Bude mít pokles porodnosti fatální důsledky?

Martin Zika | | 16. 8. 2006 | 37 komentářů
Podle některých odborníků není opodstatněné znepokojovat se stále nižším a nižším počtem narozených dětí v západních zemích. Nejvážnějším problémem je totiž prý globální přelidnění. Na druhou stranu ale nelze ve vyspělých zemích nevidět hrozby v podobě nedostatku pracovních sil či hroutících se sociálních systémů. Proč se bát snížené porodnosti a proč na ni není lék?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2006 19:30, taky názor

Romové by se měli rozvést po celé Evropě a v každém 10-tisícovém městečku by měli provozovat vinárnu s čardášem a cimbálem. Takhle by proběhla nenásilná asimilace a mohli
by žít jak dnes: v noci zpívat a tančit a přes den spát.Celá unie by je takto dokonale poznala a cikánské písničky by se dostali i do školních zpěvníků.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 8. 2006 16:02, comment

Myslím, že Váš komentář obsahuje více pravdy než celý článek. Historia est magistra vitae.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 37 komentářů)

28. 8. 2017 3:49 | Advik

nizka porodnost? mit dite stoji poradnou skvaru hracky oblecwni sport skola a cim vic roste tak furt do toho sypat prachy a nakonec z nej bude dalsi ovce statu na dane a dalsi pocarny. clovek nemuze rozlisovat zivot ted a pred sto lety nebot nemeli ste auto pojisteni na auto poplatky za kazdou kravinu ppkuty za rychlost parkovani atdd. drive lide take nemuseli byt 10-12 hodin v praci protoze tyhle veci neexistovaly. se ani nedivi clovek ze je nizka porodnost nebot rozdil mezi evropanem kterej stavel a budoval ve svy zemi, daval svuj cas do prace , a imigrantem kterej se sere do jine zeme s tim ze dostane zivot na socialni davce a bude zit v tom co stavy evropani je dost rozdilnej.cim vic jsou lide mene inteligentni tim vic deti videt se to da pomalu v kazdym meste. myslim az tu bude vice cinanu. vietnamcu muslimu a dalsi barabisny pak muzou psat nizka porodnost
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 12. 2016 11:41 | Ania

Nemohu zcela souhlasit. Tuto otázku nevyřešíme, pokud alespoň nenáhledneme do jejich smýšlení. Rozvezení po rodince do každého městečka není tak nenásilné, jakby se mohlo zdát. Žijí v komunitách, potřebují ostatní romské rodiny a celou tuto kulturu. Romové nehrajou cirkus a ne každý si potrpí na folklór. Vytrhnout romskou rodinu (v našem slova smyslu) je jako vzít z rodiny jednoho člena a posadit ho do zcela cizího prostředí s jinými zvyklostmi, s jiným společnostním smýšlením. Oni jsou jakoby všichni jedna rodina, sdílejí všechno se svou komunitou.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

31. 8. 2015 6:33 | Tomáš H

Demografie je zajímavá věc, ale je třeba si uvedomit, že dnes v roce 2015 je zde mnoho imigrantů a příval nadále stoupá. Většinou se jedna o muslimy a jejich kultura přichází také a jestli je evropský průměr porodnosti 1,3 děti na evropana a 8,6 děti na muslima imigranta tak se mění celá kultura evropy a její myšlení... Myslím, že včera bylo pozdě ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2006 11:00

Já si klidně můžu koupit LCD TV za 8000 Kč (tolik totiž stojí). Mimochodem LCD není pro TV vhodný display, lepší je CRT nebo plasma. Problém není v elektronice, ta je levná. Levné je i ojeté auto. Drahé je ale bydlení. Pokud chceme srovnat dnešek se životním před sto lety, musíme srovnat také náklady na získání bydlení. Dříve byly především mírnější podmínky na stavby. Těžko vám dnes někdo povolí postavit vlastními rukami selskou roubenku bez sociálního zařízení s kadibudkou.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 18:34 | David

Co se týče Byzantský říše, tak vymetení Vandalů a Gótů v 6.století byl asi poslední jejich úspěch. Pak nastal už jen úpadek, v 7. století přišli o většinu Balkánu (Slovani) i celý Blízký Východ (Arabové), v 11.století na nich Turci dobyli Malou Asii, takže se Byzatnská říše de facto omezila pouze na hlavní město Konstantinopolis a okolí, ve 12.století ho dobyli západní Křižáci a nakonec v 15.století Turci.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 8. 2006 17:19 | David

Globální přelidnění je průšvih pro svět, klesající porodnost v západních zemích je průšvih pro lidi v západních zemích, přesněji řečeno pro jejich národy (za který se umíralo ve dvou světových válkách), pokuď se nezastaví imigrace chudých lidí z Asie a Afriky. Podotýkám, že nejsem nacionalista a už vůbec ne hnědokabátník, ale Evropani vymíraj a budou pomalu, ale jistě nahrazeni, pokuď se nezmění současná imigrační politika, a mně osobně to neni lhostejný, stejně jako by si Japonec nepřál vymření Japonců a jejich nahrazení jinýmy národy, Číňan vymření Číňanů, Afričan vymření Afričanů atd. Když nebudu brát toto v potaz, tak je pokles porodnosti v západních zemích a vlastně všude ve světě pozitivní věc. Málokdo si uvědomuje jak rychle mizí nenahraditelný zdroje jako zásoby podzemních vod, fosilní paliva nebo nerostný suroviny, zatimco světová populace stále roste. Ke konci století budeme mít velký problém jak uživit 10 - 12 miliard lidí a postarat se jim alespoň o nejzákladnější životní potřeby, o ekonomice nemluvě. Za předpokladu, že se vyplní katastrofální vize globálního oteplování, roztajou ledovce, budou se šířit pouště, zavládnou ničivý sucha atd. tak vidim přežití všech 10 - 12 miliard lidí na Zemi jako nemožný. Už dnes musí spousta zemí dovážet obilí pro nakrmení svý rostoucí populace z jiných částí světa, hlavně z USA, Kanady a EU, např. Japonsko a Jižní Korea dováží 70% potravin, všechny země Blízkýho Východu od Maroka po Írán včetně Izraele dováží 50 - 90% potravin, dovážet obilí začala ve velkym i Čína... Mimochodem, pokuď by měli lidi v Číně nebo v Indii žít na úrovni Evropanů a Američanů, se stejnou spořebou zdrojů, tak by lidstvo potřebovalo několik dalších planet. Pro Evropu je dobře, že se počet obyvatel snižuje (pokuď se zároveň zastaví imigrace z třetího světa, což přináší i kulturní, rasový, sociální a náboženský problémy), alespoň bude víc prostoru pro lidi a nižší spotřeba zdrojů, samozřejmě vyvstává otázka jak se postaráme o starý lidi, když nebude na důchody, a v tomto ohledu nás čekaj asi velký nevyhnutelný změny. Nemůžem očekávat, že vše bude stejný jako dnes. Bude potřeba větší solidarita ve společnosti, asi nám chtě nechtě klesne životní úroveň, budeme muset víc šetřit a všechno recyklovat, a mnoho lidí se vrátí k zemědělský výrobě (kdo nevěří ať si přečte články o ropny zlomu - peak oil, který za pár desítek let zcela zásadně ovlivní životy nás všech... na ropě je závislý i moderní průmyslový zemědělství a proto ve světě bez (levný a snadno vytěžitelný) ropy se budeme muset vrátit zpět k místním zdrojům a k lokálnímu zemědělství, dnes asi třetinu potravin ČR dováží, často z velkých dálek), pořízení si dítěte bude muset být bráno jako investice do budoucnosti (dítě se o nás ve stáří postará), jako tomu bylo dřív. Jinak to bohužel nevidim, ale snad se nám ten přechod podaří překonat, lidi jsou vynalézaví a přizpůsobiví. Ale budoucnost je ve hvězdách. Jak to s námi dopadne opravdu netušim.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

21. 8. 2006 19:10 | jirka

Mi to trochu pripomina spiralu: Bude hodne duchodcu, tak zvysime porodnost. Ale co pak? Bude vice duchodcu, vetsi spotreba vsech zdroju na zemi a aby jsme je uzivili, bude treba opet zvednout porodnost. A kde pro vsecny vezmeme praci, kdyz uz ted mame nezamestnanost? Rekl bych, ze klesajici porodnost je jedine rozumne reseni uz proto, aby se zpomalila lidska epidemie na zemi, jinak nebudeme za par desitek let treba jinou moznost, nez vymrit hlady, nebo kanibalizmus :) A ze nas cekaji problemy kdo bude zivit duchodce? Jednou to prijit muselo, dobre nam tak.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 8. 2006 19:31

1. Pořád ještě něco vyrábíme 2. Zadlužujeme se
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 19:30 | taky názor

Romové by se měli rozvést po celé Evropě a v každém 10-tisícovém městečku by měli provozovat vinárnu s čardášem a cimbálem. Takhle by proběhla nenásilná asimilace a mohli by žít jak dnes: v noci zpívat a tančit a přes den spát.Celá unie by je takto dokonale poznala a cikánské písničky by se dostali i do školních zpěvníků.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 12:02 | Jirka

Souhlas. Pokud vláda za současných podmínek nedokáže realizovat své sociální záležitosti s vyrovnaným rozpočtem, nedokáže to ani při ještě horším poměru počtu pracujících k počtu žijících. Udělat z člověka pracujícího vyžaduje zřízení pracoviště. I lidé poskytující služby v terénu mají někde základnu. Pouze živnostníci podnikající doma a hrstka homeworkerů k tomu účelu nepotřebuje prostor navíc. A ty socialisté důsledně likvidují. Jak to tu bude za pár let vypadat, až se podstatně zvýší počet obyvatel? Pro každého postavíme byt, pro pár stovek takových fabriku, supermarket a zdravotní středisko. Díky automatizaci nepotřebuje továrna postavená na velké ploše moc zaměstnanců. A co pak, až bude naše minizemička celá zabetonovaná a pro samé budovy se ani nebudou mít kam vejít ty fronty před pracákem a sociálkou? A co budeme dýchat? Beton umí dělat prach a horko, ale kyslík nevyrobí, brambory na něm nevyrostou, krávy se nenapasou. A co bude ty fabriky pohánět, až dojde ropa, plyn, uhlí? Nad alternativními zdroji kdekdo spíš ohrnuje nos a hledá na nich mouchy.
Financování rodin z úvěrů a hypoték živí hrstku brouků finančníků. Ti shromažďují velkou porci vytvořeného bohatství, aniž by sami nějaké tvořili. Tím větší poptávka po financích ze strany obyvatelstva je. To nemůže skončit dobře. Péče o seniory je v rukou státu. To je další forma života na úvěr. Místo abychom své rodiče a prarodiče živili přímo, platíme státu za to, že to dělá (neefektivně) za nás. Honíme se za chimérami a nějak už nemáme čas skutečně žít. Neumíme to už ani o dovolených. Do exotických krajin přece nejezdíme tak často, tak musíme za těch pár dnů stihnout co nejvíc projet a prohlédnout a nafotit a nakoupit a ... Má vůbec smysl takový život, když z něj nemáme dobrý pocit? Proč jezdíme na dovolenou, když se vracíme uštvaní, otrávení z toho, že na pokoji nebyl ručník, na letišti tlačenice a půl dovolené jsme měli potíže se zažíváním? Kolik z nás hřeje u srdce, že za sebou vidí nějaké trvalé hodnoty? A kolik z nás vidí jen prachy a to, co si za ně pořídili (nebo spíš jednou možná pořídí)? Poměr těchto dvou skupin nebude uspokojivý. Vzpomínám si na svá dětská léta, kdy jsme na zahradu do osady chodili něco pěstovat, stavěli jsme s dědou altán a mezi tím poslouchali cvrkot ptactva a brouků. Dnes máme altány elektrifikované. Až na poněkud chatrnější provedení jsou to u mnohých sousedů plně vybavené domácnosti. Už tam nechodí relaxovat, rýpat se v hlíně a poslouchat přírodní zvuky. Dnes sledují Dallas, fotbal a mezi tím proženou svého Moutfielda po trávníku. Zeleninu si koupí v supermarketu. Já jsem včera elektřinu odhlásil. Jen blázen by platil přes 400 Kč za 1kWh spotřeby ročně. A že těch bláznů je! Vůbec by mi nevadilo, kdyby se přestali rozmnožovat. Mohou s tím zase začít, až přijdou na to, proč je dobré mít děti. Dokud je zajímají jen prachy, budou dělat (a nesmyslně utrácet) prachy.
+34
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 8:50 | Bouček Antonín

No nevím, je-li Vaše představa o historii správná. Co se o konci Římské říše uvádí, je, že ekonomicky se smetla říše sama a to neuvěřitelnou devalvací měny v třetím století, vyvolanou dlouhou sérií státních převratů a rostoucích vojenských výdajů (vnitřní války a konflikt s Persií). Vojenskou sílu zlomili Gótové v roce 378 v bitvě u Hadrianopole. Zbytek západořímské říše se udržel ještě dalších sto let. Stejně zhýčkaná, (dle Vás "celkově vyhořelá") východní část ("bez jakékoliv ideje a pudu sebezáchovy") však navzdory četným barbarským nájezdům vydržela až do roku 1453. Kupodivu to byla ona, která v šestém století vymetla Vandaly z Afriky a Góty z Itálie. Jak "vyhořelou" idea římské říše byla, svědčí nejspíše titul "císař říše římské", který vydržel až do roku 1806. Ač se to nezdá, civilizace občas má své výhody.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 8:30

jojo, pekne receno aneb Ani Rim nezbourali za 1 den ..:-) kdesi na netu jsem zahledl prave srovnani Rim : USA, sokujici podobnost upadku velmoci ... a ti barbari nemusi prijit zpoza hranic.. nepracujici, pouze dane pracovitych konzumujici luza nam roste zde doma.. a dokonce s podporou vladnouci garnitury.. :-(
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 8:21

asi tak nejak.. pojem "tisknout penize" je v dnesni dobe uz jen zastupnym symbolem.. penize dneska centralni banky ve spolupraci s bank. sektorem vyrabi "virtualne - el. penize".. :-) napr. v USA je ten pomer cca 10:1 ve prospech el. money..
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 8:16 | JaM

Kde na dovoz zboží z Číny bereme dneska, když je tu armáda 10 % nezaměstnaných, v mnoha evropských oblastech (Slovensko, Polsko) i vyšší? Přesto levné čínské zboží prakticky zlikvidovalo evropský textilní průmysl a kdyby nebylo celní ochrany evropského rpostoru, bylo by ještě hůře.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 8. 2006 1:42

Klesající počet obyvatel je naše jediná záchrana před zkázou. Obavy před změněným poměrem důchodců a pracujících jsou zbytečné. Pokud bude produktivita růst o cca 1% ročně, pak za 50 let se budou důchodci živeni menším počtem lidí v produktivním věku asi kvalitněji, než dnes. Kromě toho může být život na Zemi příjemnější, pokud počet obyvatel opravdu poklesne. Spíš se bojím toho, že budeme zaplaveni imigrací, nebo převládne demokratická vláda líné lůzy, která zatíží poctivé pracující mnohem vyššími daněmi, než jsou toho důchodci sami schopni.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 8. 2006 19:43 | jarda

A mužeš vyhodit ledničku a mražák, protože se ti vše rychle zkazí.
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2006 19:37 | alka

A co romové ti mají dětí spoustu.A přesto jsou a buou většinou přítěží. Proč nepodporujete ty co pracují. socialní politika je špatná.
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2006 16:27 | honza

Peníze přece netiskne tiskárna cenin.
Hlavním "tvůrcem" peněz v ekonomice jsou obchodní banky, a to díky systému velmi malých povinných minimálních rezerv.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2006 16:02 | comment

Myslím, že Váš komentář obsahuje více pravdy než celý článek. Historia est magistra vitae.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 8. 2006 15:43

Velmi pěkně vyjádřeno. Jen prosím ještě o poslední maličkost: kde na ten dovoz veškerého zboží z Číny budeme brát peníze, když všichni budeme pracovat ve službách? Mohli bychom sice nakoupit nějaké stroje na tisk většího množství eurových bankovek, ale nevím, jestli by je soudruzi v Číně potom chtěli.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Pithart

politik

Michal Mejstřík

ekonom

Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michal Mejstřík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services