Podnikám, podnikám, to je ale shon... aneb boj o živnostenský list

Pokud si pamatujete píseň Jiřího Korna z časů po sametové revoluci, pak si určitě i pamatujete, že následovalo "nejvíc práce vždycky dá první milión". Tak možná vypadalo podnikání v 90. letech, náš příběh ale ukazuje, že dnes dá nejvíc práce úřední šiml...

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2006 20:15, jezevec

Mýtus, že tvrzení je třeba prokázat, je velmi zakořeněný - přesto je zcela nepravdivý.
Pokud byste nesl veškeré škody a trestně-právní sankce za nepravdivost svého tvrzení, jak navrhuje jezevčí zákon - zajímala by mne situace, za které byste byl ochoten tvrdit, že máte v bance 10.mio eur. Kdybyste se na základě takového tvrzení dožadoval třeba úvěru s touto zástavou - a banka by vám vysolila 1% poplatek za voidní prescoring a ještě by vás na 8 let zavřeli, aniž byste cokoliv získal - šel byste do toho?
Představte si že jsou třeba země, a pokládají se za velmi civilizované - kde vůbec nemají technickou prohlídku auta. Auto musí být v pořádku, ale zodpovídá za to majitel auta, nemusí si tuto skutečnost nechat někde zdokladovat. Ovšem pak taky když vinou technické závady způsobí nehodu - dostane pokutu dražší než nové auto, a zavřou ho až chcípne. Kupodivu tam jezdí auta v lepším technickom stavu než u nás, kde na to všichni mají magický papír s razítkem.
Nebo tzv "prohlášení výrobku o shodě" (shodě se stavební normou) vydává výrobce nebo dovozce sám, a nemusí si to nechat certifikovat zkušebnou - sankce si dovedete představit, a kupodivu fakt tam střechy nepadají pod tíhou sněhu, ač nejsou orazítkované sertifikovaným statikem.
Jsou evropské země, kde neexistují občanky - jako průkaz totožnosti stačí řidičák (starý typ je bez fotky), nebo došlý dopis (obálka doručená poštou) - totožnost se pouze prohlašuje a už se nijak dál neověřuje. V téže zemi vůbec nemají ověřenou formu výpisu z obchodního rejstříku - výpis z OR je výtiskem z počítačové databáze, která je veřejně přístupná na internetu jako náš wwwýpis, akorát že výtisk už nikdo neuatentifikuje kolkem a razítkem. A schválně jestli si někdy někdo troufne výpis pozměnit nebo napodobit?
Věřím že nenajdete příklad, kde by se falešné čestné prohlášení vyplatilo.

Zobrazit celé vlákno

+58
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

14. 1. 2011 15:05 | Radek

Že je úřadů více je zbytečně komplikované, vše by se mělo vybavit "s jednou paní". Nicméně v rámci každého úřadu myslím OK - ŽL jsem vybavil za jeden den, další týden mi dorazil poštou. Daňové přiznání mi trvá vybavit tak 4 hodiny včetně zdravotního a sociálního (přesto, že do kolonek zaplacené zálohy napíšu téměř vždycky nějaký omyl - na místě to se mnou opraví a podání potvrdí).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 4. 2006 16:34 | Kateřina

Jeden ŽL "Volná živnost" už je v programu :-)
+42
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2006 20:15 | jezevec

Mýtus, že tvrzení je třeba prokázat, je velmi zakořeněný - přesto je zcela nepravdivý. Pokud byste nesl veškeré škody a trestně-právní sankce za nepravdivost svého tvrzení, jak navrhuje jezevčí zákon - zajímala by mne situace, za které byste byl ochoten tvrdit, že máte v bance 10.mio eur. Kdybyste se na základě takového tvrzení dožadoval třeba úvěru s touto zástavou - a banka by vám vysolila 1% poplatek za voidní prescoring a ještě by vás na 8 let zavřeli, aniž byste cokoliv získal - šel byste do toho? Představte si že jsou třeba země, a pokládají se za velmi civilizované - kde vůbec nemají technickou prohlídku auta. Auto musí být v pořádku, ale zodpovídá za to majitel auta, nemusí si tuto skutečnost nechat někde zdokladovat. Ovšem pak taky když vinou technické závady způsobí nehodu - dostane pokutu dražší než nové auto, a zavřou ho až chcípne. Kupodivu tam jezdí auta v lepším technickom stavu než u nás, kde na to všichni mají magický papír s razítkem. Nebo tzv "prohlášení výrobku o shodě" (shodě se stavební normou) vydává výrobce nebo dovozce sám, a nemusí si to nechat certifikovat zkušebnou - sankce si dovedete představit, a kupodivu fakt tam střechy nepadají pod tíhou sněhu, ač nejsou orazítkované sertifikovaným statikem. Jsou evropské země, kde neexistují občanky - jako průkaz totožnosti stačí řidičák (starý typ je bez fotky), nebo došlý dopis (obálka doručená poštou) - totožnost se pouze prohlašuje a už se nijak dál neověřuje. V téže zemi vůbec nemají ověřenou formu výpisu z obchodního rejstříku - výpis z OR je výtiskem z počítačové databáze, která je veřejně přístupná na internetu jako náš wwwýpis, akorát že výtisk už nikdo neuatentifikuje kolkem a razítkem. A schválně jestli si někdy někdo troufne výpis pozměnit nebo napodobit? Věřím že nenajdete příklad, kde by se falešné čestné prohlášení vyplatilo.
+58
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2006 15:14 | Roman

Jezevče, ač nerad, musím Vám opět po čase oponovat, protože mám s "čestnými prohlášeními" několik zkušeností z "druhé strany barikády". Můžeme se sejít a já Vám na místě sepíšu deset čestných prohlášení, že mám ve Švýcarské bance 10 milionů EUR - a nebude to pravda. Problém je v tom, že čestné prohlášení je jenom tvrzení, které je něčím třeba prokázat. Osoba vydávající čestné prohlášení samozřejmě prohlašuje, že je pravdivé a jak je možné že Vám nestačí, jak jste drzý už jenom tím, že vůbec něco jiného po něm chcete... Kolik času s tím strávíte a ten člověk se Vám vysmívá do obličeje a děsně se baví a lže Vám do očí.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2006 10:09 | Jirka

Na to se taky marně ptám. Ale je mi to vlastně jasné. Snaha odrat živnostníka a zaměstnat úředníka je prostě nepřehlédnutelná. Kdyby nás odírali jen tím, že musíme za každou část své činnosti platit jiný ŽL. Ale ještě musím sledovat změny v živnostenském zákoně, jestli náhodou mezi dosavadní volné živnosti nevyčlenili nějaké dílčí činnosti z těch stávajících a jestli tedy od účinnosti novely nepodnikám částečně načerno, což by mne stálo pokutu ve výši konfiskace příjmů, kterých jsem dosáhl za dobu "nedovoleného" podnikání a to bez ohledu na to, že jsem z nich již zaplatil pojistné a daně. Ještě štěstí, že kolečko po úřadech, výpis z rejstříku trestů, potvrzení o bezdlužnosti a samotný nový živnosťák na staronovou činnost nestojí tolik, jako ta pokuta. Pokud to ODS myslí s redukcí byrokracie a legislativy kvůli odlehčení rozpočtu v souvislosti s rovnou daní vážně, pak bude mít opravdu co redukovat. A nedá jí to ani moc práce.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2006 9:47 | jezevec

:-)))) hádejte. můžete hádat jednou. neuspěl jsem ani u ryze soukromých firem u požadavku na listinný výpis z explicitně veřejných databází - jako třeba v bance že by mne při založení účtu nehnali na rejstřík, ale mrkli se na internet na wwwýpis. představa že by se na stavebním úřadě sami mrkli na dkmku, místo aby mne hnali na katastr pro výpis, pak pochopitelně působí jako řeč marťanů. že by akceptovali prohlášení vlastníka :-)))))))))
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2006 8:41 | Petr

To je pěkné. Jaké máte zkušenosti s reakcí státní správy a samosprávy?
+33
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2006 21:23 | jezevec

Pak ještě občas když je mi veselo, obešlu poslance s návrhem a dotazem - proč nejsou všechny "živnosti volné" obsaženy v jediném živnostenském listu s názvenm "všechny živnosti volné". Koho to vlastně napadlo, že volných živností je několik set, a na všechny že musí být živnostňák - když jsou volné? Proč tento živnostenský list nestojí korunu, ale stejnou tisícovku jako živnosti vázané, u kterých se úřadu něco dokládá?
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2006 21:20 | jezevec

Již někdy od roku 1990 exploatuji "Jezevcův anitibyrokratický zákon". Ten praví: §1 Jakýkoliv doklad lze nahradit čestným prohlášením. Pakliže někdo takové čestné prohlášení vydá nepravdivě nebo nepřesně, je a) úkon provedený na základě nepravdivého prohlášení neplatný, včetně všech konekvencí b) autor prohlášení trestně zodpovědný za veškeré škody, bez promlčení c) autor prohlášení povinen nahradit veškeré škody které takto vznikly §2 Kdo přesto chce či potřebuje ke svému úkonu nějaké písemné potvrzení, doklad, výpis, nebo podobné potvrzení skutečnosti - je povinen si ho obstarat sám - a to ve lhůtě tří dnů a zdarma pro žadatele úkonu. §3 Kdo potřebuje ke svému úkonu potvrzení, doklad, výpis, nebo podobné potvrzení skutečnosti od jiného úřadu nebo jiných úřadů - je povinen si ho obstarat sám - a to ve lhůtě tří dnů a zdarma pro žadatele úkonu.
+43
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2006 12:30 | Martin

Jen si ale vzpomente, kolik kriku se vzdycky spustit, kdyz nejaky "podnikatel" udela prusvih. To jsou hned plne noviny clanku o tom, jak je potreba vsechno kontrolovat a regulovat. Tezko rict, jestli vsechny ty afery poslouzily jako zaminky statu, ktery ma samozrejme rad, kdyz nas muze sikanovat a nebo jestli jsme v prumeru opravdu takova banda neradu, ze proste nad sebou potrebujeme dohled s bicem v ruce.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2006 8:06 | Jarmila

Kolik jste platil za potvrzení o bezdlužnosti? V r. 1990 stál ŽL 100,- Kč. Pak vlivem inflace se to zvedlo na 1.000,- Kč. Potvrzení o bezdlužnosti bývalo kdysi zdarma. Pak to zvedli tuším na 300,- Kč. Pojišťováci kdysi pojišťovali na ŽL o prodeji nebo o zprostředkování. Pak přibyla jakási pofiderní zkouška na MF. Jak, jinak za poplateček, tuším 2.000,- Kč. Kdyby se jim zachtělo prodávat dva konkurenční produkty, pak činí poplateček pouhých 10.000,- Kč. Z čeho se teda platí státní ouřadové? Poplatky + státní rozpočet nebo jsme vedle daní ještě jinou dojnou krávou?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2006 0:32 | Pet

Je fakt, že ten systém je stále debilnější. Opravdu nechápu, proč se musí třeba podávat daňové přiznání, přiznání na sociálce a u VZP, když to stejně nakonec všechno dostane Parouback. Přitom každá z těch institucí ještě počítá stejný věci úplně jinak, jiný lhůty, jiný zvláštnosti, jinak dlouhý fronty a IQ těch bab.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Jančík

politik a podnikatel

Roman Šmucler

podnikatel

Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Roman Šmucler
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services