Do banky pro fondy? Nechte si poradit i jinde.

Chystáte se do banky nakoupit podílové fondy? Zjišťovali jsme, na co byste se měli připravit. Chcete vědět, co předvedli bankovní poradci v několika českých a moravských městech? Kdo z nich dopadl nejlépe? A kde jsme uslyšeli nejkurióznější radu? Přečtěte si výsledky našeho testu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 3. 2006 13:04, Jirka

Obávám se, že nerozlišujete pojmy finanční poradce a finanční zprostředkovatel. První je živnostník, činnost druhého není podle zákona o živnostenském podnikání živností. Je mezi vyjmenovanými případy činností, které živností nejsou (v jednom z prvních paragrafů). Patrně děláte obojí.:-)

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2006 10:43, Dudek

Hm, to je dobrý. Ale u vaší společnosti, resp. u vás bych si nic nesjednal. Vy o tom totiž také moc nevíte. :-)
1. žádný certifikát KCP či MF nikdo nepotřebuje, jen se potřebuje zaregistrovat, ono se to i registrace nazývá. :-)
2. na co živnostenský list, když jde o pojištění a investice? Vy jte, pane, vedle jak ta jedle. Je vidět, že znáte právní předpisy, které toto podnikání upravují. Přečtěte si aspoň zákon č. 38/2004 Sb. a prováděcí vyhlášku, dozvíte se zajímavé a užitečné informace. :-)

A takovejch "odborníků" po naší vlasti běhá neskutečný množtví. Ale tváří se jako nezávislí odborníci, kteří jsou ti praví. Bohužel si nevidí na špičku nosu. :-)

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 26 komentářů)

18. 5. 2006 22:29

Ráda bych čtenáře píšící sem názory požádat o jejich nazor na mou investici? Chtěla bych jednorázově investovat asi 250 000 Kc na dobu 2-5 let - budu je nejspis potrebovat postupne. Chci investici rozlozit, ale ne prilis konzervativne. Snesu riziko poklesu nominalni hodnoty o max. 20% z celkove castky aniz by me to polozilo, rada bych rozhodne nebyla. Mam obavu z uplne ztraty investice z duvodu napr. zkrachovani danne investicni spolecnosti, proto bych radeji volila ty nejjistejsi investicni spolecnosti. Samozrejme se mi libi soucasne fondy (akciove, fondy fondu, smisene), ktere maji nejvyssi vynosy, ale neumim odhadnout jejich potencial do budoucna. Jsem pripravena pohyby obcas (1x za mesic) sledovat. Cast bych tedy rada vlozila do konzervativnejsich a jistejsich fondu cast neco mezi a cast trochu riskla. Mohu Vas pozadat o nazor, kam konkretne (do kterych fondu) investovat? Predem dik za nazor. Jinak me zkusenosti z nekolika mnou navstivenych spolecnosti jsou o malo lepsi nez je uvedeno v clanku.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 3. 2006 13:42

Aj v SR je poradenstvo k podielovým fondom podobné, aspoň v Tatra banke ( v sesterskej banke Raiffeisenbank ). Chcel som investovať na obdobie 1 - 1,5 roka. Na toto obdobie mi bol odporučený peňažný, zmiečaný dlhopisovo-peňažný a dokonca aj dlhopisový podielový fond. Tiež nechali výber fondu na mňa, avšak po vyplnení dotazníku, z ktorého im vyšlo konzervatívny investor.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 3. 2006 14:58 | F.

Co to je za blábol? Díky za ten článek, potěšil mě - věe kolem investování řeším se svým poradcem a tímto jsem nabyl jistoty, že dobře dělám:-)
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 3. 2006 13:29 | Snoopy

To by me zajimalo, kde jste na to prisel... Co se tyce prumernych platu, tak se konecne zacalo rozlisovat a tim maji nejvyssi platy financni zprostredkovatele. Jedna se tak o agenty pojistoven prip. stavebnich sporitelen a PF, kteri dostavaji provize. Radovi (prepazkovi) pracovnici bank zase takove platy nemaji. Kdyz byli agenti pocitani dohromady se vsemi, pak to vypadalo, ze ve financnictvi jsou vysoke platy. Ne ze by generalni reditel nemohl mit vysoky plat, ale na jednoho tohoto reditele pripada treba 100 radovych pracovniku s podstatne mensim platem. A mimochodem nez se zacne nekdo bavit o tom, ze maji reditele napr. bank vysoke platy: kdyz kupujete automobil, zajimate se, jakou z toho ma provizi ten prodejce v autosalonu nebo jaky je plat reditele automobilky? Tak proc resite toto u bankovnictvi ci pojistovnictvi?
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2006 11:20 | mikes - mikes2@centrum.cz

při čtení příspěvku jsem se zhrozil,do ví jak to s tím výskumem vlasně je bud to dělal někdo kdo tomu vůbec nerozumí a nebo si to autoři vycucali z prstu!!!! jako příklad poslouží článek o KB, kdy byl prý nabídnut produkt investiční životní pojištění - bohužel v portfóliu KB se tento produkt ještě nenachází,a navíc je tento produkt strašně drahý pro klienta. tak to všichni berte s rezervou, jsou to jen novináři!!!!!
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2006 14:29 | Kit

Když tu investici rozložíš v čase, tak moc chyb neuděláš. Je dobré si to zpočátku nacvičit na malých částkách. Prvotní investice do fondu bývá zpravidla 5000 Kč, ale po sepsání smlouvy o pravidelném investování se dá usmlouvat i menší částka, dokonce s nižším vstupním poplatkem. Nejméně jsem viděl v nabídce 100 Kč měsíčně, ale tak nízká částka moc smysl nemá.
Pokud Ti však měsíčně na účtě přebývá víc, než 500 Kč, jdi do toho. Akciových ani smíšeních fondů se bát nemusíš. Většina z nich se do roka slušně zhodnotí bez ohledu na výkyvy trhu.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 14:01 | lubka77

docela jsem se u čtení článku nasmál, ale pak mi vlastně ztuhl úsměv na rtech... raději s vkládáním peněz do fondů počkám a něco raději sám nastuduju... tady se fakt nedá nikomu důvěřovat :-/
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 3. 2006 10:35

Děkuji za doplnění,osvědčení o zápisu do registru je spojeno se správním poplatkem, tak jako téměř každý papír s "kulatým razítkem" vydávaný státním orgánem. Spor o to jestli finanční zprostředkovatel může být i finanční poradce je téměř na úrovni sporu mezi realisty a nominalisty... Základní problém je ale v tom, že si u nás naprostá většina lidí nemůže dovolit placeného finančního poradce, a že i ti klientem placení FP většinou "nemají to srdce" poslat klienta sepsat smlouvu na přepážku a vzdát se tak provizí za vstupní poplatky, které klient tak jako tak zaplatí. A co se týká odpovědnosti za špatné rady, pokud klient chce peníze uložit na 20 let a FP mu poradí akciový fond, který po roce klesne o 20% , klient proti vůli FP podílové listy v panice prodá, kdo může za onu finanční ztrátu? Většina lidí chce likvidní investice s vysokým výnosem a nízkým rizikem,(stejně tak bezplatné zdravotnictví, pro všechny a na nejvyšší úrovni). Problém některých "finančních poradců" ( a politiků) je v tom, že něco takového slibují.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2006 10:27 | Jirka

Pokud by šlo o jednorázový vklad (nákup) a držení 4-5 let, tak bych měl z akcií také obavy. Máme za sebou 3 roky solidního růstu ve středoevropských zemích a úrokové sazby se začnou pomalu zvyšovat. Tím blíž je doba, kdy se na akciích objeví delší korekce. Lze na nich vydělávat, ale chce to dynamickou správu, ne trvalé držení. Akciový fond sice určitou obměnu v portfoliu zajistí a případný pokles omezí, ale i tak nezabrání tomu, aby se na jeho výsledcích neprojevila celková nálada. Pokud akciový fond, pak do začátku a sledovat alespoň 1x měsíčně vývoj. V případě obratu na trhu prodat a přejít do fondu peněžního trhu. Ten by měl narozdíl od akciových a dluhopisových s rostoucími úrokovými sazbami nabrat na atraktivitě. Není to žádné terno, ale v době kdy rostou sazby se těžko hledá výnosnější produkt nenáročný na správu. Stavební spoření je bohužel výhodné jen při úložkách alespoň 1x ročně a době spoření 6 let. A to je déle, než je investiční horizont dle zadání.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2006 10:26 | Kit

250 tis. Kč bych se nebál na 4-5 let vložit do akcií. Pokud bych potřeboval peníze na koupi bytu, raději bych si vzal hypotéku, než prodával akcie.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 3. 2006 8:56 | Alkem

Pane Sidarisi, jste vedle jak ta jedle. Tzv. finanční poradci jsou jen a pouze finančními zprostředkovateli. NEJSOU to poradci, protože pokud by byli a nechali by si toto poradenství zaplatit, pak by za svou radu nesli plnou zodpovědnost včetně případného finančního postihu. Pokud ale tzv. radí, tak radí zadarmo, tím má jejich rada stejnou hodnotu jako rada staré Blažkové z Horního Dolní. Taky za ni žádnou zodpovědnost nenesou. Krom toho jste se ve své debatě zapomněl zmínit o tom, že ony požadované certifikáty nebo registrace stojí nějaký peníz. Není to tedy pouze registrace, je to spojeno s poplatkem.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 15:47 | Honza

Rozložení v čase snižuje riziko většiny investic, ale zadání v článku bylo 250 000,- na 4-5 let a tady bych měl obavy jít většinově do akcií, pokud existuje reálná možnost, že ty peníze budu za 4-5 let nutně potřebovat (např. na koupi bytu). Ona "nevýhodná" jednorázová investice do stavebního spoření by např. od roku 2001 byla na 350 000,- (na 2 smlouvy a 2 r.č.) a naopak stejná investice do i tenkrát tolik doporučovaných akciových fondů by se v současnosti blížila nominální hodnotě vkladu (mimo středoevropských akcií). V současnosti jsou sice podmínky u SS jiné, ale 4,4 % p.a. zajištěné na 6 let - to Vám sice leckde slíbí víc, ale málokde zaručí, kromě toho pokud by v budoucnu klient uvažoval o "investici" do bydlení, taková dvě dobrá hodnotící čísla taky nejsou k zahození....
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 13:56

Ano, máte pravdu, jedná se o Vámi uvedenou volnou živnost, pokud byste pouze radil a nezprostředkovával žádné smlouvy, pak nepotřebujete žádná další osvědčení ani zápisy do registrů. Otázkou je, kolik klientů a jak velkou částku by bylo ochotno zaplatit za Vaše služby a pak, proč byste se měl dobrovolně vzdávat vstupních poplatků, které by po Vašem doporučení zinkasoval někdo jiný. Proto je tedy většina finančních poradců zároveň i finančními zprostředkovateli a je pouze na jejich svědomí, dají-li přednost svým dlouhodobým zájmům, které jsou totožné se zájmy klienta nebo svým krátkodobým finančním zájmům, které mohou být se zájmy klienta v rozporu.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 13:24 | Petr Šafránek

Zprostředkování úvěrů na základě registrace u KCP? A ze které višně nám pán spadl?
§ 29 zákona č. 256/2004Sb. Základní ustanovení
(1) Investiční zprostředkovatel je osoba, která poskytuje investiční službu přijímání a předávání pokynů týkajících se investičních cenných papírů nebo cenných papírů vydaných fondem kolektivního investování, avšak a) nepřijímá peněžní prostředky nebo investiční nástroje zákazníků, b) pokyny předává pouze 1. bance, 2. obchodníkovi s cennými papíry, 3. zahraniční osobě, která má sídlo v členském státě Evropské unie a jejíž předmět podnikání odpovídá činnosti některé z osob uvedených v bodech 1 a 2, 4. organizační složce zahraniční osoby, která má povolení podle § 28 odst. 1, 5. investiční společnosti, 6. investičnímu fondu, nebo 7. zahraniční osobě oprávněné veřejně nabízet a vydávat své cenné papíry fondu kolektivního investování v České republice. (2) Činnost investičního zprostředkovatele může vykonávat pouze osoba, která je zaregistrovaná u Komise.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 13:04 | Jirka

Obávám se, že nerozlišujete pojmy finanční poradce a finanční zprostředkovatel. První je živnostník, činnost druhého není podle zákona o živnostenském podnikání živností. Je mezi vyjmenovanými případy činností, které živností nejsou (v jednom z prvních paragrafů). Patrně děláte obojí.:-)
+40
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 12:59 | Dudek

Nejsem právní puntíčkář, ale takoví lidé jako vy, kteří se nazývají finančními poradci, škodí celému oboru. V této oblasti je třeba se striktně držet právních předpisů a je vykládat je tak, jak jsou dány. Vy asi svým klientům místo podíl na výnosech z rezerv pojistného říkáte úrok a další nesmysly. V této oblasti musíte nazývat věci pravými jmény. Nelze si tvořit vlastní pojmy a vykládat je po svém.
Mimochodem zprostředkování úvěrů patří pod registraci u KCP. Doplňte si vaše hluboké znalosti z této oblasti a pak se věnujte třískám v očích, to vám asi jde mnohem lépe. Místo slovníku cizích slov doporučuji právní normy upravující podnikání v této oblasti. :-) Proto abych mohl zprostředkovávat pojištění nemusím mít váš "certifikát", ale musím být zapsán v registru.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 12:58 | Jirka

Živnostenský list bych patrně potřeboval a sice na živnost volnou č. 98 Činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců. Protože u živností volných není třeba nic prokazovat (kromě čistého trestního rejstříku), patrně bych skutečně nepotřeboval žádné další certifikáty, osvědčení, apod.
Pokud bych ovšem sjednával investice do podílových fondů jako agent investiční společnosti nebo pojistné smlouvy jako agent pojišťovny, nejednalo by se o živnost.
Tedy pokud bych pouze radil a nesepisoval s klienty žádné smlouvy - ty si vyřídí sami na příslušných místech - vystačil bych s živnosťákem, dvěma křesly a stolkem v jedné menší místnosti.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 12:41

To jsem si mohl myslet, že zareaguje nějaký právní puntičkář... Shodou okolností mám před sebou O S V Ě D Č E N Í o zápisu do registru pojišťovacích zprostředkovatelů a samostatných likvidátorů pojistných událostí vydané MF ČR právě podle zákona č. 38/2004 Sb. Ve slovníku cizích slov pak najdete: "certifikát l. = potvrzení, osvědčení, průkaz". A co se týká živnostenského listu, pro vykonávání soustavné výdělečné činnosti, tedy podnikání, je to jeden z předpokladů, tedy pokud nejste zrovna lékař, advokát, umělec atd. Finanční zprostředkování (poradenství) není totiž jen o investicích a pojištění, ale i o penzijním připojištění, stavebním spoření a hypotékách... Napřed tedy, prosím, vyndejte trám z oka svého, a pak upozorňujte na třísky v očích jiných...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 3. 2006 11:14 | Valenta Láda

Vážení,myslím si,že je velká škoda,že jste netestovali City banku.Mám velké zkošenosti s poznatky makléřů a dovolím si říci,že mezi nejlepší,vysoce kvalifikované makléře patří pan Pavel Drahotský.Není to jen můj názor,ale řada klientů to může potvrdit.Valenta
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 3. 2006 10:43 | Dudek

Hm, to je dobrý. Ale u vaší společnosti, resp. u vás bych si nic nesjednal. Vy o tom totiž také moc nevíte. :-) 1. žádný certifikát KCP či MF nikdo nepotřebuje, jen se potřebuje zaregistrovat, ono se to i registrace nazývá. :-) 2. na co živnostenský list, když jde o pojištění a investice? Vy jte, pane, vedle jak ta jedle. Je vidět, že znáte právní předpisy, které toto podnikání upravují. Přečtěte si aspoň zákon č. 38/2004 Sb. a prováděcí vyhlášku, dozvíte se zajímavé a užitečné informace. :-)
A takovejch "odborníků" po naší vlasti běhá neskutečný množtví. Ale tváří se jako nezávislí odborníci, kteří jsou ti praví. Bohužel si nevidí na špičku nosu. :-)
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaroslav Starka

podnikatel, 1.FK Příbram

Meda Mládková

sběratelka umění a podnikatelka

Jaroslav Starka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Meda Mládková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services