Přihlášení

Jméno

Heslo

Nevím heslo

Nemáte regstraci? Zaregistrujte se zde!

Partner webu

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?
Zhruba před měsícem jsme uveřejnili článek srovnávající náklady na vytápění tepelným čerpadlem a zemním plynem. Podle výpočtů Asociace pro využití tepelných čerpadel vycházelo čerpadlo jednoznačně levněji, podle vás, našich čtenářů, to tak jednoznačné rozhodně nebylo. Zeptali jsme se proto nezávislých odborníků na jejich názor.
Dana Chytilová, rubrika: Články, 21.04.2006, 51 komentářů
Tisknout

03.10.2006 09:39

instalováno v únoru 2006, takže topná sezóna březen až polovina května 2006 v podstatě nepřetržitě, venkovní teplota -5 + 2°C. Poté vypnuto topení a pouze ohřev vody. Pravda, v době největších veder bylo na kolektorech asi 109 °C a TUV měla kolem 95-97°C. Na to, aby systém začal topit nemusí svítit sluníčko, stačí difúzní světlo, když je "pod mrakem". V tu dobu teče z kolektorů 46-50°C teplá voda, což je pro ohřev podlah dostačující. Právě proto jsem napsal, že se těším na nastávající topnou sezónu, protože jsem plyn nechal pouze na vaření a pokusíme se tuto zimu "přežít" pouze za provozu kolektorů (celkový výkon asi 8 kW) a kotle na dříví. Teprve na jaře se dá hodnotit o kolik se zaplatilo na energiích méně. Kolektorovou vodu máme svedenou i do pračky, tzn. spoříme i elektřinu na ohřev. Topná sezona musí být samozřejmě porovnatelná s tou letošní. V žádném případě nechci solární kolektory protěžovat - aspoň z tónu vaší reakce to tak vyznělo. Jenom jsem případným zájemcům napsal, že to funguje a že to umí i topit. samozřejmě, že když bude týden nepřetržitě lejt, tak je potřeba zatopit v normálních kamnech, ale v době inverzí, kdy je lezavá zima a přitom slunečno, máte dům vytopen na rozumnou teplotu a to zadarmo při spotřebě 60W čerpadlo + 10 W automatika

Zobrazit komentovanou zprávu (Tomáš Marný 02.10.2006 19:13)

03.10.2006 09:54

Řadovka (k mému vzteku) se chová naprosto jinak. Sice je pravda, že platí tvrzení že boční stěny jsou ohřívány sousedem, ale pravda je taky ta, že díky tomu, že je ta řadovka úzká a dlohá, tak je dle mého subjektivního pocitu v dom domě zima a je potřeba tam topit i v době, kdy naši rodiče v normální rodiiném domku o dvě ulice dál už topit nemusejí. Kromě oken v ložnici a obývacím pokoji je vlastně celý dům neosluněn a nelze tedy počítat s využít tepla slunečních paprsků. Dům je sice "zateplen" 5cm polysterenu (vic nešlo z důvodu té řadovky a napojení na ostatní domy), ale i tak je v prostřední i severní části domu prostě zima - naopak v létě je v domě příjemný chládek. Samozřejmě pokud chce někdo pouze ohřívat TUV, stačí mu na to kolektory 2. Smyslem mého příspěvku ale bylo spíš vysvětlit případným zájemcům , že leckdo se rozhodne pro "topení kolektory" a použije kolektory 4, popř. 6 s tím, že to bude stačit. Pokud ten systém má být skutečně plnohodnotný, dost dobře to není možné dělat napolovic, protože jsou to akorát vyhozené peníze a stejně to člověka neuspokojí (viz. instalace kolektorů i na západní stranu domu). Napsal jsem tedy vlastní zkušenost s provozem, nejsem ani reklamní agentura ani dealer té firmy co to montovala .... Osobně jsem se snažil o aspoň čátečnou nezávislost na zdrojích energie, které jsou nám za tak strašné peníze předkládány a jejichž dodávky jsou tak či onak dosti nespolehlivé. Takže když se povedlo podvakráte vodárnám vypnout mi vodu právě ve chvíli, kdy jsem stál namyslený ve vaně, prostě jsem šel a vykoupal s kamarády studnu, plynárny drasticky zvýšili cenu plynu na základě nějakého virtuální přepočtu, snažil jsem se tedy udělat úkrok bokem a prostě investovat do věci mé vlastní a ne se s spolu ostatními odběrateli skládat na přemrštěné zisky nějaké nadnárodní společnosti .... V létě došlo k celonárodnímu výpadku elektrické energie, co budou dělat lidé při -20°C až se jim stane to samé ..... ?

Zobrazit komentovanou zprávu (Jarmila 02.10.2006 20:19)

03.10.2006 09:55

"namydlený" - jsem se uklep :-)

Zobrazit komentovanou zprávu ( 03.10.2006 09:54)

03.10.2006 10:00

"vykopal studnu" - asi dneska nemám den :-)

Zobrazit komentovanou zprávu ( 03.10.2006 09:54)

12.10.2006 17:52, jbasel

Při výpadku el.energie stačí použít elektrocentrálu za mizerný peníz vzhledem k pořizovací ceně.

24.03.2008 18:20, honza

Nový příspěvek: solarni trubice
Autor: Honza Havel

Dobry den,
reaguji na veskere diskuze o solarech.
Mam možnost dovozu vakuovych solarnich kolektoru z cíny, kolektory zabiraji plochu cca1,8m2, jsou vcetne cca 50 litroveho zasobniku z nerezi izolovan 8cm polyuretanu a setu na prichyceni na sikmou nebo plochou strechu.
cena je cca 7000,-korun ceskych. bohužel nelze na takto dovezene zboži dát doklad a tim padem ani zaruku, doprava trva asi 1 mesic a musi se platit pojistne.Pokud by se melo zboží vracet zpet k vyrobci tak je to nakladne. Jedna se o system pracujici do cca 20 atmosver a teploty 360 stupnu,trubice jsou vyrobeny z tvrzeneho skla a daji se vymenit. Odskouseno v cr vychodni slunce , dva kolektory, osvit cca 4 hodiny na zacatku brezna ,pekne pocasi,zasobnik na 200 litru,nemznouci kapalina ,cerpadlo----teplota v zasobniku 45 stupnu 200 litru vody.

Pokud mate nekdo zajem o bližšší info nebo fotografie napiste livdes@seznam.cz nebo 775168290.

Přidat nový příspěvek

„Diskuse na webu www.penize.cz se vždy věnují pouze tématu, k němuž se vztahují. Rozhodně nesuplují funkci Poradny. Máte-li proto jakýkoliv dotaz, obraťte se prosím přímo na naše odborníky, kteří vám rádi pomohou. Na dotazy vložené do Poradny standardně odpovídáme do čtyř pracovních dnů, obvykle se ale dočkáte reakce mnohem dříve. Pokud dotaz vložíte do diskuse, s velkou pravděpodobností na něj nikdo nezareaguje. Děkujeme za pochopení.“

Captcha

Přihlásit odběr komentářů

Odebírat příspěvky mohou pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé!

Přihlásit se

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ondřej Fryc
podnikatel

Daniel Volopich
podnikatel

Ondřej Fryc
ÚSPĚŠNOST
53,76 %

z 1 263 duelů
Daniel Volopich
ÚSPĚŠNOST
49,30 %

z 1 146 duelů

Poradna

Tým odborných poradců je tu pro vás a vaše dotazy.

Mám dotaz
Vstoupit do poradny
O webu Peníze.cz | Redakční tým | Inzerce | Pravidla a obchodní podmínky | Kontakt

Mapa stránek | RSS | Mobilní verze | Doplňky pro vaše stránky

Všechny materiály © 2000 - 2012 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Partneři: E15 | SEO
Výjimečně spolehlivé kuchyňské spotřebiče.