Nedbalost realitní kanceláře může mít katastrofální následky

Jak chybou realitní kanceláře nepřijít o peníze nebo nemovitost? Jak si proklepnout, zda je kancelář oprávněna za vlastníka nemovitosti jednat? Jaké dokumenty byste měli realitce dodat při prodeji nemovitosti a jaké by vám měla doložit k nabízené nemovitosti? Kdy a jak nemovitost předat či převzít?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2006 11:44, Danca

Sama pracuji v realitní kanceláři, bohužel pro koupi bytu jsem byla nucena využít jinou RK. Když srovnám naše a jejich služby, vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě, každý papír, který jsem potřebovala pro vyřízení hypotečního úvěru (vyřizovala jsem si ho sama), jsem na nich musela vydyndat, většinou tak po pěti urgencích se mi opravdu dostal do ruky. Vzhledem k tomu, že se zajišťováním úvěrů živím, měla jsem svůj úvěr připraven ke schválení po 3 dnech...chyběla maličkost...návrh kupní smlouvy...kterou jsem po urgencích dostala asi po 3 týdnech.Smlouvy jsem si samozřejmě nechala zkontrolovat našimi právníky, kteří, když tu hrůzu viděli, raději vypracovali smlouvy úplně nové, a RK je naštěstí bez řečí schroupla.
Ještě jedna krásná historka, když jsem se snažila po telefonu dohnat "svou" makléřku a urgovat ji o smlouvy (jejich "právnička" na telefony nereagovala), řekla mi, že má jednání, které bude končit v 16 hodin. Řekla jsem "Předpokládám, že mi tedy po skončení jednání zavoláte"...a ona mi odpověděla, zda bych raději mohla zavolat já.
No za provizi 60.000 Kč přece nebude volat, náklady na telefony jsou vysoké...navíc se mnou nebyla na začátku ani na prohlídce, původně jsme tam byli s jinou RK, ale tato bohužel měla podepsané exkluzivní ujednání, takže naše první jednání probíhalo hned v kanceláři při podpisu rezervační smlouvy :(

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2007 9:52

muzete prozradit o jakou rk se ve vasem pripade jednalo?

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

19. 11. 2020 21:28 | Monika

Já mám zcela jinou zkušenost. Nechápu lidi, co se musí vypsta někde na nějakém webu,aby někoho pošpinili a to proto, že mají vlastní představy a hlavně neznalost toho, co dělá dobrá realitní kancelář a co nedělá..
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 11. 2020 21:25 | Info

pardon, ale napsat článek o tom, že ve firmě může podepisovat jenom jednatel, tak to je tedy dost absurdní. Ve firmě může podepisovat i ředitel a to bez plné moci a dále všichni, kdo mají plnou moc tedy i realitní makléř!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2015 17:50 | Libor

Před podpisem rezervační smlouvy s RK jsem si ji nechal zaslat do mailu. Chtěl jsem aby tam bylo, že vytvoří daňové přizání a odhad nemovitosti. Jelikož se jednalo o osobní vlastnictví. Taky, že přepíšou enegie a potom vše proběhlo jak mělo ( http://real-smart.cz ) moje kamarádka tohle neudělala a musela koupi bytu dotahovat sama s majitelem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 10. 2006 11:44 | Danca

Sama pracuji v realitní kanceláři, bohužel pro koupi bytu jsem byla nucena využít jinou RK. Když srovnám naše a jejich služby, vstávají mi hrůzou vlasy na hlavě, každý papír, který jsem potřebovala pro vyřízení hypotečního úvěru (vyřizovala jsem si ho sama), jsem na nich musela vydyndat, většinou tak po pěti urgencích se mi opravdu dostal do ruky. Vzhledem k tomu, že se zajišťováním úvěrů živím, měla jsem svůj úvěr připraven ke schválení po 3 dnech...chyběla maličkost...návrh kupní smlouvy...kterou jsem po urgencích dostala asi po 3 týdnech.Smlouvy jsem si samozřejmě nechala zkontrolovat našimi právníky, kteří, když tu hrůzu viděli, raději vypracovali smlouvy úplně nové, a RK je naštěstí bez řečí schroupla. Ještě jedna krásná historka, když jsem se snažila po telefonu dohnat "svou" makléřku a urgovat ji o smlouvy (jejich "právnička" na telefony nereagovala), řekla mi, že má jednání, které bude končit v 16 hodin. Řekla jsem "Předpokládám, že mi tedy po skončení jednání zavoláte"...a ona mi odpověděla, zda bych raději mohla zavolat já. No za provizi 60.000 Kč přece nebude volat, náklady na telefony jsou vysoké...navíc se mnou nebyla na začátku ani na prohlídce, původně jsme tam byli s jinou RK, ale tato bohužel měla podepsané exkluzivní ujednání, takže naše první jednání probíhalo hned v kanceláři při podpisu rezervační smlouvy :(
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 5. 2011 14:42 | Milan Čížek

S realitní kanceláří AAABYTY.CZ už nikdy více! TOTO JE VAROVÁNÍ PRO VŠECHNY, KTEŘÍ UVAŽUJÍ O SPOLUPRÁCI S AAABYTY.CZ
V listopadu 2009 nás zaujal inzerát nabídky bytu 2+1 v Českých Budějovicích. Po cca 15ti minutové prohlídce se nám byt jevil jako velmi pěkný – 47m2, pěkné místo poblíž centra, částečně zrekonstruovaný, vybavený, okna do zahrady… pro mladý pár ideální koupě. Postup byl zcela standardní, složení rezervačního poplatku ve výši 50.000 Kč, předkupní smlouva, čekání na poskytnutí úvěru, následně pak kupní smlouva a převod prostředků ve výši 1.150.000 Kč. Neměli jsme vůbec žádný důvod pochybovat, vše probíhalo bez problémů a my se těšili na nový byt. S RK jsme byli neustále v kontaktu. V koupelně našeho nového bytu byla na stropě mokrá skvrna, o které jsme se všichni domnívali, že je důsledkem přetečení vany z hořejšího patra a bude stačit oškrábat a strop znovu nabílit. A tady začínají naše problémy. Při přebírání bytu v březnu 2010 jsme zjistili, že se skvrna zvětšila a možná půjde o vážnější problém. Přestože jsme na tuto skutečnost realitní makléřku upozorňovali, dle jejích slov bylo nutné byt nejprve převzít, abychom následně mohli zjistit rozsah poškození a domluvit další postup. Dnes už víme, že situaci šlo řešit jinak, převzetí bytu nepodepsat hned, ale trvat na vyřešení problému s promáčeným stropem.
Když byl byt náš, postupně jsme zjistili další „skryté vady“. Byt koupený jako 47 m2 má po přeměření pouhých 36 m2! Údajně nově dělaná elektroinstalace neprošla revizí, verdikt revizního technika zněl jednoznačně – nechat kompletně předělat (odhad 50.000,- Kč). Problémy pak vyvrcholily zřícením stropní konstrukce v koupelně bytu! Vzhledem k tomu, že se jednalo o havarijní stav, byli jsme nuceni na pokyn Stavebního úřadu neprodleně zjednat nápravu, což obnášelo kompletní vyhotovení nové stropní konstrukce v rozsahu cca 22 m2. Po celou dobu jsme byli v kontaktu jak s prodávající, tak s RK, snažili se hledat nějaké východisko a řešení. Po prodávající jsme opakovaně požadovali slevu z kupní ceny + podklady k elektroinstalaci. Zcela bez úspěchu. Proto nám nezbývá nic jiného než se po více než roce od převzetí bytu obrátit na soud. Podali jsme žalobu na bývalou majitelku bytu a věříme, že spravedlnost nebude slepá.
Splácíme úvěr na byt, platíme právní služby, soudí poplatky, soudní znalce, posudky, opravy… Platíme každý měsíc fond oprav (dáno zákonem), přestože zde nebydlíme ani bydlet nemůžeme – byt je neobyvatelný. Zatím naše výdaje činí více než 120.000,- Kč od podpisu převzetí bytu. Naivně jsme se domnívali, že koupě bytu přes realitní kancelář AAABYTY.CZ je zárukou kvality. Za zprostředkování takto špatné koupě si naúčtovali provizi ve výši 50.000,- Kč a přes naše opakované žádosti nám sdělili, že k vrácení provize nedojde.
Realitní kancelář AAABYTY.CZ nás jako klienta nedokázala žádným způsobem ochránit. Na úkor kvalitních služeb a spokojenosti upřednostnila svůj jediný zájem – zisk provize. Neposkytla nám v podstatě žádné kvalitní služby ani ochranu před podvodným jednáním a od celé věci se následně zcela distancovala. Bohužel ani kupní smlouva vyhotovená touto RK není provedena příliš kvalitně, což nám vše částečně komplikuje.
Považujeme AAABYTY.CZ za nekvalitní RK a koupi bytu jejím prostřednictvím rozhodně nedoporučujeme. Tato společnost není ani členem Asociace realitních kanceláří.
Kdokoli by měl zájem o bližší podrobnosti a informace, můžete nás kontaktovat na emailu spatnarealitka@gmail.com.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2007 9:52

muzete prozradit o jakou rk se ve vasem pripade jednalo?
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ilona Švihlíková

ekonomka

Petr Brůna

podnikatel, Husky

Ilona Švihlíková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Petr Brůna
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services