Lenoši nezbohatnou... a učitelé asi taky ne, říká Robert Kiyosaki

Důvodem číslo 1, proč lidé nejsou bohatí, je jejich lenost, píše ve svém sloupku „bohatý táta“ Robert T. Kiyosaki a říká: „Nebojím se, že článkem urazím finanční ‚lúzry‘. ‚Lúzři‘ moje sloupky nečtou.“ Na čem Kiyosaki staví svou politicky nevhodnou teorii o lenoře a bohatství? Jak se můžeme poučit od drancujících dobyvatelů? A za co všechno může v oblasti úspěchu písmeno „L“?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 2. 2007 12:21

mam rad kiyosakiho- suhlasim s nim na 90 percent, nezavisle aniz by som o kiyosakim dozvedel , tak som investoval do nemovitosti do ktorych roky nechcel nikto investovat, kiyosaki mi len potvrdil spravny smer.................knizny biznis je vsak knizny biznis- proste nasirel opat volne miesto na trhu , a preto je vynimocny a uspesny. som rad ze som nasiel cloveka ktory to vidi tak isto ako ja . marian

Zobrazit celé vlákno

+63
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 8. 2006 2:45, jezevec

Xlátaninám tyou Kyosaki mám velkou skepsi.
Kdyby ten pán opravdu něco věděl a uměl - tak by to asi dělal, a nepsal by knížky pro blbý.
Takže pokud je pro něj lukrativní psát nějaké cinty typu "nejleší je být na vrcholu letadla typu Amway" či "nejlépe zbohatnete když budete za levno nakupovat nemovitosti a pak je za draho prodáte" - asi mu jeho vlastní práce moc nejde, a zkouší co se dá.
Ta představa miliradáře, an sedí v přepychopvém paláci, a sžírán altruismem píše knihu kterak každý může dosáhnout pohádkového bohatství - mi poté co jsem absolvoval základní školu, už nepřipadá ani vtipná.

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 53 komentářů)

30. 12. 2012 16:45 | Internet Marketing

Zajímavá diskuse. :-) Já už nějakou dobu čtu Roberta a podle jeho rad i celkem úspěšně podnikám (je mi 20). Pokud byste někdo měl zájem si o něm třeba popovídat, tak mi napište na email InternetMarketing@email.cz Můžu zdarma poskytnout nějaké PDF jeho knih. :-) Popř pokud někdo podnikáte a hledáte možnost jak zvednout svoje tržby, tak Vám mohu dát zdarma radu, mám rád podnikavé lidi. A nebo nakonec, pokud někdo máte volný čas a chtěli byste začít podnikat, tak můžu poradit jak s minimálními náklady začít vlastní podnikání přímo od Vás z domu... Mějte se všichni skvěle a všechno nejlepší v roce 2013! :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2011 0:56 | Kuliiisek

V okamžiku, kdy začne jakýkoliv a především bohatý člověk (jako např. samotný pan R.K.) tvrdit, že peníze pro něj nejsou podstatné, že to, co dělá, nedělá kvůli penězům, nebo něco podobného, je nejvyšší čas poslat takového pokrytce s prominutím do prdele (dekuji za necenzurování, ztratilo by to smysl). To je přesně okamžik, kdy začne kydat nesmysly a lže, jako když tiskne.. :-D
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 7. 2008 14:24 | Eva

No nevím, kde jste to vyčetl, či si to vymyslel - ale není pravdou, že Kiyosaki doporučuje levně nakoupit nemovitost, aby ji mohl za draho prodat. Spíše doporučuje "levně koupit" a mít z ní neutuchající tok peněz. Že stál na blízkém vršku vAmway - to bude asi tím, že tento systém vyšel z Ameriky, pak se teprve rozšířil do ostatních zemí - a když přišel k nám do Čech - mohl jste už jen paběrovat - je jasné, že nikdo se nemohl už dostat "tam nahoru" pokud nebyl mezi prvními....
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2007 22:40 | jc

Čtu tento příspěvek téměř po roce, a je to poprvé co na něco takového odpovídám, ale musím napsat pouze: klasa!
-6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 2. 2007 12:21

mam rad kiyosakiho- suhlasim s nim na 90 percent, nezavisle aniz by som o kiyosakim dozvedel , tak som investoval do nemovitosti do ktorych roky nechcel nikto investovat, kiyosaki mi len potvrdil spravny smer.................knizny biznis je vsak knizny biznis- proste nasirel opat volne miesto na trhu , a preto je vynimocny a uspesny. som rad ze som nasiel cloveka ktory to vidi tak isto ako ja . marian
+63
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2006 20:44 | Fredy

Chápu, že to nechápete. A je to celkem normální. Uvádíte pouze ty varianty (cizích peněz), které zná 99% lidí. Pokud byste pozorně četl knihy od R. Kiyosaki, tak o tom dost podrobně píše. Neuvádí sice všechny fígle, ale i tak je to dost návodné.
Riziko? Vždy je nějaké riziko. Někdo považuje za riziko chodit do zaměstnání. Tady musím souhlasit. Tohle si uvědomuje málo kdo. Někdo považuje za riziko investice do akcií a jiných komodit. Tady musím také souhlasit. I když se to dá samozřejmě dobře eliminovat. Někdo považuje klasické investice do nemovitostí (nákup a pozdější prodej) za riziko. Tady opět musím souhlasit. Samozřejmě u nemovitostí se dá to riziko také ovlivnit. U všech těchto investic se jedná vždy o dvou důležitých aspektech. Jednak jsou to informace. Správné informace ve správný čas. A pak je to také kus štěstí.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 16:19 | Sam

V jiné knize byl jako kapitál hodnocen i pracovní výkon jednotlivce, který je také vlastně součástí portfolia. Riziko ztráty zaměstnání si musí každý zhodnotit sám - je to v podstatě také investiční riziko. Za běžných okolností je nízké a zaměstnanec může investovat rizikověji, než investor na plný úvazek - i kdybych přišel o celou kapitálovou investici, hlady nechcípnu. Proto si můžu dovolit adrenalinový sport zvaný maržové obchody. Maximálně přijdu o to, co jsem do toho investoval. 3% p.a. mi nabízeli také, ale střechu nad hlavou na to vsadit nechci. Někteří na tom vydělali a jiní zase skončili na ulici.
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 16:05 | Honza

A z uspořených peněz investovat. Dělám to také tak.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 9. 2006 19:41 | Olina

Měla jsem dobré zaměstnání, slušný příjem a najednou je všechno pryč. V rámci restrukturalizace a zeštíhlování jsem přišla o práci. Dopřála jsem si snad poprvé v životě delší dovolenou a při té příležitosti přečetla všechny Kiyosakiho knížky. A musím říct, že mi hodně pomohly. Je pravda, že většina lidí chce mít slušné zaměstnání a myslí si, že to je určitá jistota. Já si dneska troufám tvrdit, že být zaměstnanec je to nejrizikovější podnikání. Jste loutkou v rukou svého šéfa nebo majitele firmy a nikdy nevíte, co bude zítra. A nejhorší je, že to nemůžete v mnoha případech ani ovlivnit. Pokud jde o výraz Lenoši nezbohatnou, v tomhle bych snad s Robertem úplně nesouhlasila. Nemyslím si, že je to vždycky jenom o lenosti. Základem všeho jsou podle mne tři kritéria - 1. člověk musí něco opravdu umět, 2. člověk musi věřit sám sobě, 3.člověk musí mít odvahu něco začít. V jeho knížce se mi moc líbí způsob, jakým by měl člověk myslet. Příklad: neříkat - to si nemohu dovolit, ale naopak - jak bych si to mohl dovolit?? Věřím, že to je to, co člověka motivuje a nutí něco dělat. Takže já mám jasno. Už nikdy v životě nechci být zaměstnancem, chci si sama rozhodovat, kdy budu pracovat, chci si sama ovlivnit výši daní, kterou odevzdám státu. Už nechci pracovat na někoho, kdo si bude stavět nové a nové vily a kupovat nové a nové jachty !!! Vyřizuji si živnostenský list, později počítám s.r.o. a prostě "jdu do toho". Ještě bych ráda doporučila knížku "Kam se poděl můj sýr" od Spencera Johnsona. Je to úsměvný příběh - přečtete ho za 20 minut.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 9. 2006 12:12 | Jirka

Možná mi z Vaší strategie něco uniká. Díky za upřesnění toho hesla, ale stále si nemyslím, že finančník je ten, kdo to platí. On jen půjčuje a inkasuje úroky. Riziko a náklady nesete Vy. Půjčit si můžete jen do výše záruk v podobě Vašeho nebo ručitelova majetku. Ledaže by Vám půjčil nějaký blázen, který svoji investici (myslím tím tu půjčku) nejistí. Takže v takovém věřiteli opravdu nevidím zdroj peněz pro Vaši investici, ale pouze směnárnu Vašeho nepeněžního majetku na peníze a zpět s tím, že svůj majetek můžete používat během investování dál, ale nemůžete jej prodat. Jistý rozdíl tu samozřejmě je. Já za své volné peníze nemohu současně koupit akcie a chleba. Nepřijdu však o chleba, pokud padnou akcie. Za zdroj cizích peněz lze považovat ručitele - třetí osobu. Ovšem pokud je to trouba, který si nechá vzít záruku při případném krachu Vaší investice nebo Vaší neschopnosti splácet úvěr, aniž by se na Vás nějak hojil. Investice dosahující výnosů nad úroky z úvěrů bych za bezrizikové nepovažoval.
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 9. 2006 11:57 | Jirka

Finta je v tom, že operujete s větší částkou, ale riskujete jen vlastní vklad, který je jejím zlomkem. Cenou za tuto výhodu je větší omezení ztráty, při které ještě zůstáváte ve hře. Když jdu do akcií bez páky (marginu), mohu si dovolit držet akcie, i když jejich cena spadne téměř na nulu. Může to mít smysl, pokud cena spadla na základě nějakých obav, které považuji za přehnané a věřím, že se situace brzy napraví a cena akcie zase stoupne. Pokud pojedu s pákou 2:1 na plný účet, může ten investiční instrument spadnout jen o necelých 50%. Jinak mi broker moji pozici zavře a níž to nepustí. Výše páky, kterou přijímáme, je tedy mírou naší důvěry ve vlastní investiční schopnosti. Jsou borci, kteří jdou na Forex s pákou 400:1 a hned na plný účet. Tomu říkám bezbřehý optimismus. Narazil jsem ale i na britskou firmu, provozující tzv. spreadbetting. Jde o sázky na pohyby kurzů. Na jejím webu jsem se dočetl, že v této hře při překročení ztráty nad výši účtu je nutno doplatit. Nefunguje tam tedy margin call - automatické uzavření pozic při vynulování účtu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2006 22:26 | vlk šedý

Ale no tak soudruhu, Kiyosaki o voze, Vy o koze ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 16:57 | Sam

Šílenci v takovém případě investují 1000 :-)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 16:03 | Sam

Těch devadesát se dá dobře investovat konzervativně, např. peněžní trh a dluhopisy. Ovšem poměr 10:90 je šibeniční a bývá nabízen jen u fondů peněžního trhu. Na likvidní akcie je obvykle nabízen poměr 30:70.
V případě 10:90 a desetiprocentního pohybu dolů by se ozval tzv. margin call, tzn. investor musí investici buď prodat pod cenou nebo doplnit peníze - má na to asi 4 dny. Jinak je investice prodána bez jeho souhlasu a uspokojena pohledávka. Je nutné si na to dávat pozor - při určité disciplíně není riziko vysoké.
Rozhodně bych do maržových obchodů nedal všechny své investice.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 16:03 | Tomáš

V takovém případě investuji 190.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 15:01 | Jana

Je nejaka logika v tom mit sto penez uspor, ale pujcit si devadesat a investovat jen deset z úspor? Platim uroky a mych devadesat lezi ladem? Cekala bych, ze na investovani si pujci jen ten, kdo nema dost uspor... A co kdyz bude pohyb dolu dvacetiprocentni - to uz mam asi problem, pokud jsem si devadesat procent investovane castky pujcil, nebo ne..?
+41
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 14:42 | Bouček Antonín

Abychom marginové obchodování nedémonizovali. Pokud na úvěr investujete jenom to, co jste uspořila, můžete také přijít jen o Vaše úspory a ostatní majetek Vám zbude. Pouze daleko výrazněji vnímate tržní pohyby a psychologicky jste pod větším tlakem. Investujete-li vše z vlastních peněz, pak při desetiprocentním pohybu aktiva vzhůru 10% získáte a při pohybu 10% dolů 10% ztratíte. Pokud si vypůjčíte 90% investice a jen 10% prostředků je Vašich (a to je hodně zadlužená pozice), pak při desetiprocentním pohybu trhu vzhůru vyděláváte 100% své investice (mínus placené úroky a další náklady). Při desetiprocentním pohybu dolů naopak 100% investice (plus placené úroky a další náklady) ztrácíte.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 14:11 | Jana

Asi jste predrecnika nepochopil. On jen rikal, ze je horsi riskovat neco, co neni moje, nez jit do rizika s necim, co uz mam a mohu to postradat. Debata nebyla o tom, zda je rizikovejsi investovat do akcii nebo do nemovitosti. Ostatne, i nemovitosti maji svoje mouchy (prirodni katastrofy, povodne) a vyvoj na trhu... Hodne stesti v dalsim investovani, Jana
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 14:04 | Jana

Presne tak, na neuspesneho investora na dluh muze cekat pekna dluhova past. Kdyz investuji jen to, co jsem usporila, zbude mi v situaci, kdy ma investice bude mit nulovou hodnotu, aspon ostatni majetek (dum atd.) Kdyz si vypujcim a prijdu o vse, musim na ulici. To se mi nepozdava a nesla bych do toho :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2006 13:56 | Jana

Jeho knizky nectu, jen z techto a podobnych diskusi jsem nabyla dojmu, ze zamestnanci alias zetka jsou neschopny chudy povl, ktery jen dre na jine a nikdy nezbohatne. Pritom mne se to bohatnuti docela dari :-) Asi zavisi i na tom, co clovek dela. Pro me je mnohem zajimavejsi a vice uspokojujici komplikovana odborna prace za vynikajici mzdu pro zamestnavatele, nez treba na volne noze jako "podnikatel" nutit lidem Avon nebo pojistne produkty...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Jiří Pospíšil

politik

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů
×
Jiří Pospíšil
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services