Akcie: akciové dividendy se stávají výhodnější než výnosy dluhopisů

Pavel Slavík | | 18. 9. 2006 | 5 komentářů
Americké akciové trhy prožily velmi zdařilý týden, růst byl podpořen silnými makroekonomickými ukazateli. Evropské akcie posílily také, i indikátory ekonomického vývoje byly příznivé. Cena ropy klesla na nejnižší úrovně od března.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

22. 9. 2006 20:16 | Lamprecht van Utrecht

Vzdyt to vis dobre , z Holandska ti musi poslat zpatky 10% , aby bylo strzeno jen 15% z dividend z Holandska. A zadost by mela byti k dostani na ceskem danovem urade a ten by na tu zadost mel dati razitko. Kdo vsak ma vsechny akcie ulozeny v zemi se 100% bankovnim tajemstvim , ten se vyrovna sam a bez uradu , kdyz nekde strhli nepravem dan , zase chodi GB dividendy zcela bez dane a nebo se prodaji predcasne akcie bez dane z vydelku a pak je ta nepravem strzená dan z dividend vyrovnana i bez pomoci uradu.
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 9. 2006 16:45

Málokdo ví, jak se zahraniční dividendy skutečně zdaňují a přitom se zahraniční akcie obchodují i na burze v Praze a vyplácejí rovněž dividendy. Jak třeba konkrétně postupovat při zdanění přijatých zahraničních dividend (např. spol. Zentiva z Nizozemí), které dostanu po sražení 25% srážkovou holandskou daní, když v ČR je na tento příjem aplikována daňová sazba 15% a při tax-reclaim do Nizozemí dostanu sazbu podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění s ČR, tedy 10%? Zajímá mne to z pohledu vyplňování českého daňového přiznání. A teď babo raď!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 9. 2006 14:23 | Benedikt 16.

Jak je to s dividendami z ciziny : Jestli byla strzena z dividend dan v cizine 15% , uz ji nesmi strhnout v CR. Jestli ji strnou znova v CR , musi se cesky danovy urad zadat o vraceni penez a to by melo byt bez poplatku. Jestli strhnou v cizine mene nez 15% , mohou zbytek strnout v CR , nebo by mel clovek dobrovolne priplatit , aby bylo strzeno v cizine i v CR celkem 15%. Jestli strhnou v cizine vice nez 15% a nebo , jestli ma clovek v CR dovoleno kazdy rok nekolik tisic korun dividend bez dane , pak musi miti danovy urad v CR formular , ktery s jeho razitkem ja musim vyplnit a poslat na danovy urad do ciziny. Pak mi danovy urad z ciziny vrati penize a to stoji nejaky poplatek , ale snad poplatek nedaleko od 300 korun. Az budeme bydlet nekde v cizine , treba na duchod , budeme miti v duchodu prijem do asi 1000 € mesicne bez dane. Duchod nad 1000 € bude zdanen. A bude-li duchod 400 € , pak mame pravo na 600 € mesicne dividendy bez dane. Tedy by se muselo zadat , aby danovy urad z USA vratil dane z dividend , aby 7200 € dividend rocne bylo bez dane. To by bylo lepsi a bez prace , dostavati vsechny dividendy z Britanie , protoze ty jsou bez dane. Na konte u Fio ale pisou amateri u dividend z Britanie "dividenda SRN po zdaneni" a to neni pravda : jednak je to dividenda GB a jednak zdanena nebyla vubec. 2.5.2006 dividenda Barclays 0,25 € brutto i netto 12.6.2006 dividenda Royal bank of Scotland 0,77 € brutto i netto To byla jen polovina letosnich dividend z Britanie. Brzy prijde zbytek dividend do asi 4% z kurzu.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2006 16:07 | Tsunami

Kdo rozumi dobre anglicky a nerozumi dobre hedgefondum , odvozuje z toho matouciho podvodneho slova hedge , ze hegefondy vyrovnavaji riziko a pomaten takto doporucuje verejnosti neriskovat a investovat radeji do hedgefondu , nez kamkoliv jinam. A treba i nespolehat se na duchodove pojisteni a zarucit si lepsi prijem po sedesatce s hedgefondy. Peknej nesmysl k obelhavani deti a uklizecek ! Kdo beze slovniku nerozumi , co to slovo hedge znamena , ale o to vice rozumi hedgefondum ze vzacnych pravdivych informaci , prokoukl ten humbuk a povazuje hedgefondy za ty neriskantnejsi investice , daleko riskantnejsi nez nejaka solidni akcie z FTSE nebo DJ. Dokonce i poradci od nejvetsich bank verbuji zmatene svoje klienty : neriskovat a investovat do hedgefondu , tedy rozumi dobre anglicky , ale nerozumi hedgefondum. Hedgefondy mohou kupovati opce na kredit od banky vyssi , nez je polovicni hodnota jejich fondu. Minuly tyden prominentni fondsmanager Brian Hunter ztratil pres noc 4,6 miliard dolaru , to je polovinu jmeni sveho 9 miliardoveho hedgefondu AMARANTH sazkou na zemni plyn a cena zemniho plynu minuly tyden jen 12% spadla. Kupuje-li hedgefond opce za vice nez polovinu sve hodnoty a na vice nez polovinu sve hodnoty si bere fond kredit , pak pri jistem spadu je nucen kredit u banky rychle zaplatit a prodat opce nebo akcie se ztratou. A tento zpusob tedy zpusobil pad hedgefondu AMARANTH pres noc na polovinu. I kdyz nevim , kde hledat graf toho fondu , jestli to je pravda , ze spadl na polovinu. Kupovani akcii nebo opci na kredit a pak pri mirnem padu kurzu nucene rychle vyrovnavani kreditu a prodavani se ztratou , zpusobilo taky nejvetsi jednodenni krach americkych akcii -22% za pouhe pondeli 19.10.1987. Tedy ruce pryc od hedgefondu a nekupovat nikdy akcie ani opce na kredit ! Ledaze by se splacel kredit na akcie pomalu nekolik let ze mzdy ze zamestnai , to by slo. I fio dovoluje vysoky kredit a pri mirnem padu kurzu nuti klienty kredit rychle vyrovnat a prodat akcie a opce se ztratou. Povidala jedna pani u pumpy : "Hedgefondy jsou divokej zapad financnich trhu." Kdo by to rekl do te pani do pumpy , ze se tak vyzna v hedgefondech. Ale jednou budou pravidla pro hedgefondy zprisnena , uz se na tom pracuje. Staci , aby lide zazalovali svoji banku , ze je naverbovala na hedgefond a on pak pres noc spadl na polovinu.
+69
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 9. 2006 12:29 | Larry Williams

Kritika , recenze knihy : Naučte se investovat - Daniel Gladiš : . Autor knihy neví , že jeho druhý největší vzor se jmenuje Buffett a nazývá ho stále v knize chybně Buffet. . Roku 2003 shledal chybně , že index S&P500 má P/E 24 a proto se nedají americké akcie vůbec koupit pro víceletou investici. Ale roku 2003 měl S&P500 jen P/E 16. A pak , P/E indexu je lhostejné , když kupuje jen jednotlivé akcie s P/E pod 15. . Vyfiltroval na www.reuters.com akcie s P/E pod 15 , P/B pod 1,5 , růst ročního zisku aspoň 4% , nízké zadluženi , jistou dividendu , velikost podniku nad 500 milionů dolarů a pak mu ty americké akcie za 1,5 roku 2003-2005 jen 6% až 8% rostly , zatímco index S&P500 rostl 16%. Kde udělal chybu ? Měl zapomenout zadlužení a zapomenout dividendu a požadovat očekávaný růst ročního zisku nad 30%. Akcie by mohly míti P/E pod 13 , ale akcie od elektroniky P/E pod 20. A bylo by dobré P/B pod 0,7 a P/S pod 0,7 a PEG pod 0,7. Pak by rostly akcie jistě více než index S&P500 od 2003 do 2005. A postačí zcela v Börse-Online vybrat akcie z indexu Dow Jones , DAX , FTSE , Eurostoxx50 a nezdržovat se s filtrováním , nebot´ když se screener hnojem nakrmí , zase jen hnůj vyleze. . 100x se zmiňuje autor v knize o důležitosti kupovati akcii za kurz pod vnitřní hodnotou a nakonec se ukáže , že jakýkoliv z jeho 3 výpočtů té vnitřní hodnoty přinese jen nesmysl , proto nakonec nezbývá , než vnitřní hodnotu zapomenout a starati se o P/E a P/B a P/S. A nízké P/S je ještě důležitější než P/B , by mohl autor taky zmínit. . Autor vychvaluje výhody hedgefondů , protože si sám hedgefond založil , jenomže polovina vloni založených hedgefondů během roku zkrachovala. Tedy jestli nebude v jeho hedgefondu kupovat samé líné levné akcie jako jeho největší vzor Graham a bude riskovat s opcemi a jestli nebude nekupovat jen za hotovost , ale brát taky velké kredity , pak jeho hedgefond čeká krach taky. . Jistě napadne mnohého : když vyfiltrované akcie z USA za 1,5 roku 6% nebo 8% rostly , tou dobou rostla akcie ČEZ snad 150%. Tehdy se mohl pan Daniel Gladiš utěšovat těžce stravitelným výrokem Warrena Buffetta : "Nejhloupější důvod koupiti akcii je , protože roste."
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vít Bárta

politik a podnikatel, ABL

Petr Teplý

ekonom

Vít Bárta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Petr Teplý
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services