Koupě ojetého automobilu: znáte svá práva?

Koupě ojetého automobilu: znáte svá práva?
Chystáte se koupit ojeté auto? Víte, na co máte nárok a jaké jsou povinnosti autobazaru či přímého prodejce? Jak napsat kupní smlouvu, aby nebyla pro spotřebitele nevýhodná? Na jak dlouhou záruční dobu máte nárok nebo jak reklamovat případné vady? Jak zjistit, zda na autě nevázne zástavní právo, nesplacený leasing či není předmětem právního sporu?
Kateřina Boušová, rubrika: Články, 02.08.2006, 20 komentářů
Tisknout

13.09.2009 20:41, Ladislav

Dobrý den.
Přidám se také do této diskuze,jelikož právě řeším podobnou a dost závažnou situaci s ojetým vozidlem ( jestli se tím ten vrak dá nazvat ).
V lednu tohoto roku jsem na stránkách www.bazos.cz nalezl vůz Peugeot Partner 1.9 D r.v.2000 za 110.000 Kč.Byly tam i hezké fotky,na kterých auto vypadalo opravdu bezvadně.A ještě k tomu ta lákavá nabídka - při rychlém jednání sleva 10.000 Kč a povinné ručení na rok zdarma.Neváhal jsem a ihned kontaktoval prodávajícího.Ten s prodejem samozřejmě souhlasil.V tu dobu jsem ale čekal na příspěvek od sociálního úřadu,jelikož vůz potřebuji k dopravě svého zdravotně postiženého syna.
Pan prodávající mi tedy slíbil,že s prodejem počká.Jelikož jsme se chtěli vyhnout ověřování podpisů u notáře,vyřešili jsme prodej přes autobazar.Majitel bazaru byl ale údajně známý prodávajícího,takže vše zařídil on.
Pro vůz jsem si jel začátkem března.
Hned po příjezdu do bazaru mě pan majitel zběžně seznámil s autem,řekl jen pár maličkostí a honem ať už je to pryč.Tak jsem si vůz jen tak prohlédl a jelikož tomu nijak moc nerozumím,na koupi jsem přistoupil.
Ujel jsem zhruba 20 km,když mi začal téct olej z motoru.Okamžitě jsem zavolal majiteli bazaru a zdělil mu tuto závadu.On mi ale řekl,že jemu žádný olej nikde netekl a že je to zřejmě má vina.Následovalo slovní dohadování,ve kterém mi bylo řečeno,že toto musím řešit s majitelem vozu,jelikož bazar zde působí pouze jako zprostředkovatel prodeje.To jsem tedy udělal,ale byl jsem hrubě odmítnut se slovy,že si to auto mám strčit do pr.....!!!!!!!!Takové jednání je opravdu skvělé,obzvlášť když pan prodávající věděl,že vůz potřebuji pro postiženého.
Dojel jsem tedy chtě nechtě domů a dal auto do dílny.Tam mi ale našli takové závady,že mi naskočila až husí kůže.Dokonce se zjistilo,že auto bylo v minulosti havarivané na pravou stranu a rované tím pádem na stolici.
Poslal jsem tedy panu majiteli dopis s odstoupením od kupní smlouvy,ale on mi ho vrátil zpět s tím,že to není pravda.Podal jsem na něho trestní oznámení pro podvod a zatajení skutečností.Jenže naše slavná policie jsde všem takovým grázlům na ruku,takže mi přišlo vyrozumění,že nebylo nic prokázáno a že svoje nároky můžu uplatnit jedině občanskoprávní cestou.
Jsem už zhnusen tímto přístupem,protože se stejně asi nikde nedovolám pomoci.Nejhorší na celé situaci je ten fakt,že můj postižený syn se bez dopravy autem už skoro neobejde.Je mu 9 let a já ho musím denně tahat do školy,na rehabilitace a po doktorech na invalidním vozíku.
Ještě lepší je ta skutečnost,že jsem na tento vůz dostal příspěvek 100.000 Kč od sociálního úřadu a ten ho chce teď po mě spátky.Nebo se prý mám stát majitelem tohoto vraku,který ani neprošel technickou kontrolou.
Už si nevím rady,co dál?!?!Prosím,poradí mi někdo????Přemýšlím už i o televizním Občanském judu.

06.08.2010 15:18, frikulin

Ladislave, Ladislave, tady je každá rada drahá. Pozdě bycha honiti... Příliš snadno jste naletěl podvodníkům. Auto není houska, kterou můžu bez váhání vyhodit, pokud je špatná. Tím spíše, když autům nerozumíte, si máte k ruce vzít někoho znalejšího. A kardinální chybu jste udělal tím, že jste vlezl do bazaru, kam jste lézt neměl. Příště si vyberte serióznější bazar, který vám dává nějaké garance. Prvním předpokladem je to, že prodávané auto v okamžiku prodeje vlastní. Pak by se vám nemohlo stát, že si bude bazar přehazovat zodpovědnost s původním majitelem a nikdo za nic nebude odpovědný. Snad si příště budete počínat chytřeji...

Zobrazit komentovanou zprávu (Ladislav 13.09.2009 20:41)

26.08.2010 14:19, kentak

Souhlas s frikulinem, vždycky je důležitý nejdřív zvážit, kam vlezu. Při průměrný inteligenci je každý schopen odhadnout, jestli leze k podvodníkovi nebo ne. Bazar Lojza Červeňák a syn asi není ta nejlepší volba. Dá se to složit a během chvíle přestěhovat do jinýho dvora pod jiným jménem. A už není žádná šance na jakékoliv dohledání, o případný reklamaci ani nemluvě.

Zobrazit komentovanou zprávu (frikulin 06.08.2010 15:18)

07.10.2010 17:01, Rebeka

Kdyby měli lidi na nový auta, tak by nekupovali vykloktaný plečky z bazarů. Každý kupuje podle svý peněženky, což dá asi rozum. Vykládejte chudýmu, že si má jít koupit nový auto, když na něj nemá. A nějaký záruky už dávají i bazary, alespoň ty serióznější. Samozřejmě to nemůže být záruka jako na nový auto, ale snaží se...

06.12.2011 19:00, Hrustic

Rebeko, autobazary nejsou projev nejake chudoby, ale obecne jen celkovou nizsi kupni silou oproti zapadnim statum. Ojetiny si kupuji i lidi, kteri maji penez pomerne dost - ale kupuji si proste lepsi auta. Stejne jako kluci s cerstvym ridicakem si bezi koupit karu podle toho na co maji. budme radi za ty moznosti ...
Ale fakt, ze je, ze prodejcum ojetin se neda verit - ani tem znackovym. VZDYCKY si vzit s sebou pred koupi na obhlidku automechanika. Nemusi to byt kamarad, ale tisicovka za hodinu jeho casu se bohate vyplati.

Zobrazit komentovanou zprávu (Rebeka 07.10.2010 17:01)

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Spočítejte si

Kdy je lepší koupit auto na benzín a kdy na naftu

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Ještě doporučujeme:

Další kalkulačky

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny

Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2011 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | Obyvatele.cz | Zpravodajství | Optimalizace webu: Onmeco
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.