Kurzy finanční gramotnosti obvykle zacházet s penězi nenaučí

Daniel Kotula | rubrika: Jak na to | 10. 12. 2010 | 18 komentářů
Představa, že ke snížení zadluženosti domácností přispěje zvýšení finanční gramotnosti, vyučované na školách i v nejrůznějších kurzech, často naráží na formální přístup, jak jsou tyto kurzy vedeny. Důležité je uvědomit si, zda kopírujete chování bohatých, nebo chudých.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2010 10:25, Hráč

Volitelný předmět Základy finančního vzdělávání mám na ZŠ už 6.rokem.
Začínáme s cílem, vyvolat u žáků řadu otázek k financím ve vlastním životě.
K tomu používám finanční stolní hru Cashflow od R.Kiyosakiho a řadu jeho motivačních myšlenek. Pak se dostaneme k možnostem v životě-být zaměstnancem nebo OSVČ nebo si vybudovat firmu či zvládnout osobní investování.Samozřejmě řešíme osobní finanční plán a měsíční rozpočet i jak se nezadlužit . Hledáme spíše jak se postarat sami o sebe než se spoléhat na stát. Na středních školách se tito žáci pak už lépe orientovali v ekonomických předmětech a někteří se začali reálně věnovat investování na kapitálovém trhu. Bohužel, učit finanční gramotnost je většinu učitelů nemožné, sami totiž mají v této oblasti mezery a uvažují jako většina zadlužených občanů.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

10. 1. 2011 0:02 | Josef

Myslíte si, že dosáhnete zajištění do penze tím, že budete 20 let nájemníka dotovat 1500Kč měsíčně? Aby návštěvník tohoto kurzu získal alespoň nějaký přínos, měl byste mu těch 700Kč za kurz zaplatit... PS: Nepočítám s rizikem, že účastník kurzu nájemníka nesežene a bude určitý čas splácet hypotéku a náklady na byt ze svého...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2010 13:49 | BUSYMAN.CZ

Každá řeka má dva břehy. Abyste se dostali z jednoho břehu na ten druhý, potřebujete převozníka. A tím jsme zde my a pomůžeme Vám na druhý břeh přeplout!
Naším cílem je vytvořit vazby mezi začátečníky a profesionály ve výrobě, řemesle, obchodu i umění.
Jste-li člověk mající zájem být v životě úspěšný, pak jste na to správném místě. Chyťte svůj život pevně do rukou a nakročte tím správným směrem k úspěšnému podnikání. Našim cílem je Vám k vysněnému úspěchu pomoci.
Každý nositel zajímavého nápadu, obchodní myšlenky, či propracovaného podnikatelského plánu, který nemá dostatečný kapitál na jeho realizaci, má nyní jedinečnou možnost využít bezplatné služby prezentace svého projektu investorům.



Jste-li majitelem zajímavého finančního obnosu a nevíte v jaké branži podnikat, raději peníze investujte jinak. Člověk, který nemá dobrou představu o podnikání, zápal, nadšení a motivaci dát do svého podnikání všechno , nebude dobrým podnikatelem a vystavuje svůj kapitál vysokému riziku ztráty.
Jste-li si nejistí svým podnikáním, investujte raději do někoho, kdo má všechny výše uvedené předpoklady být v podnikání úspěšný. V konečném výsledku na tom oba vyděláte.
Investujte do podnikatelských plánů, které mají „drive“.
více na www.busyman.cz
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 12. 2010 13:18 | Daniel Kotula

Dobrý den pane Utinku, pokud odkladate 500 korun měsíčně, tak i to je výkon a nyní patříte k minoritě občanů ČR, většina lidí totiž už nespoří vůbec nic. Další dobrou zprávou je, že můžete vydělávat další peníze mimo své zaměstnání a nemusíte být zrovna velkopodnikatel na celý den. Stačí hodina denně nebo pár hodin týdně věnovat se nějaké výdělečné aktivitě. Když už Vám bude přebývat alespoň 1500-2000, tak můžete nyní koupit třeba byt, což doporučuji na svých seminářích. Většinu splátky hypotéky Vám zaplatí nájemce, doplácíte max 1500 měsíčně a za 20 let máte zaplacenou nemovitost v hodnotě, která Vám zajistí velkou část důchodu. Je to jeden z příkladů, jak se stát zajištěný". Tech cest existuje mnoho, každý si může najít vlastní. Celá strategie má ale jedno společné. Máte nějaký příjem (jedno jestli podnikání či plat), část příjmu odkládáte, ten investujete a pak užíváte plody investice. Žádná jiná standardní cesta de facto neexistuje. Vše učím na kurzu za 700 korun, najdete to na www.ucitelfinanci.cz
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2010 20:29 | Karel

No mě by zajímalo jestli vám tam v tom výčtu náhodou něco podstatného nechybí. Mně se zdá že ano. Odpovědnost a ochota riskovat nestačí. Tedy pokud se vám nepodaří být ve správnou chvíli na správném místě a například trefit podnikání které má momentálně velký potenciál. Ale i k tomu potřebujete určité schopnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 12. 2010 1:33 | TVK

Finanční gramotnost je v dnešní době hlavně o tom, že vědomě se všemi důsledky využívám ty finanční produkty, které chci a na které "mám". Finannční gramotnost je o tom, aby se běžný člověk nestal chudým a zadluženým.
To, jak se stát "bohatým" není o financích nebo nějaké finanční gramotnosti, ale celkovém přístupu k životu - odpovědnosti sám za sebe, ochotě riskovat bez toho, že spoléhám na někoho (např. stát), kdo mi v případě problémů pomůže. A tato nenaučí žádný kurz, to je na každém jednotlivci.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 21:38 | Slávka

Cílem článku není vytvořit boháče,ale poučit lidi o riziku zadlužování rodinného rozpočtu.A to p. Jarda vystihl,myslím,velice dobře.Dobrou noc bez dluhů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 21:27 | Martin

Článek sice není špatný, postup jak se stát bohatý ale neberu. Znám hodně velmi bohatých lidí (jistý druh obcování s nimi je mým zaměstnáním) a řekl bych, že skoro nikdo nezbohatl odkládáním a zhodnocováním přebytků z průměrného platu. Tak se dá dosáhnout možná stavu, že člověk má nějaké úspory. Kdo chce zbohatnout (bez toho aby něco zdědil nebo vyhrál), musí buď něco neobyčejného a žádaného umět nebo musí v něčem zariskovat a musí mu to vyjít. Když mu v tu chvíli nepřeje štěstí je s něj hned předlužený člověk.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 14:57 | olly

V roce 2007 jsem absolvovala semestr v Bankovním institutu pro zájemce o zvýšení finanční gramotnosti. Dozvěděla jsem se tam spoustu informací, které jsem měla znát už v době, kdy jsem aktivně v peněžním ústavu pracovala. Školné jsem platila 500,- Kč. Víc mě stála doprava, byla jsem jediná mimopražská. Pro malý zájem nebyly zahájeny pokračovací semináře. Přednášely tam špičky v oboru!
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 12. 2010 11:49 | Jarda

Hodně práce můžete udělat sám a nepotřebujete na to zpočátku poradce. Nejdřív zjistěte, proč vám zbývá jen 500 Kč měsíčně. Zapisujte si nějakou dobu (nebo už pořád) veškeré příjmy a výdaje. Z toho zjistíte kolik dáte např. na bydlení, na domácnost na dopravu atd. Výdaje si rozdělte na "nezbytné", "nutné" a "zbytné". Vést účetnictví je sice pěkná otrava, ale je důležité mít přehled. Stačí na to Excel. Osobně to tak dělám už delší dobu. Mimochodem kvalitní poradce to po vás bude vyžadovat. V druhém kole můžete přemýšlet o snižování výdajů, což bývá jednodušší, nebo o zvýšení příjmů. Co udělat s vašimi přebytky je až na posledním místě. Nejdřív si vytvořte finanční rezervu na spořícím účtu s rozumným úrokem. Pak uvažujte o pojištění majetku, odpovědnosti a rizikovém pojištění. Pojišťujte jen to co vás může finančně položit.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 12. 2010 11:43 | eďa

Jenže každá analýza něco strojí, nic není zadarmo a finanční vzdělanost už teprve ne. Zadarmo a bez předražených analýz lze doporučit znalost triviálních základů finanční gramotnosti - pochopit jak funguje systém finanční, jednotlivé role elity, střední třídy a dikvalifikované skupny, proč kapitál proudí jedním směrem -od chudnoucích k bohatnoucím, dluhovou povahu bankovek atd.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 12. 2010 10:31 | Ondra

Dobrý den Davide, dobrého a nezávislého finančního poradce budete hledat pro tuto situaci velmi těžko. Ale klidně se s nějakým sejděte a nechte si udělat finanční analýzu, hodně věcí Vám třeba dojde samotnému. Pokud Vám zbývá opravdu pouze necelých 500 Kč měsíčně, tak zkušený finanční poradce je Vám schopen doporučit různé druhy přivýdělku, předat tipy na vhodná úsporná opatření, dotace atp. Co se týče finančních produktů, tak začněte s účtem a spořícím účtem (zdarma), jak už zde bylo napsáno. Pokud už nějaké produkty platíte, tak vám poradce na základě analýzy je schopen poradit, co má smysl a co mikoliv, ale takovýchto analýz si nechte udělat více a pak se rozhodněte, co a kdo Vám bude vyhovovat. Hezký den
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 12. 2010 10:25 | Hráč

Volitelný předmět Základy finančního vzdělávání mám na ZŠ už 6.rokem. Začínáme s cílem, vyvolat u žáků řadu otázek k financím ve vlastním životě. K tomu používám finanční stolní hru Cashflow od R.Kiyosakiho a řadu jeho motivačních myšlenek. Pak se dostaneme k možnostem v životě-být zaměstnancem nebo OSVČ nebo si vybudovat firmu či zvládnout osobní investování.Samozřejmě řešíme osobní finanční plán a měsíční rozpočet i jak se nezadlužit . Hledáme spíše jak se postarat sami o sebe než se spoléhat na stát. Na středních školách se tito žáci pak už lépe orientovali v ekonomických předmětech a někteří se začali reálně věnovat investování na kapitálovém trhu. Bohužel, učit finanční gramotnost je většinu učitelů nemožné, sami totiž mají v této oblasti mezery a uvažují jako většina zadlužených občanů.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 9:55 | bonuspojisteni Triglav pojišťovna, a.s.

V rámci vzdělávání finanční gramotnosti by měla být řešena nejen rovina: příjmy x náklady, investice x spotřeba, ale i komplexní pohled na dlouhodobé životní plány a cesty jak je dosáhnout. Uvést do souladu možnosti a představy každého daného člověka. Zásadně důležitá je i otázka ochrany před riziky (majetek, osoby, odpovědnost, závazky).
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 8:15 | josef

v takove pripade by Vam mel kazdy rozumny poradce doporucit sporici ucet pro vytvoreni dostatecne rezervy. A teprve potom vam zrejme doporuci podilove fondy. Ti, co jdou po provizi Vam asi doporuci investicko.
BTW: pise se spravne 'byste', nechci prudit, ale tohle je casta gramaticka chyba, ja jsem se ji odnaucil az v 25 letech, take po tom, co me na to nekdo upozornil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 12. 2010 8:01 | Olly

Peněžní ústavy své zaměstnance motivují finančně za získaný produkt a obávám se, že zaměstnanci právě pro vidinu bonusu neinformují klienta o všem, co se produktu týká. Vytištěné poučení bývá tak malinkými písmenky, že ho málokdo dočte do konce. Také je už generace, která si neumí představit, co je to žít bez bez různých předmětů, např. valchu pokládají za hudební nástroj apod. Spousta lidí ani neví, že třeba penijní připojištění je nepojištěný vklad. Myslím si, že finanční gramotnost by měli učit zkušení lektoři, tedy zaměstnanci peněžních ústavů, nikoliv učitelé s příslušným kurzem nebo seminářem.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 7:01 | David Utinek

Dobrý den, rád bych se zeptal autora článku, jaká aktiva mohu získat, pokud mi měsíčně zbývá necelých 500 Kč? Kde najít dobrého nezávislého finančního poradce (ne prodejce produktů)? Jakým způsobem by jste tuto situaci na mém místě řešil? Děkuji za odpověď.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 7:00 | josef

Souhlasim, je to v mysleni. Clovek, ktery chape uroceni si spocita jestli (za soucasnych podminek) ma na splatky, mozna i to, jake budou naklady. A pka to akceptuje. "Bohaty" clovek to akceptuje pouze pokud prinos bude vetsi, nez naklady.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 12. 2010 6:40 | pb.

Odkládání spotřeby je nežádoucí pro národní a světové hospodářství, jsem se od jednoho dozvěděl. Kdyby lidi spořili a nikdo nenakupoval, tak by se ekonomika zastavila. Proto naši vládnoucí vyvolávají inflaci, aby spořílkům znehodnotila účty a zlevňovala půjčky pro ty, kterým záleží na budoucnosti tohoto světa a žijí na dluh. Spoření je škodlivé a nezodpovědné. :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Vlastimil Tlustý

politik

Martin Poš

podnikatel, Cybex

Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Martin Poš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services