Životní pojištění pro děti by nemělo být jen vkladní knížkou

Životní pojištění pro děti většinou nabízí kombinaci určité pojistné ochrany a spoření. Produktů na trhu je spousta, každý přitom vyzvedává jinou svoji kvalitu. Není proto divu, že mnoho rodičů považuje pojištění v první řadě za spoření, jestli vůbec něco víc. Neví, proč vlastně svoje děti pojistit. Podívejme se, jak dětské životní pojištění funguje, koho a proti čemu vlastně kryje, co od něj požadovat a co je na českém pojistném trhu pro děti k mání. Přinášíme vám komplexní srovnání životních pojištění pro děti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 10. 2006 8:00

V jednoduchosti je krása . :o) A což třeba platba 1700 Kč / měsíčně a cílová částka 400 000
Tato částka zaručí plnou státní podporu i s uhrazením ročního poplatku / 20 400 Kč / rok / a beze změn lze opravdu stavebko pro dítě udržet klidně i těch 15 let . Bez hlídání termínů a nových smluv . / Už to nějaký ten pátek nesleduju ,ale tu úložku 0,3% ze které vycházím měla kdysi jen Hypo /

Zobrazit celé vlákno

+70
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 10. 2006 8:13, Jarmila

Pane Scherksi, já bych "kolečko" neviděla tak černě. Poplatky platíte tak jako tak, ale když stavební spoření otočíte, tak se Vám ve druhém kole samiofinancuje a pokud pokročíte do třetího, můžete z něj už pro dítě investovat.
Spíš jde o to, kolik rodin na to má volné zdroje.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 32 komentářů)

13. 6. 2011 17:19 | A.

Dobrý den, ono je to stejné, jako u dospělých. Kapitálová a investiční pojištění jsou vždy riziková - obecný nástin např. tady http://pojistenicz.cz/?cat=15. Pokud chcete dítěti spořit, zvolte raději výhodnější spořící účet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 3. 2007 23:17 | Jaromír Votava, poradce společnosti OVB

Jak to tady čtu nestačím se divit. já jsem finanční poradce, mám 450 spokojených klientů, takže si troufám tvrdit, že když dítěti udělate např. Clever Invest Junior, může to být zajímavý produkt. Měsíční zatížení 300 Kč spořící složka+ 100 Kč na trvalé následky( z progresí na 5 000 000 Kč při 100% invaliditě). Za těch 400 Kč měsíčně je to rozumné a už po 12 letech jsou peníze doma zpátky.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 10. 2006 9:45 | Aleš Náhlík

Doporučuji přečíst Finančního poradce - číslo 10/2006. je publikován velký přehled dětských produktů včetně dvou alternativních!! Možná budete překvapeni.
AN
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2006 9:49 | Milan

Po porodu v Olomouci chodil jeden pojišťovák za druhým, ale po druhém porodu ve Šternberku jsme měli od dotěrného hmyzu klid.
+22
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2006 0:53

Pokud budete k zajištění hypotéky potřebovat životní pojištění ,tak Vám doporučím poohlédnout se po pouze rizikovém životním pojištění s klesající pojistnou částkou. Znamená to ,že si s pojišťovnou dohodnete pojistné částky na všechny roky po celou dobu splácení úvěru podle předpokládané výšky Vašich splátek . Například : úvěr ve výši 1 000 000 Kč , ročně splatíte 100 000 Kč Pojistná částka pro první rok 1 000 000 , ve druhém roce 900 000 a tak dál . Pojistné je nastaveno na pokrytí celého úvěrového dluhu a Vy pojištění zbytečně nepřeplácíte . Pojistné je většinou odvozeno od věku pojištěné osoby a roční pojistné na pojistnou částku 1 000 000 Kč výjde na několik stokorun . K úrazovému pojištění dětí . Odškodné za běžné úrazy opravdu není žádné terno ,ale nestávají se jen úrazy malé . U všech / nejen dětských / úrazových pojištění by měla být zvolena co nejvyšší částka hlavně pro trvalé následky . Protože při vekém průšvihu / a ty se v životě stávají / mohou peníze z pojištění přijít vhod .
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 10. 2006 18:16 | Di

Jsem ráda, že někdo podotknul, že pojišťovna není sociální ústav, který provozuje charitu, ale že na svých službách vcelku slušně vydělává. Na druhou stranu, pokud to není lichva, tak je to alespoň záruka, že se dětičky dočkají pojistného plnění. Mám roční holčičku a ještě pojištěná není. Sice jsem jí chtěla pojistih hnedle (jsem z generace dětí pojištěných "sdruženým pojištění mládeže"), no ale nakonec jsem raději zrevidovala svoji pojistku, aby byla zajištěná ona, kdyby se mě něco stalo. Naopak jsem jí zavedla stavební spoření. Ať dáte jakkoliv velkou (resp. malou) úložku, tak zhodnocení bude spolehlivě nejlepší ze všech produktů. V rámci každoročního lovu na budoucí malé klienty jsou vypisovány bonusové programy, které nakonec zcela nebo z velké části pokryjí poplatek za sjednání. Dala jsem vyšší částku než plánovanou úložku, protože ta je v prvních letech nižší (mateřská ani rodičák nejsou zásadní terno), ale počítám, že ji s ohledem na svoje budoucí příjmy zvýším. Až za 6 let vyprší doba vázanosti smlouvy na státní příspěvek, tak se porozhlédnu, zda nebude někde něco lepšího, nebo jestli zůstanu u tohoto. Nebo zvolím další produkt. Zrovna uvažuju o životním pojištění s plněním v případě smrti obou rodičů. Kupujeme byt na hypotéku a kdyby se nám něco stalo, tak ať je z čeho platit. Navíc u prcků je pojištění rodičů lacinější (nebo v ceně), než kdyby bylo sjednáno samostatně. Jen nevím, jestli je možné si plnění odepsat z daní. Jo a ohledně úrazového pojištění - u mrňat batolících se v něm nevidím žádné terno. Možná později.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 10. 2006 10:34

Podobna osobni zkusenost. A ve vecech, co zena dostala v porodnici - vytisk nekolika casopisu typu Maminka a dite, lzicka s logem nejake financni skupiny, atd. - byla i vec, ktera me celkem rozesmala - takovy ten papirovy blog ditete ve forme knizky :-) - moje prvni usmani, moje prvni krucky, moje prvni slovo, atd., a koncilo to moje prvni pujcka :-) - samozrejme cele s logem nejake banky, uz jsem zapomel jake. Letelo to do kose jako vetsina toho ostatniho.
+39
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 10. 2006 8:13 | Jarmila

Pane Scherksi, já bych "kolečko" neviděla tak černě. Poplatky platíte tak jako tak, ale když stavební spoření otočíte, tak se Vám ve druhém kole samiofinancuje a pokud pokročíte do třetího, můžete z něj už pro dítě investovat. Spíš jde o to, kolik rodin na to má volné zdroje.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2006 19:18 | JMac

Jestli se nepletu tak těch 0,5% zaplatíte jenom z té navyšované částky. Tedy pouze z 300tis. navýšení
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 10. 2006 8:00

V jednoduchosti je krása . :o) A což třeba platba 1700 Kč / měsíčně a cílová částka 400 000 Tato částka zaručí plnou státní podporu i s uhrazením ročního poplatku / 20 400 Kč / rok / a beze změn lze opravdu stavebko pro dítě udržet klidně i těch 15 let . Bez hlídání termínů a nových smluv . / Už to nějaký ten pátek nesleduju ,ale tu úložku 0,3% ze které vycházím měla kdysi jen Hypo /
+70
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 23:28 | oddTom

Ad úložky - no, naznačil to tu už jeden člověk níže; schválně se zkuste informovat u některé stav. spořitelny, co se asi tak stane, když tam nedáte 0,5 % c. č. měsíčně.
Já mám spoření, kam jsem naposledy dal peníze někdy loni v listopadu (měl jsem jen mírně přespořeno - kvůli úvěru - nad částku nutnou pro plný státní příspvěvek), a nikdo nic nenamítá, i když už jim tam podle mě pár měsíčních plateb musí chybět.
Takže nějakými půlprocenty bych se opravdu nevázal. Ale jiná věc je, zda opravdu nezkusit nějaké ty investice (byť třeba formou fondů), jak nadhodil jezevec.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 21:53

Mám několik připomínek: 1) tahle není sice k Vám, ale někam výše či níže - obvyklý poplatek za uzavření smlouvy o SS je 1% z CČ, pokud není zrovna nějaká akce nebo něco podobného 2) ve smlouvě se sice zavazujete, že budete spořit 0,5% (někde ale i méně) CČ měsíčně, ale pokud máte kladný zůstatek účtu, tak Vás většina SS nechá na pokoji a neurguje a nic se celkem neděje. Že by SS sáhla k vypovědi smlouvy, pokud jim nic nedlužíte a jen pravidelně nespoříte, to moc nehrozí. 3) pokud je mi známo, tak většina SS má horní limit pro CČ 1 mil Kč. O vyšší CČ se musí žádat a zdůvodnit, proč tak vysokou CČ chcete uzavřít 4) nepochopil jsem to Vaše kolečko. Proč byste proboha peníze vybíral a znovu vkládal do dalšího SS. Jednak budete nesmyslně platit další a další násobné poplatky, jednak si ten "prvotní" vklad zablokujete na dalších šest let. To už je jednodušší na staré smlouvě vždy zvýšit CČ a spořit dál a máte z toho de facto 3měsíční termíňák. Nehledě k tomu, že celkový efektivní úrok se Vám bude neustále snižovat. To už máte lepší ty peníze vybrat a vložit někam, kde budou vynášet podobně a budou likvidní. Ledaže by to byl zýměr, aby se na ty prachy nemohlo sáhnout.
+37
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 21:10 | jezevec

Zvyšování cílové částky mi vůbec nepřijde chytré. Vždyť za uzavření smlouvy se platí POPLATEK a ten je též vypočten z cílové částky, obvykle 0,5%. Takže za uzavření smlouvy na 300.000, ukončení a uzavření samostatné sukcesívní smlouvy - zaplatím poplatek 2x0,5% ze 300.000 - zatímco při vaší metodě bych zaplatil 0,5% ze 300.000, pak za 6 let 0,5% ze 600.000, a čím dál tím hůř. Investiční nástroje kam se dají uložit prachy nasušené ve stavebku vyjdou vždy levněji než zřizovací poplatky stavebních spořitelen.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 18:20 | ja

Samozrejme se pojistka v jednom konkretnim pripade vyplatit muze. Ale jak rika lidova moudrost - pojisteni se vyplati, jen kdyz chystate pojistny podvod :-) Ja to "nechat vydelat" myslel v prumeru, v celku na tom pojistovna urcite netrati.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 15:37 | Pavel

Od cílové částky se odvíjí minimální měsíční úložka. Takže pokud si stanovíte CČ na milión, tak musíte (u většiny spořitelen) spořit 5 tisíc měsíčně, při cílové částce 10 miliónů už je to 50 tisíc, atd. Doba spoření pak vyjde stejně dlouhá bez ohledu na CČ.
Jediná možnost je asi uzavírat několik smluv po sobě se zvyšováním CČ. Pak můžu si dát první smlouvu na klasických 300 000, spořit 1500 měsíčně, po dospoření cílové částky uzavřít druhou smlouvu na 600 000, převést tam 300 000 z té původní a zase spořit 1500 měsíčně, pak uzavřít smlouvu na 900 000, atd. Ve skutečnosti ty cílové částky můžou růst rychleji (jsou vyšší úroky), ale teď jsem líný to počítat.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 15:18 | K.

Děkuji, kouknem na to. S tím spořením to stejně bude tak, že nejdřív vyčerpáme moje vysoké stavebko a pak teprve budeme řešit co kde dál a to je ještě min. na 5 let. A je fakt, že si nemůžu stěžovat, že bych nevěděla do čeho teď dát penízky, je toho strašně moc :-) a to jsem střídmá a nemusím mít všechno co vidím.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 15:12 | K.

Tak super, třeba je to problém "malých" měst, uvidíme jak jsou na tom v Podolí (teda pokud se tam přes miminkovský nával v prosinci dostanem :o)).
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 15:01

Máte pravdu , že většinou bývá měsíční částka úložky 0,5 % z cílové částky . Výjímkou je snad jen Hypo SS ,která má povinnou úložku 0,3 % Tam by to mělo vyjít určitě . :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 14:56 | oddTom

Existuje limit cílové částky? Neexistuje (nebo možná v řádech milionů).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 10. 2006 14:55

Pojistníkem / t.j . tím kdo pojištění platí / může být v tomto případě opravdu kdokoliv .Klidně i osoba naprosto cizí . A jen pro informaci i ostatním : úrazových a životních pojištění můžete mít kolik chcete . Je to omezeno jen například limity maximalního plnění u jedné pojišťovny . Ale pokud si třeba zlomíte nohu a máte pojištění úrazu u pěti pojišťoven ,tak vám každá z nich vyplatí to , co vám podle smluvních podmínek náleží . Ale pozor ! Tato zásada neplatí pro pojištění majetku . :o)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Skřivánek

podnikatel, agentura Skřivánek

Jiří Devát

manažer

Pavel Skřivánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jiří Devát
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services