jednou věnuje mému oblíbenému tématu. Mám ale nějaké připomínky, jako obvykle :-) Píšete, že na území ČR působí 15 poskytovatelů hypotečních úvěrů. Asi by bylo vhodnější napsat, že je to 11 hypotečních bank s licencí a 4 bankovní či jiné subjekty, které přebírají tento produkt od jiných poskytovatelů. Alespoň dle mých informací, mohu se ale mýlit. Sophia Finance, dle mých informací poskytuje tuto službu za úplatu. Pokud to není pravda, tak se Zdeňkovi Slukovi tímto omlouvám. Přiznám se, že se mi doposud nepodařilo dopátrat, zda tvrzení, že hypoteční makléři mají výhodnější úrokové sazby než ostatní zprostředkovatelé nebo dokonce samotné banky, se skutečně zakládá na pravdě. Slevy na poplatku nebo dokonce nulový poplatek, případně odhad zdarma bývají akcemi developerů nebo bank. Jinak prostor pro snižovaní úrokové sazby má u většiny bank každý zprostředkovatel.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2006 10:36 | K. Boušová

Máte pravdu v tom, že konečné slovo má banka, ta je věřitelem, nikoli makléř. Solidní hypoteční makléř však neslibuje klientovi nemožné. Hypoteční certifikát klientovi nevydá, pakliže nesplňuje podmínky, které banky ve svých metodikách vyžadují. Když je klient splní, certifikát dostane - a tím je garantováno získání úvěru v dané výši. Podle sdělení AHM případ, kdy by banka neposkytla úvěr klientovi, který vyhovuje dané metodice zatím nenastal - na to je zde dost velký konkurenční boj...
Pojištění funguje pro případ, že makléř, který úvěr zpracovává, pochybí a vydá certifikát klientovi, který podmínky nesplňuje a v bance tedy nakonec neprojde. Takovému klientovi jsou vzniklé škody (třeba rezervační poplatek) uhrazeny z pojistky, kterou má uzavřenou daná makléřská společnost (např. Hyposervis). Pojištění tedy není proti "trucu banky", ale proti pochybení makléře.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 9:47 | Karel

To vám to nedošlo??? První otázka na každého makléře je, kolik umí porovnat bank - a jste doma. Stačilo by tak pět, šest - když řekne osm, je to už velkej profík.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

5. 12. 2006 9:46 | Petr Šafránek

Mohu se zeptat, který konkrétní hypotéční makléř přebírá odpovědnost za rozhodnutí banky o schválení hypotéčního úpvěru? Ptám se v souvislosti s větou v článku : "měl by být pojištěn pro případ, kdy by vám banka hypotéku zamítla a vám by např. z neplnění již uzavřených smluv plynula nějaká sankce". Nedovedu si totiž dost dobře představit, že mi někdo z jeho pojištění uhradí například propadlou rezervační zálohu u realitky.... Podle mého názoru musí solidní makléř vždy upozornit klienta, že konečné slovo v poskytnutí úvěru má banka - a pak se rozhodně nemusí pojišťovat pro případ, že zamítnutím hypotéky vznikne klientovi škoda.... Mimochodem - docela bych takovou pojistku makléře pro případ škody vzniklé v důsledku zamítnutí hypotéky chtěl vidět....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2006 9:39 | Karel

Začátkem letošního roku jsem vyřizoval hypotéku na koupi bytu. Nejdřív jsem se pokusil najít vhodný produkt sám, měl jsem z toho hlavu, jak pátrací balón. Pak jsem shodou okolností narazil na makléře (známý známého) a musím říct, že jsem s ním byl velmi spokojen. Na rozdíl od zaměstnanců hypotečních bank si na mě udělal čas, vše mi dopodrobna vysvětlil a pomohl hypotéku vybrat i vyřídit. Navíc jsem získal i o 0,5 % lepší úrokovou sazbu, než mi nabídla dotyčná hypoteční banka. Za sebe mohu naopak doporučit.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Kolik musíte spořit na?

let
%

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Poš

podnikatel, Cybex

Daniel Beneš

manažer

Martin Poš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Daniel Beneš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services